Divjad v Pomurju povzroča veliko škodo, predvsem na območju občine Šalovci, kjer prehaja divjad iz Madžarske. Člani Civilne iniciative za ukinitev lovišča posebnega namena (LPN) Kompas Peskovci so v minulih dneh ponovno opozorili na težave.

Divjad v Pomurju povzroča veliko škodo, predvsem na območju občine Šalovci, kjer prehaja divjad iz Madžarske. Člani Civilne iniciative za ukinitev LPN Kompas Peskovci so v minulih dneh ponovno opozorili na težave.

Civilna iniciativa za ukinitev LPN Peskovci si že več let aktivno prizadeva za spremembo in ureditev lovstva na območju občin Gornji Petrovci, Šalovci in Hodoš. 

"Na tem območju od leta 1964 na 12.500 ha z divjadjo in loviščem gospodari država in to na zasebnih zemljiščih. Tu so že desetletja težave s škodo, ki jo povzroči divjad in neplačevanjem teh škod s strani upravljavca lovišča. Nemalokrat prihaja tudi do nekorektnega odnosa s strani njihovih predstavnikov," so uvodoma zapisali v pismu, ki so ga naslovili na več kot dvajset naslovov.

Civilna iniciativa: "Smo tretjerazredni državljani"

LPN je sicer leta 1964 ustanovila država in sicer z aktom, s katerim je istočasno ukinila takrat delujoče lovske družine na tem območju. 

"Občani na tem območju smo tako že več kot dobrega pol stoletja depriviligirani državljani, ker ne moremo v celoti gospodariti s svojimi kmetijskimi površinami in razpolagati s pridelkom, ki bi naj bil na teh površinah. Divjad ga namreč v veliki meri uniči zaradi preštevilčnosti populacije. Prav tako ne moremo gospodariti z loviščem kot člani lovskih družin, kar je omogočeno večini državljanov na drugih območjih v Republiki Sloveniji. Smo tretjerazredni državljani in država se s takim ignorantskim odnosom dejansko norčuje iz teh prebivalcev," so bili ostri v svojem zapisu. 

V Civilni iniciativi za ukinitev Lovišča posebnega namena namena Peskovci so prav tako prepričani, da bi bila populacija divjadi, kot tudi škoda na kmetijskih pridelkih bistveno manjša, če bi z loviščem in divjadjo upravljale lovske družine, v katerih bi večino članov predstavljali domačini.

"Sosednja območja LPN, kjer z divjadjo in loviščem upravljajo in gospodarijo lovske družine, nimajo takih težav s preštevilčnostjo divjadi in škodami, ki jih povzročijo. Država bi lahko ob upoštevanju zakonskih določil določila posebne režime upravljanja vsaj v delu LPN, vendar tega ne stori in zaradi tega prihaja do nenehnih napetosti, nezadovoljstva občanov ter tudi zahteve po ukinitvi LPN. S kompromisnimi dogovori bi se lahko poiskala in našla rešitev, ki bi bila sprejemljiva za vse".

Kljub številnim pobudam in predlogom se stanje, po njihovih besedah, ni bistveno spremenilo.
 

Dober gospodar obvaruje svoje premoženje

Z vprašanji smo se zato obrnili tudi na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na očitke, da občani ne morejo v celoti gospodariti s svojimi kmetijskimi površinami in razpolagati s pridelkom, ki ga domnevno uničuje številčna divjad odgovarjajo: 

"Upravljavec LPN, in sicer Zavod za gozdove Slovenije, izvaja ukrepe, da se številčnost jelenjadi in divjih prašičev zmanjša, vendar pa ne more vplivati na pritok divjadi z madžarske strani. Glede na navedeno bodo na tem območju vedno nastajale škode od divjadi, seveda pa se lahko te škode znatno zmanjšajo, in sicer lahko k temu vsak kmetovalec prispeva sam, tako da na primeren način kot dober gospodar narediti vse potrebno, da obvaruje svoje premoženje pred nastankom škode. Dolžnost upravljavca pa je, da mu pri tem lahko pomaga in izvede načrtovani odvzem divjadi".

Ob tem so zapisali, da se zavedajo, da je povzročanje škode od divjadi težava že vrsto let. Kot pravijo, morajo biti te škode s strani upravljavca LPN ocenjene in izplačane. Upravljavec, glede na odgovor ministrstva, vse ocenjene škode od divjadi redno izplačuje. Na očitke o nekorektnem odnosu pa ob tem odgovarjajo, da nihče od pristojnih o takšnem odnosu ni bil obveščen.

Vsako leto se poveča odvzem jelenjadi in divjih prašičev

Glede stališča, da bi bila škoda manjša, če bi z loviščem upravljale lovske družine, imajo drugačno mnenje.

"Vsi upravljavci lovišč in LPN morajo upravljati z divjadjo v skladu z lovsko upravljavskimi načrti. Na območjih z večjimi škodami od divjadi se vsako leto poveča letni načrt odvzema jelenjadi in divjih prašičev, prav z namenom zmanjšanja populacij teh dveh vrst in s tem zmanjšanjem škod na kmetijskih kulturah. Probleme s škodami od divjadi na območju Pomurskega lovsko upravljavskega območja nima samo LPN, ampak tudi sosednja lovska družina Prosenjakovci, ki prav tako meji na Madžarsko. Načrtovani odvzem divjadi je vezan na območje lovišča ali LPN ne glede na upravljavca".

Za konec pa so se dotaknili še tega, da naj bi bila država nepripravljena na določitev posebnega režima upravljanja vsaj v delu Lovišča posebnega namena.

"Ministrstvo za kmetijstvo, gozdove in prehrano vsako leto sprejme letne načrte za Pomursko lovsko upravljavsko območje, s katerimi se povečuje odvzem jelenjadi in divjih prašičev v LPN. Prav tako je ministrstvo podaljšalo lovno dobo na določene kategorije jelenjadi in odpravilo lovno dobo na svinje. Ob tem je ministrstvo dovolilo uporabo umetnih virov svetlobe pri lovu na divje prašiče. Vsi navedeni ukrepi so namenjeni zmanjšanju populacije jelenjadi in divjega prašiča na območju celotnega Pomurskega lovskega upravljavskega območja".

S spleta

Komentarji (68)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
administrator (nepreverjen)

predlagam, da divjad polovimo, jo izšolamo, da bo spoštovala predpise in da ne bo hodila čez mejo tam kjer ni mednarodnih mejnih prehodov,
Prav tako predlagam, da se odvzame DNK divjačini, kajti edino na tak način bi se vzpostavila sledljivost, da se ne bi iste
životinje ponovno vračale, ko bi jih naši državni organi izgnali v matve od koder so izbegnile,
Sem pa odločno proti temu,, da se tem životinjam podeli politični azil ,kajti iz držav iz katerih prihajajo ne divja vojna

Gost13 (nepreverjen)

Butalec si reden

Karl Marx (nepreverjen)

Eni ste pa rejsan cepljeni proti smisli za humor.

In reply to by Gost13 (nepreverjen)

Engels (nepreverjen)

Če bi to vsaj bil humor, pa je samo bedastoča.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Lojz-hosentreger (nepreverjen)

mama ti je bedastoča na kubik

In reply to by Engels (nepreverjen)

Engels (nepreverjen)

to pa ne bo držalo

In reply to by Lojz-hosentreger (nepreverjen)

Engels prvi (nepreverjen)

Zakaj mi krades vzdevek? Najdi si svojega.

In reply to by Engels (nepreverjen)

Engels prvi (nepreverjen)

ja si ga bom gnes opet merio
trebam pomoč kakvog školnika ili gasilca da mi ga pomogne držati, kad ga budem merio

In reply to by Engels prvi (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Predlagam da vso divjad ali pobijemo ali polovimo pa jo damo v živalske vrte. Iz zemlje skoplemo črve, krte, miši, kače. Zrak pošpricamo da bo krepnolo vse-uši in ljudje. Potem si bo zemlja oddahnila, nastal bo raj na zemlji. Tistih par 100 ljudi pa ne bo predstavljalo težave-razen če bodo ostali politiki.

Pikanogavička (nepreverjen)

Imam boljši predlog-selitev vseh, ki niso sposobni sobivati z živalmi, na Luno. Tam tudi ne bo plevela, škodljivcev.... in ne bo potrebno škropiti. Drevje jih ne bo motilo s svojim odpadlim, jesenskim listjem. Skratka, Luna je raj za sovražnike vsega živega na Zemlji.

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

tuncika

Od države nobenega haska za kmete. Škoda časa. Pa saj ste kmetje skoraj vsi lovci, bum, pa bomo bograč küjali.

Tinka13 (nepreverjen)

Samo vprašam : A za varnost naših živali in kmetij tudi mora skrbet država? A vse subvencije in pomoči,ki so jih deležni, ne zadostujejo za pgraje, el. pastirje oz hlev,kamor se žival spravi čez noč? A se ne da dogovoriti z lovci, da se skupaj reši problem?
Mislim da ne, ker to ni v njihovem interesu:Lažje je jamrat, se ves čas pritoževat in čakat na odškodnine in, da ti drugi rešujejo težave !

Čika-pajo (nepreverjen)

Bravo-dobro razmišljanje. Subvencije so verjetno tudi temu namenjene-samo kaj če se morajo kupiti najbolj moderni klima traktorji na džojstik.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Buhtlina, subvencije so izravnava med pravično ceno pridelka in to kar dobi kmet. Kot drugo so pa sredstvo za nadzor kmeta. Potem, da se lahko taki butlji kot sta vidva naslajajo kako gre kmetu dobro, medtem ko se peljeta mino njegovega traktorja v avtu s klimo in xyz elektronike. Od subvencij pa dobro živi predvsem državni aparat.

Sicer pa to vam primitivcem ne bo nikoli jasno ali pa nočete razumeti.

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Gost5 ti pa si že za zajtrk pojedel vso pamet tega sveta! Ja, jaz se peljem v avtu s klimo in vso elektroniko, ki nima niti pol tolike vrednosti, kot traktor brez klime, ki stoji na kmetovem dvorišču! Da o ostalih privilegijih sploh ne govorim. Sicer so si pa sami izbrali način kako bodo živeli in se preživljali. Oni s kmetovanjem, drugi z delom v tovarni, tretji v pisarnah,....Se pa vedno delajo najbolj ubogi in zatirani! Ma saj nihče ne stoji zraven njih in jih s puško priganja, da morajo imet 5 njiv,pa 50glav živine. Naj ima toliko koz zmore!
Sicer pa so očitno vsi privilegiji in subvencije še vedno dovolj dobra spodbuda , da vztrajajo, saj če ne bi bili,bi ziher že odnehali

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

nešče pač (nepreverjen)

Nešče more delati ka boš tij lejko jedla kruh pa krompir, pa skuhala govejo juho. Ali bomo vse kupili od Madžarov, Ukrajincev ...?

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Vej nihče nikogar ne sili,ka mora za koga delat!In ja jaz delam za tega kmeta, da se on laže preserava
Kupim pa večino od kmetov,ki za razliko od vas ne jamrajo nad državo,ampak nad vremenom

In reply to by nešče pač (nepreverjen)

nešče pač (nepreverjen)

Tako kot imaš normalne in nenormalne kmete imaš normalne in nenormalne ljudi, ki se preserevajo s tem in onim, jamrajo nad vsem mogočim.

Če imaš trideset hektarov njiv, kako boš to orala, sadila? Z malim fergusonon? Mogouče s kravami ali konji? Če pa si mali vrtnarček ki imaš malo solate, krompir, bučke ... za okoliške odjemalce ti je pa en mali ferguson zadosta.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Nešče pač se popolnoma strinjam s tem, kar si napisal,vendar če imaš 30 hektarov njiv ziher prej pomisliš, ali boš zmogel sam ali pa že v naprej računaš na dobrodelnost države tj subvencije.
Občudujem vsakega kmeta,ki zna upravljati s tistim kar ima in se za vsako stvar, ki se ne da kar tako brez večjega osebnega truda rešit, ne izgovarja na državo , vreme, divjad,... . Torej vsak naj upravlja le tisto kar zmore sam!

In reply to by nešče pač (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Tinka zakaj pa ti računaš na dobrodelnost države ko obnavljaš hišo, kupuješ avto, ... so subvencije od eko sklada pa za električne avtomobile, pa vrtce, ... A ta 13-ta na koncu tvojega nicka pomeni, da si stara 13 let? Če ja potem ti odpustim tvoje pisanje.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

suli (nepreverjen)

Spoštovana Tinka mij navadni delavci delamo za marsi koga drugega nej samo za kmeta, mi pa verjemi da si tile kmetje prekleto težko zaslužijo to ka imajo.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

suli (nepreverjen)

Tinka13 jaz te pa vabim v soboto zjutraj ob 7.00 h, da se dobiva v Lipi pri kapeli, da mi pomoreš malo okopati tikvi, pa se boš sama prepričala za kakšno dejavnost se gre. Naznanim pa ti, da nimam kmetijskih subvencij, ampak to počnem zaradi veselja do kmetovanja.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Hvala! mam svoj vrt. Ti si samo okopaj, da ti bodo fajn obrodile. In vsaka čast, če si eden izmed redkih, ki živi od lastnega dela. ja pa bolj beri komentarje,ki jih pišem, pa boš videl, da ne mečem vseh kmetov v isti koš!

In reply to by suli (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Zelo sta pametniva, še bole kak to kmetijsko ministrstvo. Ne vem kak si oni predstavljajo varovanje njive, pred jeleni in prašiči. Pomagala bi edino 2 meterska ograja. Mi smo za njih tak ali tak deveta briga. Za njih je Prekmurje rezervat za divjačino.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Tinka13, strinjan se. Kmetom je nigdar nika nej zadista. Daš njin prst pa bi meli rokou.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Kmetič45 (nepreverjen)

Nikoli v življenju verjetno nisi niti probal biti kmet, zato ne ocenjuj tistega kar ne veš.
Kmet je edini podjetnik ki z dela zato da preživi. Subvencije pa niso nobena nagrada za kmeta, so samo razlika v ceni kmetijskih pridelkov. Naredi enkrat kalkulacijo za en kmetijski proizvod pa boš videl kaj pomeni kmetijska proizvodnja.
Kmetje se strinjamo, da subvencij ni treba, samo pridelke je treba pošteno plačati, kaj pa bo z ljudmi ki delajo na agenciji pa je drugo vprašanje.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

kasparov

Nikxar nemo podpejro tiste, šteri se zavzemajo za streljanje in ubijanje živali. Nikdar nikogar, pa če je tou kmet, pop, lovec...što koli. Strejlanje živali zaradi vejčjoga profita je barbarstvo.

In reply to by Kmetič45 (nepreverjen)

kasparov

Dragi kmetič, slovenski kmetje ste brez subvencij zmrznoli. Če se subvencije vųtro ukine, se cejne kmetijskih pridelkov nedo dosta spremejnole, zatou ka že zdaj 90% kmetijskih pridelkov pridelajo v Rusiji, Aziji, Ameriki pa Afriki. Evropa je dokaj nepomemben igralec v kmetijstvi, Slovenija pa je čista nepomembna. Posebej je nepomembna zdaj, gda smo razprodali komplet trgovske verige, k nan pa püjstiili tuje trgovske verige.
Subvencije van plačuje država, beri vsi delovni ljudje v Sloveniji. Subvencije van ne plačüvle Bruselj, niti Cerar, niti Šarec, subvencije van plaćüvle delavec pa delavka Wolforda, štera 10 võr na den drnći za 600 evrov, del svoje plače pa more dati za tvoje subvencije. Subvencije ti plačüvle delavec Carthagoja, pa delavec aAruma, pa delavec Avtoradgone, pa delavka v Špari pa Lidli.
Zatou bi, dragi moj kmet, od tebej čako malo več spoštovanja do države, beri delavcov, nej pa ka samo šimfate, pa samo ščejte skouz pejneze. Zdaj van ne paše nizka cejna pšenice, te van ne pašejo jeleni pa srne, te ne bi plačali davka od subvencij, te se bunite ka je previsiki kat astrski dohodek, če glij vsi znamo, ka je simboličen.
Če te kmetje državo, beri delavce, skouz fektali za pejneze, te do van delavci pomali obrjoli hrbet. Samo te se ne čüdivajte.

In reply to by Kmetič45 (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Kasparov prav si napisal!

In reply to by kasparov

fdv (nepreverjen)

ja, kmet je velik sovražnik socializma.......vzeti njemi pridelek, dati njemi njive, pa s kravami naj po možnosti orje!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Kmetič45 (nepreverjen)

Tudi ti si lahko kmet, probaj življenje na našem območju, pa boš videla kaj pomenijo subvencije in pomoč v primerjavi s stroški za ograjo, ki itak ne zdrži več kot kak teden dni. Kmetje ne jamrajo in ne izsiljujejo kot je to navada v drugih branžah, zavedajte pa se da je izvor hrane pri kmetih in le ti predstavljajo regulativo pri cenah za živila.
Dosti je zapuščene zemlje pa daj izkoristi vse te bonitete ki jih naštevaš v očitek kmetom, ki se borijo za svoje preživetje

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Kot sem napisala zgoraj: obdeluj le toliko kot zmoreš in ne pričakovat, da samo zato, ker si kmet, ti je nekdo dožan pomagat. Jaz za kmeta nisem, zato se tudi ne podajam v to. Veliko pa jih je zato, ker vedo, kako in kje kaj pridobit, zahtevat,...
Kupujem pri kmetih! Za jajca dajem 2,30(10kom), za meso od 7-10e, odvisno od vrste .Cene se mi zdijo sprejemljive glede na kakovost.Ne dam pa kmetu 6e za kg češenj, s katerimi praktično razen obiranja ni imel nobenega dela ali pa "eko" česen 12e, ki je eko in bio samo po imenu .

In reply to by Kmetič45 (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Živali bi pred medvedi i volkovi leiko čuvala slovenska vojska
Itak je slovenska vojska samo strošek države in sevedeneposredno tudi mene kot davkoplačevalca
Naj delajo nekaj da si bodo zaslužili za vsakdanji kruh,
Če bi bili slo vojakeci taki heroji bi bil tržaski zaliv že zdavnj naš

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

sere keš (nepreverjen)

DF kaj si ti nor
slovenska vojak se usere če vidi zajca,, kaj šele če bi videl volka
Sem zadnjič gledal en njihov manever ,,tak so to rekli tej njihovi vežbi
So soldati videli veverico so vsi spizdili s poligona , tak da je še patrija s katero so se pripeljali
ostala sama in je laufala tak dugo da ji nije nestalo goriva

In reply to by DF (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Se vidi ka si budala.

In reply to by sere keš (nepreverjen)

gghhjrrthbsgfd… (nepreverjen)

Vij ka ne zivijte tan se van to zdi smesno. Predstavljaj si ka mas npr. pet njiv, lejko malo vekse lejko manjše. Na eni maš krompir, na drujgi pšenico, na tretji koruzo itd. Ci nemas ograjeno se ti vsako noč notri pase 10, 20 ali pa več jelenov, košut, srn ... kelko pridelka mas na konci? OK, ideš pa zagradijš. Kak boš elektriko napelo do njive za pastira? OK, ideš pa napraviš ograjo, ovo najvišjo dvometrsko. Gda se zažene deset jelenov vse raztrgajo ali pa preskočijo. Gda so pa inouk notri pa ščejo tudi ven prijti ...

Nega ovir za divjad, tou znamo mij ka tan živijmo, nej kak vij tu spodaj ka vijdite eno srno na mesec.

Zatou pa je vse več zaraščanja, ker narod enostavno več nemre normalno delati. Tudi če ščeš recimo meti kakšen ekstenzivni sadovnjak na travniki, moreš meti vse ograjeno. In zdaj si pa predstavljaj kak pokrajina izgleda gda so ograje pa pastiri okrog njiv.

Pa predstavljate si ka doma okrog hiše delate ograjo - pleteno mrežo. Kelko tou košta in kelko košta či si ideš cejle njive gradit.

Nej je problem ena, dve srni na mejsec, problem je ka je toga količinsko enostavno preveč ka dejansko ne mijne noč ka ti ne bi nekšo škodo napravili na posevkaj. Tudi včasih je bijla divjad, ampak jih je nej bilou telko.

čarni vrag (nepreverjen)

Vidim, ka se na zadevo spoznaš. Nej so problem samo jeleni in prašiči z Madžarske, ampak je stalež tudi pri nas dosti previsok. Na ministrstvi pa razne blondinke, ki še jelena v življenji nej so vidle. Verjetno niti ne vejo kje je Prekmurje. Tudi jaz sem nekoč živo na Goričkom, a je bil stalež divjadi dosti nižji.

In reply to by gghhjrrthbsgfd… (nepreverjen)

gghhjrrthbsgfd… (nepreverjen)

Saj puno je toga ka je v ozadji. Pozabo san še napijsati ka če si ščeš zagraditi njivo nucaš prle naravovarstveno soglasje od ARSO-ja, kero lejko dobijš lejko pa nej.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Kak, za božo volo pa tij znaš kakšen je stalež divjadi na Goričkon ?! Ges živen na Goričkon pa bi težko pravo ka je stalež divjadi tak strašno pa nenormalno visiki. Me poslüjšaj lobistov z kmetijske zbornice pa z SLS-a, šteri si itak sigdar zmišlavlejo številke tak kak njin paše. Škoda v kmetijstvi zaradi divjadi je nej tak visika kak lažejo na kmetijsko zbornici.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

gghhjrrthbsgfd… (nepreverjen)

Lejko tudi malo drugače napijšen - doma maš dvej mački, je tou OK. Mej dvajset mačk pri kuči.

afta he (nepreverjen)

Potem pa nam je edina rešitev ograja na meji za divjad, kakor je nekje drugje ograja za begunce pa bo mir. Tu je problem srnjad in svinje drugje medvedi volkovi. Samo plane za odstrel je treba zvišat pa bo čiščenje uspešno, ne pa za vsako divjad ali pa zver posebno dovoljenje. Mogoče pa se bolj redčijo lovci kakor prirast divjadi.

gelen (nepreverjen)

pa ka zdaj, je nej zdaj sezona bogračov, ka več nišče ne dejvle divjačine kcoj?

Engels (nepreverjen)

v mojih časih smo divjad lovili tudi s staljinovimi orglami

suli (nepreverjen)

Spoštovani vsi skupaj: Ka pa či bi naša država že enkrat spremenila ta lovski zakon kateri je menda bil napisan še v nekdanji Jugoslaviji z nekaterimi popravki v sedanji Sloveniji. Če smo mi člani Evropske unije je potrebno zakone prilagoditi obstoječi Evropski zakonodaji. Nisem točno siguren, da si kmetje v Evropski uniji ograjujejo polja, sem pa trdno prepričan kdor se ukvarja z lovskim turizmom ima divjad v oborah, da drugim ne povzroča škode. Vkolikor se naša država želi ukvarjati z lovskim turizmom si naj državne gozdove ogradi in naj goji divjad v ogradi. Seveda bo pa potrebno dokupit še vso hrano katera zraste na poljih in travnikih. Na zasebnih kmetijskih površinah pa se naj pusti samo za vzorec divjadi pa bodo kmetje zadovoljni, ker se res povzroča velika škoda. Kmetijske subvencije pa res nimajo nič z divjadjo.

kasparov

Dragi suli, na Goričkon je kmetijstvo že itak propalo. Tüdi, če kak barbari, doj spostrejlamo fse živali, tou še itak nede pomagalo goričkomi kmetijstvi. Goričko kmetijstvo je mrtvo. Mrtvo je že 30 lejt. Nega več sadjarstva, nega vinogradništva, na žalost nega niti več živinoreje. Poljedelstva je pa itak na Goričkon nigdar nej bilou. Pokrajina kak je Goričko je primerna samo za sadjarstvo pa živinorejo. Sadovnjaki so itak ograjeni po cejlon svejti tak ka divjad nemre do njih, živinoreji pa divjad na Goričkon tųdi nemre škouditi. Na travnikaj divjad ne dela škode, medvedov pa vukof pa na Goričkon nega.
Torej se goričko kmetijstvo lejko razvija brez strejlanje divjadi, tak ka ne vörvlite vsakšoj laži kmetijske zbornice.

In reply to by suli (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Vutro da de toča fkup skukla pšenico pa te pa javkali ka van država naj da povračilo škode. Država naj kmeton postavi ograje, naj jin kupi velke traktore, maj jin da subvencije, naj plača škodo od suše povodni pa tak dale. Delavec pa naj si vse san plača. Kmetovge ne plačuvlete cestnoga sklada, vozite velke traktore, vničavlete ceste. Radnička klasa pa naj dela za vas. Ukiniti van subvencije pa te de se vidlo što je pravi kmet.

ursus/johnDeer (nepreverjen)

tak je praf si napijso 100 %

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

Šuti sirotinja
Trpi i delaj
nije tvoja glava za misliti
tvoja glava je samo za frizerja

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Tujska legija (nepreverjen)

To kar je naredila divjad na Goričkem je skočilo iz vseh tečajev zdravega razuma. Če samo pogledam vasi Dolenci, Budinci, Markovci, Čepinci je živa anarhija kaj tam povzroča velika divjad (jeleni in košute) potem pa se divji prašiči to se mora končati ker tako naprej več ne gre. Še tem malo kmetom ki so ostali in garajo kot črna živina iz dneva v dan nekateri tukaj na forumih očitate da naj si ogradijo svoje njive. Gnoji pokvarjeni gnili drugo ne morem povedat vam. Ste bili kdaj v teh vaseh ste videli kako izgledajo njihovi pridelki ko pride ponoci do 50 košut in jelenov? Ste videli kako izgleda njihova pšenica in koruza ko pride do 60-70 divjih prašičev in semelje vse kar je živo. Njihove njive so vse ograjene in koliko truda je tu vloženo ko celi dan delaš proti večeru pa greš popravljat elektro pastir in zabijat nove kole. Da vas ni sram gnoji pokvarjeni da pišete tako o teh preprostih kmečkih ljudeh. Poglejte njihove roke kako so žuljave in uničene. Koliko mladih je samo zaradi tega odšlo iz Goričkega ker jim vse uniči ta prekleta divjad in potem pride še toča in suša in kdo bo imel voljo delat če ti vse uniči divjad in ujme. To divjad to gamad je potrebno spucati ker tako bomo izgubili se zadnje kmete ku se kaj delajo na severovzhodu Goričkega.

Tak je (nepreverjen)

Amen!

In reply to by Tujska legija (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Dobro napisano. To tale razvajena mladina, ki serje po forumu ne vidi. Sicer pa ima vsak možnost biti kmet pa me res zanima zakaj se eni ne spustite v tole če pa gre kmetu tako dobro?

In reply to by Tujska legija (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Zato, ker vemo, da nismo za tako delo, izsiljevat pa ne znamo!
joćete pa itak samo tisti,ki samo sebe vidite in svojo korist

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

A za gobcanje po forumu o stvareh, ki jih ne poznaš ali pa nočeš razumeti, si pa dobra? Ja, te moderne razvajene dečve ne bi nič delale samo gobcale bi in dobro živele.

Ko boš cel dan, dan za dnem garala v največji vročini, prahu, vetru, mrazu, potem se oglasi kako ti gre dobro.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Gost 5 a to kdo sili, da delaš v prahu, vetru,..? Jaz ne! In zame ne delaš,ker jaz delam sama zase in za svoje.Poleg tega pa še za vse vas kvazi kmete, socialce in ostale,ki samo tarnate, kako ste bogi in samo vi delate in trpite! Ja nihče ne stoji za vami s puško in vas sili v to!!

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Dečva, ti nočeš razumeti ali pa tega nisi sposobna. Next.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Dolenci, Markovci, Čepinci pa Budinci so pa rejsan kmetijske velesile. Vej pa z njuvoga kmetijstva nemreš nahraniti pejt lüjdi. Ge si zdaj najšo jebene Čöpince, ge so se itak vsi mladi vö odselili. Če še srne, jelene pa zafce doj spostrejlate, te tan nede več žijve düjše.

In reply to by Tujska legija (nepreverjen)

Kmetič45 (nepreverjen)

Če tudi po tvojem mnenju nemreš nahraniti z goričkoga kmetijstva niti pet ljudi, so pa vsaj štirje siti.
Pa probaj pokazati kak si tij sposoben kmet...

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Kmetič45 (nepreverjen)

Prav si napisal, šteri je še nej vido kak izgleda goričko v ograji pa kelko nepotrebnega denarja je vloženo v ograjo, naj pride pa se na lastne oči prepriča. žalostno je razmišljanje nekaterih ki vidijo samo eno plat te "ZGODBE". Zavedajo se naj ka po Goričkon pride na vrsto tudi Ravenski del pa tak naprej proti Muri, te pa mislom ka de marsikomu izginil ta posmeh in žaljivi odnos do Goričkih kmetov. Zavedajte se ka do kmetje vajeni trdoga dela preživeli, neven pa kak do ta asvaltna deca preživeli, saj mislijo ka je krava vijoličasta kak na Milka čokoladi.

In reply to by Tujska legija (nepreverjen)

kasparov

Že san zgoraj napijso, ka goričkomi kmetijstvi divjad nemre škouditi. Prvič zatou, ka je že itak propalo, pa tou nej zavolo divjadi. Drüjgič pa zstou, ka sta edina resna perspektiva goričkoga kmetijstva sadjarstvo pa živinoreja. Sadovnjaki itak morejo biti ograjeni, sigdar so bilij, pa sigdar bodo. Tak je po cejlon svejti.
Osnova živinoreje so pa travniki. Srne, divje svinje pa zavci na travnikaj ne delajo škode pa tûdi krav na paši ne napadajo. Vukof pa medvedof pa pri nas nega. Zdaj mi pa tij povej na kakśi naćin naj divjad škoudi goričkomi kmetijstvi.
Pšenico pa kukorco je pa na goričkon itak brez veze pouvati zatou ka je zamla nej primerna.

In reply to by Kmetič45 (nepreverjen)

njiva

Kmetje;treba bo vzeti stvari v svoje roke, tako kot je bilo nekoč.
Nabavite puške in v akcijo branit svojo zemljo, saj država nima posluha za navadne ljudi in se s tem sploh pretirano ne obremenjujejo.Lovci pa tako ali tako imajo zvezane roke,po drugi strani pa imajo preveč dela z lovskimi pikniki in zabavami,nato pa vse pijano.
Sramota za našo državo

Karl Marx (nepreverjen)

Tü je nej odzsjs Mikša civilna iniciativa, liki je odzaja usklajena pa z Lublane vodena akcija v organizaciji Kmetijske zbornice oziroma bivšoga SLS-a..
Sicer se pa kmrtke s touf akcijo obnašate kak revolveraši z divjoga zahoda, samo bi streljali. Najboukše, ka vse živali doj spistrejlate, tak ka do po Sloveniji odili samo še vaši veliki Fendi pa Zetori. Namesto srn, zavcof pa jelenov, mo po travnika gledali samo vaše zelene Fende pa oranžne Zetore namesto ftičof mo poslüjšali kak brnij Ferguson.

Ketrk (nepreverjen)

Sam kmetujem na goričkem in zadeva nej takšna kak jo ta " civilna iniciativa" predstavla načeloma z njenin velikim predsednikom keri zavaja javnost in kmete z nekšimi obljubami,kelko ga pa znan pa je pa velke pokožne zajedavec, kere ma 5 minut časa pa misli ka vse zna!!!

čarni vrag (nepreverjen)

Ja, ja od daleč se se vidi, ka si ti najbole pameten. Mogoče niti jelenov nega.

In reply to by Ketrk (nepreverjen)

Engels prvi (nepreverjen)

ja si ga bom gnes opet merio
trebam pomoč kakvog školnika ili gasilca da mi ga pomogne držati, kad ga budem merio

Divjad za zdra… (nepreverjen)
nagicigan (nepreverjen)

kmetje naj si kupijo puške, hrvati jih pripelajo z drvami in tako bodo lahko zavarovali svoj pridelek in še bograč bodo lahko küjali,samo naši lovci jih ne smejo videti.Državi se jebe za kmeta.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

SDS + NSi + SLS lovski lobiji za povečanje trofej

1 Lendavčan (nepreverjen)

Vidim precej različnih idej sam pa menim da treba divjad spraviti tja kje nebodo uničevali kmetijske pridelke kot je urejeno na delu Madžarske namreč imajo postavljen električni pastir zna se kdo koristi divjačino lepo bi bilo da uredi te zadeve pa bo manj težav,itak suša in neurja preveč uničijo,hvala za razumevanje.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice