Nekaj manj kot 200 zaposlenih v družbi Arum, ki je nastala na pogorišču nekoč tekstilnega velikana Mure in je ta mesec pristala v stečaju, je včeraj opoldne po opravljenih zadnjih delih še zadnjič zapustilo svoja delovna mesta.

Stečajni upravitelj Igor Bončina in sindikalistka Jolanka Horvat menita, da je s tem konec tekstilne industrije na tej lokaciji. Bončina je sredi julija odpovedi iz poslovnega razloga izročil vsem 243 delavcem, večina med njimi pa je do včeraj še opravljala preostale naloge, poroča STA. 

Možnosti za to, da bi na tej lokaciji lahko nastala nova, že četrta zgodba, po njegovih besedah ni. Arum namreč ni lastnik nepremičnine, v kateri se nahajajo stroji. V prihodnjih dneh bodo pričeli z njihovo demontažo in prodajo ter unovčevanjem ostalega premoženja.

Po njegovih besedah je bilo za zaposlene v celoti poskrbljeno tako na zavodu za zaposlovanje in jamstvenem skladu. Predstavniki enih in drugih so se z njimi tudi sestali in jim skupaj s stečajnim upraviteljem pojasnili, kakšne so njihove dolžnosti pri uveljavljanju pravic.

Nazadnje dobili del aprilske plače

Delavci, ki so nazadnje dobili aprilski del plače, ob tem pa so ostali tudi brez regresa, bodo upravičeni do prednostnih terjatev. Bončina je za STA zagotovil, da jim bo pri prijavi terjatev pomagal, koliko jim bo uspelo zbrati denarja iz stečajne mase, pa za zdaj še ne more napovedati. 

Tudi sindikalistka Jolanka Horvat je povedala, da so delavci danes še zadnjič prišli na delo, da bi se lahko na pogorišču Mure še kdaj vzpostavila tekstilna dejavnost, pa sama ne vidi možnosti. 

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je sicer sredi julija v pogovoru za STA povedal, da je država pripravljena priti nasproti, če bi na pogorišču Mure nastala še četrta zgodba. 

Spomnimo, da je lastnik Aruma Dušan Gomboc stečaj predlagal 1. julija, sklep sodišča o stečaju je bil objavljen 8. julija. Z včerajšnjim dnem se je tudi končala 94-letna zgodba Mure.

S spleta

Komentarji (34)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
šarvedij (nepreverjen)

Zgodba je bila končana že ko se je Jugoslavija razpadla in so v Sloveniji začeli krasti in si prisvajati vse kar se je dalo in še dan danes je tak .Tistim,ki so uničili in vse pokradli ter prisvojili jim želim nič drugo kot nesrečo in naj krepnejo v največjih mukah .

Xyzkra (nepreverjen)

Delavci želim vam srečno naprej. Če ne drugo boste zdaj začeli normalno živet delo si pa že najdete ker ste delovni ljudje. V Turnišču se bo odpirala nova tovarna kaj pa v MS???

10-10-10 (nepreverjen)

V Turnišču se bo uničila rodovitna kmetijska zemljišča, na parceli od mure je to že storjeno, zato ne vem zakaj ne postavijo tovarno za avtomobilčke v MS na tem pogorišču?

In reply to by Xyzkra (nepreverjen)

S M (nepreverjen)

In kje je tisti denar ki je dala država.

derf15 (nepreverjen)

na bančnih računih raznih otokov, ali pa že kroži v drugih investicijah.

In reply to by S M (nepreverjen)

PREK - MÜJRE (nepreverjen)

"PREKMURJE V SRCU" slogan nekaterih ob praznovanju 100 letnice priključitve. Zanima me kdo so ti ljudje, ki imajo tako "Prekmurje v srcu". Dejansko pa je to Prekmurje od Boga in Slovenije pozabljena pokrajina. Ko dokončno po 94 letih jemlje slovo tovarna Mura ki je dajala kruh (nekoč) 6500 dušam in njihovim družinam do osamosvojitve. Sram naj vas bo vse politike po letu 1991, mnogi se še danes oklepate politike in kradete, brez vsakega sramu in občutka krivde, še več upate si trditi, da imate Prekmurje v srcu še enkrat SRAM NAJ VAS BO !

Kaj je Müjra šepetala ?

Müjra je zašepetala:
Strüga moja zlato vala . . .
ali so vam vrelci znani,
odket ga prineso vali ? . . .
Tü kre moje leve strani
rod prebiva, rod pregnani . . .
jokat se je hodo v mene.
Z večstoletne grozne teme . . .
Njegove suze so zlato,
ki ga skrivam pod vodo . . .
*
* *
Müjra je zašepetala:
Kelkokrat sem z mesta vstala,
poplavila rodno zemljo . . .
Tiste, ki slobodo jemlo
v svojem srdi sem iskala,
ka bi njim na znan je dala:
ne me večni zato stvoro,
da bi val moj brate ločo,
jaz vezalje sem za nje
ki kre strani mi žive.

J. Klekl

Končno... (nepreverjen)

Budalo, kdaj ti bo jasno, da so za propad Mure vzroki čisto drugje, kot pa tisti, ki jih ti navajaš.
Mura je že trideset let mrlič, ki so ga umetno držali pri življenju. Tehnološka zaostalost, predraga delovna sila, stroški dela in podobno...
Nato pa še patetični, jokajoči verzi, ki s propadom tovarne nimajo čisto nič.
Skratka, tvoje pisanje je eno samo kozlanje!

In reply to by PREK - MÜJRE (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Kdo je pa kriv za tehnološko zaostalost ali kmetijstvo ne bi zaostalo, če ne bi bilo subvencij tudi tam uničujejo male kmete tu se je šlo za tekstilni gigant, ki so ga namerno uničili ko so začeli lastniniti tisto kar so delavci zgradili in kupili po domače fabriko so ukradli politiki in tajkuni spomočjo kriminalistov in sodnikov in vseh politikov, ki so nastopali v obdobju kraje našega premoženja?

In reply to by Končno... (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Če odkrito govorite o kraji in če je to res so zanjo odgovorni MURINI NADZORNIKI, KI TO NISO UGOTOVILI ALI NISO HOTELi, plus tisti, ki so kradli. Amen.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

10-1-15 (nepreverjen)

"Mura je že trideset let mrlič, ki so ga umetno držali pri življenju."

Kdo ga je držal umetno pri življenju?
Predvidevam, da tisti, ki javno zagovarjajo evtanazijo pri človeku. Kakšni hipokrati in dvoličneži.

Zakaj so ga umetno držali pri življenju?
Ker so jim evri kapljali, bolje tekli od države v denarnice in imeli velike materialne koristi.

In reply to by Končno... (nepreverjen)

šarvedij (nepreverjen)

Končno ............ Od tebe ni nišče večje budalo .Isto tak prikimavleš kak ovi lopovi ,ki leta govorijo ,da je v Sloveniji predraga delovna sila .Že tako in tako so plače nikakršne in kaj bi rad ,da ljudje delajo res zastonj ?Misliš ,da smo in bomo res ,kak Kitajci in tisti ki delajo za 100 € na mesec .Verjamem eni bi si to želeli .Iz delavcev so naredili sužnje

In reply to by Končno... (nepreverjen)

637 (nepreverjen)

Lahko bi sicer malo bolj prijazno napisal, se pa popolnoma strinjam s tabo. Kakšen bulšit.

In reply to by Končno... (nepreverjen)

PREK - MÜJRE (nepreverjen)

Končno .... Tebe bi pa res rad spoznal, do sedaj sem mislil, da v Prekmurju nimamo tipa, ki je sposoben kaj takega napisati, zdaj vidim, da sem se motil. Da si pa dovoliš žalitve pa je višek vsega SRAMOTA.
In še napišeš "patetični, jokajoči verzi" se vidi da nimaš nobenega minimalnega znanja iz zgodovine če si Prekmurec te je lahko sram. Samo na kratko, ker z takim tipom ne mislim polemizirati: verzi so približno toliko stari kot je bila pokojna tovarna Mura še imeni in tudi "jokajoča" vsebina, vse v skladu s pokojno fabriko Muro. R.I.P.

In reply to by Končno... (nepreverjen)

redka redkva (nepreverjen)

Zgodba se je končala. Lahko noč.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne sekirajo se Sobočanci zaradi Mure. Če bi se, ne bi izvolili policaja za župana.

Culle (nepreverjen)

Do sedaj sem samo predvideval, da si bedak.
Sedaj sem o tem prepričan.
Ja kaj ima pa Jevšek s propadom Mure???

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Kapate (nepreverjen)

Stvarno si budala.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

slovencelj (nepreverjen)

Še dobro, da je razpadla. Poznam eno, ki je delala v Muri in je najbolj primitivna ženska na tem svetu. Mura jo je povsem uničila in njeno družino. Ženska koma kaj drži v roki zaradi vnetja živca v sklepu. Kdo ji bo poplačal resni defekt, ki si ga je prislužila zaradi dolgoletnega šivanja?

Hvala za taka podjetja. Naj propadejo, ker delajo več škode kot koristi!

100-100 (nepreverjen)

Kak lejko edno pošteno žensko štera si je kruj služila s svojimi rokami imenuvleš primitivna. Poznaš sploj pojem primitiven. Ženska je s svojim primitivizmon služila kruj tebi pa ostalin nešternin pisarniškin podganan-nej vsen

In reply to by slovencelj (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Mogoče bi lejko poslali kakšno razglednico Leonardu Peklaju, ki se menda skriva v Dubaji. Prokurist Mure, pa Mehov Tonček, pa ona odvetnica z angleškim partnerjem, pa Huber itd. Duga je lista zaslužnih poštenjakov.

Sprehajalec (nepreverjen)

Meh je bil Borut in ne Tonček, sicer se popolnoma strinjam. Pa na žalost že Kuharič svoj čas več ni znal držati vajeti v rokah. Pa še kakšen pameten ekonomist bi se našel, kateri o marketingu ni imel pojma. Dokler je šlo, je pač šlo tako kot so vedeli in znali. Zdajle se pa v Petrovcih znajo iti marketing, ki je bil takrat pregrešna misel. Žalostno!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Za propad Mure smo si krivi sami. Pa tou cejla Slovenija. Mura je delala dotečas ka so nej Kitajci, Indijci, Malezijci začali poceni pa tuj kvalitetno šivati. Od tistoga mau se je začo propad. Domači lidge, šteri smo že itak nej kupuvali Murino-razen na kakšen šverc komerc , smo pa po tiston sploj več nej kupuvali Mura robe liki samo kitajsko. Zdaj vas pa pitan, kak lejko edna ferma obstane ge ščejo bogati pa vplivni Murine izdelke zastojn, ostala raja pa kupuvle od drugij. Ge je te tu lojalnost. Te pa idemo dale- država šče meti svoje, šverceri svoje, delavci drobiž ja pa kak de te ferma šla. VSI SMO KRIVI ZA PROPAD MURE.

čarni vrag (nepreverjen)

Iskana oseb

Priimek in ime: PEKLAR LEONARDO
Spol: moški
Leto rojstva: 1966
Kraj rojstva: TRBOVLJE
Zadnji naslov: ZASIP
Državljanstvo: SLOVENIJA
Iskan od: 02.04.2015

To je eden izmed specialistov, ki je reševal Muro, zdaj ga pa policija išče s tiralico. Izgleda da brezuspešno, saj se nekdanji prokurist Mure uspešno izmika roki pravice že peto leto. Tisti, ki ste pričakovali da bodo takšni kalibri rešili Muro, ste zreli za norišnico. Komanda z vrha je bila, da je treba Muro uničiti in spokradnoti vse ka se da. Zato so pa tudi poslali temu namenu primerne "strokovnjake", ki danes bežijo pred policijo. Bodo že strici poskrbeli, da se jim ne bo bo zgodilo nič. Slovenija-mala država velikih lopovov.

mojamalenkost (nepreverjen)

Take neumnosti, kjot je v naslovu, pa že dolgo ne. Mura je propadla, s svojim stečajem v letu 2009-10. So pa njeno delo na nek način nadaljevale druge firme, ki so nastale iz nje. Ena je nastala že leta 2003 v nekdanjem Murinem obratu v Gornji radgoni - to je podjetje EPAS, v katerega je iz Mure odšlo okrog 180 delavcev. Kasneje se mu je pridružilo na isti lokaciji še podjetje ELOS-ESCADA, obe podjetji sta se 2012. leta združili v ECC - ESCADA-COMPETENS-CENTRUM, ki deluje še danes. Drugo podjetje je nastalo iz Murinega obrata v Gornjih Petrovcih, danes deluje kot MODA MILAN. Tretje tako podjetje je bil ARUM, katerega zgodba se sicer zaključuje, njegov direktor pa v novem podjetju že nadaljuje delo s kakimi 50 delavci.
Bodite dosledni, če ste že šteli ARUM kot naslednika Mure, potem štejte tudi druga podjetja, ki so nastala iz Mure.

Olosh (nepreverjen)

Misliš tvoja debilna malenkost? Popravi si nick. MODA MILAN, ge se trenutno dogaja teror nad zaposlenimi, je naslednik fabrike RLS ;) Iz aruma pa noben nič ne dela naprej. Če se že delaš pametnoga, se delaj te, kda boš znal in razmo vse, kapiš? :)

In reply to by mojamalenkost (nepreverjen)

mojamalenkost (nepreverjen)

Iz Mure je pač nastalo več podjetij, ne samo Arum. to je vse. In včeraj je zaključilo delo le eno podjetje, nekatera pa še delajo. Treba se je odločiti, kaj smatramo za "nekdanjo Muro". Će je Arum nekdanja Mura, potem so tu še tudi drugi, ki so nastali iz nje. Če pa rečemo, da drugi niso "nekdanja Mura", potem tudi Arum to ni. Razumljivo?

In reply to by Olosh (nepreverjen)

Olosh2 (nepreverjen)

Seveda delajo naprej. Ampak ne proizvodnja ampak zaključujejo kar je ostalo.

In reply to by Olosh (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Naj nam ostane v dobrem spominu.

Joško Dolgouško (nepreverjen)

Fala gospodnome bogu! Mura je napravila Prekmurju ogromno škode. Požrla tri, štiri generacije ljudi. Likvidacija Mure pomeni tudi na nekšne način slovo socialističnoga delovnoga mesta. Na šteron de polkvalificirani delavec s pridnimi delovnimi rokami preživel 40 let. Socialno siguren, plačani in delaj kak zombi.

car (nepreverjen)

Zdaj sem postal svoboden kot ptica v višavah, svoboden kot reka, ki utira si novo pot. Drugi bremena naj nosijo v prepolnih glavah , jaz pa osvobodil sem svoj um. Nekatere skrbi odvrgel sem čez rame, počutim se lažjega, ker v toplicah grejem si kosti in preživljam dneve tja v tri dni. Vam pisarniškim podganam pa želim da se ne nahajate predolgo v luknjaj, ker hrane več ni.

Nikanovoga (nepreverjen)

Ce sto nuca kaksno sezonsko delo 041 932 733

Karl Marx (nepreverjen)

Mura je propadnola za tou, ka so se na trgi pojavile nouve pa še bole srmaške države pa pokrajine kak je Prekmurje. Tan so lidgej pripravljeni šijvati za 100 evrov bruto na mejsec pa brez socialno ga, zdravstvenoga zavarovanja. Tou je REALNOST, Muri je nej bilo pomoči čim je socializem razpadno, svejt se pa globalizejro. Tou je kapitalizem. Ščeli ste ga zdaj ga pa mejte.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Kolega, kitajci (dobro gnesden mogoče za 10 dolarjev) delajo za dolar na dan (večina)! In so socialisti, komunisti v svoji miselnosti in ideološkosti; centralisti, KITAJCI SO V SVOJI IDEJI TRDI IMPERIALISTI! - dosti hujši od ZDA, Izraela, Rusije, itd itd... Samo v rdeče "cote" so oblečeni. Živimo v kapitalizmu, ki ni idealen, ni pa bil idealen niti komunizem, ZARADI TEGA SE JE TUDI TITO ODLOČIL, DA JUGOSLAVIJO ODPRE SVETU, tam po 70. letih pr. st. In ne me razumet, da je komunizem slab (Evropa trenutno rabi vrsto komunizma, DA SE ZAPRE PRED KITAJCI!). Slab postane takrat, ko se izčrpajo človeški IN naravni viri. Ja, tudi komunisti uničujejo naravo. Samo pogledni si idejo iz Jugoslavije; največ narave, pitne vode, habitatov, živali, rastlinja,... se je uničilo v "agrarni reformi", z hidromelioracijami, izsuševanjem močvirij v Jugoslaviji... Ne mi gučati, ka je to bilo potrebno. Vse bi se dalo drugače rešiti. Seveda takrat narava in ekološkost ni imelo pomena... Gnes se kmetijska zemlja zarašča, problem je v tem, da je že vse zastrupljeno, tisto malo ka je ostalo kmetijskoga pa se odpre razne toksične Magne, kjer delajo večinoma tujci (hrvati, srbi, romuni, saj slovenske kvalificirane delavne sile ni, ta raje dela za večje pare v Avstriji), kjer se strupi narava ali pa kmetijsko zemljo preprosto asfaltira in se tam napravijo šoping centri! Evropa rabi ekološki socialistično-kapitalistični (omejen, nadzorovan)-komunistični (anti kitajski, anti azijski) sistem. Edini približek je npr. Nemčija in skandinavske države, kjer so izpustili pomen "komunizma" in so se še bolj odprli tujemu trgu, ali bolje rešeno migrantofilizmu, kjer je njihovo mlahavo kulturo začno razjedati arabski militantni mačistični barbarizem, islamizem (vojaški vahabizem).

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Tu pred sabo imate dokaz, zakaj je potrebno bojkotirati VSE kar prihaja k nam iz Azije, posebej Kitajske. Kitajci so uničili več kot 90% vseh tekstilnih, obutvenih,... firm po Evropi namerno, da bi nam zavladali tehnološko, vojaško in ekonomsko. Informacijska tehnologija (kopije drugih pametnih telefonov) pa jim pomagajo k temu, da vas nadzorujejo na vsakem koraku. Uničujejo pragozdove, naravo, koljejo in jedo živali. Tako so oropali svoje naravne vire, da so se bili primorani zaradi številčnosti, spraviti na Afriko, kjer nadaljujejo s parazitiranjem. V Ukrajini so pokupili kmetijska območja, ki so velika kot ena Slovenija. Mura je propadala zaradi Kitajcev (največji in glavni razlog). Ko sta Evropa in ZDA bojkotirali ruske produkte, so se Rusi zaradi teritoerialne velikosti obrnili na svoj lastni trg. Tako so bili primorani zagnati številne že pozabljene sovjetske tovarne; vključno s tekstilnimi, obutvenimi... Vlada je bila primorana v to, da subvencionira in podpira kmete pri povečanju proizvodnje sadja, zelenjave. Pri nas pa delamo ravno obratno. Vabimo te parazite v Slovenijo kot neke "rešitelje", potem pa nam zaplenijo objekte (aerodrom Maribor), kjer se pokaže, da ima naša država zvezane roke, kljub veliki oddaljenosti od Kitajske... Bojkotirajte VSE kar je kitajskega. Komunizem rabimo. Evropski komunizem. In Trump ni nor, da ZDA počasi zapira, ne le da dviguje davke na carine in globalni trg proti Kitajcem, temveč tudi fizično, z zidom.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice