Zaradi slabega stanja požagali hrast v parku.

Soboški park velja za enega najlepših ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji, ki se razprostira na devetih hektarjih in pol. Predvsem v toplejših mesecih sta park in jezero priljubljeno zbirališče mladine, mladih družin in prostor za oddih mnogim meščanom.

Hrast postal nevaren

Delavci javnega podjetja Komunala bodo požagali nevaren hrast dob veteran, so sporočili iz soboške občine. Gre za hrast na križišču treh poti na vzhodni strani parka ob Trubarjevem drevoredu.

Drevo se odstranjuje na podlagi arborističnega mnenja iz leta 2018 in novega dodatnega mnenja iz leta 2019, ki pravi, da je delež odmrlih korenin tako velik, kot je delež odmrle krošnje in da drevo hira in propada, so zapisali na občini.

Hrast okužen z različnimi glivami

Pregled drevesa je opravila arboristka Tanja Grmovšek iz Maribora, ki je pri starem hrastu opazila več trosnjakov različnih gliv, ki so se nahajali vse naokoli drevesa. Nikica Ogris iz Gozdarskega inštituta Slovenije, Oddelek za varstvo gozdov je podal mnenje, da je hrast okužen s mraznico, jetrasto cevačo in glivo iz rodu Ganoderma. 

Arboristi predlagali odstranitev

Delež odmrlih korenin je tako velik, kot je delež odmrle krošnje in povzel, kar pomeni, da drevo hira in močneje propada. Ogris je bil zato mnenja, da drevo prav zaradi močneje poškodovanega koreninskega sistema ne bi odreagiralo na predlagane vzdrževalne ukrepe. Na podlagi videnih slik in opisa stanja je menil, da drevesa ni smiselno ohranjati. 

Glede na lokacijo tega drevesa in dodatne podatke o prisotnih biotskih dejavnikih (pojav trosnjakov gliv, ki so pokazatelj stanja in nakazujejo tudi kazalce za rast in razvoj) je arboristka priporočala, da se za to »mejno drevo« izvede odstranitev.

Soboški park se sicer redno obnavlja in vzdržuje. Obnavljanje in ohranjevanje starih parkov pa ni delo ene sezone, temveč je trajen proces, ki spremlja vzdrževanje parka, piše na spletni strani občine.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lujz (nepreverjen)

RIP Hrast

pancho villa (nepreverjen)

Škoda hrasta. Park več nede tou ka je bil. Če je tak je tak. Spitavlen se zakoj ne poderejo posujšeno smreko ali ka že je pri Hartnerovi vili. Že pet let je posušena pa nešterni mislijo ka je živa. Mogouče zato ka je z bršljanon ovita. Nevarna pa je ziher bole kak je bil hrast.

gost 1234567 (nepreverjen)

in zaj trbej o ton pisati in razglablati... lidge tuj mergejo

zutro (nepreverjen)

Zdaj gda hrast razžagajo naj idejo pijtat na Püjščo ,če bo kdo imel drva da mu pripeljejo domov in notri znosijo v kurilnico .

bejle zavec (nepreverjen)

Naši cigani padejo tuj pa ne objavlate tau nige...

.... (nepreverjen)

Pohvale za skrb, čimprej posadite novo drevo.

Oliva (nepreverjen)

ali si vedno tak fuknjeni
ali samo v ponedeljek

In reply to by .... (nepreverjen)

Starejše novice