FOTO: Jan Vitez
Tam v meglicah nad mursko vodo – ob dnevu državnosti zapelo skoraj 90 pevcev.

V Gledališču Park Murska Sobota se je sinoči odvila osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti s koncertom združenih mladinskih pevskih zborov Osnovne šole III Murska Sobota in Osnovne šole Beltinci.

Današnji dan, 25. junij, zaznamuje sprejetje Deklaracije o neodvisnosti in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti, s katerima je Slovenija leta 1991 uradno postala neodvisna država.

Ob dnevu državnosti sta učitelja Osnovne šole III Murska Sobota in Osnovne šole Beltinci v okviru proslave z naslovom Tam v meglicah nad Mursko vodo sklenila na prav poseben način obeležiti stoto obletnico priključitve Prekmurja k matični domovini. 

Tjaša Šimonka in Miha Kavaš sta s svojima mladinskima pevskima zboroma pripravila skupen projekt. Skoraj devetdeset pevcev obeh zborov je družno zapelo štirinajst pesmi Vlada Kreslina, ob spremstvu glasbene skupine, sestavljene iz glasbenikov obeh šol.

Kot slavnostni govornik je zbrane nagovoril Grega Donša, predsednik Kluba prekmurskih študentov, ki je spomnil na izjemno enotnost Slovencev ob odločitvi za samostojno državo. Žal ugotavlja, da so se v vmesnem času izgubile sanje in vizije, s katerimi smo v preteklosti vztrajno premagovali izzive, in da pri mladih velikokrat opažamo brezvoljnost, apatičnost in celo pesimizem, medtem ko je zaradi pomanjkanja perspektive izrazito tudi odseljevanje iz domovine.

»Kako torej nagovoriti občane in predvsem mlade, da bodo v svoji državi videli vrednoto in prepoznali prednosti, ki jim jih ta lahko ponudi? Spoštovani oblikovalci trenutnih politik in ustvarjalci trenutnega družbenega in gospodarskega dogajanja! Bodite odprti za pobude mladih in jim ponudite roko za sodelovanje. Pri tem lahko pridobita obe strani: vi boste dobili sodelavce, polne mladostne energije, ki vam bodo v pomoč pri doseganju ciljev, mladi pa bodo dobili potreben optimizem in mentorje, od katerih se bodo lahko naučili vse potrebno za čas, ko bodo sami prevzeli vašo vlogo. Dragi mladi! Otresite se brezvoljnosti in verjemite, da je prihodnost odvisna predvsem od tega, kako in koliko se bomo zanjo pripravljeni potruditi. Angažirajte se na čim več področjih, dodajte svoj prispevek h kulturnemu, gospodarskemu, k humanitarnemu in političnemu dogajanju. Samo skupaj in samo dejavno smo lahko močni. In samo v tem primeru naša država ne bo mačeha, na katero vsi gledamo nekoliko postrani, ampak bo vir našega blagostanja in naše sreče. In prav to je tisto, kar si vsi, ne glede na generacijsko pripadnost, od svoje države želimo, kajne,« je svoj govor sklenil Grega Donša predsednik Kluba prekmurskih študentov. 

Nekaj utrinkov s slovesne prireditve vam ponujamo v fotogaleriji.

FOTO: Jan Vitez

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
www (nepreverjen)

Neizmerna hvala vsem, ki ste se borili ter vsem, ki ste dali svoja življenja, da lahko živimo svobodno v svoji domovini. Nikoli ne boste pozabljeni.

realnpoo (nepreverjen)

kelko jih je dalo zivljenje?
Tau je bila vojna na papejri in predstava seljakom.
Ce bi JLA scela Slovenijo nazaj bi si jo vzela ko keks!
In te igralci ka so nan tau predstavo dali, zdaj na velko vladajo, lejvi sredinski in desni:)

Vsi tisti keri so kao pri osamosvojitvi zraven bili, zdaj majo bogastva na racunaj ka se ti pamet stavi!

In reply to by www (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Oh kako lepo
sem tak užival

In reply to by realnpoo (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Neizmerna hvala vsem, ki ste izkoristili sistem za privilegije in za ugodnosti, ki jih podarja država za veterane in za osamosvojitelje"nekatere" ostalim pa znoj kri in solze, niti mačeha ne ravna tako svojimi posvojenci? Mogoče je pa vseeno dokaz kako spoštujemo svojo državo in njeno politiko, predvsem kako ravna s skupnim premoženjem in kapitalom, ki smo ga skupaj ustvarjali zdaj pa se mastijo posamezniki skupaj z državnim vrhom in sodstvom, včeraj so pokazali svoje domoljubje in ljubezen do domovine1/3 jih je bila prisotna o tem pišite malo več? Govor predsednika na proslavi pa dno dna.

Kuna (nepreverjen)

privilegiranec

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

Kuna (nepreverjen)

Zanimivo, da se spet nekdo izdaja pod mojim vzdevkom.

In reply to by Kuna (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Nastopajoči harmonikar v kratkih hlačah???
A res nima nikogar (če že sam nima dovolj pameti), da bi ga podučil, kako se je potrebno obleči ob takšni slovesnosti???

administrator (nepreverjen)

kaj pa je narobe če ima kratke hlače

In reply to by Pax (nepreverjen)

... . (nepreverjen)

Hvala pevcem in vsem nastopajočim. Harmonikar je s kratmi hlačami pokazal, da so mladi v tej državi in jim treba omogočiti prihodnost. Samo če bojo imeli mladi prihodnost bomo tudi malo manj mladi srečni.
Slovenci bi morali biti bolj odgovorni, zavedni, ne pa samo misliti na lastne ali strankarske interese.

krefo (nepreverjen)

Kaj je to neka deca vodijo državno prireditev, ta občina je res sama sebi posmeh

luc-ifer (nepreverjen)

Ka bi politiki morali nastopati vej jih pa maš poln k...ovači nej trbej šeproslave uničiti z njimi deca se morejo tudi negdi promoverati.

In reply to by krefo (nepreverjen)

Gost MS (nepreverjen)

Na državnih proslavah se spodobi da nagovor izvedejo ugledni posamezniki z določeno avtoriteto, ne pa kar neki najstniki...

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

doktore (nepreverjen)

ge to piše?? "Uglednih" mamo že vsi pun kur..c. Naj so rajši doma, je več haska, kak pa če okoli svoje betežne zamisli trosijo.. na deci svet stoji!

In reply to by Gost MS (nepreverjen)

Beda111 (nepreverjen)

Ej.g. Doktor, deca smo tak dugo dokler imamo žive starše, se pravi ka si lejko dejte tüdi pri 70ih.
Pa upam ka si nej dr.!!!

krefo (nepreverjen)

mogoče ima "doktorat" na FDVju hehe

In reply to by Beda111 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice