Ste na kakšnem koncertu v Pomurju že doživeli občutek déjà vu-ja?

Z začetkom poletja se tudi koncertno dogajanje seli iz improviziranih zaprtih koncertnih prizorišč, ponavadi so to telovadnice in razni bowling centri, in kulturnih dvoran na prosto. Nekateri pod milo nebo, drugi v šotorje. V Pomurju poleg številnih posameznih enodnevnih "gala" koncertov, ajdovih, krumplovih in drugih noči imamo tudi dva večja festivala, in sicer Soboške dneve ter Pomurski poletni festival oziroma Polanski dnevni po domače. Kar je vsem dogodkom skupno, poleg tega, da organizatorji ribarijo izvajalce (z redkimi izjemami) iz več ali manj iste mlake, so vsakoletni odzivi in(ne)zadovoljstvo s seznamom nastopajočih. Mnenja posameznikov, ki jih pod plaščem anonimnosti v najbolj drzni obliki zasledimo prav na spletnih forumih, lahko na kratko strnemo v nekaj različnih idealnih tipov.

Duhovni skromneži: Ti so srečni, da se sploh kaj dogaja. Dovolj jim je deset gasilskih miz s klopmi, odzivnim šankom in "duonostalgijo" na odru. Najbolj veselo zavriskajo, ko ni vstopnine.

Oboževalci: Ti orgazmirajo, če utegne nastopiti njihov najljubši bend, ki igra že dvajset let, in ga bodo letos imeli priložnost videti že drugič v živo oziroma osmič v zadnjih treh letih. 

Skrajneži: Za njih je skoraj vsak izvajalec "komercialno sranje". Skrajneži so res redki, a še dobro, da jih kdo vmes prizemlji in dopove, da je Metallico težje pripeljati kot Siddharto, pa čeprav oboji furajo črn imidž. Z leti ponavadi resignirajo v zagrenjene realiste. Dogodkov se ne udeležujejo.

Kvazialternativci: Podobni so skrajnežem. Razlika je v tem, da se koncertov in festivalov udeležujejo. Najdete jih v najbolj zakotnih in temnih predelih koncertnih prizorišč. Ob dovolj pozni uri (ko alkohol dodobra prime) jih je včasih moč najti tudi pred odrom. Ob redkih priložnostih je celo možno opaziti, kako skupaj z rajo prepevajo refrene (le od kod jih vedo?). Nasprotujejo in podpirajo hkrati.

Agenti: Specializirani za komentiranje nastopov lokalnih skupin. Ali fanatično zagovarjajo nastop katere izmed lokalnih skupin, ali čez njo bentijo in zagovarjajo drugo lokalno skupino. Priznajmo si, z neformalnimi omrežji je prepletena celotna Slovenija, kaj šele Pomurje. Zato vsak lobira po vseh možnih kanalih. Tako se za agenti in "objektivnimi mnenji" ponavadi skrivajo menedžerji, kolegi, fenice, bratje, mame ali kar sami člani skupin.

Konformisti: Njim je najlepše. Plavajo v varnem zavetju toka, uspava jih zavedanje, da je stanje takšno, kakršno je, ker pač drugače ne more biti oziroma zakaj bi sploh bilo, ko pa je najbolj udobna rešitev "za vsakega nekaj." Zagovarjajo zdravo kmečko pamet in status quo. Za svoje komentarje na forumih dobijo največ plusov.

Čevapčiči: Zanima jih seksualni vidik. Družabna srečanja, kot so koncerti, festivali, so prepojeni z alkoholom in za tiste, ki se dogodkov udeležijo, predstavljajo prvovrsten poligon za parjenje s pripadniki nasprotnega spola. Glasba je za njih sekundarnega pomena. Ta drugi, ki ne prisostvujejo dogodkom, so na spletu izredno aktivni post festum, ko v fotogalerijah iščejo naj jošek koncerta, ali jih zanima "kdo je ta bejba na fotki". Svet gledajo skozi Freudove oči.

Nacionalisti: Skrbi jih izginjanje pristne slovenske substance, jezika, identitete in kulture. Najbolj jih jezi, ko slovenska fuzbalska reprezentanca ob zmagi namesto "Slovenija gre naprej" poje "večeras je naša fešta." Vsako leto se zavzemajo za domače, slovenske izvajalce, saj jih baje imamo na pretek in so kvalitetni (koliko je takšnih že?!). V trgovinah kupujejo jabolka slovenskega porekla.

Razsvetljenci: Na forumu imajo svoje trdno izoblikovano mnenje o tovrstnih dogodkih. Kar jih zanima, si ogledajo. Tako kot se jim ne da bentiti čez šov Slovenija ima talent, ker TV-ja sploh ne gledajo (a so na tekočem, kdo je v finalu), tako tudi ne izgubljajo časa tam, kjer jim ne paše, ampak gredo na koncerte v tujino. Bolezen, ki zna napasti ta dokaj konstruktiven tip, je snobizem.

Politikanti: Vsak izstopajoč dogodek in dražji izvajalec zna za njih biti neupravičeno trošenje občinskega denarja. Tisti, ki podpirajo organizatorje (ponavadi občino), pa pravijo, da večino itak dajo sponzorji in da občina prispeva minimalno (tudi če že dajo sponzorji, se jih ob dobri viziji da prepričati, da dajo za pametnejše stvari, a ne?). Po menjavi oblasti se njihovo mnenje in stanje drastično spremeni. Diagnoza: politična skleroza. Pogosta duševna bolezen je tudi shizofrenija, ki se kaže v uporabi večih uporabniških imen na forumu.

No, naj vas potolažim, razveselim, razočaram, posedem na realna tla, vzamem voljo do življenja, vse odvisno od tega, kateri izmed naštetih tipov ste in kako močno se razburjate ob vsakoletnem spremljanju progamov pomurskih festivalov in koncertov v upanju, da bo samo od sebe drugo leto boljše, in vam razložim, zakaj so stvari takšne, kot so in zakaj bodo še nekaj časa takšne ostale. Potem boste tudi spoznali, da je večina jeze ob objavljenih programih brez potrebe, saj ta ne spreminja ničesar.

1. Tako bo, dokler bodo vsi organizatorji že v izhodišču pripravljali dogodke za domačo publiko. Za obiskovalce od drugod so ti koncerti zanimivi le, če se po (ne)sreči znajdejo na licu mesta. Finančni vidik se pojavlja kot realna ovira, a ga lahko odtehta posedovanje jajc, močna volja, iznajdljivost, širša podpora in znanje. Ponavadi se sicer zaustavi že pri razmišljanju, da "bomo občinski denar pa valda ja raje potrošili za domače ljudi in ne za prihod tujcev." Takšno oko širših srednjeročnih in dolgoročnih pozitivnih eksternalij ne zazna, niti se mu ne zdijo pomembne. V zadnjem času za tovrstno neambicioznost popularen izgovor: Svetovna finančna kriza.

2. Tako bo, dokler bodo tovrstni festivali in koncerti programska mineštra, kar je v osnovi povezano s tem, da se prireja koncerte izključno za domačo publiko in so ti nezanimivi za obiskovalce od drugod. To izgleda tako, da je en dan namenjen mladim, drugi dan starejšim, tretji dan jugo muziki, četrti dan nastopa vsakokratni zmagovalec EME in tako naprej. Da bo lažje, bom prevedel tovrstno razmišljanje: Dajmo en dan mladim, da bodo dali mir, dajmo en dan starejšim, da ne bodo nergali, dajmo en dan za jugo nostalgike, da bodo lahko zadovoljni, da so v enem letu poleg dvajsetih podobnih koncertov v lokalnih diskačih obiskali še enaindvajsetega, dajmo trenutno najbolj popularnega izvajalca, da ne bomo zaostajali za Slovenijo. Pestrost sicer ni greh, če je iskrena posledica kvalitetnih in konceptualnih odločitev, je pa napačna, če je sprejeta kot rešitev v duhu vožnje po liniji najmanjšega odpora z namenom češ: "Dajmo vsakomur nekaj malega in bo mir."

3. Tako bo, dokler bodo programe sestavljali (tudi) tisti lokalni stručkoji, ki imajo za to pet minut časa in v tem vidijo breme, rutino, ali zgolj lastno korist in pomembnost. Če se ozremo v pretekla leta, se zdi, da se izvajalce izbira po principu žreba iz seznama 20-ih slovenskih in hrvaških izvajalcev. Zato so v obtoku več ali manj ena in ista imena. Primer tovrstnega neizvirnega razmišljanja s fiktivnimi imeni skupin: "Lahko bi nastopili Big Foot Tabu/Saška Plestenjak/Crveni Planet/Prljavi fosili/Plava jabuka, saj jih nismo gostili že dve leti, zdaj so se ponovno zbrali oziroma imajo nov komad zunaj." Če koga dolgo ni bilo, je čas, da se ga ponovno potegne iz naftalina.

4. Tako bo, dokler boste kot občinstvo pri tem sodelovali. Navsezadnje ste tudi vi, drago občinstvo, krivi, da imamo take glasbene programe, kot jih imamo. Če teh izvajalcev ne bi poslušali in jih hodili gledat, jih nihče ne bi vabil. Ampak kakorkoli je to še dokaj legitimna odločitev vsakega posameznika. A zakaj ne dobite kaj drugačnega, svežega? Zato ker na takšen koncert ne bi prišli, kar je posledica vaše zategnjenosti. Sploh pa nastane bogokletna težava, ko je potrebno plačati vstopnico oziroma ceno le-te merimo v enotah, kot sta pivo ali špricer. Ni vsa odgovornost na odločevalcih, ampak tudi na vas, saj se vaše razmišljanje zrcali v izbiri organizatorjev.

Če potegnemo črto, vidimo, da imamo opraviti s »pahorjevo« težavo. Tudi če so odločevalci potihoma mogoče res za reforme, ni prave volje, ker tudi če bi reforme predlagali, te ne bi bile všeč ljudem. Zakaj potem sploh reformirati? Stvari se bodo spremenile, ko se bo spremenil kateri izmed štirih izpostavljenih dejavnikov in ostale v verižni reakciji povlekel za sabo. Škoda je pripeljati kvalitetno skupino, če je ljudje ne bodo prišli poslušat oziroma nimamo s tovrstnim "izobraževanjem" dolgoročnih načrtov in navsezadnje tudi nihče ne bi rad delal koncerta s finančnim minusom. Zato pa vsako leto na koncertih in festivalih doživljamo déjà vu-je: Kot da bi nekaj takega ne tako dolgo nazaj že videli oziroma doživeli.
 

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
čevapčič na ražnje

Čevapčiči:

Zanima jih seksualni vidik. Družabna srečanja, kot so koncerti, festivali, so prepojeni z alkoholom in za tiste, ki se dogodkov udeležijo, predstavljajo prvovrsten poligon za parjenje s pripadniki nasprotnega spola. Glasba je za njih sekundarnega pomena. Ta drugi, ki ne prisostvujejo dogodkom, so na spletu izredno aktivni post festum, ko v fotogalerijah iščejo naj jošek koncerta, ali jih zanima "kdo je ta bejba na fotki". Svet gledajo skozi Freudove oči.

.. :-))

.. --> .. http://tinyurl.com/5swxhcg .. :-))

theused

he,he, dobro si nas opisal, pozabil si samo sebe dodat, ljudje, ki hodijo pa v bistvu ne hodijo, to ste ljudje, z bujno domišljijo in se vaš koncert začne in konča na facebooku;).
Torej facebook ljubitelji glasbe, ki vam sploh ni treba vstat s kavča, ker pride ves Svet k vam:)

theused

in samo spomnil bom na obdobje kakšnih 10 do 12 let nazaj, ko je bila ponudba in festivalsko dogajanje na mestu, denimo festival Te mikka je lepo zaokrožil celotno takratno dogajanje v Prekmurju in je bil festival na nivoju, danes takega pač ni.

Majka

theused predvidema ka prvi komentar leti na avtorja članka... Si ziher ka znaš ka gučiš? Ker Ficko pa resno na vsako stvar ide. :)

theused

Kaj ti je jaz vem kdo je Ficko?;)Profesionalni obiskovalec koncertov?Vsekakor je njegovo pisanje arogantno in absolutno se nekje med svojim vrsticami najde tudi sam, razen, če ni facebook fun;).

joshy

Ta članek že ni napisal neki poznavalec koncertov. Jaz hodim že dolga leta po koncertih in raznoraznih festivalih in mislim da je na teh prireditvah najbolj pomembno vzdušje, ki ga ustvari nastopajoči. Po moje imamo kar nekaj bendov kar tukaj v prekmurju (Blue Planet, Modra Cona, Art Music Orchestra, Weekend Band, itd.) ki resda nimajo nekih svojih komadov, vendar pa na svojih nastopih ustvarijo vzdušje kot ga naprimer Severina ali pa Kreslin nebosta nikoli! Pa tudi drugače je na slovenski sceni kar nekaj odličnih bandov (Društvo Mrtvih Pesnikov, Bohem, Nude, Flirrt, Elvis Jackson, itd.) ki jih skoraj nikoli ne vidimo v naših krajih, namesto tega se iz leta v leto ponavljajo eni pa isti izvajalci, ki so pač všeč organizatorju prireditve!

kranjskijanez

@joshy: prekmurski bendi, kere si naštel ustvarijo to tvoje "vzdušje" z komadami od Kreslina pa Severine ;)
Se pa strinjan ka mamo kar neka bendov dobrih v sloveniji (evis jackson, the tide). Flirrti so bili nejdugo nazaj v maximusi pa je nej bilo neka pretirano puno tak ka so očitno nej tak zanimivi kak se zdi.

Sabanfaca

kakše koncerti, če cejlo Pomurje samo to balkan muziko tira! San se že navado toga pa iden rajše sako leto na par velkeh koncertof v tujino

joshy

@kranjskijanez Tile prekmurski bendi ki sem jih naštel, pač ne igrajo komadov od Severine, od Kreslina mogoče zaigrajo Od Višine se Zvrti, kaj drugega pa ne. Tako da ne pisat nekaj na pamet, ker očitno še nisi bil na njihov nastopih, ko pišeš take bedarije, raje si zgoraj preberi kaj piše pod "čevapčiči", ker sigurno spadaš med njih...

kranjskijanez

@joshy fala ka si me opredelil, ka san se isko ge san ;)
Bil san na nastopih od vseh teh prekmurskih bendov, pa neman nika proti njin, ka nede pomote. Samo nebi ges v isti koš meto benda, keri dela "vzdušje" na priredbaj, pa benda keri je sposoben zdigniti par tisoč lidi s svojimi komadami. Za moje pojme je to nej iste vrste koncert.

joshy

Zdignejo pat tisoč lidi??? Si ti bil v Radencaj na maratone??? Gda je Kreslin špilo je bilau kak če bi na pogrebi bil, totalno vsakši je šinfo ka nevej fešte naresti. Isto je bilo par lejt nazaj gda je Severina v Radencaj pa na Soboških bila, ka je narod na srejdi koncerta zapüščo prizorišče. Tau so takši ka se samo njihovo ime drago plača, po koncerti pa so vsi razočarani, ka po par lejtaj idejo na njihov nastop pa ugotovijo ka nej samo ka so iste komade špilale, še vrstni red špilanja komadov majo isti ka pred par lejtami.

soddha

@joshy: bend, ki igra priredbe tehnično gledano gladko krši več kot en zakon, saj po mojih informacijah nobeden od njih nima dovloljenja avtorja za izvajanje njihovih komadov, niti ne plačujejo sazasu. torej gre tukaj, tehnično gledano, za nič drugega kot krajo avtorske in intelektualne lastnine. lahko je z polno ritjo celibati!

soddha

@ theused: avtorja srečam na vseh možnih koncertih na različnih koncih slovenije. po mojem mennju spada med razsvetljence a se kot vsak samokritično razmišljujoč osebek po tihem trudi, da ne bi izpadel kot glasbeni snob ;)

kranjskijanez

Vepa nej san mislo na Kreslina pa Severino, ja bil san na maratoni, katastrofalno je bilo. Mislo san nasplošno, ka nemreš metati vse v isti koš. Vsi omenjeni prekmurski bendi majo svoje komade, eni majo celo albume. Če napravijo fešto samo s svojih komadov dan staviti ka nede "vzdušja".

soddha

pred par mesci so v MIKKi igrali Free moral agents, glasbena skupina, zbrana okrog odličnega glasbenika, sicer tudi grammyovega nagrajenca Ikeya Owensa. Kolko vas je blo tam?

joshy

@soddha Ja kaj bi pa pomagalo če bi plačevali SAZASu, ki tega denarja ne posreduje naprej avtorjem, ampak si samo polnijo lastne žepe???

tzizek

Ge san ocitno skromnez... Zato tudi ne razmin zakoj se eni malo ne razcesnejo pod vsako temo ge je balkan omenjeni :)

mile82

Fajn napisano Špej...nega kaj

ballack

Nasprotniki balkan muzike ka pa te ne odite npr. v mikk na kvalitetne, pa raznovrstne koncerte, kerij obisk je sodeč po slikaj preci skromen povprečno 50 lidij?

.GreGa.

Zanimiva tema, predvsem zdaj, ko so se organizatorji že odločili o bendih za omenjene prireditve. Zakoj neje ta tema priplavala na Sobotainfo v začetku leta, ko se organizatorji sprešuvlejo, ka bi pripelali na njihovo prireditev? Mogoče bi te kaj več haska bilo.
Za zdaj je pa to prepozna, oziroma brezvezna tema, ker je večina prireditev že pretuhtana in odločena.
Aja, pa vido san tan en komentar, ka je v Radencaj na Kreslini bilo "katastrofalno".
In to ne vala samo za omenjeni koncert, kajti vedno se najdeljo lidje, keri ne podpirajo/poslušajo muzike, na kero so prišli. Ampak, ZAKOJ SO PA TE PRIŠLI?!?!
Vedno de se vsak sam odločo, ka de šau poslušat. Ficko je pač malo "grobo" opredelil vse skupine, ampak "realno".
Pijtajmo se pa ... kakšno vrhunsko, oziroma dobro/zanimivo skupino je pa san pripelal v Prekmurje? ;))
(brezzamere)

.GreGa.

Aja, še nekaj san opazo...in MOREN pokomentirati! ;)
@soddha, glede Sazasa. Če je dobro znan in če man prave informacije, se priredbe lehko špilajo, ampak more ORGANIZATOR prireditve to prijaviti Sazasu. "ORGANIZATOR!"
Ali se motim?? ;)

soddha

@grega..ne govorim glih iz prve roke samo zdi se mi čist logično ka avtor, ki javno preigrava avtorsko delo nekoga drugega vpraša izvornega avtorja za dovolenje, v nasprotnem primeru gre za krajo. verjetno pa more res organizator poskrbet za plačilo sazasu..kar mora storiti v vsakem primeru, tudi če gre za pankerski bend, ki je izdal plato v samozaložbi. saj vsi vemo, da skupine nikdar ne vidijo totega keša.

soddha

pa še dobro ka pride rambo rešavat stvar!

helium

@Soddha ne širi neresničnih govoric.
Niti en band ne krši nobenoga pravila, če preigrava komade od drugih bandov oz. izvajalcov.
Organizator je seveda dužen prijaviti vse tej komade in seveda plačati SAZASU (legalnim lopovom, ki jih podpira naša vlada) provizijo.
Keri bandi od tog kaj dobijo pa je že drüjga pesem.
Je pa to OFF Topic, tak ka držite se raje naslova teme.

T.H.O.R.

@ GreGa
se strinjan s ten ka si napisal, kar se pa tiče kreslina pa vsega tega skup.... ni ga benda,pevca ali kogar koli ki bi zadovoljiv vsakega na ton svete, ker te bi vsi poslušale eno muziko in vsi gledale košarko pa vsi pili isto pivo..... Je pa res ka bi ta tema bila primerna nege po noven lete. lejko se pa ponovij drugo leto in tej večje festivale naj zemejo predloge od tu pa še vseeno nede vsem po godu ;) Preveč je folka ki sam kritizira ne narede pa nič :)

DoDo 5KO

Flirrt so resno bili v maximuse, čeprav ne bilo glih gužve, so naredli odličen koncert ( frontman je pač car )!! Zakaj ne bilo navala, pa je druge razlog, v nedelci če se ne moten je bila Neda Ukraden, kera je v pomurje že domačinka. V ljutomere je bil Tony Cetinski. Ampak zakaj je to tak, lidje keri poznajo 3 al pa 4 pesmi od določenega benda, na koncert nedo šli, ker de njin celi koncert bedno, vsaj tak pravijo. Pol je razlog, da nišče ne gre na tak koncert in avtomatično tude une nedo šli. Na razne balkan fešte pa de vsak šo, ker tude vsi ostali grejo ta, pa če poznaš kakšni komad al ne. Neman, nič prote jugo muzike, aka. Zečič, Stavros, Neda, Cira ... pride kakšen, den ka poslušan kakšno pesem tude od njih.

Sam, pa najbolj podpiran Slovenski Rock in pop, ampak škoda, da v Pomurje ne pride do izraza, če že poslušaš kak komad od DMP al pa kerih drugeh, te majo za čudaka,kak lehko poslušaš slovesnke nič vredne izvejalce ipd...
Upan, da v prihodnje pridejo tude kakšne drugačne skupine, še posebaj na soboške, keri so brezplačni in zaradi, tega je zmeraj dosti obiskovalcev :)

http://www.youtube.com/watch?v=BMUTIIwXh4w ---> Neso glih balkan, ampak imajo izvrstne koncerte !

.GreGa.

@helium, to san napisal samo zato, ka mi pač neje dalo mira, glede na vse odgovore na to temo. Drugače ti pa dan prav, ka neje povezano z naslovom teme. Glede na to, kelko je avtor teme napravo na ton, o kon je pijsal, san pa že pravo mnenje. ;)
@T.H.O.R., jes neman proti nobenomi bendi nič, san pa pač izpostavo Kreslinov koncert v Radencih, ker je že bil omenjeni. Maš prav, vsak ma svoj okus, kar je prav. :)

kranjskijanez

San ugotovo ka san pretiravo z besedo "katastrofalno". Mislo san povedati ka je koncert nej zgledo kak bi bilo pričakovati za izvajalca ala Kreslin. Koncert je meni osebno zgledo znaveličani, nezaintereserani. Saki ma pa svoj okus, pa saki naj pri sebi preceni ka je dober komad pa dober bend.

quovadis

All music is good, no exception. It’s nice to get away from stress of daily lives, and problems. Enjoy yourselves, you only live once. Life is too short…

T.H.O.R.

@.GreGa.
ne saj sem sploh ne na tebe mislo ka bi ti mel kaj prote kome, tak nasploh sem to povedal. :)

Majka

GreGa saj je avtor tudi nej nigi napiso ka bi on to bokše napravo :) Za kritiko BMWja še nej trbej ka ga napraviš lastnoročno...

misimester

Torej... :)

Vabljeni vsi od 7. do 10. Julija v Lendavo!

www.opensmilejam.com ;)

Schwarzika

Odlično napisano. :) Crkavlen od smeha :D

drotmantraš

koje blesarije pa modrűvanja...ajajaj
prepucavate se kak mala deca: "šteri ma lepše pa bokše automobilček"
vsakomi pač paše ka njeme je boukše, pa če se strlijš tou nemreš drűjgome dopovedate...pa malo morđe koncertof je, pa če van je nej vrejde pa si svoj cd nabijajte do kome...pa gratajte katarzični in te osvobojene vsakše muzike štera van na getra ide :)
"""""""muzika je samo zrak šteri ti cimnka med vűjame in pametjo""""""""

senses

Pozdravljeni,

članek sem prebrala le v delu kalupiranja domače publike. Naprej nisem prebrala, saj verjetno k predpostavki stereotipa sledi avtorjevo argumentiranje. No, smo v demokraciji in vsakdo ima pravico, da izrazi svoje prepričanje skozi medije/kanale, ki mu to omogočajo. V Soboti res pogrešam kvaliteto opažam pa kvantiteto glasbene ponudbe. Je res, da stane Metallica več , kot Siddharta. Amapk imamo sploh družbo, ki bi bila sposobna začeti organizacijo koncerta, kot ga zahteva svetovni band? Po moje ne, saj organizatorji še vedno "isto sranje na police fuelajo"! Domačin pa kaj more, večina jih obišče tisto, kar se lokalno ponuja. Dostikrat ne zaradi glasbe ampak zaradi družbe. Za dober koncert pa je potrebno tudi več prispevat. Malo se zamislimo nad regijsko statistiko brezposlenosti in povprečne delavske plače. Dejstva, ki represirajo organizatorje in publiko! Saj grem na koncert v Soboti, ampak izjemoma, ko je ponudba po mojem okusu(npr. nastop pevke Sol Ruiz prejšnji petek, je bil odličen dogodek). Ni vse v glasbi in poslušalcu, mislim, da so okolje, mentaliteta, kultura in status družbe na eni strani in finančni ter ostali podjetniški interesi organizatorjev glasbenih dogodkov na drugi strani, glavni vzvodi, da se v Soboti (Radencih, Beltincih) na glasbeni sceni dogaja, kar se.
Kruha in iger!

johanž

joshi,
THE EIGHT znajo napraviti malo jače vzdušje s svojimi pesmami, njih si pozabo:D

marjetica

Meni je pa skoz dobro, ga san Bosanc :)

BB

Kak je omeno vert lokala v keroga se ide pred spartacusom je pač tak ka juga prinesej peneze. Smo ga gnjavili za Disco muziko pa je pravo ka je bila 1 vöro pa je nej bilou prometa, zdaj je pa juga pa € letijo... :/

Neman toga rad zato pa tak porejdko odin vö...

McLaud

Špej kama bi pa tij sebej uvrsto?

Vipko
Wizeman

Ges tüdi kipüvlen đabuka slovenskoga porekla. San zatou nacionalist?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice