FOTO: Jure Banfi
Predsednik vlade Marjan Šarec je v Expanu gostil prvi sestanek Častnega odbora za obeleževanje 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

V Regijskem promocijskem centru v Murski Soboti so zbrani člani častnega odbora obravnavali aktivnosti in dogodke, ki potekajo v jubilejnem letu, ter opredelili operativni načrt za nadaljevanje izvajanja programa. Uvodoma je premier dejal, da je s ponosom in z veseljem sprejel zaupano nalogo.

"Verjamem, da je ta 100. obletnica tako izjemnega pomena, da je prav, da združimo vse sile, ki jih imamo na voljo, da obletnico obeležimo tako, kot se za naš narod spodobi,« je povedal Šarec in dodal: »Vsak bo dodal svoj kamenček v ta mozaik, vrhunec pa bo proslava v avgustu."

Po njegovih besedah je izjemnega pomena, da praznik mine v duhu sodelovanja.

"Živimo v sožitju in nikogar ne izključujemo, nikomur ne vsiljujemo svojega, želimo pa seveda ohranjati, kar je naše, slovensko," razlaga premier, ki proslavo vidi kot dokaz enotnosti slovenskega naroda in enotnosti vseh, ki živijo na tem območju. 

Dogodki čez vse leto

Pred sto leti je bilo na mirovni konferenci v Parizu odločeno o usodi Prekmurja. S sklepi pariške mirovne konference je bilo Prekmurje priključeno Sloveniji, prekmurski Slovenci pa združeni z matičnim narodom.

Obeležitev obletnice je tako za Prekmurce in tudi za vse državljane ter državljanke Republike Slovenije posebnega pomena. Prav zaradi pomembnosti jubileja je Vlada Republike Slovenije na svoji seji 25. aprila letos imenovala častni odbor, ki bo bdel nad dogodki v počastitev obletnici.

Dogodki in aktivnosti se bodo odvijali čez vse leto, njihov namen pa je v zavesti Slovencev utrditi zavedanje o pomembnosti odločitve, sprejete na mirovni konferenci, ob hkratni afirmaciji Prekmurja kot območja, na katerem živijo v medsebojnem razumevanju in spoštovanju pripadniki večinskega naroda, pripadniki Madžarov, Hrvatov, Romov, nekoč pa tudi Judov in Nemcev, ki vsi v sožitju razvijajo svoje kulturne tradicije ter izpovedujejo različne kulturne in verske identitete.

Izpostaviti zaslužne za priključitev

Osnovni cilj načrtovanih aktivnosti je, da bo obeležitev priključitve predstavljena tako domači kot tudi širši slovenski in mednarodni javnosti, da se na primeren način izpostavijo tisti, ki so najbolj zaslužni, da se je priključitev k matični domovini sploh zgodila.

Prav tako je obletnica tudi priložnost za krepitev vedenja o lokalnem in širšem slovenskem okolju, za krepitev prekmurske samozavesti ter za ovrednotenje gospodarskih razvojnih dimenzij, hkrati pa je tudi spodbuda za povezovanje in koriščenje razvojnih potencialov Prekmurja. 

Foto: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Varandero (nepreverjen)

Tega klovna klovna s lesno šolo ki jo je opravil komaj zdaj pa je glavni hlapci Slovenci ki ste ga volili ljudje so kot ovce

per (nepreverjen)

No spoštovani dvojni doktor, če si hlapec kakemu desetarju zadrži za sebe in malo počisti svoj prag, če ga imaš seveda?

In reply to by Varandero (nepreverjen)

Praznik 12345 (nepreverjen)

Z temi očali su super tak kak trbej

MUZIKAŠ (nepreverjen)

Ne vem kaj se po vsej sili silijo zraven k temu praznovanji kakšen jim je razlog ? Prekmurci, naši predniki so bili pred 100 leti sami sposobni voditi vse aktivnosti. In po 100 letih izgleda, da več to ne znamo oziroma nam "strici iz ozadja" ne dopustijo da praznujemo, nikakor ne rabimo vseh teh vrinjenih ne Prekmurcev saj je to praznik Prekmurcev ne pa praznik Šarca, Kučana, Jevška itd. naj kar ostanejo v Ljubljani in tam praznujejo. Ko pa bodo, če bodo kdaj rezultati njihovega dela pokazali, da Prekmurci nismo po vseh merilih na zadnjem mestu v Sloveniji potem pa lahko pridejo preko Müjre na to stran v pokrajino Prekmurje, pozabljeno od vseh vsa ta pretekla leta, sram jih je lahko.

čarni vrag (nepreverjen)

Šarec bi lejko nastopo kak Serpentinšek s svojim komadom Babe ferdamane...

G (nepreverjen)

Varandero,
ti še osnovne šole nimaš, kaj šele lesno. Nihče ti ne očita koga ti voliš, zato tudi druge pusti. Če so nekateri ljudje ovce, ki so volili, kot so volili, potem si ti volk. Tudi, če je Šarec klovn, mu ti niti do gležnjev ne segaš.

H (nepreverjen)

Koga briga kaj ima za sole Varandero? Kdo je on? Pa saj ni on predsednik vlade. On ne odloca o blaginji in davkih teh ljudi. On ne odloca o varnosti v republiki. Zakaj bi neki no name Varandero, komu moral do kam segati. Ali se Sarec primerja z no name kritikom? Ocitno se lahko. Komentar je pa podoben šarcizemu.

In reply to by G (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Po tvoje pa lahko enostransko žali in pljuje po drugem, ki te sploh ne omenja oz.lahko lažeš in širiš neresnico komentar je podoben tvoji ideologiji, ki se imenuje nestrpnost?

In reply to by H (nepreverjen)

Klepec (nepreverjen)

Je prav, do obletnico obeležimo v znamenju rdeče kravate? Ker so nam priključitev priborili komunisti na stalnem položaju v Ljubljani?

Orthodox (nepreverjen)
12 evrov (nepreverjen)

Ge bi samo pijto če so plačali vstopnino 12 evrov? No ker mi drujge moremo

pravavlada (nepreverjen)

Valda ka so! Pravila za fse veljajo!!

In reply to by 12 evrov (nepreverjen)

Vipko
Truplo

... pa verjetno je bil tam na "povabilo" našega župana? Torej bi moral vstopnice plačati...? Sicer pa... ne bodi hecen!

Tole drvarnico reklamirajo na vse kriplje... po portalih, ni ga mesec, ko ni slike v Soboških novinah in vrag si ga vedi, kje še? Mora jim iti dokaj slabo... in probajo popraviti, če se sploh da kaj popraviti.

Sicer pa bo prvi znak potopa... ko tisti gostinec odpove najem lokala. In na jesen... se bo to sigurno zgodilo!

Kot občan pa čakam, da dajo neko poročilo o enomesečnem delovanju, predvsem finančnim, pokrepljeno seveda s številkami in ne besednim "nakladanjem"!

In reply to by 12 evrov (nepreverjen)

(nepreverjen)

Če bi še hoteli jesti kak se šika bi lejko šli v laguno.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice