FOTO: Jan Vitez
V Beltincih so na predvečer praznika združitve prekmurskih Slovencev z matično domovino pripravili osrednjo občinsko priprave, kjer je bil slavnostni govornik predsednik države Borut Pahor. Predsednik je z županom Markom Viragom odkril spominsko obeležje.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, župan Občine Beltinci Marko Virag in njegova eminenca kardinal dr. Franc Rode so danes v Beltincih otvorili spominsko obeležje ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 

Predsednik republike je v slavnostnem govoru poudaril, da je bila priključitev Prekmurja prelomnega pomena za zaokrožovanje slovenskega ozemlja, ki je na koncu omogočilo Slovencem, da smo ustanovili samostojno državo.

FOTO: Jan Vitez

Prekmurski Slovenci dobro razumeli zgodovinski kontekst časa

Bronaste skulptura kiparja Mirka Bratuše je sestavljena iz 27 stebrov, kar ponazarja število pomurskih občin, povezane v enotno sporočilo, obenem pa simbolno poustvarja množico, ki se je pred beltinsko cerkvijo zbrala ob priključitvi Prekmurja matični domovini.

Ob tem je Pahor spomnil, da je to v Prekmurju in v Sloveniji eno redkih znamenj, ki nas spominjajo na prelomne dogodke v letih 1918-1919.

»Spominja nas, zlasti pa bodoče rodove, kako je po prvi svetovni vojni intelektualno, politično, duhovno, tudi duhovniško, jedro takratnih prekmurskih Slovencev dobro razumelo zgodovinski kontekst časa in pravzaprav na vse te načine utemeljilo zgodovinsko istovetnost Slovencev ter si želelo in prizadevalo, da bi na obeh bregovih Mure Slovenci živeli skupaj,« je povedal Pahor.

FOTO: Jan Vitez

Proslavljanje ni uperjeno proti drugemu narodu ali narodnosti

Pahor je spomnil na tveganje takratnega duhovnega vodje katoliških duhovnikov Jožefa Klekla, da se Prekmurje priključi Kraljevini SHS in da Slovenci stopimo skupaj kljub pomislekom o tem, da bi pravoslavje vplivalo na versko življenje v Prekmurju. Odločitev za Slovenijo je bila po besedah predsednika republike državotvorno dejanje ter za slovenski narod prelomnega pomena za ustanovitev lastne države,

Predsednik republike je še posebej poudaril, da ne gre za proslavljanje, ki je uperjeno proti kakšnemu drugemu narodu ali narodnosti, najmanj proti Madžarom.

»To je slovesnost, ki se s ponosom spominja na zelo pomembne odločitve, da smo Slovenci takrat pokazali naklonjenost ideji zedinjene Slovenije,« je še povedal po poročanju STA in dodal, da je pripravljenost na sožitje, značajska značilnost Prekmurcev, zelo pomembna za slovensko narodno istovetnost in na nek način tudi navdih za evropsko skupno prihodnost.

FOTO: Jan Vitez

Pogumno stopati po poti povezovanja

Župan Beltincev Marko Virag je v nagovoru povedal, da je letošnji praznik zlata obletnica in prav zato na »rojstnem mestu Prekmurja kot dela Slovenije« postavljajo spominsko znamenje idejnih avtorjev, arhitektov Jureta Kolenca in Gašperja Medveška.

»Danes moramo pogumno stopati po poti povezovanja ter z znanjem in razvojno vizijo povezovati potenciale Prekmurja, Slovenije in Evrope. Le tako bomo vsem, ki so za svojo domovino s ponosom izbrali Prekmurje in s tem torej Slovenijo, omogočili družbeni napredek in blaginjo, ki si jo s svojim delom in vrednotami zaslužijo,« je povedal Virag.

FOTO: Jan Vitez

Predsednik Pahor bo jutri ob 10. uri v Predsedniški palači ob državnem prazniku nagovoril zbrane na dnevu odprtih vrat, njegov osrednji govor ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom pa bo zvečer po koncu svete maše v Beltincih, ki jo bo vodil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf, udeležila pa se je bosta tudi njegova eminenca kardinal dr. Franc Rode in nadškof msgr. Stanislav Zore.

Osrednja državna proslava ob združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo v Beltincih jutri ob 20.30.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

pa saj ta Židane ni niti tako slab

LudiRusi (nepreverjen)

Slab, slab ...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Grsts (nepreverjen)

Me čujdi ka župan zmoge prerezati trak brez podžupanov. Velki dosežek.

blesaviprlek (nepreverjen)

te naš oziroma vaš boltinski župan se niti posrati nemre brez dodatnoga podžupana

In reply to by Grsts (nepreverjen)

Culle (nepreverjen)

Maučec, pravnomočno obsojeni lopov pa celo v prvi vrsti?!?

ne-vernik (nepreverjen)

Ali Maučec ni iz SLS, kot Podobnik, tudi tisti mali partijski sekretar je bil tam

In reply to by Culle (nepreverjen)

Iškarijot (nepreverjen)

Casanova s Trdkove pa v civili. Rode mu je sigurno prepovedal črno krilo obleči. Tak se dela.

Lepec (nepreverjen)

Tudi navzoč sam Presvetli jastreb Rode, kaj pa Cinober??????

Prekmurec3 (nepreverjen)

Majke mile kak je Jevšek betežen viditi. To verjetno od kolesarjenja. Zajc, daj, njemi nekše tablete, ka malo k sebi prijde. :D

Vipko
Truplo

Še moji fotoutrinki:

https://mojalbum.com/truplo/2019-0816-proslava-v-beltincih-ob-stoletnici

Ker sem pa pomotoma prispel v Beltince veliko prej, sem se motal vsepovsod... tudi pri gradu, kjer so se mrzlično pripravljali na jutrišnjo proslavo, RTV Slovenija je snemala intervjuje, glasbeniki so isprobavali ozvočenja ipd... Tako je kar precej fotografij, katere ravno v kontekst današnjega dogodka ne spadajo. Pa upam, da ni hudega...

HVALA (nepreverjen)

JAN VITEZ - HVALA

In reply to by Truplo

Lepec (nepreverjen)

Kje pa je Jajo??? No in naslednjih 100 let bo spet mir glede Prekmurja!!!!!

.... (nepreverjen)

Še g. Orban bi lahko bil na slikah. On tudi dosti pomaga za razvoj prekmurja.

To ozemlje ni … (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ampak so na njem ziveli Kelti, Iliri, Germani in Rimljani ... gre za umetno tvorbo in naselbino "zlovenije"

Mun (nepreverjen)

No kučko pa v prvi vrsti, nidri ne svali. Rejsan zaslužen ka je Pomurje tan de je zatau mora biti, itak pa vodi državo!

čarni vrag (nepreverjen)

Še politiki z Odpada, si prizadevajo za povratek na sceno. Tako se ob pomoči Maučeca tudi Podobnik pripravlja na reciklažo. Me veseli, da se je tudi Kučan dobro počuto na toj občinsko cerkveni proslavi. Še v bližini škofa je sedo.

tr00l (nepreverjen)

Kak sta se gledala Jevšek pa Virag - nesojeni direktor Pomurski lekarn po sestrelitvi Zajca

karpat (nepreverjen)

Naj nekdo razloži, zakoj je Maučec pravnomočno obsojeni lopov ali pa Culle le naklada nekaj brez veze.

Goričanec81 (nepreverjen)

Gospoud Zajc je tüdi biu tan. Najbrž sta se s šerifon eden drügoga izogibala.

Vipko
Truplo

Če pogledaš mojo fotografijo iz albuma št. 77... boš videl, da je Zajc sedel skoraj točno za Jevškom. No... stepla se sigurno nista, dvomim pa, da je prišlo do kakšne debate.
Jevšek bo en dan pač žanjal to, kar je posejal. V to sem prepričan!

In reply to by Goričanec81 (nepreverjen)

Pravi Prekmurec ? (nepreverjen)

Long live the Hungarian!

kasparov

Ta desničarska pa popovska zalega mora vničiti vsakšo stvar, evo zdaj so vničili še prekmurski praznik. Gda vijdin toga antipatičnoga Rodeja v prvih vrstaj prekmurskoga praznika, te mi ide na bruhanje. Politiki pa popi so se zgurali v prve vrste, zatou se navadnomi narodi od zdaj dale jebe za vašo proslavo. Namesto, ka bi v prvih vrstaj bilij Prekmurci so svoje grde njuške se privlekli popi pa pokvarjeni politiki. Marš....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice