V dvorcu Rakičan je danes potekala uradna predstavitev nove hibridne e-kočije na električni pogon, ki je bila razvita v okviru čezmejnega projekta E-CARRIAGE 4CBST v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija – Avstrija.

Gre za projekt, ki gradi na spodbujanju naravi prijaznega čezmejnega trajnostnega turizma in oblikovanju inovativnih turističnih produktov, pri čemer sloni na kulturni dediščini bistveni za obe regiji – konjih in kočijah. Slovenija in Avstrija si že stoletja delita segment zgodovine, tradicije in izročil. Ena najbolj izstopajočih tradicij pa so konji, jahanje in kočijaštvo. 

Predstavili novo, inovativno kočijo

Na tiskovni konferenci je direktor RIS Dvorca Rakičan, Robert Celec, povzel namen in cilj projekta E-Carraige 4CBST, javnosti pa je bila prvič predstavljena nova inovativna kočija v katero je vgrajen električni motor s hranilnikom energije. Ta konjem omogoča lažjo vleko kakor tudi oblikovanje daljših in bolj razgibanih turističnih poti za več oseb.

V projektu bodo skupno razvite tri tovrstne kočij, ena je v lasti RIS Dvorca Rakičan, preostali dve pa bosta razvila avstrijska projektna partnerja. 

Celec je poudaril, da je čezmejno sodelovanje pri revitalizaciji kočijaške tradicije in oblikovanju inovativnih turističnih produktov nujno, saj bo na podlagi skupnih komplementarnih virov in kompetenc, s katerimi razpolagajo partnerji, omogočena implementacija ne samo na lokalni, temveč tudi na mednarodni ravni. 

Razviti turistični produkti bodo prilagodljivi letnim časom in različnim skupinam, prav tako bodo gostom na voljo različne tematske poti z različnimi zgodbami in doživetji. Vse poti ter kočije bodo tekom projekta tudi testirane in prilagojene tako, da bodo na koncu ponudile vrhunski turistični produkt, ki bo povečal atraktivnost čezmejnega prostora, zagotavljajo.

V projektu, vrednem skoraj 1.200.000 evrov, pet partnerjev

Čezmejno projektno sodelovanje sicer vključuje 5 projektnih partnerjev.  RIS Dvorca Rakičan deluje kot vodja projekta, Univerza v Mariboru in avstrijske organizacije Europäisches Zentrum für Erneuerbare Energie Güssing, EC Energie Center Lipizzanerheimat in Tourismusverband Region Oberwart, pa kot projektni partnerji.

Projekt traja 30 mesecev, skupna vrednost upravičenih sredstev znaša 1.175.816,90 evra, pri čemer znesek ESRR sredstev obsega 982.812,26 evra. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
BeltincarSlovenec (nepreverjen)

Kelko zapravlenega davkoplačevalskefa denarja, ka glava boli :).

Nateg in pol. Če bo zaradi te konjske vprege en turist prišo v prekmurje,
Njemi ges pico plačan :)

snops1 (nepreverjen)

Sori, ampak tou je smešno. Po lublansko se tomi pravi kr neki. Za neka takšoga pejneze lejko da samo EU, ker drugi ti nede. Pri prijavaj na taksi projekt je glavno kar daš ključne besede kak so hibrid, elektrika ipd. in te je to to.

Audi S6 (nepreverjen)

Kak pa te.San je glij gnes srečo ka so šli z Rakičana proti Soboti.Te za konje tuj naj neka na rit zvežejo ka nedo po cesti srali.Če je že kočija miljon evrov koštala.Tou je nikak nej ekološko za moje pojme.Drek je pa na cesti austo ka se zaj avtoji ogiblejo.

Audi S6 (nepreverjen)

Že palik se kitijo izobraženi ljudje z medaljami.Zaj pa si naj tej strokovnjaki meklo pa lopato zemejo pa spucajo drek ka je na cesti do Sobote.

brekaš (nepreverjen)

Zaradi takših lidij ka so zgornji komentatori je Prekmurje tan ge je in nigdar nikan drugan nede prišlo. Čestitan van imbecili primitivni, resno van čestitan. Naslednjič naj se razpiše projekt kak s pomočjo sončne energije iz vode napraviti vino ali pivo ali pa šnops. Tistomi te verjetno na pune bombe ploskali. Budale svetske ste lidje v ton našon Prekmurji.

snops1 (nepreverjen)

Mislin, ka si realnost malo preveč poenostavleno razlagaš.

In reply to by brekaš (nepreverjen)

.v (nepreverjen)

Kočijaži še treba tablico zmontejrati, ka de spremlo če kunji idejo v pravo smer in kelko je do prve tankštele. Super projekt.

Jao (nepreverjen)

voznje s kocijo od 17.00-19.00. ides fajn placas voznjo z diteton.. ob 18.20. cakas kak idiot do 19.00.. dete komaj caka, ze dosadno. se spakivas v avto pa domov za soboto, dete v breci, ti pa srecas kocijo kak lepo mimo mola pela eno pickico nazaj z sobote v rakican. suncece van presvetlo.

Kočija (nepreverjen)

Sama kurvarija v ton Rakičane

butalec (nepreverjen)

Ne delajte se norca, ka ta kočija de brzovoz med gradon Rakičan pa Expanojon.
Ta de folgala vse turiste prepelati, ka si Soboto pridejo ogledat (kak je gospa napisala, sakši den eno osebo).
Glavno je, ka smo "evropo" malo scuzali, pa ka nešče od toga fajn živij!! To je bit vsega skuper!

Kočijaš! (nepreverjen)

Glede na tou ka san vido ka je tou Slovenko-Avstrijski projekt, pa ka sta dvej od treh kočij šle v Avstrijo, me zanima če Avstrijci tudi takšne prizadeto bebaste komentare strejlajo na tou temo?! Verjetno nej, ka oni so nej tak primitivni kak blesavi Prekmurci, keri se iz sakše stvari norca delajo. Oni rajsi tou obrnejo v pejneze pa redno služijo. Pri nas se pa lidje iz vsega norca delajo, te pa đoučejo zakoj morejo delati za minimalca. Zatou ka ste zabiti, evo zakoj.

Čengiz (nepreverjen)

Idi se pelaj na ton vozeki, pa dreke za kunjami spucaj gda boš gotof.

In reply to by Kočijaš! (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice