FOTO: Bobo
Del osrednje proslave ob združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom bo izpeljan tudi v madžarskem jeziku. Ministrstvo za kulturo je pojasnilo, zakaj.

Kot smo razkrili, bo del jutrišnje osrednje proslave ob združitvi prekmurskih Slovencev z matičnim narodom potekal tudi v madžarščini. Kot je za Sobotainfo potrdil režiser in avtor proslave Primož Ekart, se bosta v sklopu proslave dve pesmi predstavili v drugih jezikih. »Uporabili bomo romščino, madžarščino in seveda prekmurščino,« je povedal Ekart.

Glede na dejstvo, da je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom precej narodno zavedni praznik, je raba madžarščine nekoliko presenetljiva odločitev. Ministrstvo za kulturo pojasnjuje, da gre za poudarjanje multietničnosti tega prostora.

»Na državni proslavi ob stoti obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom želimo ob vseh komponentah, ki so za tako zgodovinsko pomembno obeležitev nujne, posebej poudariti tudi multietničnost tega prostora. V delu umetniškega programa bomo to multietničnost in multikulturnost izrazili s tem, da se bo v prekmurskem jeziku interpretirala pesem slovenskega pesnika in pisatelja Dušana Šarotarja, v madžarskem jeziku pesem madžarskega avtorja Aleksandra Valya, ki je bil tudi pripadnik judovske skupnosti in je svoje življenje izgubil v koncentracijskem taborišču, in v romskem jeziku pesem sodobnega romskega pesnika Jožeta Livijena,« so pojasnili na ministrstvu. 

»Vse pesmi bodo sočasno interpretirane tudi v slovenskem jeziku, razen pesmi v prekmurščini. Prekmurje je postalo in ostalo to, kar je, tudi zaradi velike pripravljenosti Prekmurcev živeti v tolerantnem sožitju s pripadniki različnih etničnih skupnosti,« dodajajo.

Poudarjajo multietničnost, a ne vseh

Poudarjanje multikulturnosti in multietničnosti je dobra stvar. A ob tem je odbor za obeleževanje 100-letnice združitve ustvarjalce proslave verjetno pozabil spomniti, da v Prekmurju živijo tudi pripadniki hrvaške in srbske skupnosti ter nemško govoreči prebivalci.

Spomnimo, da se 17. avgusta ne praznuje priključitev Prekmurja, temveč združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 

Si predstavljate reakcijo Primorcev, če bi na proslavi praznika dneva vrnitve Primorske k matični domovini uporabljali italijanščino?

S spleta

Komentarji (71)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Ja in ka je zdaj narobe či de tuj madžarska rejč na proslavi. Bole me moti tou ka več prekmurščine nega v javnoj rabi. Tou je bistvo, prekmurščino v prekmurske šole, pa tuj na radio, občine, krajevne table itd.

ppock (nepreverjen)

Od mladih prekmurcev sem dobil odgovor: ,, .....stric, vi pa tak po staroprekmurski gučite,, . Res je, prekmurščino bi bilo nujno več poučevati in zaščititi pred izumrtjem.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Prosim te lepo spomni me na en primer gda so na kakšni proslavi na Madžarskem vsaj del programa imeli v slovenščini??? To smo samo mi slovenci takšni hlapci ka mamo državne proslave v tujih jezikih, dočim čez mejo pa nete NIKDAR naleteli na kakšni državni praznik na keron de del proslave v slovenskon jeziki!!!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Shash (nepreverjen)

Na kolikih proslavah si pa bil?

In reply to by tt (nepreverjen)

Joužek22 (nepreverjen)

Menej pa najbole mouti tou, ka smo tou zvedeli "pejt minut pred dvanajsto". Planejrano, ka so znali, ka de zavolo toga lejko sranje. Pa že eno leto poslüjšamo o proslavi, pripravaj, programi, glejdamo tov. Küčana, tov. Židana in drüjge tov. Oton pa nišče nika. Pa ka nede što mislo, ka man kaj prouti madžaron : tudi eden moji starišov je Madžar. Dejstvo pa je, ka praznüvlemo priključitev, združitev, ali kak koli de štoj tomi pravo, Slovencov z matičnin narodon. Kak so pa meje postavili in zakoj so je tak postavili, je pa drüjga stvar. In postavili so je tak, ka smo ostali brez velkoga dela Koroške, brez Furlanije Julijske krajine, brez Porabja, brez slovenski vejsi v radgonskon kouti, sledi pa šče brez Štrigove, polovice Istre itd. Mijslin, ka je Slovenija tej mađarski del Prekmurja fejst drago plačala.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

muraII (nepreverjen)

Ma dajte lepo vas prosin zavolo 1 pesmi zganjate ksenofobijo in histerijo. Pa 15 minut na avtobusi z nekdanje tovarne mure keri je šel proti turnišče je bil bole madžarske kda so se dekline z nedlice pogučavale v madžarščini !

Vsi naše zemlevide do pred 100 let so v madžarščini, vse naše vasij in imena so bila pijsana madžarski, prece besed kere nucamo prekmurce še gnjesden je madžarskij in zaj vij tu pocukrani kvazi idealisti lidij farbate in ščuvate zavolo ene pesmi ? Madžarščina je del naše preteklosti in zaj se bunite a za 2 dni te pa v prvi vrsti pri zečiči pa basiji stalij! Svašta!

stručko (nepreverjen)

zemljevidi so v madžarščini zaradi takratne madžarizacije, ki jo je izvajala ogrska oblast. prav zaradi nje so se prekmurci vse bolj upirali in prišli do ideje po priključitvi jugoslaviji.

In reply to by muraII (nepreverjen)

bőltinčar (nepreverjen)

murall................. Tij brez problemov se lahko odseliš na Madžarsko in tan živiš .To ni nikakršna ksenofobija in histerija . V takšen program ne spada tisti jezik katere čevelj nas je tlačil oziroma naše prednike .To je sramota

In reply to by muraII (nepreverjen)

X6 (nepreverjen)

zavolo menej lejko na gasilskij veselicaj tuj madzarski simfonicni orkester spila az a szep.

ale na takšnoj proslavi se more slaviti Prekmurje, Prekmurski narod in Prekmurski jezik!

In reply to by muraII (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lagati je nej lepo. Dvomim ka kera deklina v Nedelici zna madžarski.

In reply to by muraII (nepreverjen)

nedličanec (nepreverjen)

tij tele ... štere nedličanke so se pa pogučavale po vogrsko? Nedličanci smo okopi Slovenije .... če takšij nega, tudi tebe nega ....

In reply to by muraII (nepreverjen)

Lp890 (nepreverjen)

Prokleti madžari.

Madzar©️ (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jebem tvojo mamo:)

In reply to by Lp890 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

naguzi mu jo po delgem in počez
Prekmurje je bilo vedno Madjarsko
Živel Orban

In reply to by Madzar©️ (nepreverjen)

Gradec (nepreverjen)

Kako lahko je prepoznati spreobrnjene komuniste.
Tvoj veliki vzornik, največji Orbanov tojas škrablaš, je neizmerno ponosen na tebe. Prosim te nikoli ga ne izdaj in mu še naprej tako zvesto stoj ob strani.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

gezzek (nepreverjen)

LEHKO SE NIKO ZORJAN POZOVEMO DA ZATULI V HRVASCINI:)
PA LEP DAN VSEM:)

Dr. (nepreverjen)

Če se ne motim, bi brez Srbov bili mi prekmuci vsaj po prvi svetovni vojni definitivno na Madžarskem.
Da je multikulturnost pri nas doma je odraz večstoletnega prilagajanja različnim oblastnikom, v zadnjem stoletju pa predvsem nuja iti s trebuhom za kruhom.
Zaradi Horvata, Janše in podobnih smo Prekmurski Slovenci na svoji Prekmurski zemlji v Državi Sloveniji in v osrčju Evrope drugorazredni in za zahvalo pač Multikulturni. Pa razmi če si nej fijakerski konj...
Živela Slovenija in njena Küreča glava?

bőltinčar (nepreverjen)

Madžarščine sploh tű ne bi nišče smel niti omenjati še najmanj jo vpeljati v program . Komu bodo izkazovali čast z madžarko pesmijo ?Vsi tisti so zraven in nekaj pripravljajo ka nimajo veze z Prekmurjon . Če bi ljudje bilipametni nišče ne bi šel na to brezvezno ne pomembno proslavo .

čarni vrag (nepreverjen)

ali si ti tele mamino vedno tak fuknjeni
ali samo podnevi

In reply to by bőltinčar (nepreverjen)

Gradec (nepreverjen)

Strumno ob velikem grosuplječanu! Gratularom.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

bajsi (nepreverjen)

NO pa priznajte ka sami sebe noroga delate. Ka pa te ne povejte Kraslini ali kak jemi je ime , šteri je tak priljubljen tuj kučani, zakoj spejvle MAĐARSKE PESMI V slovenščini!!!,zatou ka jemi je tak deregejral oča pa lejko v lublani slaven gratal.

In reply to by bőltinčar (nepreverjen)

mjau mjau (nepreverjen)

Za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni

Tinka100 (nepreverjen)

Če bi se mejne pijtalo je proslava v čast priključitve Prekmurja... Zatau bi naj bila cejla proslava v prekmurščini in z tem bi izkazali pravo poslanstvo toga praznika nam vsem prekmurcan vsi keri pa nebi razmisli bi se pa v čast domagoča jezika vsaj potrudili najti sami prevod ker po mojem je brez veze z metati željo pejnez v samo reklamo tej 100 letnice te pa na enoj proslavi gučati slovensko, Madžarsko pa romsko... Komu na čast ljubljanskim gostom? Tou se ge pijtan..

čarni vrag (nepreverjen)

Vidim ka so ljudje ka se tiče te proslave popolnoma zmedeni. Proslava naj bi bila v prekmurščini. Kelko ljudi v Sloveniji bi jo razmilo in gledalo? Prekmurci smo se pač pred 100 leti pridružili ostalim Slovencem in danes delimo z ostalimi Slovenci tudi slovenski knjižni jezik. Slovenski knjižni jezik je tudi naš jezik. Je pa žalostno, ka nemamo politikov, ki bi bili voditelji in bi znali voditi ljudi.Mi na žalost mamo samo nakladače in manipulatore. Še dobro ka nedo nastopili tisti trije idioti, ki so se preimenovali v Janeza Janšo, pa tista opica, ka je dojila psa in zato dobila Prešernovo nagrado. Vi očitno še ne vidite, da se levičarji na vsakon koraki norčujejo iz Slovencev in slovenščine. Vidimo, ka so nej sposobni vkup spraviti eno proslavo, kjer ne bi provocirali in žalili ljudi, ki jim ni vseeno za slovenski narod.

Vipko
Truplo

Uradno obstaja poleg slovenskega knjižnega jezika še prekmurski knjižni jezik in knjižni jezik tam nekje na zahodu, katerega govori manjšina v Italiji. Zakaj ne bi imeli proslavo v prekmurščini? Verjetno ne v celoti, ampak tole bodo verjetno drobtinice?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ne vem zakoj ste navalili s to prekmurščino. Pred 100 leti razen duhovnikov nismo imeli praktično nobenih intelektualcev.

In reply to by Truplo

Gradec (nepreverjen)

Razen tebe in presvetlega grosuplječana.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

čuj ti ali si vedno tak fuknjeni ali samo podnevi

In reply to by Gradec (nepreverjen)

Gigi666 (nepreverjen)

Najboukše bi bilou v arabščini-te bi proslavo največ lidij razmilo :-)

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

ciganjscek (nepreverjen)

So na madzarski proslavi 15.3.tudi deklamirali slovenske pesmi.Zdaj de mi pa nesce na slovensko proslavo vleko madzarscino.Ka je ze pravo madzarski poslanec pa bivsa poslanka?Madzarski konzul ze meri utrip,kaksen napotek de dal pa je pod vprasajem!

gonza (nepreverjen)

Kulturno ministerstvo sploh nema nikšnega pojma o Pomurju . Tisti ,ki ste priližnjenci Pahora in dvornega zabavljača Serpentiška boste imeli priliko,da njima rit polijžete . Kdo sploh to vabi na prireditev .

Trda vogrin (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dobro da je proslava v madžarskem jeziku v našem maternem jeziku. Bomo mi madžari staroselci razumeli za kaj se spoh gre. Jonapot

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

prekmurje je vedno pripadalo Madjarski

BÖLTIČAR (nepreverjen)

Ministrstvo za kulturo pojasnjuje navajam "posebej poudariti tudi multietničnost tega prostora" in še navajam: "ob tem je odbor za obeleževanje 100-letnice združitve ustvarjalce proslave verjetno pozabil spomniti, da v Prekmurju živijo tudi pripadniki hrvaške in srbske skupnosti ter nemško govoreči prebivalci" ¨
Spoštovani Prekmurci iz navedkov Ministrstva za kulturo VAM JE VSE JASNO tako je bilo naročeno iz Odbora katerega vodja je samopostavljivi državljan Kučan, SRAMOTA. Ravno tako je Kučanova iznajdba multietičnosti Prekmurja.
A JE BILO POTREBNO NA TAK NAČIN UNIČITI PROSLAVO IN KDO MU JE ZA TO DAL POOBLASTILO ???
Kot ne bi bilo zadosti, da bodo na proslavi maširali pripadniki sovražne vojske z peterokrako zvezdo, je še zdaj tu madžarščina in ciganščina. Tudi izbira pesmi Šrotarja ne spada tu zraven, tudi to je posiljeno. Če že mora biti prekmurska pesem je to samo edino lahko KAJ JE MURA ŠEPETALA od Klekla, ampak ne bo zaradi tega ker Klekl pač bil duhovnik in to Kučanu ne paše. KER TO NI PROSLAVA PO OKUSU PREKMURCEV NAS TAM NE BO. BOMO PA ŠLI OB 17 URI.

Pentrbal (nepreverjen)

nevladne organizacije v Sloveniji lansko leto zbrale "skoraj milijardo" evrov prihodkov. Za naše razmere nedvomno izjemno impresivna številka, pa četudi je ta "skoraj milijarda" v resnici 913 milijonov evrov, od česar je tretjina (333 milijonov evrov) proračunskih virov. A vseeno, treba je biti iskren - lanskoletni prihodki nevladnikov niso bili majhni, predstavljajo skoraj desetino državnega proračuna.
3x ugibajte kje imavecina sedez? In zakaj se zavzenmajo?
Koliko je dobilo prekmurje za razvoj delovnih mest?

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Kitajščine in albanščine nede?

Viktor (nepreverjen)

Böltinčar in tebi podobni! Dovolite si do boga dosti, ko avtohtone Madžare z lastne zemlje naganjate čez
njene meje in se greste sovražnega govora. Madžari nis(m)o bili kreatorji vaše proslave in vam na njej ne
vsiljevali našega jezika. Vaše proslave se ne bo udeležil noben, še najmanj pa kak ponosen Madžar!
Beltinska proslava vas same bolj razdvaja, kot pa združuje! Slednje se močno da vonjati iz sproščanja
napetosti v teh dneh širom Prekmurja, Pomurja, pa še precej dlje. O tem ni dvoma.

Horgos (nepreverjen)

No pa povejte kdo od vas je ponosen Madžar. Ali je to Kovač Atila, po dedku Slovenec, po materi Bosanec? Ali je to Robi Požonec po materi Madžar,po očetu Slovenec? Skratka,da ne naštevamo naprej.
Avtohtonega Madžara v Prekmurju ni. Če pa je,se ne kurči kot prenekateri četrt Madžar ali pol Madžar, ki bi rad bil in nikoli ne bo pravi Madžar.
Najmanj pa pravega Madžara naredi pomadžarnjeni priimek kot je zadnje čase moda!

In reply to by Viktor (nepreverjen)

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Biti Madžar je lifestyle, vzgoja, da ti bije srce za svoj narod. Érted? Mislim, da nas je pravih Madžarov v Prekmurju vedno več. ?
Hvala bogu, opažam tudi, da pravih Slovencev tudi vedno več, edino pri Slovencih najbolj pogrešam to domoljublje.. Pri nas Madžarih to ne manjka, pripravljeni smo dati vse za resnico. ?

In reply to by Horgos (nepreverjen)

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Oprosti nisem ti dal odgovora na tvoje zastavljeno vprašanje.

Jaz sem je*eno ponosen Madžar. Ponosen na svojo domovino, zgodovino, kulturo. Tak sem ponosen Madžar, da mam tak velka ?, da jih komaj vlečem za sabo. Zaradi svojega ponosa so mi tako zrasla.

Prosim, ti mi še razloži, gospod Horgos, kaj je za tebe pravi Madžar? Izvajaš genetsko analizo? Tudi za Slovence? Prekmurce?
Primer, Đaože tvoja mate pa mađárka, tij si pa zaj več nej prave Prekmurec.. Đaožek se pa vseeno počuti Prekmurca ker je bil tako vzgojen.. Ka boš pa zaj? Pravo boš njeme ka nej Prekmurec? Dej dej.. Malo se zamisli prvo ka gučijš ?

Glej, sprijazni se enostavno s tem, da v Premurju so bili čistokrvni Madžari, so, in bodo. Neglede na tvojo genetsko analizo. ?

In reply to by Horgos (nepreverjen)

Konj (nepreverjen)

S kere lastne zemle? Tou ka mate vij v toj državi nema ena manjšina nindri na svejti. Če vam pa kaj ne paše pa pakuj cule pa via Lenti

In reply to by Viktor (nepreverjen)

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Bravo, čestitam za vašo visokointeligneto izjavo. Prosim zaploskajmo mladeniču.

In reply to by Konj (nepreverjen)

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

*visokointeligentno

In reply to by Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Stotka (nepreverjen)

Za večino primerkov na ton portali bi edino prav bilo, če bi proslavo izvedli MUTAVI. Nej je dobro etak pa nej je dobro tak, pa ta rejč pa ova rejč, pa naši pa njigve, koji kurac bi vi radi? Pa ide se za dogodek, za 100 let, ka smo vkuper v Sloveniji.

Petstotka (nepreverjen)

Kaj si tij MUTAVI? “Nej je dobro etak pa nej je dobro tak, pa ta rejč pa ova rejč,“ vsi so za prekmurscino, noben nej za madzarscino ali ciganscino na proslavi. tij pa malolevo malo desno. Kje to pise? Govorimo o proslavi, nej o tem kako se kje v prekmurju gucij.

In reply to by Stotka (nepreverjen)

Stotka (nepreverjen)

Pa ka tebe štoj pijta? Ti bi etak, ti nebi to pa ono. Pa ka misliš ka boš ti mel kakšno rejč, kak de se gučalo. Ti nite prekmurski ne vejš redno.

In reply to by Petstotka (nepreverjen)

ledvajbut (nepreverjen)

Zato pa si tak zaostali in za hlapece rojeni, ker delas kak ti drugi povejo. Prekmursko pa ne znaš pisati, izražati še pa manj.

In reply to by Stotka (nepreverjen)

Ezerme Šter 11123 (nepreverjen)

Mislin ka bi trbelo bojkoterate tou proslavo, ljublanske lopove do se odile se samo mastijt pa pijt đabe. Ka rejsan mislijo ka smo prekmurce nej sposobne same napravite proslavo? Pa jebente jin vse po vrste.... Prekmurje se je komaj rejšilo mađarske nadvlade zdaj pa do nan mađarske spejvale, pa što se tu skoga norca dela? Sakšome trbej date priznanje keri de šau podperat tej ljubljanske lopove. Pa dajte lidgej ka nas rejsan morejo sigdar tak doj posrate? Na primorskon če bi njin tan italijanske spevale bi sigurno tlakovance po lufte lejtale. Daj enkrat se trbej kontra postavite pa pokazate što je gazda na PREKMURSKON grunte. Black Gringose, Žute marke pa ostale navijače dajte vij nekaj genote pa se kontra toj golazne postavite, ker od naših starejšeh tak nikaj nemremo čakate razen ka se slinijo pa poskajo ljubljanskin srajcan. Pa jbt takšno proslavo.

crni vraže (nepreverjen)

Ti jo samo bojkotejraj. Nišče te ne brani.

In reply to by Ezerme Šter 11123 (nepreverjen)

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Ezermester, napiše se skupaj.. ste že razmišljali da bi stopili na politično pot? Jaz bi vas ziher volil. Gremo gringosi, gremo. To je prihodnost Prekmurja. Bravo!! ????

In reply to by Ezerme Šter 11123 (nepreverjen)

Bruselj (nepreverjen)

Gre za tipično EU multikulti ritilizništvo slovenskih politikov Bruslju. Ljudje brez jajc. Še mater bi prodali. Pfuj.

ledvikol (nepreverjen)

Eden med njimi je "stotka"

In reply to by Bruselj (nepreverjen)

Sramotno. (nepreverjen)

Tej blesavci v LJ verjetno nemajo pojma kelko gorja so Prekmurcon povzrocili madzari skozi zgodovino. To ka do na taksoj proslavi madzarske pesmi je nesprejemljvo in zaljivo do nas Prekmurcov in do lidij keri so se pred 100 lejtami borili za prikljucitev Prekmurja k Sloveniji/Jugoslaviji. Se je v teh 100 lejtaj ze veckrat pokazo zaljivi odnos slovencov do nad Prekmurcov, s tou proslavo so pa presegli vse meje. Pridrozuvlen se tistin keri pozivajo na bojkot te ljubljanske proslave.

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Kje so se borili? ?

In reply to by Sramotno. (nepreverjen)

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Brez zamere, Slovenci vas majo Prekmurce za Madžare..
Prosim pokažite že enkrat Prekmurci iz kakšnega testa ste.. ? to itak rečem samo ker vem da nebo nič iz tega.. če boste tak naprej boste čez 100 let slavili priključitev Prekmurja nazaj Madžarski ?

In reply to by Sramotno. (nepreverjen)

LudiRusi (nepreverjen)

... pa da zmolimo eno v Hrvascini

Sandelo (nepreverjen)

Vsi smo mi Madzari. Vsi.

....... (nepreverjen)

Zdaj se komaj vidi ka so Slovenci Mađarski hlapci, nej Prekmurci, Slovenci!

čarni vrag (nepreverjen)

pa to i so

In reply to by ....... (nepreverjen)

klantoš (nepreverjen)

To proslavo, bi leko sami napravili, nej ka vlčejo ljublanskoga režisera. Tej ma za sebov še sto sodelavcov, to pa košta opasne pejnaze. K a nemo od ton kolko gostov, de šenki gelo pa piloj. Polovica, ka de jih na proslavi, de gostov, tistih ta ljubljanskih, ka prijdejo malo ve z ljubljanske megle, pa sploj nedo znali zakoj so tu. Mij mo njim pa fejst dvorili, ka do te gujčali, kako prijazni so tile Prekmurci. Beda od bede. Ka se pa tiče, v šteron geziki boude proslava, zavolo menej je leko v francoščini, če smo nej sposobni sami tou organizirati. Pa fejst ploskajte, šteri te tan.

Mátyás király (nepreverjen)

Prekmurski Madžari prepovedüjemo na proslavi v Beltincih nastopati z madžarskimi pesmimi! Serte ga svojimi,
mi vaše kulture ne kradnemo!

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Bravo ? Prekmurci so nam že itak vso kulturo pokradli ?

In reply to by Mátyás király (nepreverjen)

prekmurskiSlovenci (nepreverjen)

Ne pozabimo, da 17. avgusta z državnim praznikom obeležujemo združitev prekmurskih SLOVENCEV z matičnim narodom
http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO4750
Če bi imeli praznik multikulturnosti Prekmurja potem super, naj se sliši vsaka rejč ka se tü gučij, ampak ni tako. Ker pa verjetno avtor ne ve za kakšen praznik dela proslavo, ker meša pojme vsepovorek, si je očitno nevede privoščil to provokacijo s katero razburja. Ce bi imel organizacijski odbor dovolj poguma, bi to enostavno črtal iz scenarija...
Ne pozabimo besed Klekla izpred 100 let: Dragi rojaki! Deca ste lüblene slovenske matere, slavne Slovenije, štera prebridke skuzé morete točiti...

madi (nepreverjen)

Večino komentarjev sem prijavil na Spletno oko. Lep dan.

čarni vrag (nepreverjen)

Kaj je to? kakšen novi Gestapo?

In reply to by madi (nepreverjen)

Dudul (nepreverjen)

To sranje že davno ne deluje več...

In reply to by madi (nepreverjen)

Čuki (nepreverjen)

Kuhar pa zna drek zmešati. Svaka njemi čast.

Đünč (nepreverjen)

Gda do začali mađarski lapati, bojkoti proslave pa je.

čarni vrag (nepreverjen)

Tak je bilo na proslavi, ko so odpirali elektrificirano železnico do Hodoša. Šon san ta, pa vidim same tuje obraze. S cugom so se pripelali iz Ljubljane, v Soboti so ljudje niti nej znali ka je kašna proslava. Kaj boš obveščo domorodce, oni se tak nemajo kaj oglašati. Tu pa ravno tak. Lekar de izpadnolo nekaj takšnoga kak na lanskoj proslavi Prešerna. Himno so popevali v arbščini, dojili so pse. Tu pa do zdaj slavili multikulturizem. Madžari pa so med vojno v šolah prepovedali govoriti slovenski. Slaviča pa Jeriča nedo omenjali, ker sta že bila po vojni nagrajena z večletnim zaporom, s strani komunistov. So tej ljudje sploj pri pravi pameti? Močno dvomim.

Giza (Egypt) G… (nepreverjen)

Meni, kot čistokrvnemu Madžaru, ni težko deliti skupne zemlje z nikomer.
Kaj se trenutno dogaja je samo provociranje. Židje, banke, visokoprofitne ustanove nas vsakodnevno izkoriščajo, proti njim pa žal, ne namenimo niti ene same slabe besedice.
Rad bi poudaril, da skozi stoletja, bolje rečeno tisočletja, živimo Madžari in Slovenci ali Slovenci in Madžari v sožitju-harmoniji. Sovražni govor lahko proti Madžarom zasledimo v vsaki sosednji državi Madžarske, pa seveda ne samo v sosednjih državah. Zakaj? Na nek način vsi veste na dnu srca, da biti Madžar-Magyar nekaj povsem posebnega, torej na nek način bi se lahko izrazil, da gre za neko podzavestno ljubosumje in zaradi tega pride do zaničevanja drugega naroda. Zelo neinteligentno za človeka 21. stoletja.
Zgodovina je tisto kaj nas dela posebne. Stari pregovor pravi, da tisti kateri se zna nekaj naučiti iz zgodovine, bo žel sadove prihodnosti.
Za uničenje Hungarizma je priseglo že mnogo ljudi, skupin, narodov. Kljub vsem grožnjam sveta pa še vedno veselo kuhamo svojo pálinko na svoji priseženi zemlji, katera nam je bila po izročilu dodeljena.
Tudi Madžari verujemo v enega Boga. Kdo je ta Bog? Noben ne ve, Madžari vemo samo to, da smo tukaj s posebnim razlogom in da nas čakajo posebne borbe proti skušnjavi, v kateri bodo Madžari spet igrali posebno vlogo, kot že mnogokrat.
Bog, daj nam pamet in inteligenco, da premagamo svojo negativno usmerjenost proti svojim bratom in sestram.
Isten áldd meg a Magyart.
In seveda da ne pozabimo.
Isten áldd meg a Szlovén testvéreinket is.
??♥️??
Veste kdaj bi nas začudeno gledal cel svet? Ko bi se ljubili. Trenutno smo čisto enaki kot vsi drugi neinteligentni ljudje okoli nas, ker se sovražimo.
Dajmo spremenit to mentaliteto. Kaj pravite?

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Madžarščina in romščina na tej proslavi NIMATA KAJ DELATI. Pričakujemo lahko tudi kakšen incident na proslavi, kot nekateri pišejo. To bi še bila sramota.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice