FOTO: dz-rs.si (Miran Kambič)
Prenovljena mala dvorana Državnega zbora se bo morda imenovala po znanem Pomurcu.

Prekmurski trg, ki nastaja ob Ambroževem trgu v Ljubljani ni edini kotiček prestolnice, ki bo letos, ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom zaznamovan s Prekmurjem. Tudi v hramu demokracije se želijo na zanimiv način pokloniti pomembnemu jubileju.

Stekla prenova male dvorane

Eden od prostorov parlamentarne stavbe, ki letos praznuje šestdeseto obletnico, bo namreč deležen prenove. Mala dvorana je še zadnji del parlamenta, ki v preteklih letih ni bil v celoti obnovljen. Med drugim je opremljena celo z eno prvih glasovalnih naprav na svetu, ki pa danes več ne deluje. 

Prostor ni več funkcionalen, zato ga zdaj čaka osvežitev. Projekt prenove pravzaprav sega v leto 2007 in z bližajočim se predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je, kot kaže, skrajni čas, da načrte prenesejo v resničnost. 

Mala dvorana bo po prenovi imela 90 sedežev in bo lahko služila kot rezervna dvorana Državnega zbora. Tam bodo zasedali Državni svet in različni odbori, služila pa bo tudi kot učna dvorana, v kateri se bodo predvsem mladi učili parlamentarizma.

Najpomembnejše dvorane bodo dobile imena – mala dvorana po Slaviču

Prenova je stekla pred slabim tednom dni in predvidoma bo zaključena do konca novembra. 

Kot je danes razkril predsednik DZ Dejan Židan, pa so vsi štirje Pomurski poslanci poslanskim skupinam pisno predlagali, da se mala dvorana z zaključkom del poimenuje po Matiji Slaviču, enem najbolj zaslužnih za združitev Prekmurcev z matičnim narodom. Prav tako bodo po besedah Židana predlagali, da se velika dvorana poimenuje po Francetu Bučarju.

Ali bodo zamisel uspeli udejanjiti, bo znano decembra, saj dogovori zahtevajo soglasje vseh poslank in poslancev.

Bodo pa prenovljeno dvorano slavnostno predali namenu ob državnem prazniku, 23. decembra, s proslavo v veliki dvorani.

S spleta

Komentarji (40)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
IK (nepreverjen)

Jes pa predlagan, ka se parlament preimenuje v Dom pravice Ivana Krambergerja.

Pille (nepreverjen)

Na čem pa si ti?

In reply to by IK (nepreverjen)

Eden pać (nepreverjen)

Mala dvorana bi se lako imenovala po milanu kučani
velika dvorana pa po gospodi Boruti Pahorji
Če si mali imaš malo dvorano
Če si pa veliki pa imaš veliki dvorano

In reply to by Pille (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Za debila, ki je pisal članek:
Matija Slavič je bil Prlek in ne Prekmurec.
https://sl.m.wikipedia.org/wiki/Matija_Slavič

Verjamem, da je težko priznati, da je Prlek najzaslužnejši za priključitev Prekmurja k Sloveniji, ampak takšna do pač dejstva.
Ali pa je to samo pomanjkanje splošne razgledanosti in že ničkolikokrat dokazana nesposobnost pisunčkov na sramotainfo?

Eden pać (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ne tumbaj

In reply to by Pax (nepreverjen)

im (nepreverjen)

prleke so nej pomurce??

In reply to by Pax (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Pisunčki so popravili naslov. V prvem je bil Slavič imenovan za Prekmurca.
In še to: NE, Prleki niso Pomurci, Prleki so Štajerci de Luxe! ?

In reply to by im (nepreverjen)

VILI76 (nepreverjen)

Prleki ste govna štajerska...

In reply to by Pax (nepreverjen)

PREK-MURE (nepreverjen)

Pax - ne potvarjaj zgodovine, če jo ne poznaš, ali pa je nočeš vedeti. Mitja Slavič je bil Prlek, v Narodnem svetu za Štajersko v Mariboru je bil referent za Prekmurje. Kot izvedenec se je leta 1919 udeležil tudi mirovne konference v Parizu, kjer je z dvema znanstvenima razpravama utemeljil zahtevo po priključitvi Slovenske krajine (Prekmurje in Porabje) k matični domovini. Še daleč od tega da bi bil ravno on najbolj zaslužen za priključitev Prekmurja.

Toda ključni dogodki v tistem prelomnem času so bili drugi, glavno, pravo, najpomembnejše delo pa so opravili drugi možje, stebri slovenstva ob Muri.

Do prelomnega dejanja je, ob zelo domišljenem pristopu dr. Matije Slaviča, izvedenca za Prekmurje, sicer Prleka, a po babici tudi Prekmurca, prišlo v Parizu, ko je bila z naknadnim sklepom vrhovnega sveta mirovne konference večina ozemlja, kjer je v Ogrski živelo večinsko slovensko prebivalstvo, to je današnje Prekmurje, naknadno priključeno novi skupni državi SHS. A žal ne vse ozemlje, kajti Porabje je, vsem prizadevanjem navkljub, ostalo zunaj meja nove domovine slovenskega naroda.

Glavno in največje delo pa je bilo v prelomnih časih in že stoletja pred tem opravljeno tukaj, doma. Opravili so ga slovenski narodni buditelji – od Jožefa Klekla st. in njegovih sodobnikov do bolj ali manj znanih predhodnikov, od obeh Küzmičev do Košiča, Ivanocija, Küharjev, Baše, Klekla ml., Jeriča in mnogih drugih.

Veliko so takrat postorili Jožef Klekl st. in somišljeniki, od veličastnega proslavljanja priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, s ključnim shodom 17. avgusta 1919 v Beltincih, do širjenja veselih in spodbudnih novic (Prekjezeroletno robstvo konec jemle.) med ljudmi z Novinami in drugimi tiskovinami v prekmurskem slovenskem jeziku.
TO SO ZAPISANA ZGODOVINSKA DEJSTVA VSE OSTALO JE NAKLADANJE.

In reply to by Pax (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Kaj pa ti ni jasno?
Opozoril sem, da Slavič ni Prekmurec (po mojem opozorilu so spremenili naslov) in prilepil link do wikipedije. Kakšno potvarjanje zgodovine?
Torej si eden tistih, ki ne prenese, da je Prlek najzaslužnejši, da so vas priključili Sloveniji.
Glede na tvoje pisanje, škoda Slavičevega truda.

In reply to by PREK-MURE (nepreverjen)

PREK-MURE (nepreverjen)

Pax - Kaj ne znaš čitati, za tebe pač zgodovinska dejstva ne veljajo. ŠE ENKRAT: Slavič je samo eden od zaslužnih in ni res, da je najbolj zaslužen, saj je bil na konferenci po službeni dolžnosti. V takratnem Prekmurju se je govorilo in pisalo v prekmurskem narečju, še preden se je Slavič rodil, in ve se točno kdo so bili zavedni ljudje, ki so to narečje veš čas negovali, Slavič ni bil med njimi. KAPIRAŠ?

In reply to by Pax (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Boli, zelo boli?
Jbg, če ti to priznaš ali ne, zgodovinska dejstva so drugačna kot si jih ti razlagaš.
Slavič je bil najpomembnejši člen v pogajanjih in to je dejstvo.
A celo prekmurski se je govorilo v Prekmurju? Pa saj ne morem verjeti kaj si pogruntal?.
Verjetno boš eden izmed večjih nasprotnikov postavitve spomenika Prleku Slaviču. Tako je pač, če si nenačitan, neizobražen in si resnico prikrajaš po svoje. Tipično za stranko, ki je zmagala na zadnjih treh volitvah, vlade pa ne more sestaviti.
S tem zaključujem brezplodno debato.

In reply to by PREK-MURE (nepreverjen)

PREK-MURE (nepreverjen)

Pax - Jebala te tvoja politika, brez tega ne moreš, zdaj si se končno izdal, tudi debatirati ne mislim več naprej s tabo, ko ti zmanjka argumentov se spustiš na osebno raven z žalitvami, resnica pa je zapisana taka kot je bila, predlagam, da se podučiš preden si nekoga dovoliš žaliti, da te ni sram.

In reply to by Pax (nepreverjen)

Eden pać (nepreverjen)

Pax ti si tele zabito
z drisko polito

In reply to by PREK-MURE (nepreverjen)

Gost MS (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Fenomenalno, očitno smo Prekmurci zelo spoštovane lidje tan doli v ljubljani... Sreča ka smo toga židana zvolili za našoga predstavnika, se vsaj lejko pohvalimo s poimenovanjem objektov po naših lideh...

Gost MS (nepreverjen)

Mogauče bi lejko edino še kakšen Expano 2.0 zrihtali ker te očitno ne laufa... bo občina že zrihtala milijončke saj itak idejo v SDjevo blagajno - pomgrad

In reply to by Gost MS (nepreverjen)

camoj (nepreverjen)

Čűdno ka ne bodo poimenovali po Murgeljskem maruleku ali forumo 21 .Lahko po Soboškem šerifu

čarni vrag (nepreverjen)

Težko de s tem duhovnikom Slavičem. On je že tako kot tudi duhovnik Jerič iz Dokležovja prejel nagrado Partije, predhodnikov stranke Milana Kučana in Židana. Oba sta po nastopu najboljšega sistema dobila po štiri leta luknje. Komunisti so delali pravično, zapirali so vse po spiski, krive in nedužne, samo da so lejko bili glavni. Ne vem kak jim še nej zadosti toga laganja in ponarejanja zgodovine. Kak so že pravli: Komunizem je zgrajen na laži. Če se samo en den ne bi smelo lagati, bi komunizem propadno. Izjema je samo Prekmurje, tu se lejko laže in naklada do nezavesti. Prekmurec vse požre, te se pa toži, ka more iti delat v Avstrijo, če ne misli crknoti v ton raji.

Juhuhu (nepreverjen)

SDS ni stranka, SDS je diagnoza!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

...:::::::::::… (nepreverjen)

najprej sem pomislil na g.Zajca

JJ2019 (nepreverjen)

12. avgusta 1919 vojaške enote Kraljevine SHS pod vodstvom generala Krste Smiljanića skupaj s podpornimi enotami prostovoljcev iz Prekmurja, Primorske in celo Hrvaške vstopile v Prekmurje. Zavzetje celotnega območja se je začelo 13. avgusta 1919. Vojaške enote so vstopile v Prekmurje iz več strani. Madžarske vojaške enote so se umaknile še pred prihodom vojske Kraljevine SHS, tako da med vojskama ni bilo nobenih incidentov.Ali obstaja v Murski Sooti ulica generala Krste Smiljanića?

Gost8 (nepreverjen)

Tej popi so mi že zrasli prejk glavej. Samo popi, popi, popi... Kelko ges gnes den poznan pope, moćno dvomim, ka so glih popi kaj dosta meli s prikljućitvijo Prekmurja k Jugoslaviji ( nej Sloveniji liki Jugoslaviji !!! ). Srbija je bijla med zmagovalci prve svetovne vojne, Madžarska pa poraženka. Tou je glavni razlog zakoj so Prejkmurje v šteron je velka većijna prebivalstva bijla slovanska, priključili k Jugoslaviji. Nikši popi nemajo s ten nika, lejko Štumpf laže kelko ščej, zgodovinska dejstva so pač takša.

PREK-MURE (nepreverjen)

Gost 8 Ne piši norije, ge so pa Prekmurje priključili Jugoslaviji. Takrat Jugoslavije še sploh ni bilo. Prekmurje so priključili takratni kraljevini SHS, SRAMOTA ČE TEGA NE VEŠ. In na tvojo žalost so največ zasluge za to imeli duhovniki, da jih ne naštevam, tako pravi zgodovina, Sedanjim Slovenskim komunistom to ni všeč in pač lažejo kar je značilno za komunista.

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Alex 1233 (nepreverjen)

Matija Slavič je bil Prlek iz Bučečovec kip stoji v Križevcih pri Ljutomeru, bil je leta 1919 na mirovni Konferenci v Parizu. Z našim Veržencem enako prlekom Franom Kovačičem. Prosim vas lepo. Zgodovina res na vrhuncu. Pomembna človeka za Prekmurce, vendar sta bila iz desnega brega Mure. PRLEKA.!!

KikiRiki2019 (nepreverjen)

Nelagodje, ki ga sproža proslava stote obletnice bojev za severno mejo izvira predvsem iz tega, ker so se ti boji vodili v času ustvarjanja SHS ter da jih je Slovenija dobila brez pomembnejšega sodelovanja ljubljanske pokrajinske vlade.
V resnici so bili ti uspehi doseženi predvsem zaradi odločnosti generala Rudolfa Maistra in njegovih prostovoljcev, ter ob pomoči takratnih "južnih bratov" - Hrvatov, Bošnjakov in predvsem Srbov. S katerimi so se naše poti osem desetletij pozneje razšle, kar je razlog, da se ta del zgodovinopisja pri uradnih slovenskih proslavah te dni – praviloma ne omenja.

čarni vrag (nepreverjen)

Prekmurje smo dobili za zeleno mizo. Ko so na Madžarskem oblast prevzeli komunisti-boljševiki je Mirovna konferenca v Parizu dovolila vojski SHS, da je zasedla Prekmurje in ga tako zaščitila pred komunisti. Hvala jim! Madžarska vojska se je sama umaknila, ni bil izstreljen niti en naboj. Zato nehaj s slavospevi južnim bratom.

In reply to by KikiRiki2019 (nepreverjen)

Juhuhu (nepreverjen)

SDS ni stranka, SDS je diagnoza!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ka tebi ob omenjanju SDS pride. Te pa nadaljuj in uživaj.

In reply to by Juhuhu (nepreverjen)

Juhuhu (nepreverjen)

Ja, pride mi. Na kozlanje!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Predlagam, da se dvorani da ime: Dvorana prekmurskih žrtev Puklastega Mihe. Ta je namreč kot udarna pest komunistične Partije, povzročil smrt več sto Prekmurcev in to po končani vojni. Mnoge je ustrelil lastnoročno. Med drugim je ustrelil tovarnarja Benka. Ne vem zakaj se komunisti toliko forsirajo pri tej proslavi, saj za Prekmurje niso naredili nikoli nič. Pravzaprav so pobijali nedolžne ljudi in ropali kmetom pridelke in živino kot obvezno oddajo. Tudi "revolucionar" Vilmoš Tkalec je pobil nekaj sto ljudi v Prekmurju in Medmurju. Bežte od komunistov in njihovih naslednikov, saj prinašajo samo nesrečo.

Juhuhu (nepreverjen)

SDS ni stranka, SDS je diagnoza!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti samo uživaj!

In reply to by Juhuhu (nepreverjen)

smrkci (nepreverjen)

Jaz imam eno dobro ime,v tej dvorani so sami lažljivci,kradljivci, hinavci in psihični manipolatori,tako bi se moralo imenovati novi napis.

Pille (nepreverjen)

Ti pa si budalo?!

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Eden pać (nepreverjen)

pozdravlja vas Vili

črni vrag (nepreverjen)

kateri Vili

SSDSS (nepreverjen)

Kateri Vili?
Tisti, ki tvojo babo pili!

In reply to by črni vrag (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

Ime naj bo po Vili Piliju!!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice