Znana je razmejitev in sedeži 11 pokrajin, ustanovitev katerih predlaga skupina strokovnjakov. Zanimivo, Prlekija ne bo več spadala pod Pomurje.

Skupina strokovnjakov pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete in Inštituta za lokalno samoupravo, javne službe in javno-zasebno partnerstvo Maribor je pripravila osnutek zakona o pokrajinah. Ta predvideva uvedbo 11 pokrajin, vezanih na mestne občine. Osnutek je objavljen na spletni strani pokrajine.si, kjer je predlagana razmejitev in sedeži ustanovljenih pokrajin.

V Sloveniji bi tako ustanovili Dolenjsko, Gorenjsko, Goriško, Južno Štajersko, Vzhodno Štajersko, Zahodno Štajersko, Koroško, Ljubljansko, Primorsko-notranjsko, Savinjsko-šaleško in Pomursko pokrajino.

Sedež Pomurske pokrajine v Murski Soboti

Vsaka pokrajina bi imela sedež pokrajine, sedež pokrajinskega sveta in sedež sveta občin, ki pa ne bi bili v istem, ampak na v različnih krajih pokrajine. Tako bi po osnutku sedež Pomurske pokrajine bil v Murski Soboti, sedež pokrajine sveta v Lendavi in sedež sveta občin v Gornji Radgoni.

Po zdajšnjem predlogu bi po organizacijski ravni bile pokrajine najbližje občinam, je pred tedni pojasnil Brezovnik. »Imeli bi predsednika pokrajine, ki bi se ga volilo na enak način kot župana. Imeli bi člane pokrajinskega sveta, ki bi se jih volilo kot občinski svet in odbor pokrajine. Predvidevamo tudi ustanovitev sveta občin kot posvetovalno telo pokrajinam, kjer bi bili združeni župani vseh občin po posameznih pokrajinah,« je način delovanja opisal strokovnjak za lokalno samoupravo.

Prlekija nič več Pomurje

Zanimivo je, da trenutni osnutek zakona Ljutomer izključuje iz Pomurske pokrajine in jo vključuje v Vzhodno Štajersko pokrajino, ki bi imela sedež na Ptuju in sedež pokrajinskega sveta v Ormožu. Ljutomer bi postal sedež sveta občin Vzhodno Štajerske pokrajine.

Pri tem je zanimivo, da so pred časom reorganizirali enote centrov za socialno delo, pri katerem je enota Ljutomer uvrščena pod Pomurje. Tako bi s predlaganim osnutkom razmejitve pokrajin lahko nastala zmeda, ko bi Prlekija v nekaterih upravnih organih gravitirala na Pomurje, v drugih pa na Ptuj.

Pokrajine bi prevzele razvojne programe

Občine bi v principu ohranile vse svoje pristojnosti, vezane na lokalno prebivalstvo, pokrajine pa bi prevzele širše regijske razvojne programe. Brezovnik bistvene prednosti pokrajin vidi pri pripravi razvojnih projektov, o katerih se morajo zdaj občine usklajevati in vstopati v razmerje z državo.

»Celotna razvojna politika na lokalni ravni bi z ustanovitvijo pokrajin iz države prešla na pokrajine. Na ta način bi se približalo odločanje prebivalcem na področju posamezne pokrajine,« razlaga Brezovnik.

Dodatne zaposlitve in stroški ne bi bili potrebni

Javnost je v preteklosti ob idejah o ustanovitvi pokrajin pogosto zastrigla z ušesi predvsem zaradi »bojazni« pred dodatnim obremenjevanjem javnih financ. Tokratni osnutek ustanovitve pokrajin predvideva, da dodatnih stroškov ne bi bilo.

»Uvedba pokrajin ne bi predstavljala dodatnega stroška. Dodatnega zaposlovanja ne bi bilo potrebnega. Predlagamo ukinitev dvotirnega upravnega sistema. Zaposleni na upravnih enotah bi postali sestavni del pokrajinskih uprav. Gre za zelo racionalen razvoj, s katerim želimo zagotoviti ustrezen in enakomernejši regionalni razvoj,« poudarja in dodaja, da imamo v Sloveniji trenutno zelo raznolike upravne sisteme, ki vsebinsko niso medsebojno povezani.

S spleta

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Xyzkra (nepreverjen)

Naj samo gredo med štajerce, tja kamor spadajo

tajkoblar (nepreverjen)

Opet neke mariborske agencije popucajo peneze za neki luft i nikomi ništa. Že videna praksa na soboške občini.

Jože 56 (nepreverjen)

Upajmo, da ostane pri predlogu oz. razmišljanju g. BREZOVNIKA, saj g. NI ravno prepričljiv, kar se tiče poznavanja geografsko zvodovinskih značilnosti Slovenije.

Nemaveze123 (nepreverjen)

Tak ja še več takših nucamo ka do sidele pa v luft gledala... ena redkih drzav z vec zupanof pa poslancof kak pa prebivalcof

Jože 56 (nepreverjen)

Se strinjam, preveč imamo že občin, pa javne uprave...

In reply to by Nemaveze123 (nepreverjen)

Gost1 (nepreverjen)

Pa še za vsako pokrajino 10 županov, pa 100 ka do si jajca škrabali. Mislin svašta. Pokrajine ja, samo pod pogojem da se VSE občine ukinejo in ostanejo samo pokrajine.

Gost 5 (nepreverjen)

Pa še različne ustanove so razresli po pokrajinah, da si bodo lahko mrhovinarji pisali velike dnevnice in potne stroške.

In reply to by Gost1 (nepreverjen)

Vinetu (nepreverjen)

Sem iz Prlekije pa se ne strinjam s to budelaščino. Pa kaj te Brezovnik je vsepovsod poleg,kjer je javni denar? Kak lahko taki pišejo neke predloge. Kolikor vem je tip že marsikeri predlog pisal,pa nič pametnega spesnil... Malo naj pogledajo zgodovinska dejstva, Prlekija je bila vedno povezana s Prekmurjem ali?

Prlekus (nepreverjen)

Od kdaj pa so Apači Prleki???
Prlekija NIMA čisto nič s Prekmurjem, Pomurje je umetna tvorba, ki je bila narejena po II. svetovni vojni. Vse se je po depešah moralo dogajati v Soboti, zato pa je Ljutomer še danadanes razvojno na dnu.

In reply to by Vinetu (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

tak nisko nej kak sobota, edino pomgrad nas vleče ven iz jame

In reply to by Prlekus (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Prekmurje je bilo povezano z vsemi narodi, edino Prleki so bili od nekdaj del Štajerske. Neven zakoj so tou po vsoj sili ščeli djati k Prekmurskomi narodi. Prave Pomurce so razkosali na 3 države; Hrvaško, Slovenijo in Madžarsko. Pravi "Pomurci" (Prekmurci) so kak 1 narod sigdar bilij narodi Zagorja, Medžimurja, Prekmurja in Porabja. To bi mogla biti 1 država, 1 narod

In reply to by Vinetu (nepreverjen)

bolek456 (nepreverjen)

Prlekija že sedaj ne spada pod Pomurje. Ormož ni nikoli Pomurje...

genao (nepreverjen)

Točno tak. Prleki gučijo isto kak ormožanci, oziroma na pou hrvaško, alkoholiki so tudi isti kak ormožanci, s Pomurjon (ka je itak svetska somarija - če že, te Prekmurje) pa itak nikše veze nemajo.

In reply to by bolek456 (nepreverjen)

poštaš (nepreverjen)

No kak Prleki pišete te se nas rešili. Čestitam. Je pa istina ka mo se mi rejšili tudi vas. Če je tou dobro, de pa čas pokazo.

NE POKRAJINAM (nepreverjen)

ODLOČNO NE POKRAJINAM, imamo že preveč toga sranja, vsaka vas občina, vsako mesto pokrajina. Sicer pa pojem Pomurje nikoli ni obstajal in ne more biti Pomurje če štajerci ne bodo notri samo je lahko PREKMURJE. To je opet ideja Kučana in prisklednikov Jevšek, Kardinal, Jaklin itd. Zadosta vas mamo spravite se že enkrat nekaj koristnega delat za državljane majku vam j....... sicer pa ste pozabili zapisati pokrajina Pakistan, Avganistan, Ljubljana bi lahko bila Bosanska pokrajina.

bumbum. (nepreverjen)

Idi pogledni vö na vrt, mogouče ti Kučan šalato kradne..... ali pa v spalnici ženo natepavle. Mi ostali mamo pa zadosta vas zarukanih desničarov. Tak zabitih lidij kak ste slovenski desni nega na cejlon svejti. Prekmurski seveda prednjačite med njimi.

In reply to by NE POKRAJINAM (nepreverjen)

bumbum - LUP (nepreverjen)

bumbum - pa ka se delaš tele vej pa je to Kučan javno povedal in je bilo zapisano pa to na sobotainfo zraven so še bili našteti župani, ali pa sobotainfo laže ?? Ka se pa tiče natepavanja pa to več na žalost nemre. Vse sosede Slovenije imaš desničare jes znan ka van to rdečin ne paše, ker da pride sila ne boste imeli kam bežati.

In reply to by bumbum. (nepreverjen)

Slovenc (nepreverjen)

Vej pa ka sobota info napiše tudi nej trbej se vurvati.

In reply to by bumbum - LUP (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Tij se s tejmi desničarskimi sousidami ne tolaži. Desničari so tan bole lejvi, kak naši levičari, ostali so pa tak fašisti. Prle ali sledi de se pa zgoudilo, ka do se fašisti palik skrijvali pred rokouf pravice. Telko gledaj, ka te nede med njimi....

In reply to by bumbum - LUP (nepreverjen)

REGIJE (nepreverjen)

bi bilo bolj pravilno ...

In reply to by NE POKRAJINAM (nepreverjen)

hirci (nepreverjen)

Što si je pa tou zmislo in to forsira čemu pokrajine ? Verjetno kakša Mariborska agencija ka pejneze pohapka .Šerif si znan mane roke

.. (nepreverjen)

Čudno ka so nas nej priključili coj k maribori.

občinari1234 (nepreverjen)

Proti tem pokrajina pišete verjetno tisti ka mate osebno korist pri takšnon velkon nenormalnon števili občin pri nas. Itak je znano zakoj pri nas nigdar neje prišlo do ustamovitve pokrajin, in tudi zdaj nede. Politične stranke majo svoje župane po teh mini občinah, keri prek evropskih projektov skouz s političnimi strankami zlizanimi podjetji, cecajo javne pejneze. Pokrajine bi mogli že zdajvnaj ustanoviti in ukiniti mali milijon občine kere mamo.

Gost 5 (nepreverjen)

Malo si preberi, če tu ne piše potem drugje, kako so si recimo zamislili za maribostko pokraijino. Sedež v MS, en del v SB, drug del pa v lenartu, Si bodo lahko razni mrhovinarji pisali lepe dnevnice in obračunavali potne stroške.

In reply to by občinari1234 (nepreverjen)

poštaš (nepreverjen)

S srmakom nišče nešče sodelovati. Se pa lejko situacija obrne. Nan je seeno ka si što misli o nas. Nižje kak smo nejde. Med sejmi pa mamo največ možnosti za ravzoj. Se pravi ka smo potencial. No vidite pa nej je se tak črno je tudi bejlo zato navijan za MURO.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Pomurje bi moglo biti: Medžimurje, Prekmurje in Porabje.

muraII (nepreverjen)

pravilno slovensko se napijše medmurje!

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Rimske pokraji… (nepreverjen)

Ilirika, Panonija, Emonika, Celeia, Noricum

Nogomet50 (nepreverjen)

Glavni cilj regije bi moral biti, da zajame vse državne ustanove pod eno entiteto. S takimi nepremišljenimi zemljevidi pa bo nastalo samo še več problemov. Prlekija gravitira na MS na področju javnih ustanov in projektov. Šole, sodišče, CSD, SPIZ, FURS. bolnišnica, policija, skupni večji infrastrukturni projekti, trženje turizma itd. Glede na realnost na terenu gre za popolno nerazumevanje situacije in risanje nekaj na pamet oz. kar za šankom.

Gost8 (nepreverjen)

Samo še pokrajine nan falijo do sreče. Pomurje de doubilo nouvih 50 ali 60 pokrajinskih poslancov, pa desejt ministrov ali glavarov ali karkoli de se njin že pravlo.
Čista so znoreli.. Če njin pistijmo, ka do ustanovijli tej blesave pokrajine, te smo mij tüdi norci.

Vipko
Truplo

Sam ne bi bil tako proti v "osnovi". Avstrijci imajo podobno ureditev, pa še nisem slišal, kje prebral, da so zaradi tega težave?
Se pa upravičeno sprašuješ... bodo zaradi tega nove zaposlitve? Po svoje morda ne bi potrebovali občin v taki obliki, ampak bi delovali samo določeni uradi... za servis prebivalstva?
Če bi se razna "vaška" odločanja prenesla v večje centre, bi to bil samo plus? Ne bi mogel en občinski veljak (npr. Jevšek) sam odločati o "drvarnici", pa tudi njegova moč zaradi preganjanja lekarn... bi bila bistveno manjša.

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Božidar Hren (nepreverjen)

res je, da Prleki ne morejo biti samostojni, samo drugačen jezik in nerazumevanje drugih jezikov še ni dovolj... pokrajine bodo samo naredile še več revežev in prestolnica prlekije Ljutomer ter vrata v prlekijo (Sv. Tomaž) bosta le izpostava centra za socialno delo.

Mama mia (nepreverjen)

Opet bojo nova kao delovna mesta,za drektora, naddrektorja,poddrektorja ja pa še za izvršniga drektorja.To so sanjske službe v tej Slovenskoj vukojebini.Nej je je gnesden važno,koliko veš,važno je ka si sorodnik nekoga,ki je v državi nekje v vrhu.In sedaj imajo le ti dovolj rodbine ,ki nimajo zaposlitve no in potrebne so pokrajine.Gamat je le treba zaposliti.V Sloveniji je gotovo. Mladi pojdite iz te zasrane države, ker čedalje več sranja si izmišljuje banda na vrhu in za vse to sranje bo moral denar dati slovenski narod.

štajerec

država je odpisala oboje,tak ka je čisto vseeno ki je gdo

Joško. (nepreverjen)

S prleki se vsaj lahko pije. Škoda bi jih bilo, če bi jih dali drugim.

čarni vrag (nepreverjen)

Edina možnost za izboljšanje položaja je, da se zamenja ljudstvo. Na žalost s temi slabo izobraženimi ljudmi, keri ne razmišljajo drujgo kak ka bi leteli v kakšen BTC ker je akcija, nega šanse za napredek. Pa do zvolili kakšnega Vaneka, te pa čakali čudeže. Krivi do pa vsi drugi.

zaskrbljen (nepreverjen)

Menej samo zanima če so se tej veleumi v Ljutomeri ki so tou zlobejrali zavedali sa se s ten verjetno spremenij več zadev ali bi se vsaj moralo. Pa ka naštejen nekaj pristojnost sodišč, policije, reševalcev in gasilcov. Torej ka naveden primer: ljutomerska policija zdaj sodi pod upravo soboške, te bi po zadravi logiki mogla preiti pod Ptuj, ki pa je v bistvu pod Maribor. Ali pa gasilci PGD Ljutomer, kere aktivera Regijski center Murska Sobota, te bi jih Ptuj. Isko tak je z okrajnin sodiščon v Ljutomeri, okrožno je pa v MS, to bi te tude moglo iti pod Ptuj. Enako velja za bolnico, kjer mislin ka majo ljutomerski reševalci dosti daljšo pot do bolnice na Ptuje, no bo pa več helikopterskih prevozov.
Neman nika proti tume ka so Ljutomer in okolica prleki pa se ščejo bole z njime povezate ali nepremišljenost lokalnih politikov je pa na nivoje. Vupan ka se jin želje izpolnijo in ka se zadeve te tak uredijo ka do vse zadeve regijsko pristojne.
Pa še volilne okraji se naj po regijaj razdelijo, ka nemo mij pod Ptujskoga sodeli, kar je že v osnivi bila bedarija in neumnost tedanjih polasncov, ki se takrat za to niso zavzeli.

Vipko
Truplo

Koliko poznam ljudi iz Prlekije in jih tudi ni malo... NIKOLI niso bili ravno navdušeni, da bi bila Sobota neke vrste glavno mesto, da bi bila nad Ljutomerom.
Vse probleme, katere si naštel, bodo že rešili.
Če smo demokratična družba je potrebno Prlekom omogočiti, da so tam, kjer hočejo!

In reply to by zaskrbljen (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Lotmerški del Prlekije je sikdar büu povezani s Prekmurjon. Prleščina je bole podobna prekmurščini kak štajerščini. Mijslin, ka Lotmeržani bole gravitejrajo na Soboto, kak pa na Ormož ali Ptuj.... Še Ormož...

In reply to by Truplo

Lojz (nepreverjen)

Po nekaterih pisanjih ste vsi skupaj sami nacionalisti. Tak nas malo, pa se to se stiravate narazen. Koliko je Prlekov in koliko Prekmurcev, za vse vas ki se vsepovprek zalite, je edina resitev, da ima vsak svojo drzavo. Ali enostavneje- Prleki pod Avstrijo, Prekmurci pod Madzarsko!. Pa me zanima ali bi bili res zadovoljni? Dajte no, kjerkoli kritizirate Hrvate, so po ipak EN narod in so vsi v eno. Vas pa razmejuje cesta, en potok ali vaska gostilna, pa bi vsi ze radi bili za sebe. Res smo slovenceljni doma v banana republiki.

stric vili (nepreverjen)

Ne se sekirat. To je samo še en predlog, ki ga je naredil nek tip, ki ne vidi dlje od svoje pisarne. Bral sem predlog. Napisal je, da je upoštevaltudi , kako ljudje dnevno migrirajo. Pa tip iz MB sploh ne ve, da večina Prlekov migrira proti MS in ne proti Ptuju. Glavno, da je nekaj zaslužil za njegovo študijo. In to bo tudi vse. Glavno besedo pri odločanju o pokrajinah bodo itak imeli politiki in politične stranke. Glede na situacijo v državi se še dolgo ne bo odločalo o pokrajinah. Vsake toliko pač nekdo naroči neko študijo in jo kdo izdela, da vidijo malo mnenje med ljudmi. In to je tui vse. Tak, da škoda časa sploh tem razpravljati, ker iz te moke še dolgo ne bo kruha.

Rosenkrantz (nepreverjen)

Prvo..najbolj posteno bi bilo da je pokrajini ime Prekmurje in Prlekija. Drugo..Mura je bila stoletja meja med Avstrijo in Ogrsko. To definitivno niso isti ljudje in Prleki imajo vso pravico..ce nocejo..da niso skupaj s Prekmurci. Fora je ravno v tem..zmeraj se je poskusalo umetno povezati Prekmurce z najblizjimi Prleki samo zato da se "pozabi" na stoletne razlike.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice