Še dva dni in padel bo zastor nad letošnjim tekmovanjem Prve lige telekom Slovenije. Usoda je želela, da bo ravno Fazanerija prizorišče tekme, ki bo v zadnjem krogu še edina s tekmovalnim nabojem.

Mura se je letos po petih letih prebivanja med nižjeligaši vrnila na slovensko prvoligaško sceno in takoj opozorila nase. Cilj je bil obstanek v ligi, realnost je Muro ponesla vse do boja za Evropo. In to kakšnega. Potnika v Evropo bo dal zadnji krog na Fazaneriji, udarila pa se bosta ravno protagonista omenjene "bitke".

Vseeno pa je potrebno poudariti, da je bila, ne glede na razplet sobotne tekme, letošnja sezona, sezona presežkov. Navijači Mure, ki so vedno dihali s klubom, so svojo zvestobo dvignili še nivo višje. Na nivo, na katerem, po mojem skromnem mnenju, Mura in navijači še niso bili povezani.

O tem konec koncev pričajo tudi številke. Črno-bela invazija, v kateri se je več kot 2000 navijačev Mure podalo v Ljubljano je nekaj, o čemer lahko mnogi klubi, tudi nekateri po "imenu" in proračunu večji od Mure, zgolj sanjajo.

Po najbolj množičnem gostovanju v Ljubljano je sledilo še najbolj množično gostovanje v Maribor. Navijači Mure pa se množično niso odpravili zgolj na atraktivna gostovanja, bili so prisotni vsepovsod in to v precej večjih številkah kot kadar koli. Prav tako je bil obisk na Fazaneriji, ki je vedno beležila dober obisk, več kot odličen. Prekmurski hram nogometa je v povprečju na sedemnajstih tekmah obiskalo 2941 gledalcev, kar je za slovenske razmere izjemna številka. Boljši domači obisk beleži zgolj Maribor.

Spomnimo se, da je Muri letos uspel tudi svojevrsten podvig, ki v Sloveniji ni uspel še nikomur. Fazanerija je bila povsem razprodana dve tekmi zapored, kar se v PLTS še nikoli ni zgodilo. 

V kolikor ostanemo pri navijačih, so ti z odobravanjem sprejeli politiko kluba in cilje v letošnji sezoni. Navkljub nekaterim slabšim igram nogometaši stadiona nikoli niso zapustili ob žvižgih, vedno jih je pričakal aplavz - včasih glasnejši, drugič skromnejši. Seveda se je tu in tam zaslišal tudi kakšen žvižg, ki pa je bil prej izjema kot kaj drugega. Black Gringosom, najbolj zvestim navijačem Mure, ki so tudi letos šli tja, kamor so šli črno-beli, so se z glasnim navijanjem pridružile vse tribune. Da si sposodim besede enega od komentarjev, ki najboljše opiše stanje, in sicer "cela Fazanerija se je spremenila v navijaški sektor". Lahko si zamislimo, kako bo s tribun Fazanerije grmelo v soboto, ko Muro najpomembnejša tekma letošnje sezone.

Če se zdaj iz tribun preselimo na igrišče, tudi tam je Mura svoje delo opravila z odliko. Osnovni cilj je bil dosežen že pred nekaj krogi, črno-beli pa že v premierni sezoni po vrnitvi med elito, lahko sanjajo Evropo. Ta je zdaj oddaljena le še 90 minut. Ni slabo za novinca, je tako?

Muri je sicer takšen dosežek uspel že v sezoni 2011/12, ko so se prav tako pod vodstvom Anteja Šimundže takoj po vrnitvi med elito uvrstili v evropska tekmovanja. Žal so bile tiste dobre igre z "lepotno napako", saj vemo, kaj je sledilo po koncu sezone 2012/13. Tudi na tem področju je klub naredil korak naprej, če se je pred leti govorili o totalni plačilni nedisciplini, je zdaj stanje ravno obratno. Klub je urejen, kar v izjavah konec koncev poudarjajo vsi - od igralcev, strokovnega štaba, do vodstva kluba.

Na nedavni Nogometni Gali, kjer so podelili priznanja najboljšim posameznikom v letošnjem letu, je imela Mura kar nekaj svojih predstavnikov. Najboljši trener sezone (Ante Šimundža) in trije igralci med najboljšo enajsterico (Matko Obradović, Klemen Šturm in Rok Sirk) je več kot bi kdor koli upal napovedati pred začetkom letošnje sezone. 

Nepomemben ni niti podatek, da Mura v letošnjem prvenstvu na niti eni tekmi ni klonila proti Mariboru in Domžalam, torej proti novim prvakom in tretjeuvrščeni ekipi letošnjega prvenstva. Mura je točke izgubljala predvsem zaradi "procesa učenja", kot je velikokrat poudaril Šimundža. V drugem delu sezone smo lahko videli napredek tudi na tekmah proti ekipam, ki so na lestvici za Muro in so ji v prvem delu povzročale nemalo težav. 

Konec koncev pa o tem, da bo sezona uspešna ne glede na razplet sobotne tekme, priča ravno to, da so črno-beli kot novinec v ligi vse do zadnjega ostali v borbi za Evropo. Slednja je zdaj postala želja in sanje praktično vseh na ravnici. Ko potegnemo črto, se lahko strinjamo, da je bila letošnja sezona, z Evropo ali brez, sezona presežkov. Ugoden izid sobotne tekme pa bo zgolj nagrada nogometašem za dobro delo in nagrada gledalcem, ki so Muro zvesto spremljali na vsakem koraku.

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nisan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Enaka zgodba o uspehi je bila z muro05.
Na enkrat pa te konec zgodbe...

Ktr (nepreverjen)

Ne glih. Takrat so bili finančni problemi že na začetku sezone, ko so se odločili za prvo ligo in se je te to samo stopnjevalo. Pri zdajšnji Muri pa za zdaj vse štima. Do pa ziher prišle še kakšne prodaje, penaz z evrope se pa verjetno glih ne bi branili.

In reply to by Nisan (nepreverjen)

Istina13 (nepreverjen)

Bojte rajsi lidgej posteni pa povejte istino in tak kak je stanje. To pa je ka trenutno vse stima in nega nic bojazni za propast cez noc.

In reply to by Nisan (nepreverjen)

- (nepreverjen)

kak enaka zgodba? tistoga leta neje blo keša v klube, igralce so nej doble plač par mescof itd.. zaj je to vse poriktano v nulo! torej različnive zgodbe!!

In reply to by Nisan (nepreverjen)

Nisan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

KAK ZA VRAGA PA STE VIJ ZNALI TISTOGA ČASA FINANČNO STANJE V MURI05???
ENAKO SE JE MOTALO KAK ZDAJ!
OD GE PA VAN INFO KA MA MURA SEDAJ KEŠA??? Še nikoli so nej na sobotainfo poraučali kelko so sponzorska sredstva oz. od kec prilivi keša!

Brez zamere, enaka zgodba kak mura05

In reply to by - (nepreverjen)

Vidovik29 (nepreverjen)

Majster Nisan, nemo te pito od kejc sklepas ka je to ista zgodba mura05, pito te mo po ce sklepas ja mura pejnez zdaj nema? Neprivoscljivec jedan

In reply to by Nisan (nepreverjen)

Anon2103 (nepreverjen)

Zatau, ka se je poročalo o ton. Či pa si ti bil nepismeni, je pa to pač tvoj problem.

In reply to by Nisan (nepreverjen)

man (nepreverjen)

Tistoga časa je znankar še štete nej znal 😜😜

In reply to by Anon2103 (nepreverjen)

Goost (nepreverjen)

Ka pa tebe briga finančno stanje in koliko denarja oz. sponzorskih sredstev kdo da? Gli tebi do povedali, ja... In zakoj bi ti?
Pravi navijači verjamemo g. Kuzmiču in vsem ostalim, ki kakorkoli pomagajo, da je Mura tu, kjer je...
⚫⚪⚫⚪TI SI naša ljubezen... ⚫⚪⚫⚪

In reply to by Nisan (nepreverjen)

Čarno-bejli (nepreverjen)

Ka te bolij? Ka nan dobro ide? Pa še baukše de nam šlo, pa lejko se ukoziš (pa DF-ja) sebof zeme.

In reply to by Nisan (nepreverjen)

black panter

Budalo

In reply to by Nisan (nepreverjen)

Fuzbal34 (nepreverjen)

Tak je pa neglede na to ali mo nakonci 4 ali nej deckan, treneri, navijacan ter vsem ostalim poklon ka so letos pokazali! Klub je zriktani in se na boljse kaze. Kuzmic kapo dol! Zaj pa si na tekmo ka pripravimo celji pekel na fazaneriji!!

kasparov

Rejsan je letošnja sezona Mure izredna. Na žalost pa vijdin, ka majo lidgej kratek spomin, skoron kak kokouši. Letošnja sezouna Mure je ista kak je bijla tista 2011/12, gda je Mura (te se njej je pravlo Mura 05), v svojoj prvoj sezouni glij tak uvrstijla v evropo, bijla je cilou trejča. Pouleg toga je v evropi nej špilala slabo, liki se je prebijla skoz tri predkola vse do kvalifikacij za ligo evropa (Lazio). Tak daleč se je v Sloveniji pouleg Maribora še niti eden drüjgi klub nej prebil. Tak ka smo malo krivični do Mura 05, štera je glij tak špilala odlično, Fajić je pa bil car.
Euforija je bijla ista, na prvoj tekmi z Koprom je bil stadion nabito pun, zmagali smo 1:0, gol je dal Bohar, naslov na RTV pa v novinwj Delo je bil: "Zmagoslavna vrnitev Mure !" Bravo za Muro, bravo za Prekmurce. Če glejdamo igro, talent, publiko, okolje... je Mura najboukši klub v Sloveniji.

1411

Neje rejsan. Edino, in resno edino stvar kero je mela takratna mura 05 je je bila prva ekipa, in seveda trener. Tista zlata generacija mladih murasov, in pa nekaj resno kvalitetinih tujcov. Malo sreče malo pameti glede toga.
Vse drugo je bilo v kurci, že od začetka in to smo znali vsi keri smo vsaj bežno spremlali klub. Kar spomnite se, igralci so po medijaj celi čas gučali ka nega plač, isto dobavitelji, vsak teden izjave ''drugi teden de porihtano'', finanče inekcije z nizozemske, afrike venezuele ali z kec vse, mladinski pogon je biu kakšen, neorganizacija na vrhunci- odhod na napačno letališče, odhod na evropsko tekmo brez dresov, komunala posodila pejneze ka je bilo sploj za letalske karte, itd.. lejko bi naštevo še pa še. Ka od toga mamo gnes?

In reply to by kasparov

1411

Ova Horvatova kak direktorca, pa činč v upravnon odbori ojojjojj še to san pozabo

In reply to by 1411

kasparov

Fse tou je mogouče rejsan, ali ge san samo navijač, menej zanijma igra, dobri igralci, zanijma me kelko je stadion pun, kak se navija, zanijma me tüdi rezultat.
Nemreš praviti, ka je Mura te slabo špilala, Fajić je bil genij, Bohar je špilo odločno, pa Lotrič, Sreš, Janža... Pa nišče nemre zanikati, ka je tista Mura 05, v evropi napravila rezultat kakšnoga je še niti eden slovenski klub, razen Maribora nej napravo. Olimpija, Celje, Gorica, Koper..lejko samo senjajo o kvalifikacijaj za ligo evropa, Mura je pa tan špilala.
Če glij je v finančnon smisli tista Mura mogouće rejsan nej bijla zriktana (nenazadnje je v prvo ligo prišla kak štrta v drüjgoj ligi, zatou ka so prvi treije nej ščeli iti), pa nišče nemre zanikati, ka je vseeno napravila fantastičen rezultat.
Tou samo kaže, ka so igralci z območja Prekmurja fantastično talntejrani, ka je v našon bazejni v sakšon trenutki okouli 20 mladih igralcov šteri lejko špilajo v prvolj ligi z lejvof nogouf.

In reply to by 1411

kasparov

Še neka; ges ne branin uprave Mure05, niti me tou ne zanijma, ali igralcon pa treneri, pa publiki Mure 05, kapa dol !

In reply to by kasparov

1411

Saj pa to san napiso v prvon stavki, edino dobro ka je mela Mura 05 so bili igralci in trener.

In reply to by kasparov

Bog i batina (nepreverjen)

Df srmaček ne čitaj toga ker boš mogo po tablete v lekarno.....Man občutek ka je avtor članka to napiso za nesnago Df ka de ga malo pikno hehe.....Df kda se še tak o nafti pisalo??? Leta 9876????

tuncika

ŠENKI KARTE ZA VSO POMURJE, NAJ BOBNI BOBNIJO DO MARIBORA, ŠTADION NAJ BO PUN,,,,,,,,,,,,,,,, Vsi za Muro-----------

Labdaokrogla (nepreverjen)

To bi bilo svetska gesta ce bi to napravli

In reply to by tuncika

Kriza (nepreverjen)

2011,12,13 sezone so igrali tudi Maruško Matic, Kouter je okusil kar dobro prvo ligo, zraven je bil Žiga Kous. Če povzemo, današnji pogon Nš Mura ima vse, kar takrat klub ni imel. Ima vse možnosti, da postane velikan ob boku Olimpije in Maribora, kot je bil v preteklosti! Komaj čakam naslednjo sezono...

Ka pa te (nepreverjen)

Dober vic , velikan Mura ob boku dveh še večjih velikanov Olimpije in Maribora , ka pa te .

bf (nepreverjen)

Zakoj nej?

In reply to by Ka pa te (nepreverjen)

4 pike (nepreverjen)

sej pa se lehko tak daleč prišle z pomočjo sodnikov pa nzs-ja ....

Odgovor (nepreverjen)

“Lehko” prisli.... ka si ti prlek ali stajerec ali pa mesanca med njima. Vasin kluban bi Nzs tudi rad pomago samo ste nazalost bogi iza leđa !

In reply to by 4 pike (nepreverjen)

presezki (nepreverjen)

Pa lidge boži, kakšna Mura? Panvita v odbojki je presežek!!

12 (nepreverjen)

Se za konec sezone zmaga in evropa ob polnem stadionu.to so tekme ki pokazejo al si al nisi

Hahah (nepreverjen)

Rajši si kaj drugoga zriktajte, Nej pa tej jebene fusbal. Rajši poglednete ka je prekmurje najbole zaostalo. Doj podre stadion pa napravi fabriko.

elektrotehnik … (nepreverjen)

tooo maco, s fabrikami mo gvušno napredovali, mogouče mo celou konkurenčni kakšnomi Bangladeši

jaooo

In reply to by Hahah (nepreverjen)

Hahah (nepreverjen)

Ja z fusbalon pa se mo razvile kak Dubaj.Jebote več van je za tej fusbal,mi mladi pa moremo delate daleč od doma.

In reply to by elektrotehnik … (nepreverjen)

klantoš (nepreverjen)

Človek dragi, ka ti motaš o fabriki, tu se gučij o našoj MURI sunce ti kalajsano. Fabrike ti naj dela politika, štera je vse dol zapravila, pitaj atija kolko fabrik je bilo v Pomurju. Če idemo nazaj k nogometi je MURA bog bogovska in tak de ostalo. DF in njemi primerni, pa se žrite do čont.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice