Že naslednje leto bo nastala prva delavnica violin s prostorom za koncerte v Sloveniji. Inovativen projekt bo zgradil belgijec Michel Van Mulders.

Belgijski izdelovalec violin Michel Van Mulders gradi v Rogašovcih skupaj s partnerjem iz Belgije inovativen objekt, ki bo poleg delavnice za violine hkrati tudi multifunkcionalen prostor za koncerte, zbirališče za violiniste in izdelovalce violin. "Vse se bo vrtelo okoli izdelovanja in restavriranja violin," razmišlja Van Mulders. Projekt ARTinEDEN istoimenske družbe naj bi bil končan že prihodnje poletje, a je glede stroškov skrivnosten: "Vsekakor bo ogromna investicija".

Oči, oglej si Goričko!

Michel Van Mulders, ki se je pred dvanajstimi leti iz Belgije preselil v Ljubljano in dela danes za najboljše violiniste v Ljubljani, je tako že dolgo po vsej Sloveniji iskal "pravi" prostor, kjer bi zgradil svojo delavnico. Vse dokler mu ni sin dejal: "Oči, oglej si Goričko!" Goričko je bil edini del Slovenije, ki ga ni nikoli videl: "Odločil sem se obiskati te kraje in zaljubil sem se vanje v trenutku, ko sem jih zagledal". Zaradi ljubezni do teh krajev želi Van Mulders s projektom pomagati domačinom pri privabljanju rednih strank za turistične kmetije.

Center za izdelovalce violin in koncertna dvorana

Prva delavnica za violine v Pomurju bo tudi večnamenski prostor: "Zamislil sem si delavnico, kamor bodo lahko za več dni prišli drugi izdelovalci violin in tu konstruirali violine. Vendar bo prostor poleg izmenjevanja idej, učenja, predavanj in druženj, namenjen tudi restavraciji violin in koncertom," pravi Van Mulders in dodaja, da dvorana ne bo ogromna, a bo dovolj velika za najrazličnejše dogodke. Izdelovalec violin je po besedah Belgijca pogosto zelo osamljen poklic, zato je ideja centra za nekaj časa združiti izdelovalce violin, da izmenjajo znanja in delajo skupaj.

Le javor in smreka primerna za izdelavo violin

"Smreka, ki raste v okolici Pokljuke, je za instrumente najboljši les na svetu. Uporabljali so jo vsi mojstri izdelovanja violin v 18. stoletju kot sta Stradivari in Guarneri. Uporabljali tudi javor z celotnega pasu, ki se razteza od Slovenije proti Balkanu. To je les, ki da violini glas," pojasni Van Mulders, ki želi to prednost Slovenije izkoristiti. Delavnica v Rogašovcih ne bo industrijski obrat, saj bo visoko kvalitetne violine izdeloval v manjšem obsegu za ožje prijatelje. Proces obdelave lesa za violine je dolgotrajen: "Čim dlje se les suši, boljši je. Kot francosko vino," pravi Van Mulders.

Ekološka delavnica violin zaradi razkošja

Gradnja bo potekala po tradicionalni zasnovi hiš na Goričkem, to je v obliki črke L ali U: "Veliko sem se pozanimal o arhitekturnih gradnjah na Goričkem, vendar imam v mislih nekaj modernejšega, nekaj s pridihom današnjosti". Van Mulders je povedal, da bo gradil iz naravnih materialov, predvsem iz lesa, slame in gline. Struktura bo iz hlodovine, v te zidove se bodo nato vgradili naravni materiali, slamnate bale, pesek, glina in malenkost cementa. "Nekaj takega gradiš le enkrat v življenju, zato vse narediš tako, kot si želiš in si predstavljaš," je zahtevno gradnjo razložil Belgijec in poudaril, da razlog gradnje ni ekološki, ampak želja po razkošju: "Hiše, zgrajene iz naravnih materialov, dajo človeku poseben bivalni občutek".

Kdo je Michel Van Mulders?

Belgijski izdelovalec violin je specializiran za nastavitve zvoka na violinah in za restavracijo violin, toda njegova strast je izdelovanje novih violin. Začel je z igranjem violine, a ga je rokodelstvo premamilo in preusmeril se je v izdelovalca violin. Violine dela že 25 let, prvo je ustvaril okoli 18. leta. Obrti se je naučil v Angliji, po njegovih besedah na najboljši šoli za izdelovalce violin v Evropi, če že ne na svetu: "Naučili so me izjemnega rokodelstva in strasti do te obrti." Violine dela že 25 let, prvo je, kot že omenjeno, ustvaril okoli 18. leta in pravi, da občutek za izdelovanje violin pridobiš šele z leti.

Tekst: Samanta Gomboc

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
wethesebeborci

STAARI EJ KA SE GOTOF

matt

Kda pa takšen človek povej ka je Prekmurje oz. če smo natančni Goričko tak lepo ka se zalujbi v njega, te pa vidin ka san ge tuj nej nori ka mi je Prekmurje najlepša pograjina v Sloveniji...

msabc

Pograjina?? Wtf bb čč? REPULIKA

prekmurjerepublika

@msabc

Si mislo REPUBLIKA?

andrej_m

svašta! kak je te trufo v te rogašovce, to mi je nej gli jasno :D

divjejabolko

Verjetno je gledal Google Earth, našel kakšno top-less bridko mladenko, kako se sonči na dvorišče, s prstom pokazala tja in rekel: tukaj jo bom postavil!

msabc

@ igen, igen, tau san mislo

perojoza

tau je pri Svetem Juriju v občini Rogašovci, pa tu nega igen ,igen ka je "ja und nein."

wethesebeborci

Ištenem! nem tudok magyarul?

Starejše novice