Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo septembra povišala premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Polna mesečna premija se bo podražila za 3,7 evra, in sicer z 31,97 na 35,67 evra. Predsednik uprave Aleš Mikeln je pojasnil, da je bilo višino premije nujno uskladiti z višjimi stroški zdravstvenih storitev. Cena mesečne premije pa se bo s triodstotnim popustom s trenutnih 31,01 evra povišala na 34,6 evra, poroča STA.

Vzajemna je premijo nazadnje povišala marca letos

Na Vzajemni je imelo lani dopolnilno zdravstveno zavarovanje sklenjeno 773.487 zavarovancev, od teh jih je 174.965 imelo višje stroške od letne premije, še poroča STA.

Zavarovalnica je letos zabeležila visoko rast stroškov zdravstvenih storitev tako zaradi povečanega obsega storitev kot tudi višjih cen storitev ter programov za skrajševanje čakalnih dob, ki jih sofinancira dopolnilno zavarovanje, je pojasnil Mikeln in dodal: »Skoraj ni zdravstvene storitve, ki je ne doplačujemo«.

Za letos predvideli 5,5-odstotno povečanje stroškov

Za letošnje leto so v poslovnem načrtu v skladu z napovedmi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstva za zdravje načrtovali 5,5-odstotno povečanje stroškov za zdravila in zdravstvene storitve.

A podatki za prve štiri mesece kažejo povišanje na ravni devetih odstotkov, kar po besedah Mikelna pomeni, da je Vzajemna v prvih štirih mesecih letošnjega leta zabeležila že več kot dva milijona izgube pri dopolnilnem zavarovanju. Če premije ne bi povišali, bi Vzajemna do konca leta beležila devetmilijonsko izgubo, poroča STA.

»V zadnjih treh letih smo pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju pridelali 11,3 milijona evrov izgube, kar smo lahko kompenzirali z drugimi zavarovanji. Letos pa so stroški začeli tako naraščati, da smo se morali odločiti za ta dvig,« je dejal. Ob tem pa je še opomnil, da so se stroški v zdravstvu v zadnjih letih povečali skoraj za milijardo evrov.

Zavarovalnice niso vključene v določanje obsega in cen zdravstvenih storitev

Med drugim je bil Mikeln kritičen tudi do določanja obsega in cen zdravstvenih storitev, ki ga v splošnem dogovoru za zdravstvo opredelita Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in ministrstvo, zavarovalnice pa pri tem niso vključene v pogajanja, še poroča STA.

Kot je dejal, se pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja manjšajo in se prenašajo na dopolnilno, pri nekaterih zdravstvenih storitvah, na primer pri presaditvi organov, tudi od 90 odstotkov.

Povišanje premij ne bi bilo potrebno

Vzajemnini izračuni kažejo, da sedanje povišanje premij ne bi bilo potrebno, če bi deleže bremen iz dopolnilnega zavarovanja popravili na stanje pred uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ, še poroča STA.

Dopolnilno zavarovanje v Sloveniji ponujajo tri zavarovalnice: Vzajemna, Adriatic Slovenica in Zavarovalnica Triglav. Mikeln verjame, da imajo ostale zavarovalnice podobne težave in zaradi povišanja premije pričakuje tudi povečano kroženje zavarovancev med zavarovalnicami.

Mikeln pa je ob tem napovedal tudi pogovore s pristojnimi za obvladovanje stroškov ter zagotavljanja dolgoročne stabilnosti zdravstvenega sistema. Povedal je tudi, da se je v tem tednu srečal z državnim sekretarjem na ministrstvu za zdravje Tomažem Pliberškom.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
krapec (nepreverjen)

Na vse načine nas mislijo ogűjliti . Pivišanje nűcajo zavolo svojih plač .Zadnjč mi je kolega pravo ka se je naročil na nekšni pregled v Soboti in je domov dobil da bo čakal 1100 dnij . Če je to delo tak dugo čakati te več ne vem ka se dogaja v tej državi .Bogme prle ( bog ne daj ) ga zakopajo kak prijde na vrsto .

šmrkel (nepreverjen)

Naj nešče ka ma dostop do BIZI objavi letne bilance Vzajemne pa mo vidli kelko ta nategovalnica ustvari letnoga dobička.

GOTOVI SMO (nepreverjen)

Točno tak naj nekdo res objavi te podatke, ker je bilo ogromno dobička šlo naj bi za nekaj 10 milijonov. Sicer pa dokler bomo to mirno zraven gledali, kako vsi kradejo, bo pač tak. Pa to bi še človek nekak razumel, če ne bi bilo nerazumnih čakalnih vrst, dosti ljudi zaradi tega na žalost prej umre pa nikome ništa v tej državi.

In reply to by šmrkel (nepreverjen)

black panter

Prokleta banda lopovska

čarni vrag (nepreverjen)

Stroški v zdravstvu so narasli za milijardo Evrov. Đovani Terra in njegovi še vedno harajo. Kdaj bo tej lopovščini konec?

luc-ifer (nepreverjen)

No gda Levica in of mladi Mesec pravi ka trbej ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje se pa vsi iz njega norca delate pa še kak ima praf?

Zvc (nepreverjen)

Torej bos razliko kril iz svojoga zepa ;) primer: pri doktori napravis 100 € stroskov. Obvezno ti krije 50 €. Placas 50 €. Bognedaj kakse operacije. Kredit bos zel? Pogledni si Ameriko. Ce si betezen te ogulijo do konca, dvakrat.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

iz osnovnoga zavarovanja ide velki delež dopolnilno zavarovanje doplača drobiž. pred lejti san mel eno operacijo ge je bil račun poravnani iz osnovnoga zavarovanja 4000€ iz dopolnilnoga pa 300€ pa dopolnilno zavarovanje palčuvlen že več kak 20 lejt pa da je davajsti lejt pa malo računaš na leto pri cejni 30 € za leto znese dopolnilno zavarovanje 360 € x 20 lejt = 7.200€ z meno pa so meli stroškov ade če 1000€ je to dosta pa so še vedno v zgubi BARABE NENASITNE LOPOVI.

In reply to by Zvc (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

Mesec je dober samo za Severno Korejo ali pa Venezuelo. V Sloveniji se nema kaj oglašati. Mesec je za mejsec (luno)

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

Abo (nepreverjen)

Gamad ena zamazana samo kaserajo

Nekdo... (nepreverjen)

Nej so pravli,ka de to ukinili?

Znebimo se polžev (nepreverjen)

Ovce so za to ka se šišajo , zdaj vsaka podobnost z vami je zgolj naključna , te pa nekaj napravite že enkrat , nej ka se tu nekaj kurčite brez veze .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice