Z veliko zabavo za tiste šole in vrtce, ki so pripravili najbolj učinkovite in kreativne aktivnosti, se je v Celju zaključil projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga Lidl Slovenija in program Ekošola izvajata peto leto zapored.

Letos je pri projektu sodelovalo približno 3.500 otrok in 250 mentorjev iz več kot sto izobraževalnih ustanov, kar je do sedaj tudi rekordno število sodelujočih šol. Z raznolikimi aktivnostmi je ustanovam letos uspelo zmanjšati količino zavržene hrane v povprečju za 40 odstotkov, k bolj odgovornemu ravnanju s hrano pa so s posebnim družinskim dnevnikom zavržene hrane spodbudili tudi starše in ostale družinske člane v domačih gospodinjstvih.

Med nagrajene ustanove v kategoriji druga in tretja triada osnovnih šol so se uvrstili otroci OŠ I. Murska Sobota, ki so zasedli drugo mesto.

Projekt Hrana ni za tjavendan sta Lidl Slovenija in program Ekošola oblikovala v okviru Lidlove trajnostne pobude Ustvarimo boljši svet, projekt pa otroke v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah spodbuja k reševanju izzivov na področju zmanjšanja količin zavržene hrane ter k bolj odgovornemu ravnanju z njo. Izobraževalne ustanove, ki na projektu sodelujejo že več let, opažajo, da se je količina zavržene hrane znatno zmanjšala, a še vedno stremijo k cilju, da zavržene hrane v roku nekaj let ne bi bilo več. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Ko bojo spet začeli kuhat svojo hrano v šolah, ne samo da spečejo ali segrejejo, juha z vreč, hrana polna aditivov, ko ne bo vsak izlet končal v mekdonaldsu, potem si zasluži vsaka šola nagrado.
Čestitke za trud in skrb.

tuncika

Javni zavodi so največji "razsipniki" z denarjem poneumljenih projektov "od tu in tam". Varčevanje z hrano in ravnanje s hrano je "upam" samoumevno in logično. Saj je ne kupujemo zato, da bi jo kraj metali.
Zavodi se naj več ukvarjajo s svojo lastno samopodobo (urejenost šole, urejeni medčloveški odnosi, varnostjo učencev, pošteno samopodobo učiteljev in ravnateljev), ne pa da nonstop pišemo, kaj se je neumnega in neodgovornega zgodilo na tej ali oni šoli.
Pa napravite projekte : 30 dni brez mobitela, 40 dni varnosti v prometu za učence, 50 dni medsebojnega spoštovanja za učence in 60 dni odlične samopodobe in odgovornosti učiteljev, predvsem pa ravnateljev.

Starejše novice