Z včerajšnjim dnem se je začela kopalna sezona na morju, čeprav je voda še hladna, saj ima le 15 stopinj Celzija. Že kmalu, 15. junija pa se bo začela tudi kopalna sezona na celinskih vodah.

Toda previdnost ni odveč, saj lahko kopanje v rekah, jezerih in morju predstavlja tudi nevarnost za zdravje, opozarjajo v Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Kot so zapisali, je kopanje priporočeno le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode. 

Izpostavljajo namreč predvsem mikrobiološko oziroma fekalno onesnaženost površinskih voda zaradi odpadnih komunalnih izpustov. Ker na divjih kopališčih ne spremljajo kakovosti vode, je ta vprašljiva, obenem varnosti ne zagotavljajo niti upravljavec ali reševalci iz vode.

»Kopanje v površinskih vodah priporočamo le tam, kjer se spremlja kakovost kopalne vode, to je na naravnih kopališčih in kopalnih območjih, ki so vključena v državni monitoring.«

V Sloveniji imamo trenutno določenih 30 kopalnih območij in 18 naravnih kopališč. Gre za odseke na rekah, jezerih in morju, ki izpolnjujejo zakonsko določene kriterije za površinske kopalne vode in na katerih se sicer običajno kopalci zbirajo v večjem številu:

  • Naravnih kopališč je 18 in imajo upravljavca, ki zagotavlja varnost in urejenost kopališča: prisotnost reševalcev iz vode, označbe kopališča (ograjene vodne površine, dostopi v vodo, sanitarije, prva pomoč idr.), dodatne ponudbe.
  • Kopalnih območji je 30, nimajo upravljavca in ne reševalcev, zato je glede poškodb in utopitev kopanje na lastno odgovornost.Na ostalih, nenadzorovanih površinskih vodah kopanje medtem odsvetujejo.

Kaj pa Soboško jezero?

Kot smo poročali pred časom, tudi Soboško jezero še vedno nima urejenega statusa kopalnih voda, zaradi česar uradno tudi ni kopališče.

"Vemo pa, da so se številni kopali v Kamenšnici že vrsto let. Kopanje je bilo in bo še naprej na lastno odgovornost," je v oddaji Soboški ekran na TV IDEA pred časom povedala Helga Lukač, vodja paviljona Expano.

Monitoring vode se po njenih pojasnilih na Soboškem jezeru sicer že izvaja.

"Analize kažejo, da je voda primerna za kopanje, saj smo te raziskave izvajali tudi lansko leto. Seveda pa smo v procesu pridobitve statusa kopalne vode, vendar glede na izkušnje drugih, bo to trajalo še nekaj časa."

Vsekakor pa naj bi odgovorni na Soboškem jezeru poskrbeli za varnost kopalcev:

"V tem vmesnem času, ko čakamo na pridobitev statusa kopalne vode, se bodo ljudje seveda še naprej kopali v Soboškem jezeru. Zanje pa bomo v kopalni sezoni zagotovili ustrezen kader, se pravi reševalce iz vode, ki bodo zagotavljali varnost," je marca letos dejala Lukačeva.

Bodite pozorni na oblake

NIJZ v svojih priporočilih in napotkih za letošnjo kopalno sezono medtem svari še pred kopanjem po močnem dežju. Zaradi padavinskega spiranja površin v zaledju kopalnih voda se namreč lahko poveča mikrobiološka in kemijska onesnaženost vode. Obenem se zaradi povečanega pretoka vode poveča nevarnost poškodb in utopitev.

Ob nenadnem poslabšanju vremena je zato priporočljivo čim prej zapustiti vodo. Med plavanjem tudi ne požirajmo vode, saj ta ni pitna. Posebej na to velja opozoriti otroke.

Temperature vode so ob začetku kopalne sezone ali ob nenadnih ohladitvah še precej nizke, zato moramo v vodo vstopati postopoma in ne pregreti. Pred skokom v vodo se prepričajte o vidljivosti do dna ter ustreznosti globine in dna izbranega mesta, po kopanju pa se čim prej oprhajte s pitno vodo.

V inštitutu sicer pozivajo še k pozornosti na morebitno prisotnost izločkov glodavcev na bregovih kopalnih območij in naravnih kopališč, da bi se tako izognili nevarnosti virusa mišje mrzlice.

Seveda pa ne pozabimo na zaščito pred soncem in med 10. in 16. uro, ko je moč sončnih žarkov največja, omejimo izpostavljenost soncu.

Komentarji (7)

odgovorni (ni preverjeno)

soboška šoder jama je puna urina
tam jaz še svojega pesa ne bi kopal

pravavlada (ni preverjeno)

kopališča pa kao nejso :D

In reply to by odgovorni (ni preverjeno)

(ni preverjeno)

V soboškon jezeri so baje 2 meterske ribe in par se jih je že ftopijlo. Zakaj bi se potem tam kopali?

Bea (ni preverjeno)

Misliš soboskoj kamešnici dachau?

In reply to by (ni preverjeno)

kopališče (ni preverjeno)

je kopališče že kredi? V ovon prejčnjon gnilon sistemi bi bilo zdaj nže en keden odprejto.

Horgoš (ni preverjeno)

Če lahko gospa Lukačeva pove kje se dajo videti analize vode od letos?
Monitoring se po njenih besedah že izvaja.

x (ni preverjeno)

Starejše novice