FOTO: Jože Kološa - Kološ
Skrivnost dolgega življenja ljudje odkrivamo že ves svoj obstoj. Svoj recept za dolgo življenje imamo tudi Prekmurci. 15 izjemno zanimivih nasvetov, kako doseči visoko starost je bilo leta 1937 objavljenih v prvem prekmurskem tedniku Novine.

Prvi prekmurski tednik Novine je izhajal med leti 1913 do 1941. Prispeval je k višanju izobrazbene ravni in v navajanju k branju med prekmurskimi Slovenci. Temeljna vsebinska zasnova Novin ni bila le politična, čeprav je bilo v vsaki številki tudi precej čisto političnih člankov, ampak tudi verska in pastoralna. Objavljale so versko-poučne, vzgojne in kulturno-zgodovinske članke ter leposlovje. Bile so obenem tudi glasilo prekmurskih izseljencev in zdomcev.

Bralci Novin so lahko v 42. izdaji 1937. leta prebrali članek, naslovljen »Kak dosegnem visiko starost?«. V njem je bilo naštetih 15 pravil, ki se jih je treba držati, v kolikor želite dolgo živeti. Nasveti so po svoje zanimivi, večine izmed njih pa strokovnjaki še dandanes navajajo kot ključ zdravega življenja.

Živi po sledečih pravilaj:

1.  Spi najmenje po 8 vör na den.
2.  Leži po mogočnosti na desni strani.
3.  Spalnica náj bode zmerom dobro prezračena.
4.  Postela nesmi biti preveč v bližini zida.
5.  Zajtra si operi celo telo z močnov vodov.
6.  Vsakše zajtro pred zajtrkom nekaj minot telovadi.
7.  Jej malo mesa i to naj bo mejko.
8.  Vživaj zadosta maščobe.
9.  Če se nagibleš h debelosti, ne pij po 20. leti več mleka.
10. Ne pij preveč alkohola.
11. Vsakši den idi na dober zrak.
12. Ne püsti stvari v stanovanje.
13. Pij zmerom samo zdravo i svežo vodo.
14. Vlažno stanovanje je tvoj najhüjši sovražnik.
15. Nikdar se ne čemeri i ne razburjaj!

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost4635 (nepreverjen)

Dosta sexati ste pozabili.

kolega (nepreverjen)

DF prosin ne upoštevaj toga..Pa mleka si tudi nej hejal piti po 20. leti...

somarija (nepreverjen)

Gnes je povprečna pričakovana življenska doba za 14 lejt dukša od tiste v letu 1937. Tak ka tisti keri ščejte hitro mrejti se samo držite teh nasvetov, tudi vi na sobotainfo se prosin striktno držite teh nasvetov. :)

tutu (nepreverjen)

14 lejt je meni osebno niti nej velka številka, če primerjamo, v kakšnih higienskih razmeraj so živeli tisti čas, kakšen je bil zdravstveni sistem in dostopnost do zdravil. Če bi mij, v našon sedanjon stanji, šli živet v tisti čas, te sigurno nebi dočakali 60 lejt...
In ja, enih nasvetov se sploj nesmiš držati, ker so rejsan somarija. Recimo piti malo alkohola, piti dosta vodej, gesti malo mesa, telovaditi... [sarcasm off]

In reply to by somarija (nepreverjen)

somarija (nepreverjen)

Predugo si zmesta ponoči, zatou pač ne razmiš heca. :)

In reply to by tutu (nepreverjen)

Eden pać (nepreverjen)

moj pes FIDO tudi živi 14 let dukše kot njegov pra pra pra pra deda

. (nepreverjen)

Zaj bi še lejko dodali 15.1 ne glejdaj sobotašinfo

Culle (nepreverjen)

👍🏻

In reply to by . (nepreverjen)

suli (nepreverjen)

Jes pa mijslin, ka so bile NOVINE takrat eden bouših časopisov v Sloveniji, če nej v staroj Jugoslaviji, je pa tudi res, da je bil urednik NOVIN verjetno po mojem skromnem mnenju največji prekmurec vseh časov dolgoletni Črenšovski župnik Jožef Klekel, žal premalo omenjen današnji mladin. Zato hvala občini Črenšovci, da je postavila doprsni kip g. Kleklu in tudi hvala pokojnemu g. Ivanu Jeriču za nagrobnik na Mursko Soboškem pokopališču. To je pa tudi vse kar nas spominja na velikega prekmurca kateri ima največ zaslug za priključitev Prekmurja matični domovini Sloveniji.

hm... (nepreverjen)

Matični domovini? Jugoslaviji? Vej pa Jugoslavija je komaj te nastala gda so na priključili. Nikša matična domovina je tou nej. Tudi Slovenija je prlej nej obstajala. V bistvi je Slovenija obstajala uradno komaj od te gda so komunisti priznali Slovenijo kak republiko v Jugoslaviji. Od mađarov so nas priključili edino drugomi okupatori. So pa tej lidje kere omenjaš resno napravili dosta za Prekmurje pri ohranjanji našoga prekmurskoga jezika.

In reply to by suli (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Kakšno knjigo bo potrebno prebrati. Najzaslužnejša sta bila Prleka. Slavič in Kovačič.
Ampak to vam je Prekmurcem zelooooo težko priznati.

In reply to by suli (nepreverjen)

Starejše novice