S projektom URBAN SOIL 4 FOOD poskušajo mestne odpadke uporabiti kot vir za proizvodnjo uporabne zemlje.

V urbanih okoljih je beton v veliki meri izpodrinil vrtičke, kjer so ljudje lahko pridelovali lastno hrano, zaradi potrošniško naravnane družbe pa ta okolja ustvarjajo tudi velike količine odpadkov. Društvo Aktiviraj se se je zato lotilo pilotnega projekta URBAN SOIL 4 FOOD, s katerim biološke odpadke, ki nastanejo v mestu, uporabijo kot vir za proizvodnjo rodovitne zemlje. V okviru projekta je nastal tudi urbani vrt pod Pekrsko gorco na obrobju Maribora. Na 12.500 kvadratnih metrih površine je okoli 70 vrtičkov, ki so jih ponudili v najem občanom.

Po selitvi v mesto ostala brez vrtička

Draga Turk je ena prvih najemnic urbanega vrtička pod Pekrsko gorco. Sama je odraščala na deželi, kjer je že kot otrok pomagala mami pri vrtnarjenju. Po selitvi v mesto je ostala brez vrtička in možnosti za pridelavo lastne zelenjave, kar jo je izjemno žalostilo. Zato je možnost za najem vrtička na obrobju mesta takoj pograbila in sedaj že obira prve sadove svojega dela.

"Narava ti bo dala nazaj vse, kar boš ti v njo dal," pravi Draga.

A vrtnarjenje ni samo to, da poseješ, zalivaš in čakaš, da kaj zraste, pojasnjuje. Vrtnarjenje zahteva, da čutiš naravo, da veš, kako deluje in znaš njene darove tudi izkoristiti.

Dobre hrane si ne predstavlja brez domače zelenjave

Med prvimi najemniki urbanega vrtička je tudi Kristjan Klavžer, ki je sicer član društva Aktiviraj se ter je sodeloval pri vzpostavitvi urbanega vrtička pod Pekrsko gorco. Tudi on prihaja iz podeželskega kraja, v Maribor pa se je preselil v času študija. Kot pravi, naravnost obožuje dobro hrano in si je ne more predstavljati brez kakovostne domače zelenjave. To ga je tudi gnalo, da je sam postal najemnik enega izmed vrtičkov, kjer sedaj prideluje svojo lastno zelenjavo.

Kljub temu da projekti podprti v okviru evropske kohezijske politike predstavljajo enega izmed bolj oprijemljiv dokazov vpliva Evropske unije na vsakdanje življenje državljank in državljanov, pa se očitno tega, vsaj glede na raziskave, zaveda relativno malo Evropejcev. Namreč le dobra tretjina evropskih državljanov pozna projekte, ki so bili v njihovi regiji sofinancirani s strani različnih skladov v okviru evropske kohezijske politike. Tisti, ki pa te projekte poznajo, pa imajo do njih v veliki večini pozitiven odnos.

Konzorcij medijev TV IDEA, Sobotainfo.com, Mariborinfo.com in Ptujinfo.com izvaja projekt »Kohezijske zgodbe« v okviru katerega bomo v prihodnjem obdobju predstavljali zgodbe ljudi, ki jim je evropska kohezijska politika spremenila življenje.

Več informacij o evropski kohezijski politiki v Sloveniji je na voljo na tem naslovu.

Vsebina filma ne odraža nujno uradnega mnenja Evropske unije. Za navedene informacije in mnenja so odgovorni izključno avtorji filma.

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pravavlada (nepreverjen)

Najbokša hrana je iz domačoga vrta, drži !

miicika (nepreverjen)

MLADI KJE STE, TREBA DELAT......

micunka (nepreverjen)

Delamo delamo tij stara opica

In reply to by miicika (nepreverjen)

koris (nepreverjen)

To je ze obstajalo v urbanih srediscih. Zakaj je to izginilo in so vse pozidali?? Kdo so bili ti aehitekti,

trollbusta (nepreverjen)

zaj se samo pazite, ka se nede of friškič ger cuj vmejšo, slavni soboški vrtičkar na bakovski, ka te de pleve seposejdi raslo, ešče iz vaših glav

kerbiž (nepreverjen)

Friškiča nega na bakovski med vrtičkarji

In reply to by trollbusta (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Kaj pa v romskih naseljih je že kakšen vrtiček? Baje je bila neka akcija.

axl73102

V prvem mesecu sem prejel 22738 dolarjev, prejšnji mesec pa 29584 dolarjev, od doma sem ravno delal na spletu. Sem reden študent in delam samo 3 do 4 ure na dan. Vsakdo mora poskusiti to delo zdaj samo uporabiti to spletno mesto ...

---->>>> www.WebJob33.Com

izj79653

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Osrednji mesec sem dobil 27936 EUR za delo 3 ure na dan. Začel sem štiri mesece prej in vseeno hitro odnesel domov, od 7645 do 9264 evrov vsak teden.
tukaj .................... >>> www.WebJob33.Com

odp91322

Najboljša ponudba ...! To je daleč najboljše delo. Od moje prve plače sem prejel 32546 EUR za 4 do 5 ur dela na dan. Ne morem verjeti, kako enostavno je bilo, ko sem ga enkrat poskusil. Potencial s tem je neskončen. Vse je bilo res in je popolnoma spremenilo moje življenje.

poglej tukaj.........www.WebJob33.Com

lmo29265

V delovnih urah zaslužim preko 7000 dolarjev na mesec. Slišal sem, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužim na spletu, zato sem se odločil, da pogledam. No, vse je bilo res in to mi je popolnoma spremenilo življenje. začel__➧➧➧➧ www.WebJob33.Com

aafasf

Ostanite doma mama iz New Yorka je delila svojo skrivnost o tem, kako je sposobna vzeti 1500 ameriških dolarjev na teden od spletnega dela Le tri tedne po izgubi starega zaposlitve ...

Preberite več.........>>>>.www.WebWork3.Com

vsj31607

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 USD za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >> www.Trade46.Com

dji20137

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 USD za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>> www.Trade46.Com

ohz51632

To je najboljše delo, ki ga Google zdaj plačuje. Prvi mesec sem prejel 29736 dolarjev za delo 3 ure na dan. Začel sem pred štirimi meseci in takoj domov odnesel vsaj 7835 do 9454 dolarjev na teden.

------- >>>>> www.Trade46.Com

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice