Evropska nogometna zveza bogato nagrajuje klube, ki sodelujejo na mednarodnem prizorišču. Mura si lahko že s sodelovanjem v kvalifikacijah obeta precejšnjo finančno nagrado.

Koliko pomeni igranje klubom v Evropi je pred leti dobro izkoristil Maribor. Finančno stabilnost kluba je močno izboljšal ravno skozi kvalifikacije v ligi prvakov in ligi Europa. Denimo ob tretji uvrstitvi v ligo prvakov v sezoni 2017/18 je zaslužil zanj rekordnih 18.444.000 evrov. Seveda so izplačila v skupinskem delu lige prvakov precej višja kakor denimo v ligi Europa.

Torej za praktično vsak klub, ki ni ravno iz Anglije, Španije, Italije ali Nemčije, kjer poudarek namenjajo predvsem domačim prvenstvom, je že sodelovanje v ligi Europa zelo dobrodošlo. Sprva zaradi razvoja igralcev in pridobivanja mednarodnih izkušenj, obenem pa se z vsakim napredovanjem polnijo tudi klubske blagajne. 

Uefa je objavila podatek, da je v tej sezoni prihodek iz naslova lige prvakov, evropskega skuperpokala in lige Europa skupno znašal 3.25 milijarde evrov. Od tega jih več kot 93 odstotkov razdeli med sodelujoče klube. 

Več kot dve milijardi med udeležence lige prvakov, približno pol milijarde evrov pa predstavnikom lige Europa. 

Finančna izplačila v ligi Europa v sezoni 2018/19

Klubi so v sezoni, ki se je končala z včerajšnjim finalom, že s sodelovanjem v prvem krogu kvalifikacij lige Europa, kjer bodo igrali tudi Mura, Domžale in Olimpija, prejeli 240 tisoč evrov. Napredovanje v drugi krog prinaša novih 260 tisoč evrov, v tretji krog pa še 280 tisoč evrov. Za poražence v play-offu je bilo namenjenih 300 tisoč evrov, za nagrado ob preboju v skupinski del pa so klubi prejeli okrog 2,9 milijona evrov.

Ob tem se nagrade v skupinskem delu povečujejo z vsako zmago, remijem in napredovanjem. Zmagovalec tega tekmovanja naj bi na koncu zaslužil približno 18 milijonov evrov, z raznimi sponzorskimi nagradami, predvsem klubov iz najmočnejših nogometnih držav, pa bi se skupni zaslužek lahko celo podvojil. Za nameček se zmagovalec lige Europa uvrsti še v ligo prvakov za naslednjo sezono.

Kakšna bo točna številka finančne nagrade za letošnje leto, še ni znano, saj se ta z leti spreminja večkrat spreminja, praviloma povečuje ali ostane enaka kot leto prej. V najslabšem primeru si je Mura tako že zagotovila vsaj 240 tisoč evrov.

Žreb za prvi krog kvalifikacij bo opravljen 18. in 19. junija na sedežu Uefe v Nyonu. Tekme prvega kroga kvalifikacij pa bodo potekale 11. julija in povratne čez teden dni.

Spomnimo...

Mura se je v sezoni 2012/13 prebila vse do play-offa Lige Evropa, toda finančna nagrada je bila takrat precej manjša. Črno-beli so za vsak krog prejeli 90 tisoč evrov. Letos bodo tako že v prvem krogu zaslužili skoraj toliko, kot v treh krogih pred sedmimi leti.

Zgolj kot zanimivost dodajmo, da bi Muraši s ponovitvijo takratnega uspeha, glede na višje finančne nagrade v letošnji sezoni, zaslužili najmanj 1.080.000 evrov.  

Dario Dotto

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
lebari

upam da bodo popravili semafor in uredili igrišče-saj je je skoraj kot njiva,da ne bodo porabili denar za svoje žepe--

Vipko
Truplo

Kjerkoli se pojavi denar, ni potrebno, da je to pri nogometu, smo takoj negativni in vidimo samo oz. bolje, domnevamo, da bodo šli denarji v neke žepe! Kaj, ko bi jim za spremembo malce zaupal?

Glede semaforja in igrišča (mislim na postavitev, ne na kvaliteto igralne površine) pa imaš prav, le da je seveda vprašanje in denarja, kdaj se bo kaj delalo? Tale stadion ima dokaj nerodno lego, kajti Fazanerija je park in kot tak zaščiten, čeprav je veliko dreves v takem stanju, da bi jih bilo bolje posekati, urediti še neko dostopno cesto, zraven pa na vsako prosto mesto posaditi nadomestno drevo. Pa kar sumim, da tudi to nebi zadovoljilo okoljevarstvenikov?

In reply to by lebari

trollbusta (nepreverjen)

pa ja, dündek, tebej vsi čakajo, ka njin ti postrežeš s tvojimi pametnimi nasveti.

In reply to by Truplo

Murasi (nepreverjen)

Bravo dündek, cedno gucis!

In reply to by Truplo

Ne laži (nepreverjen)

lebari ne pijši brez veze, igrišče je trenutno v odličnon stanji, semafor je pa rejsan problematičen.

In reply to by lebari

Laci (nepreverjen)

Kar neka na pamet glede igrišča.. igrisce je trenutno odlično, si mel eto priložnost po tekmi iti gor pa poglednoti na lastne oči. Med bokšimi v sloveniji, razen seveda mb in olimpija ka mata profi varjanto.

In reply to by lebari

DIRK_Nov (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Henjajte z evforijo!

Anon2103 (nepreverjen)

Ne boj dosaden pa ne šti, či ti kaj ne paše.

In reply to by DIRK_Nov (nepreverjen)

Evforija (nepreverjen)

Pa ka bi ti rad?.... zapeckar

In reply to by DIRK_Nov (nepreverjen)

DIRK_Nov (nepreverjen)

Očitno smo se nej razmili o evforiji... Neven, če je premišljavanje o bajnih zaslužkih na mesti. Prvo trbej zagotoviti proračun za naslednjo sezono.. Za razliko enih od tu san eden od sponzorov klubi! in ne gučin v tri dni kak drugi tu.

In reply to by DIRK_Nov (nepreverjen)

Anon2103 (nepreverjen)

Te se pa te zadeve idi mejnit z vodstvon kluba pa ne smeti tu. Za laike so te informacije zanimive.

In reply to by DIRK_Nov (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

DIRK Nov fajn či si eden od sponzorov, ka se pa tijče evforije, zakoj pa nej, tou ka je Mura napravila je vrejdnio evforije. Smo pa realni, trbelo de dosta trdoga dela, ka de se klapalo.

In reply to by DIRK_Nov (nepreverjen)

njiva

LEBARI, ka si tij pijen,ka ti pa fali na igrišči.
Bokšo igrišče ma samo Maribor pa Olimpija

njiva

LEBARI, ka si tij pijen,ka ti pa fali na igrišči.
Bokšo igrišče ma samo Maribor pa Olimpija

Lejvi brejg (nepreverjen)

Za organizacijo potovanja na tekme pa najemite "murino dejte" iz Nemčavec in njegovega svaka. Ka nedp nogometaši hitro prišli, lejko v Miamiju prestopijo. Pa drese jin nej trbej s sebof zeti. Lejko špilajo z istimi kak nasprotnik.

Kalimerči (nepreverjen)

Ja seveda , če bi pes lače noso , te ne bi đajca kazo , sto čejev in pogojnikov v prispevku , kao v stilu , če zadaneš jackpot boš dobil par deset milijonov , aja samo zadeti ga je treba , mala malica , nej .

Pantera (nepreverjen)

Lepši naslov bi bil vodilne evropske stavnice nagrajujejo zvezo in klube.

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Edini prihodek Mure bo ta, ki jo dobi klub za uvrstitev. Ker dvomim da so sposobni osvojiti kakšno točko.

komunajzar (nepreverjen)

Bomo videli ! DAjmo MURA !

kasparov

Za selitev igrišča plus drenaža plus trava kak jo majo v Maribori, nüca Mura najmenje 1,5 milijona evrov. Cejne so pač takše, što ščej meti dobro travo, ga tou košta miljon pa pou evrov. Tak ka Mura toga sama nigdar nede mogla zriktati , tü se mora vključiti občina.

Vipko
Truplo

Če to toliko stane, potem tega ne bodo delali verjetno nikoli.

Bi kar rekel, da tudi ostale zanima od kod ti ta številka? Malo obrazloži, podaj kakšen podoben primer... lepo prosim!

In reply to by kasparov

gost123 (nepreverjen)

Obnova igrišča v Domžalah je stala cca 0,5 mil €.

In reply to by Truplo

Gostkmetija (nepreverjen)

V mariboru je obnova stala 630 tisoc. Samo obnova.. kje pa je še selitev igrisca, kjer treba na novo drenazo pa vse drugo kar spada zraven

In reply to by Truplo

poštaš (nepreverjen)

Dajmo jim najprej mir. Pa bomo videli. Sakši evro je dobrodošel. Mi pa mo napravili svoje na stadioni.

wertzu (nepreverjen)

vejpa čeferin bo tudi kaj doniral za izboljšavo infrastrukture...pejnezi ka dobi NŠ MURA pa naj oni sami ponucajo za svoje stroške ker so si krvavo zaslužili!

Goričanec za nk mura (nepreverjen)

Ka mislite ka klub nede mel nikši stroškof z organizacijo (organizejranje tekem doma + odhod na gostovanja). Nej je tou več rang 1. pa 2. slovenska liga. Tej pejnezi so najbrž prvo za tej stvari pa te, če kaj ostane za vse ostalo.

Nisan (nepreverjen)

Fusball betezniki:)
Malo napisite ge je tisti znesek od prejsnjega nastopa na evropskem prvenstvu...
Bedaki!!!!

Gost123 (nepreverjen)

Si tij kekec cejli! Kda je Mura špilala na "evropskon prvenstve"? Ka komenteraš stvari na kere se ne razmiš?!

In reply to by Nisan (nepreverjen)

Iglic (nepreverjen)

Glede na možne nasprotnike, de 240k edino. Vupan fejst ka se motin, pa boug dau ka mamo malo sreče pri žrebaj.

Vujo (nepreverjen)

Kakšen neodločen rezultat pride fix mogoče pa tudi kakšna nepričakovana zmaga. Ali zaj resno ka nede vodstvo zacalo z fintami glede pejnez. Čisti računi dobri prijatelji

Orthodox (nepreverjen)
kasparov

Ge je Čerimagić ?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice