Po podatkih Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport se je v minulem šolskem letu, 2018/2019, 332 otrok šolalo doma, nekaj tudi v Pomurju.

Izobraževanje na domu je po naši zakonodaji možno že od leta 1996, ampak so se prvi primeri takšne oblike izobraževanja pojavili šele v letu 2004. Natančni pogoji so določeni v Zakonu o osnovni šoli, kjer je tudi navedeno, da morajo starši o taki obliki izobraževanja pisno obvestiti šolo najkasneje do začetka šolskega leta in to vsako leto. 

Staršem ni potrebno utemeljevati razlogov za odločitev o otrokovem izobraževanju na domu, mora pa otrok pridobiti enakovreden izobrazbeni standard programu javne šole. V šolskem letu 2004/2005, ko so se začeli prvi otroci šolati na domu, je bilo število le teh samo 4, v šolskem letu 2018/2019 pa je bilo doma šolajočih se otrok kar 332.

Globe za starše do 1000 evrov

Zakon o osnovni šoli opredeljuje tudi, da mora otrok vsako leto na vpisani šoli opraviti preizkus znanja iz določenih predmetov glede na vpisani razred. Tako se preverja znanje iz slovenščine in matematike, tujih jezikov in v višjih razredih še zgodovine, domovinske in državljanske kulture in etike, športa ter vsaj enega naravoslovnega predmeta in enega predmeta s področja umetnosti.

Na narodno mešanih območjih in v dvojezičnih šolah pa je zraven še italijanščina oziroma madžarščina. Nacionalno preverjanje znanje je ravno tako obvezno in otroci ob uspešno opravljenem razredu tudi dobijo spričevalo. Starše pa se lahko kaznuje z globo od 500 do 1.000 evrov, če izobraževanje na domu ne poteka v skladu s predpisi.

Samo ena možnost popravljanja, nato v šolo

Preizkus znanja otrok, ki se izobražujejo na domu, oceni izpitna komisija. Otrok ima pravico do ponovnega preverjanja znanja pred začetkom naslednjega šolskega leta, če ne doseže standarda znanja za posamezni razred. Ponovno preverjanje lahko otrok opravlja samo enkrat, v primeru, da tudi na ponovnem preverjanju otrok ne doseže standardov, pa se šolanje na domu prekine in v naslednjem šolskem letu izobraževanje nadaljuje na šoli. Za otroke 9. razreda pa velja, da lahko ponavljajo celoten razred ali opravljajo popravni izpit.

Prednosti so številne

Najpomembnejša prednost šolanja na domu je individualizirani pristop k poučevanju in učenju, kar osvojeno znanje spreminja v trajno, nam je zaupala Gita Mateja de Laat, ki je tudi avtorica knjige »Kam pa ti hodiš v šolo?«.  Izpostavlja tudi, da tovrstni način šolanja ugodno vpliva na odnos med starši in otroci, saj omogoča staršem, da dodobra spoznajo svojega otroka. Otroka spremljamo v učnem procesu in hkrati spremljamo njegov splošen razvoj, zato vse težave in tegobe rešujemo sproti in se čustveni vtisi ne nalagajo v otrokovo podzavest, je še dodala de Laatova.

Starši morajo žrtvovati svojo kariero in čas

Slabosti ne vidi kot take, pravi jim izzivi, ki so z voljo tudi rešljivi. Izzivi so pa predvsem specifični za posamezno družino, njej osebno predstavlja največji izziv sledenje učnim načrtom in upoštevanje učnih ciljev. Otrokovo pozornost je tako potrebno usmeriti tudi k stvarem, ki jih ne pritegnejo, ampak so predpisane v učnih načrtih. De Laatova našteva še naslednje izzive: organizacija dela in učenja doma, iskanje stikov za druženje, znanje staršev, sodelovanje s šolo in finančni vidik, kjer se mora eden od staršev v celoti posvetiti družini in kariero postaviti na stranski tir.

"Danes bi se odločila za šolanje na domu za svoje otroke"

Pogovarjali smo se tudi z Marjano Škalič, avtorico knjige »Šola, kam greš?« in ustvarjalko bloga »Kje vas čevelj žuli?«, ki ravno tako ocenjuje, da je prednosti takega načina šolanja več kot slabosti oziroma izzivov, kot jim tudi ona reče. Izpostavlja med drugim tudi dejstvo, da pri takem načinu izobraževanja ostane več časa za otrokovo raziskovanje in lažje pridejo do tega, da izvejo, kaj jih zanima v življenju. Izzive vidi podobne kot De Laatova, tako finančne narave kot socialne in tudi potrebno obsežno znanje višjih razredov, ki ga morajo starši obvladati. Zaključuje pa, da noben izziv seveda ni nepremagljiv. 

Kot priznava Škaličova: "Če bi imela sama šoloobvezne otroke danes, bi se zelo verjetno odločila za ta način šolanja«.

Otroke moramo naučiti živeti in ne učenja informacij

Za bralce sobotainfo.com je svoje izkušnje šolanja na domu delila tudi uspešna prekmurska pevka Mateja Ivanov, bolj poznana kot Moira. Sama se je odločila, da bo mlajšega sina izobraževala na ta način, saj je ob opazovanju šolskega sistema med izobraževanjem starejšega sina, ugotovila, da ni prilagojen sodobnemu času. V ospredje postavlja učenje skozi okolje v sozvočju z naravo, ki ga je premalo, saj so otroci preveč zaprti v šolske učilnice. Tudi njen sin ji je potarnal: »Mami, jaz nočem samo sedeti notri.«. Sama ne obžaluje svoje odločitve, sina letos že četrto leto šola na domu in ima samo pozitivne izkušnje. Veliko se učita v naravi in prisega na to, da se otrok največ nauči iz izkustev in ne iz učbenikov. 

Šolski sistem sloni zgolj na pridobivanju informacij, ampak pomembno je, da ima otrok rad življenje in uživa v njem, naučiti ga moramo živeti, ne samo preživeti.

Moira

V Pomurju lani štirje otroci doma

Po podatkih, ki smo jih pridobili z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, so se v lanskem šolskem letu pri nas na domu šolali štirje otroci. V nadaljevanju si lahko pogledate tabelo pomurskih otrok, ki so se šolali doma v šolskih letih od 2008/2009 do 2018/2019.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

S spleta

Komentarji (26)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
živo truplo (nepreverjen)

Idemo zaj, fino mlatiti po šolstve, po učiteljicaj, po fsen, ka ide. Ajde pismeni narod svetoga interneta ... tri, štiri, zdaj!

Pro46 (nepreverjen)

Vse lepo in prav, ampak otroci potrebujejo socializacijo z vrstniki, kako pa bodo drugače živeli v svetu kot odrasli... Šola tudi ni taki bavbav in naporna...

Bindi (nepreverjen)

Razumem željo po šolanju doma. Slovenska šola ni slaba, ima pa eno napako - od učencev se pričakuje, da sedijo kot cveki in da ne razmišljajo s svojo glavo, ker to ni zaželjeno. Težave s tem imajo tudi učenci, ki pridejo iz tujine v našo solo. Treba bi bilo uvesti več fleksibilnosti, prilagodljivosti do učencev, potem pa tudi učni načrt ne bi bil tak problem.

hpII (nepreverjen)

Je pa še en problem učitelji so prepričani v svoj prav. In če se učenec ne strinja z prepričanjom je že nej vredi. Gučin o raznih drugih temah štere so nej po programi - od vere, itd...

mali vragec (nepreverjen)

Vera ne sodi v šole. V šolo sodijo samo resne zadeve,

In reply to by hpII (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Po mojem pripričanji, če ga ne boste nafčili življenja v 16 vöraj kelko je doma izven šole ga ne boste tüdi tistih 8 vör. Po mojen so tou sami mamini sinčki za štere se starši bojijo pa mislijo ka njihovo dete nekaj več kak ostali. Dejansko pa takšno doma šolajočo dete zgibi stik z normalnim dejanskim svetom.

Tinka13 (nepreverjen)

Šolanje na domu je ratalo moderno, kot necepljenje in obiskovanje privat vrtcev in šol. Kaj vse to zasabo potegne, ne pomisli nihče,ker vidi samo koristi. Tudi v članku so opevane same kao pozitivne strani(BDW:prvič slišim za to znano Prekmurko), kaj pa slabosti? Ziher jih je kar neki,ampak za te so krivi drugi

Lucifer (nepreverjen)

Šolanje na domu je ekspresni lift v svet osamljenosti, omame in samodestruckije. Dejte nuca svoje vrstnike nej pa samo mamo kera se z njin slikare za socialna omrežja pa lastno sobo.

Ge No1 (nepreverjen)

Eto san čito intervju z matero kera de od letos dale svoje dejte šoulala doma zatou ka se njoj ne da v šouli poslujšati ka je njeno dejte (že pa) všpičilo.

Gost1 (nepreverjen)

Tak, ki vedno kaj ušpiči, naj bo kar doma. Je boljše za druge, s katerimi bi bil v razredu. Ponavadi starši takih otrok rečejo, da je doma vse v redu, da vse ubogajo in so pridni. Pri tej mami je verjetno tudi tako.

In reply to by Ge No1 (nepreverjen)

Vipko
buldog

Doma šolajoči otrok je že vnaprej oropan mnogih socialnih veščin. Zelo se mu zmanjšajo možnosti primerjave z vrstniki, ne nauči se sklepati kompromisov, dogovorov, uveljavljati svojega prav v družbeni skupini, ne razvije tekmovalnosti, nenazadnje tudi ne spoštovanja avtoritete... Oropan je socialne izkušnje, ki mu jo nudi skupina vrstnikov; napr. če hočete bizaren primer - kako razviti odnos do nasprotnega spola. Tega ne more nadoknaditi v popoldanskem času; posebno zato ne, ker se njegovi vrstniki tudi zapirajo med štiri stene.

Vse zgoraj navedene veščine bo zelo potreboval v življenju, v delovnem procesu. Vprašanje za vse navedene mame (zelo indikativno je, da se oglašajo mame!): ali boste tega otroka tudi zaposlile doma in mu pripeljale partnetja na dom, po vaši izbiri?

Tinka13 (nepreverjen)

Buldog super zapisano!!

In reply to by buldog

Pax (nepreverjen)

Buldog, “svakog dana, u svakom pogledu, sve više napreduješ”!
Šalim se?
En velik ??

In reply to by buldog

ferdamt (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

buldog, na kakši strokovni utemeljeni dokazni podlagi lejko to trdiš za šolanje doma?!
že stem ka sodiš ne priznavaš učne liberalnosti in si morda napačno vzgojen in tudi šolan?

In reply to by buldog

grof (nepreverjen)
čarni vrag (nepreverjen)

To vam je še en dokaz o norhausu Slovenija. Poučuje lahko kdorkoli, opravi izpite iz dveh treh predmetov in meša minola.

bingelj (nepreverjen)

Bravo Moira !! Odlično! Ti kar zavidam, da lahko otroka učiš doma. Jaz si ne predstavljam kako bi to bilo. Naši otroci gredo ob 7.00 v šolo in se vračajo domov ob 15.30. Imajo brezplačno malico in kosilo in še kakšne druge ugodnosti. Z ženo sva oba brezposelna. Polna sociala in otroški in še nekaj ostalih ugodnosti. Žena gre dopoldan s kolegicami na kavo in po nakupih. Potem počisti nekaj stanovanj kjer dobi gotovino na roke. Jaz grem malo šušmarit če mi je volja in tudi prinesem nekaj gotovine domov. Če bi otroci bili doma bi bili na slabšem.

Ihaha (nepreverjen)

Pa neje ona glih višek inteligence... Vupan ka dejte nede melo preveč posledic.

grof (nepreverjen)

Dejte že ma posledice.

In reply to by Ihaha (nepreverjen)

Matejko (nepreverjen)

Ka kda de sijni rudo, de ga sexa tudi fcila??

Kolesarka (nepreverjen)

Dobro.. Osnovna šola je po zakonu obvezna... Torej jo mora zaključiti vsak otrok tako ali drugače... Vprašanje je kako tak otrok potem lahko nadaljuje srednješolsko izobraževanje, mogoče še celo faks.. Tudi doma!? Torej je potem takem tak starš milo rečeno "vse znalec"! Kako se uspešno vključiti v skupine mladostnikov, sošolcev, itd.. Skratka en velik primanjkljaj socializacije je pri teh otrocih sigurno prisoten. Ampak ego njihovih staršev je tako velik, da na žalost tega sploh ne opazijo.. Sicer pa sem imela priložnost poslušati to znano prekmursko na otroškem igrišču.. po nekaj minutah sem se morala umakniti... Ni bilo več za poslušat... MONTESSORI... ma ja... Če bi vsaj malo obvladala pedagogiko predšolskih otrok, bi vedela kakšno ciljno skupino otrok naslavlja to področje pedagogike.. ?

aafasf

Ostanite doma mama iz New Yorka je delila svojo skrivnost o tem, kako je sposobna vzeti 1500 ameriških dolarjev na teden od spletnega dela Le tri tedne po izgubi starega zaposlitve ...

Preberite več.........>>>>.www.WebWork3.Com

dji20137

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 USD za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>> www.Trade46.Com

ohz51632

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 dolarjev za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>>> www.Trade46.Com

tuo91834

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 USD za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>>> www.Trade46.Com

bralka (nepreverjen)

Eh Moira, brez komentarja,ka tou delas deci.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice