Horvat Šarca pozval k ustanovitvi strateškega razvojnega partnerstva za Pomurje.

Pomurski poslanec Jožef Horvat je ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom na predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca naslovil odprto pismo s predlogom za ustanovitev strateškega razvojnega partnerstva za Pomurje.

V svojem zapisu med drugim ugotavlja, da se je razvojni zaostanek Pomurja v minulih letih zmanjšal, trendi na področju gospodarstva pa so pozitivni, vendar je okrevanje dolgotrajno, zaradi česar regija ostaja najmanj razvita v Sloveniji.

V prazniku 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom tako vidi priložnost, da Slovenija postavi nove razvojne cilje za naslednje dolgoročno obdobje za skrajni vzhod države, Prekmurje oziroma celotno Pomurje:

 »Naša dolžnost in skupni izziv je, da z medsebojnim sodelovanjem med vsemi akterji, med regijo in državo, naredimo vse, da Pomurje naredi resnični razvojni preboj. Pomurje ima vse potenciale, da postane ena izmed najrazvitejših regij naše države, mi pa imamo zgodovinsko odgovornost, da to skupaj tudi naredimo,« razmišlja Jožef Horvat, poslanec NSi.

Predsedniku Vlade predlaga ustanovitev strateškega razvojnega partnerstva za Pomurje, v katero bi bili vključeni predstavniki vseh ključnih akterjev razvoja Pomurja, na primer Svet Pomurske razvojne regije, Razvojni svet pomurske regije, Razvojni center Murska Sobota, Klub pomurskih poslancev, PAZU, Pomurska gospodarska zbornica, Območne obrtno - podjetniške zbornice Pomurja in Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota.

»Do ustanovitve pokrajin v Sloveniji naj strateško razvojno partnerstvo za Pomurje vodi Vlada oz. resorno ministrstvo. To bi lahko bil pilotni projekt razvojnega preboja neke regije. Naloga strateškega razvojnega partnerstva za Pomurje je vzpostavitev atraktivnega konkurenčnega poslovnega okolja ter konkretna izvedba razvojnih prioritet in strateških ciljev razvoja Pomurja, kot so zapisani v regijskih strateški dokumentih.«

Kot strateške cilje Horvat pri tem opredeljuje: 

•    razvoj konkurenčnega in zelenega gospodarstva, temelječega na znanju, inovativnosti, podjetnosti, povezovanju in družbeni odgovornosti, 
•    povečanje preskrbe z zdravo, ekološko pridelano hrano iz lastnih virov, 
•    zagotovitev spodbudnega družbenega okolja, kjer vsi posamezniki stremijo k zdravju in v celoti razvijajo svoje potenciale ter 
•    zagotovitev energetske samozadostnosti regije in izboljšanje stanja njene infrastrukturne opremljenosti ob varovanju njenih naravnih virov.

Med konkretnimi projekti, ki bi jih veljalo omogočiti in pospešiti s strateškim razvojnim partnerstvom v sodelovanju med regijo in vlado medtem izpostavlja predvsem sistemsko ureditev izrabe geotermalne energije in izrabo potenciala reke Mure za namakanje pomurskih polj.

»Spoštovani predsednik Vlade RS gospod Marjan Šarec, od slovenskih vlad in od nas samih, državljank in državljanov države Slovenije, bo odvisno ali bodo naši državni prazniki dobili svoje mesto v ljudski zavesti in spominu. Odlika velikih politikov in državnikov je njihova vizija, drznost in predanost. Pogum, da si zastavijo visoke cilje in sposobnost, da jih s sodelovanjem tudi dosežejo. Želim si, da Pomurje skupaj postavimo na svetovni zemljevid regij, ki so naredile velik razvojni preboj in skupaj spišemo novo povest o dobrih ljudeh - pomursko zgodbo o uspehu,« je pismo zaključil poslanec NSi.

Celotno sporočilo Šarcu si preberite v priponki:

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hirci (nepreverjen)

Ka Horvatek se pa slijni tak zna ka vse brezi veze ka njega nišče ne upoštejvle

Trda Vogrin (nepreverjen)

Kaj se je temu Horvatu dokončno skisalo?
Kaj je on takšen bedak od rojstva ali pa je to postal pod vplivom okolja v katerem živi?
On je pa res zadnji na tem ljubem sveti, ki lahko piše odprta pisma. Joj, joj, joj...
Prekmurci pa ga boste izvolili še za naslednji mandat. Grozljivo!

zvodnik milan (nepreverjen)

trebam koju prostitutku
moji dve sta stari ko Fruška gora

In reply to by Trda Vogrin (nepreverjen)

Hmmmm (nepreverjen)

Jah, malo populizma, glih zdaj, kda je čas ugoden in se po vsoj Sloveniji guči o stoletnici združitve, ne škodi. Geli, Đouži? Majster je že 11 let v parlamenti, vedno tiho in neje nič zrikto, a zdaj, glih zdaj, prihajajo nekšna odprta pisma in nekšne težnje k ureditvi... Jao, upan, ka do lidgej spreglednoli in nedo vrvali tomi populazmi...

Enako kak so zdaj vsi ljubljanski (pardon, mislo san povedati, slovenski) mediji glasni pa gučijo, kak je Prekmurje vredno, ka se razvija in ka nejso tan zaostali lidgej. Ostale dni v leti in ostala leta pa kak da Prekmurje ne obstaja. In za kakšen keden de palik začalo ne-obstajati....

Prlej se sprijaznimo, boukše de. Za tiste v Ljubljani je vse, kar je na drugi strani Trojan, provinca. Vse trbej vlagati v Ljubljano in tan razvijati. Te se pa čuduvati, zakoj je v Ljubljani sakšen den takšen prometni kaos in zajon na ljubljanskoj obvoznici dva pasa nejsta zadosta... Saj, trbej priznati, ka vmes idejo tudi kakšne penezi v našo smer. Drobtinice. Ampak te pa smo si palik sami krivi, ka se kradne, delajo mutni posli in se tej drobtinice še zmenšajo. Mamo malo možnost za napredek, ampak naši - torej Pomurski- vrli politiki in gospodarstveniki, še to utežijo...

Pax (nepreverjen)

Bravooo!!!
Končno en realen komentar z opisom dejanskega stanja.

In reply to by Hmmmm (nepreverjen)

bullshit (nepreverjen)

Prekmurje je melo tej isti potencial gda je biu on (NSi) v vladi.... pa je kaj napravo glede toga v tiston časi?

Karl Marx (nepreverjen)

Horvaj mi je najbole nagnüjsen prekmurski poslanec v zgodovini. Težki zarukanec.

čarni vrag (nepreverjen)

čuj ti tele fuknjeno
ali si vedno tak fuknjeni
ali samo ob sobotah

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

poštaš (nepreverjen)

Nan rejsan nika fali ka bi nan šlo boukše pa nej trbej. Naš čas šele prihaja. Živelo Prekmurje.

čarni vrag (nepreverjen)

Šarec je samo lutka majstra Kučana. Kučan pa je že 50 let poleg kormanja. Pa ka mi mamo od toga. Malo več kak nič.

Kriptoniche (nepreverjen)

Te Kučan je takši master mind, še pametni telefon ne uporablja, ampak ma pa vse pod kontrolo!
Svaka mu slava čast na vse veke, to JJ s tablico niti pol nemre...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

en običen državljan (nepreverjen)

Ka pa se Šarac naredo za Prekmurje? Nika! Pa de se prišo slikat in to je to. Pa un je lutkica. Pa da san zvedo ka je v svojo stranko pusto najbolj pametnoga tišinskoga svetnika se je vidlo ka je samo lutka. Of se je celi čas drl proti strankan, zdaj pa v stranko njemi stopo. Joj Marjan kakšo vuš si si pustil za goler!

Zavedni Prekmurec (nepreverjen)

Prekmurje že nekaj let ni več najmanj razvita regija v Sloveniji. Če gledamo BDP na prebivalca ali odstotek delovno aktivnih, ki so odhajali na delo v drugo regijo, je najmanj razvita Zasavska regija:

https://www.stat.si/StatWeb/File/DocSysFile/9959/regije_v_stevilkah_201…

Soboški prdec (nepreverjen)

Pa ajde , če bi bil 1.april , bi še razumel , tako pa ....

luc-ifer (nepreverjen)

Vej je pa g.Horvat mel priliko ka napravi kaj za Prekmurje gda je še v Muri haro, ka je te napravo za tao tako opevano pokrajino, za sebe pa svojo rodbino je poskrbo in vsaka čast "multipraktiku" ka se spozna na vse pore ekonomije, ekologije , energetike, gradbeništva sodsdvo, zunanja politika, notranja politika itd, itd? Kak pravi tisti izrek "na vse se spoznajo n.....?

Pišta22 (nepreverjen)

V Muri je bil vodja računskoga centra, nej pa kakšni direktor. Muro so zapravili drüjgi.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

Prekmurec3 (nepreverjen)

No pametnjakovič, pa povej ka je napravo za sebe, pa rodbino. Očitno si dobro informerani, tak ka končno odkrij, ka je Horvat napravo za rodbino. Ka čujemo!

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

Varnost nuja (nepreverjen)

Vsa sreca,da je blizu Avstrija!!!! To vse pove,kako sposobne voditelje imamo,ko je že vsaki drugi na delu v Avstriji!!!

čarni vrag (nepreverjen)

Malo smo si za vse krivi sami, še več pa naša ljuba država. Zaradi krivičnega volilnega sistema, imamo vedno manj poslancev kot bi nam pripadalo. Pa še ti, ki so izvoljeni so za vražjo mater. Naj začnem s Puckojem, ki je bil izvoljen kot Krščanski demokrat pa je prebegno k LDS. Pa cirkusant Halb, pa Čarli itd. Pred leti smo izvolili kroničnega alkoholika iz Radenec, nato humorista Vaneka. Samo te je v Ljubljani zgubo dar govora. Edino ka je zrikto je te blesavi semafor pred drugo šolo.

Gost MS (nepreverjen)

Istina. Očitno je prekmurje obsojeno na nesposobne domače in še bole nesposobne slovenske politike.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Pozabo san na trubača iz Moravskih toplic, pa nemoga Gerenčera. Eden vekša tropa od drugoga. Pa doktor fizike. Še dobro ka je nej slabše.

luc-ifer (nepreverjen)

Včasih se s tvojimi komentari ne strinjan to dvoje ka si od poslancov napiso sto posto zadetek v črno,je pa rejsan še dobro ka je nej slabše.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Pišta22 (nepreverjen)

Kopijo bi mogo šče Küčani poslati. Mogouče bi se njemi kaj vejst zbidijla, če je sploj ma kaj. Če pa Horvata poslüjšate, je marsikaj čednoga povedo, samo poslujšajo ga nej tej ka so na oblasti. Tüdi v ton predlogi je nej nika tak ekstra nouroga. Samo eni ste pač fcepleni: Horvat je povedo, te že nemre biti kaj čednoga. Diplomejrajte fiziko pa te pametüjte.

Vipko
Truplo

Če se samo spremlja statistika v parlamentu je jasno, da se Horvat veliko trudi. To sem večkrat povdarjal, vendar imate nekateri prirojeno sovražnost proti določenim ljudem. Horvat da veliko pobud, vendar kakor piše gornji, eno je dana pobuda, drugo pa je, če jo aktualna oblast sploh obravnava.
V tem je jedro problema na splošno pri nas: ko eni dobijo oblast, jim je malo mar tudi za kakšen pameten predlog, pobudo z nasprotne strani. Smo pač razdvojeni, razcepljeni... in dalje se lahko pišejo romani, ampak kdo bo to bral?

In reply to by Pišta22 (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Ko omenja razvojne agencije pa zavode me stisne na WC. A ste pozabili kakšne mučke so se godile v RRA z Krapcem na čelu. Vsi ti prodajajo meglo. Kaj bi mogli narediti pa nič od tega se ne naredi, pa projekti etakši in ovakši. Za preboj Prekmurja lahko poskrbijo samo dobra vodstva podjetij, s sposobnimi menedžerji, sami lastniki podjetij s svojimi idejami, ne pa meglaroši in javni zavodi.

Suli (nepreverjen)

Jes pa man na nastope Horvata v parlamentu dokaj dober vtis, samo pa moramo razmiti ka noben posameznik v parlamentarnoj demokraciji ne pomeni nič kaj dosti, ali je v koaliciji ali v opoziciji, pa če glij vsi Pomurski poslanci stopijo skupaj za kateri projekt, pa če vlada nima denarja nebo nika. Edino ka je uspelo kot posamezniku je to Ciril Pucko, ko je dal glas za Drnovška. Žal pa je stem dejanjem naredil celotnoj Sloveniji in posledično tudi Prekmurju več škode kot koristi saj je celotno stvar zapeljal v napačno stran in seveda sedaj smo, kjer smo tako, da nas vse zaostale države prehitevajo po levi in desni. Mi somari slovenci pa še to politiko naprej podpiramo.

božemili (nepreverjen)

Če bi Pomurje imelo še dva takšniva poslanca kak je Horvat, te bi kaj bilou s toga, pa seveda desniva bi mogla biti.
Levi itak samo palamudijo pa za svoj žep in prijatelje gledajo. Naj ži ednouk tej Janša sestavi vlado, ka nemo več tej komedijantof glejdale, pa ministrov, ka so samo zato ministri, ker niso bili izvoljeni v parlament....bratuška, erjavec, zajc.ipd...sploh se ne zavedamo, kakšna katastrofa nan vlada!

čarni vrag (nepreverjen)

Kučan de zdaj zdaj potegno novoga zavca iz krščaka. Ljudstvo de pa zijalo. To de, ka de se NSI, kjer je Horvat eden od glavnih približalo ali celo vstopilo v Šarčevo vlado. Na Meščeve fanatike se več nemre zanašati.

bajsi (nepreverjen)

Ja, to bi pokopalo NSI, ka drugo niti ne zaslužijo! TONIN je že pokazo ka je nezaupljiv, prav tako NOVAKOVA.
Horvat J. računa na glasove glede Orbana, kaj bo ga tudi spodneslo, saj je narod vido ka dela.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice