Hidroelektrarn na Muri ne bo - to ni le jasno sporočilo okoljevarstvenikov, temveč tudi koalicijska zaveza vlade Marjana Šarca.

A kot poroča Siol, naj bi si Alenka Bratušek želela z mize umakniti predlog razveljavitve koncesije za gradnjo hidroelektrarn na Muri. V Holdingu Slovenskih elektrarn od načrtov za gradnjo na Muri ne odstopajo. Prepričani so, da bi elektrarne pomenile zlate čase za tamkajšnje ljudi, tako kot so jih doživeli v Zlatoličju, kjer na Dravi že petdeset let stoji hidroelektrarna.

"Sami sebe priganjamo v kot iz katerega ne bo izhoda"

Ob naši največji hidroelektrarni, ki stoji v Zlatoličju, so včeraj obeležili pol stoletja delovanja. A bolj kot podatek, da proizvede 5 odstotkov slovenske elektrike, so bile v ospredju debate o tem, kako bomo energijo pridobivali v prihodnje. Kot pravi direktor Dravskih elektrarn Maribor, je z zdravo kmečko pametjo potrebno priti do energetske neodvisnosti.

"Sami sebe priganjamo v kot iz katerega ne bo izhoda. Upam, da bomo spoznali, da tega ne smemo storiti. Moti me to vrtičkarstvo v Sloveniji, ko vsak navija za svoj energetski vir. Ko staviš na enega konja se potem hitro zgodi, da ostaneš brez njega in potem ne bo dobro. Upam, da nas bo po domače, čimprej srečala pamet in da bomo z zdravo kmečko pametjo prišli do energetske neodvisnosti Slovenije in si jo zagotovili za v prihodnje, torej tudi za rode za nami," pravi Andrej Tumpej, direktor Dravskih elektrarn Maribor.

Vlada naj bi prihodnji teden obravnavala sklep o prekinitvi postopka državnega prostorskega načrta za hidroelektrarno Hrastje - Mota na reki Muri.

"Mogoče v tem trenutku to lahko razumem, mogoče trenutek še ni dozorel, da postavimo nov objekt. Lahko si vzamemo nekaj časa za premislek, da z nekim objektom, ki bi bil zgrajen na Muri, odgovorimo na več vprašanj, ne samo na energetsko vprašanje. Reka Mura se poglablja, reka Mura je stalno ožja. Imamo težave podtalnice in namakanja. Mislim, da je samo čas za razmislek, da dobimo odgovore na vsa ta vprašanja in jih združimo v en skupni odgovor," pravi Tumpej.

Mnenje o omenjenem sklepu pa je podal tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

"No, skupna odločitev po dogovoru je, da se Muro zaščiti. To je tudi del koalicijskega sporazuma in to o čemer sem govoril danes, se ne dotika samo Mure. Gre za celotni energetski koncept Slovenije, ki ga v tem hipu nimamo in to bomo morali doseči. To bomo lahko dosegli samo s tem, da bodo vodilni slovenski energetiki sedli skupaj in ta koncept dorekli. To je bistvo". 

Vrtičkarstvo se mora nehati

Šarec ob tem dodaja, da bo potrebno najti rešitve za energetsko neodvisnost. Zaveda se, da popolne energetske neodvisnosti ne bo možno doseči, ob tem pa dodaja, da smo Slovenke in Slovenci tudi nekoliko izbirčni.

"Popolne energetske neodvisnosti verjetno ne bo mogoče nikoli doseči, je pa treba težiti k temu. Pogovarjati se bomo morali in doreči energetski koncept za naprej, to pa pomeni ne samo o posameznih elektrarnah, ampak v celoti gledano. Je pa na energetiki, da ponudi rešitve, dobro rešitve, ki bodo v dobro Slovenije. Zato mislim, da se mora nehati to vrtičkarstvo, kjer se vsak 'drži svojega plota' in potem ne spusti drugega zraven. Vse je del energetskega sistema in ko bomo dorekli energetski koncept, potem se bomo morali tega tudi držati. Saj veste, v naši državi vetrne elektrarne motijo, vodnih ne bi imeli, termoelektrarne onesnažujejo, jedrske nas je strah in potem se lahko vprašamo, od kje pa bo ta energija? Treba bo razmišljati drugače".

Vladni odbor za gospodarstvo bo predlog za razveljavitev koncesije za elektrarne na Muri obravnaval že prihodnji teden. A ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je gradivo že pred tedni označila kot slabo pripravljeno, nasprotnike gradnje pa močno razburila s sporočilom na Twitterju.

"Dejstvo je, da so hidroelektrarne ene od tistih, ki zagotavljajo najbolj čisto energijo," se je glasilo njeno sporočilo.

Tuš: "Državna korupcija na najvišjem nivoju"

Ko smo za komentar tega mnenja vprašali predsednika Zveze društev Moja Mura, se je raje ugriznil v jezik. Nasprotniki elektrarn bodo vztrajali pri odvzemu koncesije. Pravijo, da sprejetje sklepa ne spreminja ničesar.

"To ni nobena rešitev, ki jo je obljubljala koalicija, niti ni dolgoročna zaščita reke Mure pred gradnjo hidroelektrarn. Preprosto je potrebno Dravskim elektrarnam odvzeti koncesijo za gradnjo hidroelektrarn na reki Muri. Poskusi energetikov in gradbenikov nikoli ne bodo zamrli. Treba je upoštevati, da imajo občine in živelj ob reki Muri povsem drugačno gledanje na prihodnost tega področja. Vsekakor pa ne nobenih hidroelektrarn na Muri," je povedal Samo Tuš. 

Ta je bil v nadaljevanju še bolj kritičen.

"Se vam zdi normalno, da je vlada Republike Slovenije talec ene družbe, ki je v stoodstotni lasti slovenske države? Dravske elektrarne grozijo, da bodo tožile slovensko državo za deset milijonov evrov, kolikor naj bi jih porabili za raziskave. To je korupcija, državna korupcija na najvišjem nivoju".

Njegovo mnenje je, da naj se denar vloži v revitalizacijo reke Mure.

"Milijoni se naj vložijo v revitalizacijo reke Mure in bomo vsi zelo lepo shajali. Nenazadnje tudi biosfera je razglašena. Gradnja hidroelektrarn neposredno ogroža pitno vodo za nekje šestdeset tisoč prebivalcev na Goričkem. Država je dala petdeset milijonov evrov za vodovodni sistem, zdaj pa bomo grozili črpališčem pitne vode. Je to logika?".

Jasno je, da se bo zgodba okrog hidroelektrarn na reki Muri še nadaljevala.

S spleta

Komentarji (44)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
feri11 (nepreverjen)

Ženska , neizvoljena ministrica Bratušek namreč, bi si očitno rada nabasala žepke na naš račun.... Kak že telko slovencof, Mura, Pomurka na račun prejkmurskoga delavca .... Samo ka potij nazaj, da inouk reko Muro slovenci uničijo NEGA!

bretjauzl (nepreverjen)

za de ti štajorc svojo povedo. smo van lejta gospodovoga mi luč v butanco prpelali ka si se lahk vùčo čitat pa pisat. pa smo fse zašenkali zelenoga kaj smo meli za fracane bajte kaj se štrom vnjih radi. no zaj pa te vi eti dug vrnali tak ka te dve flusselektrarni meli. pa še lüštno bo ko boš lahk mùro spet gleda ķi je vzadnih letah vneķšo grabo pala

In reply to by feri11 (nepreverjen)

kurcavan (nepreverjen)

od kje? s parlamenta!!!

kurcavan (nepreverjen)

v expano je prišo žrejt, zaj pa nas v svoje pomije tlači....teknite se Mure pa te vidli da ma vrag mlade!

bretjauzl (nepreverjen)

mladih vragof vsepune gdegod pogledneš. takših ka ta okoljevarsteno štundiraje kasirajo penezov gezora po gezora. pa če to ni puna kesa pa še verbund malo pomaga. te se pa vkanu vsednejo pa okoli parlamenta antlof išejo. nede se to vredi končalo eščeki moji

In reply to by kurcavan (nepreverjen)

BÜJRAŠ (nepreverjen)

NORCI SOBOTAINFO že četrtič letos 2019 objavljate neko fotografijo ki ni Mura in z Muro nobene povezave nima. Tako že namerno 4. zavajate javnost in SRAMOTA vas je lahko, tako vas kot "samozvane navarovarstvenike" da ob toliko lepih fotografijah reke Mure ne zmorete objaviti eno fotografijo reke Mura. (Vam jih jaz pošljem ducat, če jih nimate). To je samo dokaz kako površno in brezvezno je vaše zavzemanje za NE hidroelektrarne na Muri ene slike pa nimate, sploh veste kje teče Mura. Vs to je samo dokaz, da za vami stojijo lobiji tudi iz tujine, ki vas zelo dobro financirajo, zato pa vašo kampanjo vodi A. Slameršek s.p. naravovarstveno svetovanje Ljubljana, ki je vpletena že v veliko podobnih aktivnosti na TV Slovenija je celo bilo povedano da obstajajo indici v povezavi z lobiji iz tujine.

Klepec (nepreverjen)

Primerna lokacija je Kamniška Bistrica. Naj si jo Šarec poizkusi tam postaviti,

alkimist

Ta bouga HE na Muri je rešitev za par kuč, de več žepov napunila kak pa aparatov. Lidje ne vidijo dale od svojoga telefona in jin je to nej jasno, se mi pa zdi ka se jih vedno več zaveda kakši nateg so tej HE na Muri. Je pa dejstvo ka lidje z IQjon motike toga nedo nikoli razmili.

cigan (nepreverjen)

vkakon jeziki pa tij komentiraš ka te ne razmimo?

In reply to by alkimist

šakal (nepreverjen)

Sedaj Serpentinšek govori ,da so elektrarne na Muri rešitev.Ko so gradili nuklearko so trdili da bo elektrike dovolj .Bila je laž.Gradili so pogubni TEŠ 6 spet poguba.Bratuškova si naj raje poišče pomoč psihologa Šarec pa naj gre nazaj v šotor in gasilske domove zabavat ljudi .Res je da rabimo klovne in klovnese ampak v šutorih ne pa v vladi

afta he (nepreverjen)

Te pa če nočete elektrarne na Muri jih zgradite na Ledavi ha, ha.

štajerec

Energija bo iz Mađarske PAKS 5 in PAKS 6,ki jih začnejo Rusi graditi drugo leto.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

SLOVENIJA RABI 2. NUKLEARKO, NOBENIH HIDROELEKTRARN, NOBENIH TERMOELEKTRARN. DENAR, KI SO GA ZMETALI V PRAZNO VREČO ZA 6. BLOK TERMOELEKTRARNE V ŠOŠTANJU, BI LAHKO PORABILI ZA 2. NUKLEARKO, V SODELOVANJU Z JAPONCI, AMERIČANI!

šakal (nepreverjen)

Ja nuklearko ampak brezi Hrvatov in sosednjih držav

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

??? (nepreverjen)

Če se gre za javno dobro države se sploh NEBI SMELO POSLUŠATI nekih lokalnih posameznikov keri bi vse imeli dali pa nič.
TAKE STVARI SE SPLOH NE ODLOČAJO AMPAK SE IZVEDEJO, PIKA...

Lubrikantis (nepreverjen)

Javno dobro?

In reply to by ??? (nepreverjen)

alkimist

Saj nevej ka to pomeni, tej termin je doubo na interneti.

In reply to by Lubrikantis (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Postaviti vetrne elektrarne. Na Goričkon skoron nega dnejva brez vetra, pa tau močnejšoga. Pa nej pravlice o ftičaj trausite. Ftič že nej tak naure, ka de na vetrnico šau, de se je ogno.

bretjauzl (nepreverjen)

ko so na kopah hteli pungart naret na novo so perutninari nagruntali da je nekaj gnara za vun zasukat. takdugo so zajebavali pa iskali solitvene poti da je eu projekt skoro pado. pol so skasirali se neke blinkere ko se v vetru sučejo. ko je žep skoro ftrgalo pa so vendarle paraf dali. ptiči ki so žičnico en cajt malo gledali postrani se zaj lepo na zajo fsednejo in se vozijo na ógledi žnjoj

In reply to by pozorni (nepreverjen)

Pjao (nepreverjen)

Ali ni v Visitor Centru na Kopališki tudi ena stran vržena energija, ki bi jo bilo smiselno izkoristiti še za kaj drugega kot za tri brunarice?

Milan Kucan (nepreverjen)

Sarec ne vtikaj se v Prekmurje, ka de ti zal. Ste ze prevec skode tu narejdele lopove proklejte.

STRPNEŽ (nepreverjen)

Tu se pa strinjam z Sarcem nic nebi imeli nikjer ,elektriko pa bi imeli nima veze koliko stane ...

Febo (nepreverjen)

Tij si norec isti kak Šarec ok

In reply to by STRPNEŽ (nepreverjen)

Orthodox (nepreverjen)
za elektriko (nepreverjen)

Jaz bi pa najprej izvedel anketo koliko je res the "zelenih" naravovarstvenikov, ki so proti elektrarnam na Muri lepo z imenom in priimkom in potem ta istim odklopil elektriko oziroma jim ceno dvignil za vsaj 80%. Pa naj potem lepo živijo v temi, kuhajo na odprtem ognju, lovijo ribe na Muri, namesto mobitela pa naj uporabljajo golobe pismonoše. Vsi bi je..li samo držal nebi nihšče. Tako pač ne gre..

Lubrikantis (nepreverjen)

No pa povej svoje ime, ka vidimo kak tou ide...

In reply to by za elektriko (nepreverjen)

MörskaPODVÜJST (nepreverjen)

Ne klanfajte neka brezveze,... Sakši pametnjakovič de se nega slino pa buno, pa nasprotoval! To so ponavadi tisti ka so na podpori, pa doma modrüvlejo! Če je javno dobro pa upravičeno naj se dela, če nej pa nej,... Brez pijtanja ftiča pa podvüjsti, šteri zna ka je tou!

Ti.si.tele (nepreverjen)

Pa takši kak ti, ka so ti za vse drüjge krive.

In reply to by MörskaPODVÜJST (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Šarec se na elektrarne razmi kak zavec na boben. Vej pa je še na tišlarski šoli mel vsako leto iz fizike batino. Vsaka KUčanova lutka je slabša od prejšnje.

Gradec (nepreverjen)

Od tešanovskega Kučana?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

znaš ti dobro od šteroga!

In reply to by Gradec (nepreverjen)

bretjauzl (nepreverjen)

aja? čelavi pa je te vredi? pa europoslanc ko še slovenski ne ve?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Müro njaj na mejre (nepreverjen)

Müre püstite namejre pa sončno elektrarno naprafte.

kuna (nepreverjen)

Šarec naj najprej reši probleme "samooskrbe":
-s hrano (zaradi samooskrbe manjše od 30%, bi morali že zdavnaj zvoniti zvonci-pa nič),
-na področju varnosti in obrambe (kadrovska in materialna podhranjenost ),
-na področju zdravstva (pomanjkanje zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja, zmanjšanje čakalnih vrst),
-na področju sociale, kjer se dnevno povečuje število ljudi, ki so podvrženi revščini,
-...
Šele nato naj začne razmišljati o reševanju problema energetske samooskrbe in to na račun elektrarne, ki bi potrebe zadovoljila z deležem v višini 0,1%, ali pa še to ne, slovenskih potreb.

Putin (nepreverjen)

Vi eni, o kaksni muri pa vi debatirate da je nase, Reka mura izvira v Avstriji torej ce ze nekdo poimenuje muro za nase to lahko edino Avstrijci omenjajo za svoje...
Mura na katerem je ze vec kot 50 HE ni napravilo nobeno skodo nikomer v Avstriji, tu pri nas pa psihicno bolani ljudje panicarijo kot da bi bilo konec sveta. Interesantno se pa mi zdi najbole to da pa ne panicarijo zaradi Atomske bombe katero imamo na krškem...

Ostriž (nepreverjen)

Če kdo podpira HE je takoj podkupljen, ne eni vidimo tudi dobre stvari z he.
Peščica plačanih z proračuna je pač najbolj glasna, saj so plačani. Oni pa mislijo da zastopajo celo Pomurje. NE
Smo za in nismo podkupljeni.

S M (nepreverjen)

OD kdaj si pa Prekmurci LASTITE reko MURO to je državno vi pa si kupujte ELEKTRIKO V Avstriji če je ne marate tu ZABITI

(nepreverjen)

Šarec kolko elektrike slovenija izvozi?

STRPNEŽ (nepreverjen)

NIČ NE IZVOZI UVOZI PA OGROMNO MALO SE POZANIMAJ ............

In reply to by (nepreverjen)

(nepreverjen)

Japonci so strokovnjaki za jederske elektrarne. Zakaj je Rio mare s pacifika v akciji? S fukušime Še vedno izteka radioaktivnost.

bretjauzl (nepreverjen)

dragi okoljrvarstveniki in iniciativni civilisti: vsem ki kaj malega vedo o tehniki je jasno da bolj čistega in poceni vira elektr. en. ni. povrh vsega gre za sodobne izvedbe pretočnih HC katerih vpliv na okolje je v primerjavo z klasično izvedbo zanemarljiv. in v tem oziru vidim tudi morda kanček sebičnosti. dravske elektrarne, ki so bile dolga leta hrbtenica razvoja tudi pomurske regije so namreč dravo povsem spremenile. pa kljub temu nastali vplivi niso taki da bi lahko govorili o okoljski katastrofi. nasprotno. umiritev sicer prej divje reke je šele omogočila tukaj živecim nek soliden nivo. tu vas moram žal spet okrcati.

drava je del nature 2000 z tem so okoljevarstveniki postali pomemben dejavnik pri zsvirsnju posegov na njej. Ker je ne pustijo poglabljti zaradi prodnatih otočkov, kjer se intenzivno zarašca vrbje in tam se rade lovijo svete ptičke so poplave vsako leto hujše. Kleti ogroženih objektov  so naenkrat polne. Se preobrne cisterna z kurilnim oljem, zaradi varovanja ptičjega habitata nastane resen okoljevarstveni problem – nafta v podtalju..In tedaj okoljevarstvenikov verhjeli ali ne ni, kot tudi ne, ko treba črpat vodo iz kleti. Menda ne utegnejo. 

aha... govora je o muri. in ko se z peciklinom pelaš ob obeh straneh si lahko le žalosten. pred nekaj dnevi kolesaril med grazem in bruckom ob muri. na pozezi 50 km si elektrarne sledijo ena za drugo. višina jezov je krepko višjav od predvidene pri nas. nekatere od njnih imajo narejen by pass kanal z slapovi parki in celo naravnimi kopališči ter kolesarskimi potmi. ptičke veselo prepevajo....povsem zlito z okoljem, nabrežje urejeno. žal je naša stran v primerjavi z avstrijsko v bednem stanju in dvomim, da bi pri nas kaj takega uspelo zaradi pedantnosti okoljevarstvenikov in inicijativnih civilistopv.

bretjauzl (nepreverjen)

del dopisovanja z dopss, ki je potem ko je v postopku izdaje mnenja pokasiral nemale šolde in nato kdo bi verjel naenkrat ugotovil da gradnja verjeli ali ne slovenski perutnini NEIZMERNO škoduje

Pozdravljeni,

nimam odgovora na to vprašanje. To boste morali vprašati na DEM - oni bodo najbolje vedeli iz katerih virov in kako so financirali te raziskave. Mi tudi nismo imeli pogodbe z DEM, ampak smo bili podizvajalec segmenta za ptice in smo imeli pogodbo z nosilcem naloge.

Lep pozdrav.....

želite še več

čarni vrag (nepreverjen)

Proizvedena energija mala, uničenje maximalno.

Putin (nepreverjen)

Čarni vrag, bos ti vidu ko bo prislo do katastrofe v krskon, te bos se komaj zavedal kaj je to maximalno unicenje, ker te de cela slovenija odpisana kot je bila odpisana črnobil!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice