FOTO: Reuven Cohen/uradna spletna stran Maccabi Haifa
Na Fazaneriji bo danes na sporedu evropska tekma med Muro in Maccabijem Haifo. Predstavniki izraelskega kluba so obisk Murske Sobote izkoristili tudi za seznanjanje z zgodovino Judov v Prekmurju.

Predsednik kluba Yaakov Shachar in vodstvo Maccabija Haife so se včeraj v Murski Soboti srečali s še edino živečo Prekmurko, ki je preživela holokavst. Erika Fürst je Izraelcem pokazala ostanke judovske skupnosti v Murski Soboti.

Obiskali so železniško postajo v Murski Soboti, od kod so Jude iz Prekmurja odpeljali v taborišča, zdaj pa tam stoji spomenik, posvečen izgonu judovske skupnosti iz Prekmurja. Sestavljata ga klop in kovček, ki metaforično opozarja na usodo prekmurskih Judov. Ravno s soboške železniške postaje so prekmurske Jude odpeljali v Čakovec, od koder so jih poslalil v taborišči Birkenau ali Auschwitz. Od približno 520 Judov se jih je vrnilo zgolj 50.

Edina še živeča Erika Fürst je predstavnike izraelskega kluba peljala še na mesto, kjer je nekoč stala soboška sinagoga in grob umrlih Judov v holokavstu v Murski Soboti.

»Kamor koli pridemo, vedno iščemo judovsko skupnost oziroma kaj je ostalo od judovske skupnosti in se skušamo srečati s še živečimi judovskimi domačini,« je ob srečanju povedal predsednik Maccabija Hafie Yaakov Shachar.

Vidno ganjena Erika Fürst je s strani Izraelcev dobila tudi manjšo pozornost.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Res lepo, da predstavniki Maccabija počastijo spomin na judovsko skupnost v M. Soboti. Je pa že bilo večkrat objavljeno, da so Jude zbrali v sinagogi in jih nato s tovornjaki odpeljali v Nagy Kanižo na Madžarskem. Ali moramo res postavljati spomenike na podlagi lažnih dejstev? Nobeden ni šel z železniške postaje, zato niti kufra nej mogo pozabiti. Sicer pa je lahko nas sobočance sram, saj je komunistično vodstvo leta 1954 dalo podreti sinagogo, ki so jo po letu 1945 spremenili v skladišče. Sinagoga je preživela Hitlerja, ni pa komunistov.

fikretovč (nepreverjen)

nikjer pa ne vidim župana

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pikon (nepreverjen)

ona se rajši z Janšo slika in prav ima!

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1131149980184514561

In reply to by fikretovč (nepreverjen)

gonza (nepreverjen)

Deklica je tűdi poulek .Kdaj kaj dela vej pa vijdiš jo na vseh koncih Sobote

Soboška (nepreverjen)

Grob umrlih Judov v holokavstu? Ge pa je to? Prvič čujen... Sobotašinfo ka lejko malo preverite zadeve preden bedarije objavite pa si sami sebi sramoto delate...?

sobočanec12437 (nepreverjen)

črni vrag ne komentejraj, ka o zgodovini očitno nemaš kaj dosti pojma. En del judov, ki so jih strpali v sinagogo so rejsan odpelali na vozovih s konjskimi vpregami v Čakovec, te pa v Nagykanizso (tak se pravilno napiše kraj ali po naše Veliko Kanižo). Ker pa jih je bilou za takšen prevoz preveč, so ostale natrpali na vagoune in z železniške postaje odpelali. Malo trbej kaj prešteti, če ščeš komentejrati.

čarni vrag (nepreverjen)

Ma nemoj, s konjskimi vpregami v Čakovec. Vse so odpelali v Nagykanizso s tovornjaki. Vsaj tako so pričali preživeli. O tem je že bila diskusija ob postavitvi toga kovčka in klopi na postaji. Da se je nej tudi sinagoga sama od sebe porušila?

In reply to by sobočanec12437 (nepreverjen)

gela sa sela (nepreverjen)

jaz sem bila poleg ko so komunisti rušili sinagogo
ko bi vi vedeli kak sem jokala
sem imela tri dni čisto rdeče oči

afta he (nepreverjen)

Povojna poprava krivic? Judje si zaslužijo, da bi se jim postavila nova sinagoga, kar bi prineslo spravo s ta rdečimi, ker sem slišal o neki spravi g. Pahorja med ta rdečimi in črnimi. Gesta Izraelcev več kot pohvalna, ga. Furstovi pa še mnogo zdravja in dolga leta.

Rethro (nepreverjen)

Soboška občina pogosto pozabi ka je židovska skupnost nej samo Erika Fürst. V občini mamo dosta drugih židov keri so del te skupnosti. Res je ka so (na srečo) nej na lastni koži doživeli holokavst, so pa njihovi starši, stari starši in drugi sorodniki ter posledično tudi čutili posledice holokavsta. Takšno postopanje se mi zdi nepošteno tak do dejanskih žrtev kak tudi do njihovih družin. S ten ka se na vseh dogodkih tak močno Eriko izpostavlja se zaničuje pomen vseh ostalih, kerih usode so bile včasih še hujše od Erikine.

komentator delavec (nepreverjen)

ojoooooj .... usoda je bila hujša od tiste, ki jo je doživel taboriščnik... pa vi res ne premislite, preden vpišete te besede.

In reply to by Rethro (nepreverjen)

Rethro (nepreverjen)

Očitno si nej skapero ka san napiso, ide se za druge žrtve holokavsta, druge ljudi keri so bili v Auschwitzi in v drugih taboriščih. Ker s ten ka se Eriko tak izpostavlja se daje občutek kak če je ona edina žrtev bila, ostalih pa neje bilo. In tvoj komentar na moj komentar glih to potrjuje. Fala.

In reply to by komentator delavec (nepreverjen)

Rethro (nepreverjen)

In ja mislen ka tudi ti glih ne uporabljaš svoje glave preden kaj napišeš. Sicer si pa sam potrdil to.

In reply to by komentator delavec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Daj ne piši norije. Erika Furst je zadnja, ki je preživela uničevalno taborišče. Zato je prav, da se ji posveča določena pozornost.

In reply to by Rethro (nepreverjen)

Rethro (nepreverjen)

Resan nejsi skapero ka je bilo napisano...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem, izgleda ka si kaj spil. Ali pa nas misliš v živi mozek. V M. Soboti je ta gospa še zadnja živa, ki je preživela uničevalno taborišče. Mogoče bi morali tebe povabiti, ka bi nam kaj povedo o tem.

In reply to by Rethro (nepreverjen)

Rethro (nepreverjen)

Glede na nivo tvojoga pisanja, bi pravo, ka si ti kaj prevec spil. Ne pravin ka je ona nej pomembna, pravin samo ka bi tudi druge zrtve in njihove druzine trbelo kdaj izpostaviti, nej pa ka se zadeva vrti SAMO okrog Erike Fürst, so bili tudi drugi in s taksnim povelicevanjem njenoga trpljenja se dejansko daje vtis, kak ce je bila edina.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

on še ni vse popil za gnešni den
tak je ,,,če pa kaj popije pa je še glup i tup

In reply to by Rethro (nepreverjen)

Zgrablenec (nepreverjen)

Lepo! Ostalim pa,sram vas je naj. Murrrraaaa!

history (nepreverjen)

Gda človek določene komentare štej njemi lejko samo slabo grata. Ge san mislo ka je tou prirejanje in poniževanje drugih mrlo s smrtjo socialistične Jugoslavije. Pa zdaj vidin ka se je nič nej spremenilo, edino barva tistih ka prirejajo in ponižujejo druge se je spremenila. Žalostno je tou....

history (nepreverjen)

Pa še neka..... gda tej Izraelci pridejo naza domov se naj ponovno spoumnijo na Eriko, holokavst pa na trpljenje in poniževanje židov pod nacizmon, gda do palik bombe na Palestinsko deco pa ženske metali. Očitno so si dosta toga zapoumnili iz II.SV, ka zdaj tak efikasno znajo zatirati druge.

Risto Kubura (nepreverjen)

Hitro so Židje pozabili kakšen holokavst so doživeli in to sedaj oni delajo Palestincem. Na žalost...........

In reply to by history (nepreverjen)

jjforever (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice