Tudi naša pokopališča grejo v korak s časom, ob dnevu spomina na mrtve luč dneva uzrla zanimiva spletna storitev, ki nam je v pomoč pri lociranju grobov.

Dan spomina na mrtve je pred vrati in te dni se bomo znova v velikem številu zgrinjali na pokopališča, da bi se poklonili bližnjim, ki jih ni več z nami. Medtem ko obisk grobov pokojnih na domačem pokopališču ne predstavlja težav, pa nas iskanje poslednjega počivališča sorodnikov, prijateljev in znancev v tujih krajih lahko kaj hitro zbega.

A vsaj na soboškem in bakovskem pokopališču je skrb odveč, saj je za to zdaj poskrbljeno z zanimivim spletnim orodjem.

Pred bližajočim se 1. novembrom so namreč pri Javnem podjetju Komunala vzpostavili spletni iskalnik grobov, s katerim bo na pokopališčih lažje najti grob pokojnika. Tako se je soboška občina med drugim pridružila Občinam Brezovica, Polzela, Postojna, Radenci in Žalec. 

Kot so minuli petek zapisali pri Komunali, se na soboškem pokopališču nahaja 3838 grobov, v Bakovcih pa 599, in obe pokopališči sta odslej vključeni v sistem iskalnika grobov.

Iskanje preminulih je povsem preprosto, iščete jih lahko po imenu ali priimku, prikaz pa še dodatno omejite z letnico rojstva in letnico pokopa pokojnika. 

»Na podlagi tako določenih kriterijev sistem omogoča grafični prikaz lokacije groba in izris poti od mrliške vežice,« pojasnjujejo v javnem podjetju.

Prav tako so zadetki opremljeni s fotografijami samih spomenikov. Iskalnik grobov na pokopališčih Murska Sobota in Bakovci je sicer dostopen na tej povezavi.

Komentarji (27)

ejni (ni preverjeno)

Garmin za cintor :) :) .
Malo čuden občutek bi bil za navigacijo, ki bi te vodila do pokopališča. In ko prispeš do tja ti pove "Prispeli ste na svoj cilj" HAHAHAHA

SamoSmith (ni preverjeno)

Komentar leta. :))))))))))))))))))))))))))))))

In reply to by ejni (ni preverjeno)

gotovo_je (ni preverjeno)

A za to aplikacijo je soboška Komunala podarila Gujte (SMC) 200.000,00 EUR ?

To ka je Berlak (SMC) glavni pri Komunali je verjetno samo naključje, gelibar?

oftika (ni preverjeno)

s touf apikacijof de komunisti pout do svetoka petra najšli, samo v krsto do mogle še telefon dati z gor vižganin appon pa debelof baterijov.

In reply to by gotovo_je (ni preverjeno)

SamoSmith (ni preverjeno)

Zakoj lažeš? Berlak nema veze s Komunalo MS, pa nikšni Gujt je nej dobo podarjenih 200 tisoč.

Vačik pa THUMBS UP za aplikacijo.

In reply to by gotovo_je (ni preverjeno)

gotovo-je (ni preverjeno)

A da ne?
https://erar.si/placnik/61364576/prejemnik/77622243/#transakcije
Torej je naključje da pred lokalnimi volitvami 2014 ni imel niti enega posla s Komunalo, v zadnjih štirih letih pa kar 189.000,00 EUR prihodkov?
Da ne začenjam s Celecom...

In reply to by SamoSmith (ni preverjeno)

gotovo-je (ni preverjeno)

Za Berlaka pa se opravičujem, sem zamenjal s Saubermacher

In reply to by SamoSmith (ni preverjeno)

Čudo (ni preverjeno)

Soboško pokopališče je grdo. Orientacija je problem, ker je vse enako, pa še grobovi so tako na gosto, da ni nobenega prostora. Pred leti je bilo vsaj kakšno drevo, grm, kip, grobnica, odstopanje od reda, po čemer si se lahko orientiral. Zdaj je vse brezosebno, industrijsko, formalno, brezčustveno in neprijetno. Lepa pokopališča so tista, po katerih se sprehodiš, se ustaviš, se spominjaš... Tu ni niti prostora za postanek ob grobu, niti razloga za sprehod, poleti pa sonce nažiga kot na parkirišču, ni razloga za naključno srečanje in spominjanje. Mrtvi so sparkirani kot avti pred diskontom.

Habba (ni preverjeno)

Zelo lepo za to aplikacijo ki so jo naredili za iskanje grobov. Glede tvojega komentarja pa prosim ka malo poglednes okoli sebe kak mas, pred domom ali pred blokon na hodniku, grdo naslano pa prvo pred svojin pragom pometi ka ziher nimas luksoza doma ka si en navaden sodec po tvojen komentarju socialni problem. Sem bil v tujini na grobovah kot v slo. Ampak SOBOŠKO POKOPALIŠČE JE ZELO LEPO UREJENO, ENO IZMED NAJLEPSIH POKOPALIŠČ V SLO. Pohvale vsem ki so tam zaposleni.!

In reply to by Čudo (ni preverjeno)

Čudo (ni preverjeno)

Daleč od Sobote si nej bil, če pišeš takšne trditve. Dunaj, Ljubljana, Varaždin, Pariz, .... na nekaterih pokopališčih imajo celo kavarne.

In reply to by Habba (ni preverjeno)

Danspomina (ni preverjeno)

Ne razumem, kako je danes vse brezosebno, industrijsko, formalno, brezčutno in neprijetno na soboškem pokopališču. Hodim pogosto tam, pa nisem opazil, da bi se vršile kakšne masovne ekshumacije in se nekaj na veliko preurejalo. Pa saj so spomeniki še vedno individualni, po želji svojcev, razen žarni zid, ki pa drugačen res ne more biti, pa še tam so možne variante glede napisov, vaz itd. Sonce nažiga? Sprehod? Ja, za to so pa parki, ne pokopališča. Ni prostora za postanek ob grobu? Kdor ga išče, ga najde ...

In reply to by Čudo (ni preverjeno)

gostja 426 (ni preverjeno)

Čudo, imaš prav. Pred leti sem pisala na Komunalo, zakaj ne zasadijo dreves, pokopališče bi bilo veliko lepše, urejeno kot park, s klopmi, kot so Žale ali pokopališča v tujini. Pa še na pogrebih bi se v poletnem času lažje zdržalo. Dobila sem samo izgovore. Zdaj je to samo odprt vetroven brezoseben prostor, nič drugega, pa še mrliško vežico, ki jo je postavil arh. Novak, so podrli, zdaj je tam samo brezzvezen neizkoriščen prostor.
Z novo ureditvijo je pokopališče postalo še težko dostopno za starejše ljudi, res je nesimpatično laziti po tistih stopnicah, sam beton povsod, drugje bi ga že ozelenili ali bi otroci narisali risbe nanj. Pri nas pa mora biti vse brezosebno in sivo.

In reply to by Čudo (ni preverjeno)

rt (ni preverjeno)

bolano. Ko ne veš kje so ti pokopani svojci in sorodniki.

Lot (ni preverjeno)

Če že bi morali naredit apps za ios, android..

ok (ni preverjeno)

me zanima če so doubile dovoljenja od svojcof ka lejko slikajo grobove samo tak?

kristobozeoltarske (ni preverjeno)

malo san se oglaso ka san van minuse dao pa iden dale..čao

tajat (ni preverjeno)

Zakaj se zdaj čudite, ko živimo v takšnem odtujenem svetu?
Umrl daljni sorodnik.
Pogreb v ožjem družinskem krogu. ..
Vsak drug komentar je odveč. Tisti, ki je doživel takšno situacijo bo razumel, vsi ostali pa ... zakaj preprosto ne utihnete!?
Na veliko žalost v takšnih primerih pomaga aplikacija....
... ki pa bo imela spet en negativni prizvok: šel bom prižgat eno plastično svečko več. Ker si pokojnik zasluži vsaj to gesto.
Zdaj pa razumi, kdor more...

kom (ni preverjeno)

Ka pa gdpr?

tajat (ni preverjeno)

Javni prostor? Imena vklesana v kamen?
Kdo je vprašal za soglasje na istem pokopališču danes:
https://sobotainfo.com/novica/lokalno/foto-z-zalno-slovesnostjo-polozit…

In reply to by kom (ni preverjeno)

gostja 426 (ni preverjeno)

gdpr vala za žive, nej za umrle osebe oziroma javno dostopnih podatkih o njih.

In reply to by kom (ni preverjeno)

Abcdefg (ni preverjeno)

Enih umrlih nega not v bazi. Ne najde enostavno.
Površnost? Napaka? Kaj drugega?

občinar (ni preverjeno)

Ne placujejo za grobove verjetno pa so jih brisali....racune je treba sproti placevati...

In reply to by Abcdefg (ni preverjeno)

tajat (ni preverjeno)

Zanimiv način, kako preprečiš javno objavo podatkov.

In reply to by občinar (ni preverjeno)

asok (ni preverjeno)

"ejni" čestitam za komentar, nasmejal sem se do solz

jajaja (ni preverjeno)

komaj cakan ka bo v cernelavcaj tudi.....
Te pa boj frajer pa probaj poiskati horvat ali cener... :)

gostja 426 (ni preverjeno)

Dobro je, ka je takšna stvar, Žale jo majo že par lejt, ali slabo je tou, ka sploh ne dela. Pa dobra ideja pa slaba izvedba, kak že telkokrat vidimo pri nas.

PUSSI (ni preverjeno)

Super ideja za dementne babice-ne mislim kot žalitev ,da bodo lažje našle grob od pokojnega moža ,ker one pa ziher imajo tak pameten telefon pa si znajo to aplikacijo nariktate.Ah z takšnimi norijami se rajše nekam skrijte.Bo že pa več ljudi kateri bulijo v mobi pa ne gledajo kam idejo.

Starejše novice