Nesreča rodi nesrečo in kaj hitro se lahko znajdemo v navidezno brezupnem položaju …

Žal moramo znova poročati o veliki stiski v Pomurju. V hudem pomanjkanju se je znašla družina, ki je lani izgubila očeta in moža, pretresljiva zgodba pa je zdaj zaokrožila tudi po spletu oziroma družbenih omrežjih.

Mati Vida in njena 11-letna hči živita sami, odkar si je njun oče oziroma mož zaradi zdravstvenih težav vzel življenje. Shajata le s težavo, saj je Vida zaradi zdravstvenih razlogov brezposelna. Mesečno tako s pokojnino po očetovi strani in skromno socialno podporo prejmeta le skromnih 500 evrov.

Živita v majhni hiši v jugovzhodnem delu Prekmurja, ki pa je v obupnem stanju. V večini prostorov z izjemo kuhinje vladajo nevzdržne razmere, ki ne dosegajo niti osnovnega življenjskega standarda. 

Velik problem predstavlja predvsem vlaga, brez izolacije objekta je ta povsem neobvladljiva. V notranjih prostorih se širi plesen, stene so na posameznih delih povsem prekrite s črnimi zaplatami. Povsod zamaka, načeta so tako okna kot streha, ki pušča. Odstopa celo omet, medtem ko se kopalnica, kurilnica in stranišče nahajajo tako rekoč v istem prostoru.

Stigma osamila mlado dekle

Mama bi rada svojemu otroku predvsem omogočila boljše življenje brez sramu. Dekle namreč nima prave družbe, vrstniki jo zaradi njenih okoliščin zavračajo. Ker se počuti odrinjeno, večji del časa prebije doma z mamo. Vida si želi, da bi hči odraščala v urejenih razmerah, prejemala obiske in se v družbi počutila sprejeto.

Kljub pomislekom se je zaradi resnosti položaja odločila spregovoriti in svojo stisko delila z javnostjo, v upanju na pomoč dobrih ljudi. Njuna ganljiva zgodba se je dotaknila mnogih src in tako v Pomurju kot v širši okolici so ljudje pripravljeni priskočiti na pomoč.

Gotovo bo potrebno precej gradbenega materiala in drugih potrebščin, ki bodo družini omogočale dostojno življenje. S skupnimi močmi bomo usodo morda lahko zavrteli proti lepši prihodnosti. Več o odzivu dobrih ljudi in kako lahko tudi sami pomagate, če to želite, pa v eni od naših prihodnjih objav.

S spleta

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bemti državo (nepreverjen)

Ka se najdemo skuper. Vržemo kaki evro skup pa idemo prenavlat hišo. Neke se naj organizira. Jaz sem 100 % zraven.

Madafaka4ril (nepreverjen)

Ge dan tude dvej sobote! Al pa 2 vikenda.

Krumplek (nepreverjen)

Zato mislin ka obstaja delovna akcija! Či lejko indri po Sloveniji urejajo, do njima tuj kučo vrejd zelij. Sobotainfo, vij jih pa lejko kar prijavite na tao, ci mate slike pa vse.

svaštaaa (nepreverjen)

Kolikor vem je ena delovna akcija bila obveščena o tej situaciji a so zavrnili delo, ker bi bilo preveč dela... žalostno ja...

In reply to by Krumplek (nepreverjen)

egrgreg (nepreverjen)

neje to smešno? Varjanta eh vij živejte v takšon kurce ka se nan niti ne da pomagate, ka bi mogle preveč delate.

Žalostno.

In reply to by svaštaaa (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Wtf? Nej so mogli narediti, ker je kuča v preslabon stanji in bi jo mogli podirati. Tu se nejde za lenobo in nehoteti pomagati,...3x premisli preden pa dujneš kakšno norost.

In reply to by egrgreg (nepreverjen)

kosharka (nepreverjen)
Dobrotnez (nepreverjen)

Razpisite kam se lahko kaj prispeva, razpišite termine pa idemo napravimo dobro delo in jima omogočimo človeku dostojno življenje. Dajmo pokažimo ka ne vejmo samo sinfati ampak tudi pomagati! Sem zraven!

deny (nepreverjen)

noben otrok si ne zasluži živeti v takem stanovanju

per (nepreverjen)

Vidi se kako se spoštuje Ustava RS ko gre za boržuje takoj ustavna odločba, tu ko se krši člen ustave socialna, pravica do strehe nad glavo in primerno življenje, ni nobene stranke ne zavodov za socialno politiko ni predsednika države, da bi opravljal poklic humanitarca? Včeraj je bil odbor za notranje zadeve glede ugrabitve državljana RS ko pa ta ista država deložira invalida in cele družine brezposelne pa nikakršnih izrednih sej toliko o skrbi države za drugorazrene nemočne in bolane ljudi?

??? (nepreverjen)

Kje je pa lokalna skupnost ka nič ne ukrepa pa socialna služba pa država???

xyz1 (nepreverjen)

Ajde, Sobotainfo odprite račun, ka se lejko prispeva za material, za delo pa se zorganizejramo prostovoljci pa pomoremo. Vrvlen, ka se najdejo lidge odprtih src, ki jim ni vseeno za druge... Ajde, akcija!!

Pomagamo! (nepreverjen)

Dajte že napisat kako lahko pomagamo!

Međimurec (nepreverjen)

nobena družina si ne zaslužij takega živlenja :'(
pomagajmo im da bojo imeli stanovanje dostojno človeškoga živlenja!

Grt (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Naj zaprosita za azil. Press.sarkazem.

Miča Muriči (nepreverjen)

Ta hiša z eno ali nekaj akcijami nede čez čas nič boukša kak je zdaj. Tu pomaga redna sanacija celotne hiše, ki je pa enostavno predraga ka bi se splačalo. Na vlažne stejne pa izolacijo gor dejvati nema smisla..... Po mojen bole pametno pejneze fkup ličiti pa se njima naj nabavi opremljena mobilna hiška v velikosti cca. 35 m2 ali pa dodeli kakšno socialno stanovanje. To podrtijo (se opravičujem za izraz) pa dolgoročno gledano nema smisla obnavljati. Tu se tudi ne da nekaj na hitro zriktati. Če nas je 2000 Prekmurcof ka damo 10 EUR ma 20.000 EUR in hiška je na dvorišče. V razmislek. Ali pa za zbrane pejneze njima dati v najem stanovanje sigurno ta mele za vsaj pet let najemnine in kritje ostalih stroškov in je zadeva bole pametna kak pa obnavljati takšo kučo.
Ker po obnovi de še itak potrebno takšno ali drugačno vzdrževanje hiše ki pa si ga glede na stanje v kakšnem sta ne moreta privoščiti.

Janez 90 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.
pomocko (nepreverjen)

prijavite jih na oddajo DELOVNA AKCIJA!

:) (nepreverjen)

Hvala za vas odziv .kmalu bodo odprti ttr racuni kamor boste lahko nakazali donacije .iz srca hvala za odziv❤

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Samo to bom napisal; što koga odriva iz družbe je GNOJ

L Tanja (nepreverjen)
Borja (nepreverjen)

Me veseli, da so komentarji pozitivni in pa dejstvo, koliko vas želi pomagati deklici in njeni mami. Sem prebrala komentar, za katerega je priložen link. Zmotilo me je, da je mama izjavila, da v blokovsko naselje ne moreta, ker da hčerki pomagajo v šoli. Do konca šolskega leta je le še en mesec, potem pa lahko deklica zamenja šolo, obe pa se preselita v blok (ker zgleda, so jima to rešitev ponudili), kar je najhitrejša in pametna odločitev. Verjamem, da ji boste (bomo) z opremo, če ju bosta rabili, rade volje pomagali, saj ima marsikdo kaj odveč, kar je še uporabno. Kar se pa šole tiče: deklici bodo pomoč nudili na vsaki šoli. Pa še prijatelje si bo našla, saj je v blokovskem naselju dosti otrok, tu pa zgleda, da živita sami brez sosedov. Karkoli se bo urejalo, pa bi bilo lepo, če bi nadzor prevzel kdo, pristojen za to, saj marsikdo ne ve razpolagati z denarjem oz. ga pravilno prerazporediti. Vsekakor jima želim čimprejšnjo ureditev razmer, saj temu, v čem bivata sedaj, še svinjak ne moreš reči, ne pa dom... Ja, žalostno je, da država dopušča, da kdo živi v tako bednih razmerah. Treba bi bilo z njuno zgodbo - stisko seznaniti katero od televizij. Ko/če se to stori, se običajno zadeve hitro rešijo.

In reply to by L Tanja (nepreverjen)

Pohodnik (nepreverjen)

Bomo pomagali....ampak tudi država bi naj kaj prispevala...bar tisti ki so poktlradli slovenijo...ali pa si renovirajo hiše za cele milijone...barabe!!! Siroti...upam da bo zbravi dovolj!

ne-vernik (nepreverjen)

Vprašanje je :
Je mati opravila funkcijo matere in žene, poznam primere, ki niso (matere in žene) opravile te osnovne funkcije, pa čeprav so imele vse možnosti in pogoje !?!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice