Prehod v središču mesta zanemarjen in kot od ljudi pozabljen. Kdo bo uredil okolico galerije in knjižnice?

Prizori na priloženih fotografijah so dovolj neprivlačni, da bi razumljivo zmotili tudi sprehajalce na obrobju Murske Sobote – a smo jim pravzaprav priča v samem središču mesta. Kocljeva ulica, ki je čez dan morda še najbolj obljudena od vseh soboških ulic, se te dni ne kaže v najlepši luči. Stanje je še posebej problematično na prehodu ob knjižnici, ki povezuje Zvezno ulico s Trgom kulture.

Umazane, počečkane fasade, okrušene plošče in plevel, ki poganja izpod tlakovcev dajejo vtis že skoraj povsem zapuščenega dela mesta. 

Glede na to, da odstranjevanje plevela in čiščenje mestnih površin spada med redna vzdrževalna dela javnega komunalnega podjetja, nas preseneča, da tako žalostno stanje ob Trgu kulture zdaj gledamo že več mesecev. Omenjene površine se navsezadnje nahajajo v neposredni bližini dveh vidnejših kulturnih ustanov v mestu, soboške galerije ter pokrajinske in študijske knjižnice, ki bi si najbrž zaslužili zgledno urejeno okolico.

Spomnimo, da smo vprašljiv odnos do omenjenih ustanov in nizek nivo kulture v preteklosti pokazali že sami občani z grafiti in tatvinami. Obe zgradbi sta namreč večkrat bili deležni bolj ali manj uspešnega čiščenja zaradi del različnih skritih 'umetnikov', s poslopja galerije pa je celo izginila izobešena slovenska zastava.

Za čisto fasado knjižnice 70 tisočakov

Fasado knjižnice je sicer načel že tudi zob časa in na potrebo po konkretnih ukrepih so nedavno opozorili tudi soboški mestni svetniki. 

Temeljita osvežitev umazanih in pozelenelih plošč knjižnične stavbe bi predstavljala precejšen finančni zalogaj. Kot je na eni od minulih sej mestnega sveta povedal župan Mestne občina Murska Sobota, bi čiščenje marmornate fasade stalo okoli 70.000 evrov. A sredstva za prenovo je menda obljubila tudi država.

Kdaj natanko naj bi do tega prišlo, še ni znano. Bomo pa za odziv na stanje na Kocljevi ulici in pojasnila v zvezi s predvidenim čiščenjem knjižnice seveda zaprosili tudi Mestno občino Murska Sobota. 

S spleta

Komentarji (49)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
STRPNEŽ (nepreverjen)

Sramota kak je Sobota zapusčena ,vsepovsod trava raste iz asvalta okolica javnih zgradb ,da o krožisčih sploh ne govorimo ,naj si župan pogleda malo naokoli kako so drugod urejena krožisca npr v Lendavi ,Radgoni ,Ljutomeru da o vaseh sploh ne govorimo , pa se parkirni prostor ob pokopališču makadam sramota za Soboto .......

goostt (nepreverjen)

imamo pa ekspano, to je za policaja zadosti !

In reply to by STRPNEŽ (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

Saj je nej tak slabo. Župan samo želi pokazati, vsem, kako je Sobota vpeta v naravo maš zeleno vsepovsod. V Parku pa igle od narkičov. Tam pa Župan dokazuje da je Sobota napredna in gre neposredno vštric z svetovnimi metropolami. Samo tak dale G. župan.

In reply to by STRPNEŽ (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

Pa če se pelaš po industrijski ulici. Lejvo pa desno ob pločniku že raste drevje(zelo velik plevel).

In reply to by someone1 (nepreverjen)

SerecD (nepreverjen)

Sobota je bila isto ali pa še bolj zapuščena ko je bil župan ovi prejšnji.

Isto sranje, drugo pakuvanje.

Direktorca za kulturo šeta naokoli kak če bi bila županja Pariza, ne zrihta pa fasade od knjižnice, od galerije - novinari ste pozabili poslikati kak še galerija zgledne, pa tržnica.

In reply to by STRPNEŽ (nepreverjen)

SOBOTA ZAPUŠČENA (nepreverjen)

Glavno ka imate Exspano (drvarnica) pa stadion za žogobrc vse ostalo pa je v Soboti res zapuščeno - sramota. Zakrpane ceste posledično omejitev na 30 km po celi Soboti, vsepovsod na javnih - občinskih površinah katastrofa, res Sobota nikoli ni tako zapuščeno iz gledala, občinska uprava Jevšek Đurov se ukvarjajo z vsemi drugimi pizdarijami (Pomurske lekarne itd) samo ne z tistim kar bi bilo potrebno.

Fhjtg (nepreverjen)

Bokse malo trave kak rak. Povrsina se skropi z bum efekton keri izhlapeva in povzroca raka

ZA Fhjtg (nepreverjen)

Kakšen bum efekt vsi ti ki imajo socialno podporo in so zdravi, ajde v akcijo in ročno odstraniti.

In reply to by Fhjtg (nepreverjen)

redka redkva (nepreverjen)

Tudi sodelovalci sobotainfa bi lahko populili kakšen plevel ali dve, ko že tam fotkajo.

In reply to by ZA Fhjtg (nepreverjen)

- (nepreverjen)

neštrni še na cintori škropijo s ten sranjon, pa po dvoriščaj. te pa joukajo pa jamrajo kda je što iz familije raka doubo, mogo na kemoterapijo ali pa mrou. skrajni čas ka se glofosat/boom efekt, pa podobni strupi prepovejo.

In reply to by Fhjtg (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Se totalno strinjal s teuf

In reply to by - (nepreverjen)

SNAGA (nepreverjen)

Pa verjetno nekdo ni opravil svojega dela, nadzora,...?! Na odgovornost pa bo klican "najnižji" delavec, kot je pri nas navada! Phhhhhh!

... ker so: (nepreverjen)

nekulturne ... .

položnica (nepreverjen)

Komunala samo kasira mater jim j....vse bi jih s teh pisarn natiro ven

..... (nepreverjen)

Celi čas so zunaj ka urejajo, nikaj ne vidiš?

In reply to by položnica (nepreverjen)

Minister (nepreverjen)

Taka je realnost ko prevzamejo mesto rdečkarji z policajem na čelu. Za mesto in občane jim je malo mar, poskrbijo za sebe in njihove. Vsi ostali pridejo na vrsto čez 4 leta. Sobota in tudi vasi ixgledajo zpuščemo. V Soboti so včasih bile rože in je mesto bilo orejeno. Rdečkarji vse vlagajo v drvarnico ta služi celemu Pomurju kot tudi fudbal. Vse stroške pa plačuje občina z našim denarjem in tako smo mi občani prikrajšani za boljše pogoje življena.

Gasilec Samo (nepreverjen)

Tak ja , 70.000,00 Eur za fasado je problem , nej pa je bil problem vzeti kredit v višini 500.000 , 00 Eur , beda od bede .

..... (nepreverjen)

Vsaj več zelenja je v mestu, lahko bi bila zelenica.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

poglejte si video z naslovom "Modern Art is STILL Sh*t" in "Latest Atrocities in Modern Art" in ". Moderna "umetnost" ki to ni.

gost119 (nepreverjen)

Trava rastej iz plocnikov, ceste, tlakovancov, kak v Cernobili.
Glavno ka zenske iz komunale en cejli deloven den ponucajo, za 3 metre rouž :) Pa tan trackajo itd :)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Ta "umetniška" abominacija izgleda kot da bi bila stara preko 50 let in samo kliče k temu, da se jo podre! Ka se pa trave tiče, pa majo delavci 2 rok in naj jo ven pipajo. Aja boom efekt je PREPOVEDAN BTW

nikaloo (nepreverjen)

SOBOTAINFO,
ZAKAJ NE OBJAVITE PRISPEVEK:
_https://www.24ur.com/novice/slovenija/dobrodelni-projekt-ki-se-je-sfizi

delali ste jim reklamo za pobiranje denarja, delali ste reklamo tej dotični ''dobrodelni organizaciji'', dovolili javno blatenje familije...RAZPLET TE ZGODBE PA NE OBJAVITE!!!!!

TA DUNJA VAS JE VSE LEPO NATEGNILA PREKO FBJA IN TAKIH SOICALNIH PORTALOV KOT JE SOBOTAINFO!
Ko sem vprašal na FBju pod njenim portalom kje delata, so me vsi napadli kaj se vtikam v življenje drugih-se grozili so mi s sporočili!
Če delaš v neprofitnem društvu in si brez službe...od česa pa sam živiš?!!! AJA DELAŠ KOT DOBRODELNEŽ IN KRADEŠ:)

MARŠ V PM!

Hrošč (nepreverjen)

Lahko se pa tak preventivno ena plast betona potegne , za to že imamo experte z izkušnjami .

ileha (nepreverjen)

Tocno taksno sliko san dobila ob prihodu v MS! Res skoda, ker je potrebno malo dela in bi okolica izgledala cista drugace. Zgleda, da odgovorni nemajo obcutka za estetiko in urejanje okolice. s taksin izgledon mesta, pripomorejo k odlocitvi, ali zaziveti v MS ali raje ge drugje. skodaskoda ☹️

Pancho villa (nepreverjen)

Pa ste videli občinsko fasado z notranje strani, ste videli Hartnerjevo vilo? Knjižnica je Las Vegas.

SerecD (nepreverjen)

To je res. Černobil film bi lejko v Soboti snemali.

In reply to by Pancho villa (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Kaj pa tisti, ki delajo v teh zgradbah oz. kdo jih vzdržuje?! A nimajo hišnika? Rabiš samo malo sredstva za zatiranje pleveli in pršilo, problem rešen glede pleveli v tlakovancih.
Kar se pa tiče čiščenja fasade za 70k€, a se vam to zdi normalno?!? Eno dvigalo, visokotlačni čistilnik, nekaj ur dela, 70k€?! K večjemu desetino tega zneska, pa še to je preveč. Nekdo si s temi projekti spravlja velike denarce v žep.

- (nepreverjen)

mogoče se pa najde što, ka de komunali doneral par kercherof...

Gost1 (nepreverjen)

Očitno bo potrebno organizirati ogled kakšnega drugega mesta, da bodo odgovorni končno dojeli, kaj je čisto mesto. K temu prispevamo tudi ostali občani. Metanje cigaretnih ogorkov, zvečilnih gumijov ..... povzroča umazanijo, risanje grafitov pa je odraz kulturne osveščenosti.

askjldfhlasjd (nepreverjen)

S kisom naj pošpricajo plevel - je poceni, ekološko in hitro deluje.

SerecD (nepreverjen)

Potem nemrejo občini računa velkoga poslati. To bi lejko pošpricali tudi ovi ka sakši den tan odijo v služboi pa jih mi plačujemo

In reply to by askjldfhlasjd (nepreverjen)

rondomat (nepreverjen)

Dve tretini lidij v Soboti je prieseljenih goričancov pa drugih kmetov z IQ-jon sobne temperature. In kakšni prebivalci, tekšno je te tudi mesto. Gda je v Soboti živelo še meščanstvo je Sobota živela, zdaj gda pa živij tu samo še seljačina kerin je glavno ka je šank zadosta blizi, fuzbal enkrat na teden, kmečka veselica pa blesave TV oddaje konstantno na sporedi, je pa pač Sobota takšna kakšna je. Zamazana in zaraščena. In tomi je nej telko kriva politika kak pa lidje sami.

Občan3 (nepreverjen)

Rondomat, izgleda, da imaš ti precej velik IQ, vendar z napačnim predznakom! Goričanci so spoštovani ljudje v vsaki skupnosti, mislim, da sem ti s tem povedal vse. Pa ni moj namen razpravljati o tvoji neprimerni izjavi temveč o problemu katerega opažamo vsi, o čistoči.
Občina ima javno komunalno podjetje, katero je odgovorno za čistočo, torej je problem najprej potrebno reševati prav tam. Župan je voljena funkcija, katera pa prav nikoli ni priljubljena v takih primerih, zato menim, da je potrebno iskati odgovornost za nastalo situacijo pri drugih akterjih. Oba zavoda Galerija in Knjižnica, imata svoje direktorje in svoje svete zavodov in prav oni so tisti akterji, kateri bi morali opozoriti na takšno stanje, pa najbrž niso ker potem se o tem sedaj ne bi razpravljali. Prav tako ima občina Zavod za kulturo, turizem in šport in direktorja tega zavoda! Torej je za nastalo situacijo potrebno najprej povprašati omenjeno združbo ali opravlja svojo funkcijo za katero prejemajo plačilo. Mislim da je neumestno kriviti prebivalstvo za plesen na fasadi ter razraščanje plevela po javnih površinah.

In reply to by rondomat (nepreverjen)

Pikanogavička (nepreverjen)

Imeli bi sterilno mesto brez ene travice in drevesa. Vse zabetonirano, poškropljeno s strupi. Ko pa nastopi vročina, iščete senco dreves. Lepa mesta so z malo patine, zelena in čista.

Nogomet50 (nepreverjen)

Ne, ljudje želijo zgolj, da je mesto urejeno. To pomeni, da je trava pokošena, cigaretni ogorki pobrani(še bolje, da se jih meče v zato namenjena odlagališča), krošnje dreves obrezane, plevel odstranjen, tlakovci očiščeni ipd.

In reply to by Pikanogavička (nepreverjen)

Sprehajalec (nepreverjen)

Sprehodite se enkrat mimo glavnega vhoda v občino in si malo oglejte okolico. Če tega občinarji oziroma njihova čistilka, je to res žalostno. Saj pa ni treba, da župan kaže vsakemu s prstom, kaj naj pobriše, pomete...Soboške ulice so po vogalih in koteh polne lanskega listja, ki ga ni nihče pometel in ga bo kmaju dopolnilo novo letošnje. Ne vem, kako bi to poimenoval, nekoč smo temu rekli, da je madžarsko ali češko. Zdaj pa postaja to pri nas vse bolj slovensko. Opazujte že na naslednjem sejmu, v kakšnem okolju so postavljene stojnice. Pa vse to niso smeti od ljudi, ki jih Komunala še kar nekako obvladuje. Staro listje, ki gnije in se počasi spreminja v ugodno podlagi za rast plevela, ki ga potem začudo opazimo in je moteč.

SerecD (nepreverjen)

Izgovori, ene stvari, kot je osnovno čiščenje fasade, plevel med tlakovci, smeti se da popucat v enem dnevu, brez posebnih znanj ali stroškov. Če je občina/komunala nesposobna, bi to čistilno akcijo lahko izvedla tudi ekipa knjižnice, saj hodijo tja delat in so plačani. Ker pa so to vse jara gospoda, s tega ne bo nič. Odnos knjižnične gospode do prekmurcev se že kaže v poletnem času knjižnice. Ena skupinska čistilna akcija - očistimo okolico knjižnice - in osnova bi bila rešena.

someone1 (nepreverjen)

Popolnoma se strinjam. Namesto popoldanskega fitnesa pač 1 ura čiščenja okolice knjižnice. Če se odločijo počistiti okolico me lejko pozovejo priden pomagat. Od župana itak nega kaj dosta za pričakovati, kajti on rajši hodi po zabavah in se slika, ter se smeji sam sebi.....

In reply to by SerecD (nepreverjen)

PatriotLOKAL (nepreverjen)

Ko to berem premišljam in ugotavljam, da je Sobota zadnje čase res umazana,...lansko listje, plevel, smeti!? V današnjem času temu ne bi smelo biti tako, varčuje se na nepravih mestih, očitno, kar niti malo ni OK! Včasih smo rekli, da je npr. Madžarska umazana, zaj pa si poglejte Lenti. Čisto mesto, dosti zelenja, rož, vse urejeno! Gremo v narobe smer!!

miicika (nepreverjen)

KA BI RADI VEKŠE POLOŽNICE....REDARI NAJ KAZNIJO ČIKAŠE.. SOCIJALCE PA V AKCIJO....ŠTO SE NEMRE PRIGNITI PA PENDREK ŠOLA....

klantoš (nepreverjen)

Rejsan, pravi Černobil. Poleg, pa Trg kulture, glavno, ka eni mafajo. Beda od bede.

sitna sem.si (nepreverjen)

Ni tako samo v središču mesta. V naši ulici je bil že mesece dolgo zaraščen odtok za meteorne vode na ulici ob pločniku. Poleg je avtobusna postaja. Suho ščavje, visoko več kot pol metra, je polno čikov zapiralo odtok vode, da nam ob nalivih voda, ki pridere po ulici , teče na dvorišče, ker odtok ne požira. Pa sem ob zadnjem neurju klicala Komunalo, naj očistijo, pa je g. Bugar rekel, da oni s tem nimajo nič, da bo pa posredoval na Cestnem podjetju. Od takrat je minilo hm... dva meseca morda, pa nič! Včeraj sem , skoraj 80-letna vzela talige, pa srp, pa krampec in metlo pa sem bogi nemilo spucala. Najbrž san si to zslužila na stara lejta!?

kocka (nepreverjen)

Kot stalen gost enega od lokalov v objektu kjer so banke, fizioterapevt, tv studio, gostinski lokali itd. se sprašujem kje so lastniki oziroma kakšen odnos imajo do vzdrževanja okolice pred svojim lokalom ( plevel pred vsemi lokali, razpadajoče stopnice pred gostinskim lokalom, zanemarjena fasada in zunanjih površin pred knjižnico... ). Zaposleni v teh lokalih in knjižnici ( čistilka v knjižnici odpre stranska vrata pomete smeti na plato in zapre vrata ), bi si tudi lahko vzeli kakšno urico, da bi se te stvari očistile ( čistilna akcija ) in to zaradi svojega zadovoljstva in higiene. Glede fasade in površin pred knjižnico pa še to. Če bi bila fasada sprotno vsakoletno vzdrževana in zaščitena na način, ki ga predpisuje stroka, do takšnih poškodb verjetno ne bi prišlo, glede vandalizma pa bi bilo potrebno samo namestiti kamere in ob odkritju storilcev te drastično s kaznimi sankcionirati in kaznovati tako, da poravnajo vse stroške sanacije. Glede čiščenja talne površine med knjižnico in trgom kulture, sem pa zelo razočaran nad komunalno službo, saj ne pomnim, da bi bila ta površina kdaj temeljito očiščena s cestnim sesalcem in zato sem mnenja, da odgovorni niso odgovorno opravili svojega dela za kar so dobro plačani in, da bi kulturni hram tudi na zunaj predstavljal kulturnost svojega prebivalstva. Župan prosim v akcijo!

nikaloo (nepreverjen)

JEZOS FOLK MATE PROBLEME!
PISETE KAK CE VSEGA GOTOVO...
lepo vas na sobotainfo majo za norca...

Oliva (nepreverjen)

Ka DF lekar pa maš volo komentejrati pa si san s seuf pijsati. Tele zabito rajši se tij spravi na vse štiri pa vo miči to travo de več haska od tebe kak pa blesave komentare pijsati. Debil.

pakazaj

Glavno ka so postavili ta miljonski kip z razgaljeno zensko.. brez vsakrsne koristi

Hipokrat (nepreverjen)

Te parazite ka so na CSD prijavleni natirati naj pucajo! Naj si zaslüžijo podporo

Goričanec81 (nepreverjen)

Ka se bunite.... Tak do vse gor kopali ka de se dale urejalo.

kriza (nepreverjen)

Samo poglejte park fazanarija. Od lanskega maja ne morejo pospraviti podrtih dreves! SRamota!! Mestni park, ogromna veja drevesa, vsa posušena več kot mesec dni visi pri stezi, pa nič. Če ne drugega, ti kateri prazni koše lahko to pove svojemu šefu, da urgira. Več kot polmetrske trave po Soboti iz pločnikov imaš, kolikor hočeš. Če to na sliki ne morejo zriktati ljudje iz komunali, kateri so zato plačani...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice