Vegetarijanstvo in veganstvo sta vse bolj razširjeni obliki prehranjevanja. Kljub temu starši za svoje otroke v vrtcih takšne diete ne morejo zahtevati.

Otroci v vrtcih meso običajno uživajo dva- do štirikrat na teden, odvisno od vrtca. Meso je povečini ali celo izključno na voljo za kosilo.

Vsaj enkrat na teden imajo tudi brezmesni dan, ki pa je načeloma slabše sprejet, saj se ponudijo zelenjavne ali ribje jedi. Prav tako so v jedilnik enkrat tedensko vključene ribe, in sicer kot ribji namaz, sestavina zajtrka, ali kot fileji morskega lista, lososa in tako dalje. Mleko in mlečni izdelki so v prehrano predšolskih otrok vključeni vsak dan.

Pa je možno, da starši zaradi lastnih prepričanj povsem izločijo meso iz prehrane svojega otroka? Po pojasnilih mariborske občine, na primer, je v Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah opredeljeno, da je za otrokov razvoj pomembno, da uživa živila iz vseh skupin živil. Prilagojeno prehrano torej pripravljajo le za otroke, ki imajo predpisano dieto s strani pediatra ali alergologa.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje za predšolske in šolske otroke ter mladostnike priporočajo pestro mešano prehrano, sestavljeno iz priporočenih kombinacij različnih vrst živil iz vseh skupin živil. Le to namreč, seveda ob ustreznem energijskem vnosu, zagotovi zadosten vnos vseh hranil, potrebnih za normalno rast in razvoj otrok.

»Priporočene kombinacije živil v obrokih dajejo prednost sadju in zelenjavi, kakovostnim ogljikohidratnim živilom (na primer polnovrednim žitom in žitnim izdelkom), kakovostnim beljakovinskim živilom (na primer mleku in mlečnim izdelkom z manj maščobami, ribam, pustim vrstam mesa ter stročnicam) ter kakovostnim maščobam (na primer olivnemu, repičnemu, sojinemu olju in drugim rastlinskim oljem),« so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Veganski način prehranjevanja za otroke ni primeren

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so poudarili, da številni strokovni viri obravnavajo veganski način prehranjevanja, ki ne vključuje nobenih živil in izdelkov živalskega izvora (izključuje tudi mleko, ribe in jajca), kot neprimeren za otroke zaradi velikih možnosti malnutricije.

»Po doslej znanih literaturnih podatkih vegetarijanska prehrana brez mesa načeloma ni bolj zdrava od uravnotežene mešane prehrane. Priporoča se uživanje zmernih količin mesa, od tega rdeče meso nekajkrat mesečno, nekoliko pogosteje, to je nekajkrat tedensko, pa uživanje perutninskega mesa in rib. Zaradi teh razlogov je njegovo zmerno vključevanje, v skladu s priporočili o količinah in pogostosti v pestro mešano prehrano, vključeno tudi v priporočila Svetovne zdravstvene organizacije in v nacionalna prehranska priporočila. Po Smernicah zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah se priporoča uživanje mesa do petkrat na teden ter rib vsaj enkrat do dvakrat na teden,« so razložili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.
 

Za otroke v javnih šolah in vrtcih zagotavljajo pripravo pestre mešane prehrane v enem meniju. »Poleg tega zagotovijo tudi pripravo prilagojenih obrokov za otroke z zdravstvenimi težavami. Priprava dodatnega tedenskega menija izključno vegetarijanske prehrane lahko pomeni zahtevo za povečanje kadrovskega normativa v vrtčevskih in šolskih kuhinjah, o čemer odloča zakonodajalec,« so povedali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Za konec so poudarili, da je zdravstveno stanje prebivalstva v veliki meri odvisno od zdravega življenjskega sloga, ki pa ni odvisen le od posameznih komponent (v tem primeru izoliranega uživanje mesa in rib), ampak predstavlja celoto posameznih zdravih življenjskih navad.

S spleta

Komentarji (40)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Olosh (nepreverjen)

Veganski način prehranjevanja za otroke ni primeren - sori, ampak to je bullshit. Totalna antipropagand, brez prave podlage, tak ka tej članek. Izdelke živalskega izvora pa lahko nadomestiš identično z izdelki iz rastlinskega izvora. Dokazano in mnogi to prakticerajo že leta in leta in glej ga zlomka, še dihajo :)

Xyzkra (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa v pisarni cele dneve sedijo

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

In še to: Prilagojeno prehrano torej pripravljajo le za otroke, ki imajo predpisano dieto s strani pediatra ali alergologa. Torej deca kera so alergična in nucajo vegansko dieto, do zaradi toga manj razvita, bolj bolana ipd, ipd.? Se van to ne zdi ajn bisjen kontradiktorno, glede na to, ka je za otrokov razvoj pomembna kombinirana prehrana?

Vili76 (nepreverjen)

Ti si doktor?

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Nope, zgolj povzemam zapisano iz članka :)

In reply to by Vili76 (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Nemren pa vrvati odziv z minusi :) Se vidi ka vecina lidij v toj pokrajini se zivi pod kamnon :) Ajde navalite ?

In reply to by Vili76 (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Olosh, travojedci so te potegnili iz greznice, hihihi

In reply to by Olosh (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kako spoznaš, kdo je vegan? Vegan TI POVEEEE, DA JE VEGAN. (Pojasnilo: pisano s tiskanimi pomeni dretje, moraliziranje, teroriziranje!!!)

Vipko
buldog

Smo že tako daleč, da bo potrebno pripravljati več malic; eno za vsejedce, drugo za vegane, za vegetarijance, brez določenih alergenov... to je dejstvo. Ni tako hudo, se bo kombiniralo. Bo pa to obroke vsekakor podražilo. A brez nič ni nič.

Bolj pomembna se mi zdi kvaliteta in sestava hrane. Za vsejede otroke niso primerne slane stvari, polne kemikalij; napr. salame, hrenovke, paštete, pripravljeni prelivi, razni fingersi.... to je shit od hrane. Še polno maščob.

In po drugi strani: kaj, če bi uživalci ene hrane pustili druge na miru? Naj vsejedci jedo po svoje, vegani pa po svoje in ob hrani uživajo v svojem prav? Če jem jaz meso mi ni treba dokazovati, da narobe jem; in obratno. Ker imam občutek, da imajo posebno tisti spreobrnjeni in "razsvetljeni" vegani ogromno željo in potrebo "razsvetliti" tudi vse ostale. To me malo spomni na bivše kadilce.... Zato: pusti me na miru, ohrani svoje teorije zase, tudi jaz tebe pustim!

Olosh (nepreverjen)

V bistvi nej, ker masovna mesna industrija unicuje planet. Zakoj mislis Amazonski pragozd gori?:) Kar tak al ka? NOPE...Cimvec pasnikov za zivino in cimvec njiv za krmo...to se dogaja tudi v EU in drugje po sveti, dokler nede puknolo :) Kaksih 30 let se dan nasoj zemli, te de pa sranje :)
p.s. Mesna industrija ustvari 3x vec skodljivih snovi kak zracni, ladijski in avto promet skuper :)

In reply to by buldog

Kokout (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Sam znaš, ka če se vsi mesojedci spremenjo v vegane, de kar pizdarija, ker telko zelenjave je tuj nej samo tak pridelati. Poleg toga mamo še želje po non-gmo, kar dodatno otežuje pridelavo. Tak ka tak enostavno je tudi nej. Tudi intenzivno poljedeljstvo kero de potrebno, če bi ščeli meti večino lidi na veganski prehrani je nej tak nedužno.

Na drugi strani ekološka živinoreja neje niti približno tak uničujoča kak masovna. Dejstvo pa je ka se dela preveč na masovni, ka zavržemo preveč hrane (tak mesa kak zelenjave). To so pomoje bole nujne zadeve ge so potrebne spremembe kak pa ukinjanje prehrane živalskoga izvora.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

laprdanje (nepreverjen)

A daj no, resno? Ka ti nemo začno naštevati kakšne pizdarije delajo tisti ka gojijo naprimer sojo, indijske oreščke pa ostale surigate s kerimi vegani nadomeščate stvari kere bi vaše telo doubilo z meson. Vsi znamo ka največ toplogrednih plinov ustvari živinoreja, tou je nej nikša topla voda iz strani veganov.... samo zdaj se malo zamisli o ton kak že cejla prehranska industrija preklapla na veganstvo, oziroma razvija vsporedno prehransko industrijo brez mesa z mesnimi nadomestki. In tou delajo točno tiste multinacionalke, kere požigajo Amazonski gozd z Nestle in podobnimi na čeli, zato ka so zašnofali tržno nišo kera je vredna milijarde. Gda boš šou naslednjič v spar ali kama drugan kupovat vegansko hrano malo razišči što je lastnik teh oh in sploh veganskih brandov. Mislin ka boš ful presenečeni in boš mogouče te henjo takše oslarije pisariti.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Vegan (nepreverjen)

97% soje in s tem povezanih požigov pragozdov je namenjenih krmi živine. En vsejedec porabi toliko naravnih virov, kot 20 veganov. Torej bi lahko več kot samo nahranili svet.

In reply to by laprdanje (nepreverjen)

Vipko
buldog

Vegani in vegetarijanci kot mantro ponavljajo tri zadeve:
- da lahko s to prehrano v telo dobiš enakovredne snovi, predvsem beljakovine, kot če uživaš meso. Ja, verjetno je res. Pozabijo pa povedati, da moraš kupovati precejšen kup ničkaj poceni sadja in zelenjave. Priporočajo tudi precej tropskih sadežev, ki so dragi in njihov transport povzroča obupen ogljični odtis.
- širijo neke njihove resnice, da je človeški organizem zgrajen tako in tako. Človek danes uživa hrano živalskega in rastlinskega izvora in zdrav organizem z nobeno nima težav, pri normalnih količinah.
. tretje, lovijo se na ekologijo. Kakor, da proizvodnja olj, napr. palmovega olja ne prispeva k krčenju gozdov.... in kot da so intenzivno poljedelstvo, sadjarstvo in zelenjadarstvo kamilica za planet...

Olosh je eden izmed neorazsvetljencev in prerokov. V sveti vnemi gre tako daleč, da zavaja in namerno širi dezinformacije. Kmetijstvo prispeva nekaj več kot desetino emisij v ozračje, predvsem metana. Največji onesnaževalec je ravno promet in kurjenje fosilnih goriv. Nekaj tega pokurijo tudi kmetijski stroji, a če pogledaš prenatrpane avtoceste ob konicah v razvitem svetu je evidentno, kje je glavnina problema. Razen, če se ti zaradi vegetarijanske hrane ne kisajo možgani.

Mi pa ostaja neodgovorjeno vprašanje: odkod jim potreba, da spreobračajo, da solijo pamet? Jejte svojo hrano in pustite druge pri miru!

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Vegan (nepreverjen)

Na zapis "Odkod jim potreba, da spreobračajo, da solijo pamet? Jejte svojo hrano in pustite druge pri miru!", bom odgovoril takole.
Potreba po širjenju veganstva tiči v prihodnosti civilizacije. Če je namenjene 77% svetovne rodovitne zemlje za proizvodnjo krme rejnih živali in se zato uničuje prvinske ekosisteme, izgublja se biodiverziteta ("Scientists estimate that 150-200 species of plant, insect, bird and mammal become extinct every 24 hours. This is nearly 1,000 times the “natural” or “background” rate"), živinoreja je največji onesnaževalec na svetu v smislu toplogrednih plinov, degradacije zemlje, onesnaženja podtalnic. Vsi ljudje lahko normalno živijo brez mesa in ni potrebe po milijardah zaklanih nedolžnih živali, katere bi rade samo živele in vzgajale svoje družine. Dogaja se 6 množično izumrtje, zaradi podnebnih sprememb se dogajajo migracije, kmalu bo prišlo v evropo okoli 50 milijonov ljudi iz ekvatorialnega pasu, kjer ni več pogojev za življenje. Torej gre za prihodnost planeta in prihodnost naših otrok. Živi in pusti živeti!

In reply to by buldog

inženir (nepreverjen)

Saj pa to je edijne problem vegeterijancov pa veganov. Meni je vseeno ka gejo, moja cimra v študenti je bijla veganka pa je sake den nekšne stvari skup miksala pa pijla nekšne zelenjavne smootije. In meni je doj viselo, čist vseeno mi je blo ka gej či ma mrkevco pa peso pa krumše pa vse v smootije, čist vseeno.

Kak pa san ges v zel ka san si vratovino cvrau pa san že poslujšo pridige kak je žival trpejla ka ge zaj tau tu kujan. San preci nevzkipljiva oseba ampak san tau babo v kurac poslo v roke 3 kednof pa že 2 leti ne gučijva.

Zadrži svoje moralne pridige za sebej. Ge mo đo ka meni sejde pa če je tau na pau krvave stejk de tau na pau krvave stejk. Tij pa si mejšaš rdejčo peso pa mrkevco z brokolijon pa mer.

In reply to by buldog

Kmet V.. (nepreverjen)

Ne moreš verjet, ta NIJZ je samo propaganda za industrijo in posredno farmacijo...
Z vegansko ali vegetariamsko prehranom pri otrocih ni nič narobe.
Moje mnenje.

+- (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Človekov organizem se je skozi zgodovino razvil, da zauživa vso hramo, tak da te moderne trende o veganstvu, vegeterijan,...... to je samo modna muha, ki jim žal mnogo podležejo.
Nimam nič proti vegeterijancom in veganom.

lovec na živali (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bujo san kravo pa jo pojo..... ta grda krava je odžejrala hrano veganon. Meni je nej vseeno za vegane. Zahvalite se mi lejko kesneje...

Olosh (nepreverjen)

Saj se ti vidi ka ti je mozak tudi skisalo ;) Gelibar?:)

In reply to by lovec na živali (nepreverjen)

Kmet V.. (nepreverjen)

Si pa smotan..

In reply to by lovec na živali (nepreverjen)

marieee (nepreverjen)

aja? kelko ge znan ne jen antibiotikov. lp

In reply to by lovec na živali (nepreverjen)

PROTI mesu … (nepreverjen)

... svinjskega mesa ne sme biti na jedilniku.

Inda (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Stari lidgej so znali. Raznovrstna, doma pridelana hrana v zmernih količinah. Sezonske jedi, pozimi pa na žlico, zelje, repa, tudi meso,... Edino s tem zagotovimo vse kar telo potrebuje! Eni pa mislijo ka si vso mogočo "kemijo na kruh" namažemo, pa so vegani,...ker je to moderno!

ohz51632
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 dolarjev za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>>> www.Trade46.Com

.... (nepreverjen)

Če pride kakšen z ruto se mu bojo takoj prilagodili in lizali rit. Če pa pride naš ka ne je mesa pa mora do pahora ka mu da potrdilo.

Tinka13 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Razumem dijete in razna odrekanja zaradi zdravja, ostalo pa je vsaj zame eno veliko preseravanje. Ljudje smo narejeni tako, da lahko več ali manj uživamo vse kar nam narava ponuja, pa naj bo živalskega ali rastlinskega izvora, zato odrekanje nečemu zaradi nekih principov mi je totalno mimo. Še bolj mimo pa mi je vsiljevanje drugim to svojo filozofijo. Jaz pustiim tebe ,da ješ svoj tofu, pa dojin polpet, ti pa mene ko jem svoj svinjski zrezek ali pa goveji golaž, pa bo mir.

rgegreg (nepreverjen)

Ne obstaja še nobena študija kera bi zajela zadostno število otrok in zadoštno število lejt ka bi se lehko predvideval vpliv hrane na razvoj. Lejta pa lejta se je včilau ka raznolika hrana je pomembna za rast in razvoj. Z leti je zaradi marsikakšneh vzrokov in nobenih potrjenih čiduže več alergij na xy stvari. Od cvetnoga praha do pršic do glutena. Seveda takšne stvari se pač moreš izogibati v prehrani.

No moje mnenje je ka je še premali čas in se vij bučmani lejko štukate kelko se ščejte. Raziskav na razvoj otroškoga organizma z n=1000+ še neje blo in tudi neje bilau za 5-10 lejt študije. Nekšne hobby raziskave za pol leta pa so itak irelevantne.

Moje osebno mnenje je staromodna šola kak bi eni tu pravle čepraf san študent in san mnenja ka raznolika hrana, doma pridelana, dobro obdelana najbaukša za človeka. Mi je pa totalno vseeno za lidij štere se odločijo ka do samo vegane ale samo vegeterijance ale samo ove ka gejo ka pod zemlof rastej ale ka kole že. Naše dedeke pa babice dugo živijo pa nejso meli eno in drujgo kemikalijo.

laprdanje (nepreverjen)

Si se pito mogouče zakoj se je kar na enkrat pojavila ta alergija na gluten in to pri takšnon števili lidij ka je že podobno epidemiji? Ob enon se je pa v iston časi pojavilo en kup blagovnih znamk, ki so se specializirale na brezglutensko hrano, kera je seveda super dražja od normalne? In glej ga zlomka.... vse tej znamke, kere ponujajo specializirano brezglutensko hrano so v lasti prehransko/farmacevtskih multinacionalk (Bayer in kompanija). Pozna što mogouče koga ka bi biu alergičen na gluten v 70ih, 80ih, 90ih..... še 10 lejt nazaj san sploj nej čuo za brezglutensko hrano. Zdaj je pa brezglutenskih že več kak prehlajenih.

In reply to by rgegreg (nepreverjen)

Rgegreg (nepreverjen)

San clovek kere pac nekak se ne vrvle ale pa nesce vrvate v tau ka me na sakon ovinke scejo korporacije bujti

In reply to by laprdanje (nepreverjen)

Vegan (nepreverjen)

Veganstvo ni pogruntavščina 21 stoletja. Tako so živeli ljudje že tisočletja. V aziji in bližnjem vzhodu živijo najstarejši ljudje, ravno zaradi rastlinske prehrane. Vse mednarodne zdravstvene organizacije potrjujejo, da je raznovrstna rastlinska prehrana primerna za ljudi v vseh fazah razvoja... mnogo ljudi je s tako dieto premagalo razne kronične bolezni... Za vsako bolezen rožica raste, je rekel Kosobrin. ;)

In reply to by rgegreg (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Edino, če si butasti, kak ti! Za to ne rase nobena rožica, res je pa tudi, da to ni bolezen.
Zakaj nočete razumeti: ja, slišal sem argumente, floskule, vse od moraliziranja do nekih resnih argumentov.... Ostajam vsejedec. Zdaj pa f**k off. Pusti ti meni moje, jaz pustim tebi tvoje....

Zdaj pa vprašanje: kaj meniš o abortusu? Za ali proti? (Itak vem za tvoj odgovor, ampak-javno in jasno napiši!!!)

In reply to by Vegan (nepreverjen)

sada (nepreverjen)

Aha.. torej ribe so nej meso? Primerno je pa mrtva trupla jesti nej? Kakšen bullshit od članka

4590 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kapa za zamotane? Do mogle brez svinjine hahaa pomali do v solah mele 10menujev

Natassaa (nepreverjen)

Znanost predstavlja izključno znanstveni konsenz, ki pravi; Pravilno sestavljena vegetarijanska in veganska prehrana je primerna in zdrava za vse stopnje človekovega razvoja, vključno z dojenjem, nosečnostjo, otroštvom, za starostnike, športnike in fizične delavce. Ima številne prednosti, kot je manjša pojavnost raka, bolezni srca in ožilja, diabetesa tipa II, manjša pojavnost povišanega krvnega tlaka in telesne teže itd.". Tako, da je Nacionalni inštitut za zdravje pri meni izgubil vso kredibilnost

Pikanogavička (nepreverjen)

In ker ima Nacionalni inštitut prav glede klasične, mešane prehrane, so polne čakalnice in nepregledne čakalne vrste v bolnicah in zdravstvenih domovih. Zakaj le?

Pikanogavička (nepreverjen)

Še nekaj ugotovitev: po praznikih, znanih po obloženih mizah z mesom, taisti nutricisti, ki zagovarjajo zdravo mešano hrano, pozivajo ljudi, naj si razstrupijo in razbremenijo organizem z nekajdnevnim prehranjevanjem s sadjem in zelenjavo. S čim so si pa zastrupili in obremenili ta organizem? Diete za bolnike: praviloma so zelenjavne.
Še nisem slišala, da bi meso, mesni izdelki, mlečni izdelki... imelo naziv "zdravilno". Rastlin pa je na tisoče zdravilnih.

tinca (nepreverjen)

Tu ne gre kdo kaj je in zakaj, ampak, da bi moral vsak posameznik imeti možnost izbire. In to bi morali vrtci in šole omogočiti. V vsakem primeru se vse plača.

VRANA (nepreverjen)

Vegan, pobrskaj tole:
https://www.dge.de/wissenschaft/weitere-publikationen/dge-position/vega…

Nemci NE PRIPOROČAJO veganske prehrane nosečnicam, dojenčkom, otrokom in mladostnikom !!! Veganska hrana NE OMOGOČA ali ZELO TEŽKO (!!!???), vseh hranljivih snovi, ki jih rabi človeško telo. Za B12 pa tablete?? Ali pa po nekaj letih resne zdravstvene težave??

čarni vrag (nepreverjen)

Tako pravi znanost. Nosečnicam, dojenčkom, otrokom in mladostnikom veganska prehrana ni priporočljiva. Pametnemu zadosta!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice