FOTO: Bobo
Novoizvoljena predsednica Evropske komisije je predstavila svojo ekipo in novo strukturo naslednje Evropske komisije. Lenarčiču je zaupala resor za humanitarno pomoč in krizno upravljanje.

Ursula von der Leyen je včeraj predstavila seznam komisarskih kandidatov, danes pa je razkrila predvideno porazdelitev resorjev. Slovenskemu kandidatu za komisarja Janezu Lenarčiču je namenila resor za humanitarno pomoč in krizno upravljanje.

Lenarčič je slovenski diplomat. Bil je državni sekretar za evropske zadeve in je več let tesno sodeloval z Združenimi narodi, Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi ter Evropsko unijo. Vodil bo portfelj »krizno upravljanje«.

Vir: Evropska komisija

Uravnotežena, prilagodljiva in sodobna Komisija

Evropsko komisijo sestavlja 13 žensk in 14 moških. Najmlajši kandidat je Litovec Virginijus Sinkevičius, ki šteje 28 let. Predsednica je izpostavila, da je cilj nove komisije olajšati življenje ljudem in podjetjem ter da si bo prizadevala za zmanjšanje birokracije. Pričakuje, da bo vsak komisar obiskal vsako izmed držav članic že v prvi polovici mandata. Pri tem nima v mislih zgolj prestolnic držav članic, temveč regije, kjer Evropejci živijo in delajo.

"Ta ekipa bo oblikovala evropsko pot. Sprejeli bomo drzne ukrepe v boju proti podnebnim spremembam, nadgradili partnerstvo z Združenimi državami, jasno začrtali svoje odnose z vse močnejšo Kitajsko in postali zanesljiva soseda, na primer Afriki. Ta ekipa bo morala zagovarjati naše vrednote in vrhunske standarde. Želim si, da bi bilo vodstvo te Komisije odločno, jasno osredotočeno na aktualna pereča vprašanja in da bi lahko nanje tudi odgovorilo. Želim si, da bi bila Komisija uravnotežena, prilagodljiva in sodobna. Ta ekipa bo zdaj morala pridobiti zaupanje Parlamenta. Moja Komisija bo geopolitična in zavezana trajnostnim politikam. Rada bi tudi, da bi bila Evropska unija skrbnica multilateralizma. Zavedamo se namreč, da lahko s skupnimi močmi storimo to, česar sami ne moremo," je dejala novoizvoljena predsednica Komisije Ursula von der Leyen.

Kaj sledi?

V naslednjem koraku bo moral Evropski parlament potrditi celotni kolegij komisarjev, vključno z visokim predstavnikom Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko, ki je hkrati podpredsednik Komisije.

Pred tem bodo opravljena zaslišanja kandidatov in kandidatk za komisarska mesta v ustreznih parlamentarnih odborih v skladu s Poslovnikom Evropskega parlamenta. Ko Evropski parlament potrdi Komisijo, jo lahko Evropski svet uradno imenuje v skladu s členom 17(7) PEU.

FOTO: Foto Bobo

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sočič (nepreverjen)

Kaj pa je mislo ta Lenarčič ,da bo res ge na kakšnem pomembnem mestu ? Malo morgen še to je za njega preveč .

Oliva (nepreverjen)

kaj si ti vedno tak fuknjeni
ali samo 356 dni v letu

In reply to by sočič (nepreverjen)

Bakovčar (nepreverjen)

Alan Fordov resor "za istraživanje rude i gubljenje vremena" je bole pomenben!

dgfdsfg (nepreverjen)

Ka ma veze. Glavno ka de sakši mesec spadno zajeten kupček € ;)

šanje (nepreverjen)

Realno je pomembnih resorjev zgolj peščica.
Ostalo so le bonbončki za "enakopravne" državice velecenjene skupnosti EU

murapop (nepreverjen)

haha, za krizno upravljanje. to kar bomo rabili v sloveniostanu.

sonja pi (nepreverjen)

Pa so nas Hrvatje prehiteli .

SRAMOTA ZA SLOVENIJO (nepreverjen)

Zdaj se vijdi kak nas Evropa ceni in kaj si misli o Sloveniji, problem je ker nam naši politiki sramoto delajo vsem prebivalcem, banda pokvarjena komunistična.

čarni vrag (nepreverjen)

Čudno ka smo nej dobili resor za komedijantstvo in klovnovstvo.

Vipko
Truplo

Saj po svoje smo in to je za naše levake pomemben resor!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Juhuhu (nepreverjen)

SDS ni stranka, SDS je diagnoza budalo desničarsko!

In reply to by Truplo

Kak je to pomembno (nepreverjen)

Meli smo do zdaj resor za infrastrukturo, šteri ma dosta pejnez pa je "pomemben"... in ka???? Nika. Zdaj mamo kao nepomemben resor pa palik nika.
Že doma se k kadrovanje cuj spravimo kak betežen srat. Prosijo ženske, mi pošlemo monjaša, nekšnoga "kariernoga diplomata" šteroga niti pri nas boug ne pozna, tretjerazredni aparatčik. Te pa čakamo čudež, kak de on "komisar za širitev". Što, Lenarčič? Koji Lenarčič?
Aj, mi smo nej sposobne navzve pokazati enotnost, ka mamo navznotre delitve.
Pa mali in nepomembne smo. To je niti nej nujno slabo. Povejmo si, ko šiša nekšo evropsko visoko politiko, poštijmajmo stvari v Sloveniji pa šibajmo tristo na vro. Somo smo niti to nej sposobne.

drumdrum (nepreverjen)

Seveda smo nej, če pa eni imbecili nonstop nekše komuniste negi vidijo pa jih naprej vlačijo. Si ustvarjajo nekše namišljene sovražnike. Bole sta jin pomembniva Jankovič pa Kučan kak pa dobrobit države in državljanov. Celi politični program se jin vrti okoli revizionizma, komunistov in cerkve. Drugo ne delajo kak zgago po državi in nas sramotijo v tujini.

In reply to by Kak je to pomembno (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Kučan pa Janković riktata Slovenijo. Kučan vsakih par let lansira novoga rešitelja. Najprej Cerar, nato Šarec. Generalni sekretar Šarčeve stranke pa hišnik v vrtcu. Pa što nas jemlje resno.

In reply to by drumdrum (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Koji Lenarčič? Pa še pred dvema letoma so Šarca poznali samo na gasilskih veselicaj, pa pogledni kama je prišo. Premočno vodi na vsej lestvicaj.

In reply to by Kak je to pomembno (nepreverjen)

Oliva (nepreverjen)

kaj si ti vedno tak fuknjeni
ali samo 356 dni v letu

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)

Tolažilna nagrada!

Vipko
Truplo

Kaj pa smo pričakovali oz. dobesedno samo pričakovali, politično pa nič delovali?
Kot prvo smo tja poslali diplomata, šefica pa je imela željo, da ima v ekipi politike. Saj ni potrebno, da je kandidat npr. strokovnjak za gospodarstvo... v svoji ekipi ima kup svetovalcev, rabijo pa se bolj politične izkušnje...
Potem nekako nismo upošteval želje Ursule von der Leyen, da pošljemo ženskega kandidata. A so se levaki bali, da spet pošljejo kakšno nesposobno žensko, kot je bila Violeta Bulc? Morda, morda pa ne? Na plano so prišla strankarska preigrvanja, Šarec je vse naredil na svojo roko. SD je predlagala Fajonovo, ženske sicer ne maram, vseeno pa je potrebno povdariti, da je v Bruslju 10 let... in vseeno veliko več ve od sedanjega kandidata oz. komisarja?
Kot tretje, mi politično enostavno nismo prodorni, smo mali in ne veliki, gospodarsko dokaj šibki in kdo nas bo upošteval? Tudi lobiramo veliko slabše kakor Hrvaška...
Četudi bi vedel več razlogov, so že ti dovolj... in naši butci na levici veselo skačejo, kako pomembni smo spet postali. Saj je komisarja dobila tudi Malta, pa Ciper, dobila bi ga tudi Makedonija, če bi bila članica...

In reply to by lauraas (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice