Fotografija je simbolična
Pomurske osnovne in srednje šole, vrtce in druge javne ustanove smo povprašali, kakšno hrano imajo na jedilniku, kakšna je sledljivost, kako poteka izbira surovin, ki jih strežejo. Porekla mesa nam niso želeli razkriti.

V luči afere s poljskim mesom se številni sprašujejo, kakšno hrano strežejo v slovenskih šolah, vrtcih in drugih javnih ustanovah. Ti morajo pri sestavljanju jedilnikov upoštevati zakon o javnem naročanju, ob tem pa imajo vzgojno-izobraževalni zavodi predpisane smernice za sestavljanje jedilnikov. A ti ne razlikujejo izbir posameznih vrst mesa.

Skupno sedmim osnovnim in srednjim šolam ter domovom starejših z območja Pomurja smo poslali vprašanja o prehrani, ki jo nudijo svojim učencem oziroma stanovalcem.

Kakšno je poreklo mesa, ki ga strežejo v šolah?

Zanimalo nas je, katere mesne jedi so imeli na jedilniku med 28. in 30. januarjem in med 11. in 13. februarjem 2019, kje so meso kupili (uvoznik, dobavitelj) in ali so izbirali po najnižji ceni ali pa upoštevali tudi druge kriterije v interesu potrošnikov. Ob tem nas je zanimalo, koliko in katere ponudnike so povabili k oddaji naročila in kakšna so bila odstopanja v ceni.

Šole smo zaprosili tudi za informacije o poreklu mesa za posamezno jed, ali je šlo za sveže ali zmrznjeno meso in ali imajo točne informacije za posamezno jed: Kje je žival rojena, kje rejena, kje zaklana, kje razkosana? Zanimalo nas je še, kako imajo v njihovi inštituciji poskrbljeno za prehrano otrok, ki ne jedo mesa in mesnih izdelkov ter kolikšen deleže otrok je po njihovem mnenju oziroma statistikah takih.

Nekatera vprašanja smo poslali v tednu pred počitnicami, nekatera pa prejšnji ponedeljek. Zanimivo je, da nam je do navedenega roka (to je bilo včeraj) odgovorila manj kot polovica šol. Odgovore so nam namreč posredovali le v Domu za starejše Ljutomer, Osnovni šoli II Murska Sobota in Vrtcu Murska Sobota. V Dvojezični srednji šoli Lendava pa smo prejeli razmeroma skop odgovor. 

Javni socialno varstveni zavod Dom starejših občanov Ljutomer

Med 28. 1. in 30. 1. 2019 ter med 11. 2. in 13. 2. 2019 so na jedilniku bile naslednje jedi:

 • 28. 1. 2019: brokoli kremna juha, piščančji paprikaš, široki rezanci, mešana solata, banana

 • 29. 1. 2019: bujta repa, koline, ocvrti flancati

 • 30. 1. 2019: ajdova smetanova juha, puranji zrezek po dunajsko, slan krompir z zelenjavo, mešana solata, mandarina

 • 11. 2. 2019: cvetačna kremna juha, ptički v gobovi omaki, dušen riž, mešana solata, grozdje

 • 12. 2. 2019: bujta repa, koline, ajdov krapec

 • 13. 2. 2019: fižolova kremna juha, gratiniran piščanec, mešana solata, pomaranča.

V Domu starejših občanov Ljutomer pojasnjujejo, da so jeseni 2018 izvedli postopek oddaje javnega naročila dobave konvencionalnih in ekoloških živil po odprtem postopku in po posameznih sklopih. Prejeli so ponudbe 24 ponudnikov. Pri izboru so tako za merili določili: najnižjo ponudbeno ceno (85 točk) ter kvaliteto ali lastno proizvodnjo ali predelavo ali rejo (15 točk). Izjema so sklopi ekoloških živil, kjer je eko certifikat kakovosti pogoj ter je merilo najnižja cena. Izbran je bil ponudnik, ki je za posamezen sklop zbral največ točk. 

Dobavitelji mesa so Panvita Mir Gornja Radgona, Mesarstvo Oblak Žiri, Perutnina Ptuj, Pivka Perutninarstvo in Panvita Gornja Radgona.

Kar zadeva sam izvor mesa, v ljutomerskem domu za starejše odgovarjajo, da dobavitelji ob dobavi blaga predložijo deklaracijo, iz katere je razvidna sledljivost in poreklo artiklov. Kar pomeni, da je za posamezno jed možno ugotoviti poreklo, torej kje je žival rejena, zaklana in razkosana. »Sledljivost je razvidna tudi iz dobavnice ob prevzemu blaga. Svinjsko meso, teletino in govedina mora biti meso I. kvalitete, sveže, predhodno ne sme biti zamrznjeno in ne sme biti tretirano z dodatki za podaljšanje obstojnosti,« so zapisali v Domu starejših občanov Ljutomer.

Ob tem dodajajo, da zamrznjenega govejega, svinjskega oziroma telečjega mesa ne nabavljajo, v dneh, po katerih smo spraševali, pa tudi zamrznjenega perutninskega mesa niso uporabljali.
Stanovalcem, ki imajo zdravstvene težave, medtem nudijo ustrezne dietne jedi. Mesa in mesnih izdelkov v domu ne jesta dva stanovalca, ki jima zagotovijo vegetarijansko hrano.
 

Osnovna šola II Murska Sobota

Med 28. 1. in 30. 1. 2019 ter med 11. 2. in 13. 2. 2019 so na jedilniku bile naslednje jedi:

 • 28. 1. 2019: kuhana govedina – Celjske mesnine (Slovenija), pražen krompir, hren s smetano -  Bulc (Slovenija, Italija, Španija)

 • 29. 1. 2019: piščančji paprikaš - Pivka ( Slovenija), testenine, solata - Vrtnine (Slovenija, Italija, Španija)

 • 30. 1. 2019: ocvrte ribe - Kvibo, krompirjeva solata z radičem (Pitus) Slovenija, Nemčija

 • 11. 2. 2019: kuhana govedina – Celjske mesnine (Slovenija), krompir (Pitus) Slovenija, Nemčija, stročji fižol (Pitus) Slovenija, Nemčija

 • 12. 2. 2019: mesne kroglice Celjske mesnine (Slovenija); svinjina - Avstrija, krompir (Pitus) Hrvaška, zelenjava (Italija, Španija), sadje (Kolumbija, Kostarika)

 • 13. 2. 2019: svinjski dunajski - Oblak (Španija), riž, rolata - Bulc (Italija)

V Osnovni šoli II Murska Sobota le s kratkimi odgovori pojasnjujejo, da meso v glavnem dobavljajo v Celjskih mesninah, piščančje meso od Pivke, ribe pa od podjetja Kvibo. Prioriteta pri izbiri dobavitelja je po njihovih besedah kakovost živil, k oddaji naročila pa so ponudnike povabili z javnim razpisom, upoštevajoč zakonodajo. 
Ob tem zatrjujejo, da so seznanjeni s poreklom mesa v posameznih jedeh in dodajajo, da uporabljajo le sveže meso, poskrbljeno pa je tudi za prehrano otrok, ki ne jedo mesa in mesnih izdelkov – takih je približno en odstotek. 

Vrtec Murska Sobota 

Med 28. 1. in 30. 1. 2019 ter med 11. 2. in 13. 2. 2019 so na jedilniku bile naslednje jedi:

 • 28. 1. 2019: bela kava, kisla smetana, bio slivova marmelada, polnozrnati rogljiček, hruška, bistra juha s korenčkom in testeninami, špinačni cmok v sirovi omaki, mehka solata z lečo in oljčnim oljem, banana, pomaranča

 • 29. 1. 2019: otroški čaj, čičerikin namaz s pečenim korenčkom, koruzni kruh z manj soli, kisla paprika, porova kremna juha z bio kvinojo, ciganska pečenka, zelenjavni riž, bio rdeča pesa, kaki vanilija, masleni  keksi, omaka iz korenovk

 • 30. 1. 2019: mlečna prosena kaša s cimetom, kivi, juha iz hokaidi bučk z zlatimi kroglicami, mesni narastek z bio kislim zeljem, pire krompir, Italijansko pecivo, češnjev paradižnik

 • 11. 2. 2019: otroški čaj, čičerikin namaz s pečenim korenčkom, kruh iz kmečke peči, kisla paprika, ohrotova bistra juha s krompirjem, piščanec v čebulni omaki, zdrobov cmok, rdeče kislo zelje z bučnim oljem, sadni pinjenec, kruh iz kmečke peči, soparjena cvetača s sončničnim oljem

 • 12. 2. 2019: mlečna prosena kaša s cimetom (vsebuje: mleko; lahko vsebuje sledi glutena), suhi jabolčni krhlji, Prežganka z ajdovo kašo, makaronovo meso, rdeča pesa, hruška, ovseni kruh z manj soli

 • 13. 2. 2019: planinski čaj z medom in limono, korenčkov skutni namaz, soboški kruh, kumara, bistra juha s korenčkom in testeninami, pečen sveži som v koruzni srajčki, pire krompir, kremna špinača, domač vanilijev puding z malinovim prelivom

V soboškem vrtcu odgovarjajo, da je njihov dobavitelj mesa Panvita MIR iz Gornje Radgone. Dobavitelje izbirajo na podlagi merila ekonomsko najugodnejše ponudbe po naslednjih merilih: cena 60 %, lokalna pridelava 10 %, slovensko poreklo 10 % in živila z višjo kakovostjo 20 %.

Po zakonodaji so dolžni izpeljati javno naročilo velike vrednosti. Do odstopanja cen ne prihaja. Pravijo, da je za sledljivost dolžan skrbeti dobavitelj, v primeru suma na nepravilnost pa morajo vložiti zahtevo za posredovanje podatkov o poreklu. 

»Zamrznjenega mesa ne kupujemo. Panvita MIR d.d., Ljutomerska cesta 28/a, 9250 Gornja Radgona, ima lastno pridelavo in predelavo. Meso dobavljajo iz Mesnega centra Murska Sobota.« V vrtcu dodajajo, da mora vsaka dobava mesa biti opremljena z zakonsko določeno dokumentacijo, ki v vsakem trenutku omogoča popolno sledljivost. Na podlagi teh podatkov se ugotavlja poreklo, zakol in predelava. »Vsako dobavo spremlja dobavnica, na kateri so podatki: od kod je meso pripeljano, št. lota, temperatura, veterinarska št. obrata in vsi ostali podatki o količini in vrsti mesa.«

Sicer pa v soboškem vrtcu skladu s smernicami zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah - od prvega leta starosti naprej, ne nudijo veganske in vegetarijanske prehrane.

Dvojezična Osnovna šola II Lendava (Dvojezična srednja šola Lendava)

V Dvojezični osnovni šoli II Lendava s kuhinjsko dejavnostjo prehrano zagotavljajo tudi dijakom Dvojezične srednje šole Lendava. Kot pravijo, kuhinja deluje v skladu z zakonskimi predpisi, ki opredeljujejo njegovo delovanje, in sicer v okviru javnih naročil. Jedilniki pa da so javno objavljeni na spletni strani zavoda. 

»Obenem delujemo v skladu notranjega nadzora, kjer imamo izdelan HACCP sistem, in vodimo vso potrebno notranjo dokumentacijo,« so zapisali v DOŠ II Lendava.

To je vse, kar smo dobili z njihove strani.

Vprašanja smo sicer naslovili še na Osnovno šolo Kuzma in Dom starejših Kuzma in Dvojezični srednji šoli Lendava.

Glede na to, da smo dobili le manj, kot polovico odgovorov pa še ti so bili skopi, se poraja vprašanje, ali javne ustanove skrivajo, kaj imajo v svojih loncih.

Komentarji (24)

Memo (ni preverjeno)

V vrtecu je najboljši meni ?

DežurniMesniKo… (ni preverjeno)

Res je

In reply to by Memo (ni preverjeno)

Nikaloo (ni preverjeno)

SOBOTAINFO, VAM NISO HOTELI RAZKRITI, ker bedaste clanke pisete!
Jaz vem kdo so dobavitelji nekaterim solam.

Koblencar (ni preverjeno)

Dužni so razkriti pa nema veze što pita! Takši je zakon.

In reply to by Nikaloo (ni preverjeno)

poprt (ni preverjeno)

če pa niso uporabili sklic na pravi zakon, potem jim niso dolžni razkriti. raziskovalno novinarstvo#press

In reply to by Koblencar (ni preverjeno)

butalec (ni preverjeno)

En kvazi novinar, ki ne loči "porekla blaga" in "sledljivosti blaga" se je lotil trenutno tako občutljive teme in pričakuje, da mu bodo kar vsi po vrsti razkrivali podatke!
Ormož!

tič (ni preverjeno)

dobro,ka še ne pijta,kaksne so plače,pa zakaj nocejo zaposleni razkriti!ka za vraga skrivlejo,vepa taksni je zakon!bogi bogme kak ste vtrgnjeni na soboti info!

In reply to by butalec (ni preverjeno)

Govedina (ni preverjeno)

Osn.šola 1, 3 in 4 - ni bilo časa za pripravo odgovora ali kaj skrivamo?

DežurniMesniKo… (ni preverjeno)

Če si pošten in nič ne skrivaš, vse razkriješ. V tom primeri ide za informacije javnih šol, kere plačamo mi ki plačujemo davke in kam hodijo naša deca.
Generalno vidim ka majo lepe jedilnike, se mi kar lušte napravijo. Zdaj pa še samo naj povejo izvor mesa. Če nisi nič kriv, tudi skrivleš nič.

Landini

Pomurske šole in vrtci porekla mesa ne razkrivajo. Prvo kot prvo bi bilo fajn, da potem napišete katere so te šole in ustanove. Konec koncev vam je poanta članka glih to, da šole nekaj skrivajo.

BOLŠEVIK (ni preverjeno)

Te podatke so po zakonodaji obvezni razkriti če ne bi pa že inšpekcija morala biti pri njih. Tudi ti zavodi ki bi po vašem naj razkrili so vas nategnili. Kaj pa ima veze kdo je dobavitelj, važno je poreklo mesa od kod izvira žival. Glede na to da več kot 70 % svinskega mesa ti dobavitelji uvozijo, in oni uvozijo to ki je na evropskem trgu najcenejše, da še vsaj kaj poleg zaslužijo sigurno ne uvažajo najboljše meso ker je to najdražje. V GLAVNEM MAFIJA.

trollbusta (ni preverjeno)

mislin, ka je šolska prehrana daleč najmenje sporna od tiste doma. naj deca pokažejo, kakše hladilnike majo doma. 3/4 predelanih živil, poli salame, cenene pisane sladkarije, pakejrana zelenjava ...

DežurniMesniKo… (ni preverjeno)

Fajn je že to ka se je pričela debata OKROG TE TEME.

Smo zato, da starši zahtevamo da šole dobavljajo meso slovenskega porekla??? Pač se naj znajdejo. Žal potem ne bo več VIGROS pa zamrznjenih programov v šolah.

tič (ni preverjeno)

ka tij misliš,kaje slovensko meso kaj boljše od avstrijskega ali pa nemskega?

In reply to by DežurniMesniKo… (ni preverjeno)

Landini

Po bitki je vsak lahko general. Konec koncev je bila to kar zdaj ugotavljate javna tajna že od vstopa v EU.

Godžiro (ni preverjeno)

Kakšni naivneži , kaj res mislite , da se bo po tej aferi kaj spremenilo ? Čisto nič , vse bo šlo naprej po starem , skratka tresla se gora , rodio se miš .Lp vsem skupaj .

Hr4hrbrb (ni preverjeno)

Meso iz avganistana pakerano v sloveniji pa je poreklo "slovensko"..

brum (ni preverjeno)

Vsi bi radi vse najbole kvalitetno, domače, sveže..... gda pa trbej vse tou plačati pa van je vse predrago in se zadovoljite z najcenejšin. Kak je eden zgoraj že napiso, doma si v hladilnike poglednite pa se te kurčite po interneti. Me zanima, če vi vsi doma jejte samo slovensko pa domače. Ob enon pa prvo kak pridete v MB ali LJ, pelate vašo deco v McDonalds. Vsi po vrsti ste eni navadni hipokriti z velkimi goubcami na interneti.

čarni vrag (ni preverjeno)

Minister Židan je uničo slovensko kmetijstvo in za nagrado postal šef parlamenta. Pravzaprav je nej važno poreklo, ampak če je meso brez ostankov antibiotikov in rastnih hormonov. Če se te preiskave ne opravljajo, potem vse skupaj nima smisla. Vsi lažejo, a vlada udbomafija. To vam je Slovenija.

(ni preverjeno)

Naj grejo malo onšpektorji okoli da jih novinarji ne prehitijo.

(ni preverjeno)

V šoli samo gor segrejejo ali v olje vržejo tak kak v sakši gostilni. Naprej pripravljeno puno aditivov , za župo pa z vreče ven siplejo kemijo pa gotofo. Gugo je to nazaj, da je bila govedina v goveji juhi. Zato ka kaj ostane ka država ne pobere. Pos anci pa lehko majo kvaliteto .

čarni vrag (ni preverjeno)

Ti si sigurno v šolo bole malo odo, ker si polpismen.

In reply to by (ni preverjeno)

(ni preverjeno)

Ka majo šole pogodbo z mekdonaldson? Eko pa zdrava šola, pa deco silijo ka to sranje žerejo. Kdakoli se pelajo z avtobuson.

aldc (ni preverjeno)

Šola deco sili, ka se na izletaj stavlajo v Mc Donaldsu? Si betežen????

In reply to by (ni preverjeno)

Starejše novice