Z današnjim dnem se dokončno izteka obdobje tiskanja bankovcev za 500 evrov. Večina centralnih bank območja z evrom vijolične bankovce prenehala izdajati s 26. januarjem.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je sklep, da trajno ukine izdelavo bankovca za 500 evrov in ga izključi iz nabora posodobljenih evrskih bankovcev serije Evropa, sprejel maja 2016.

Razlog za odločitev so bila tveganja, da je mogoče bankovce z velikimi zneski zlahka uporabiti za financiranje terorizma in pranje denarja.

Bankovci za 500 evrov kljub temu, da jih centralne banke ne bodo več izdajale, ostajajo zakonito plačilno sredstvo v območju z evrom. Konec lanskega leta so med vsemi bankovci, merjeno po količini bankovcev v obtoku, predstavljali 2,3 odstotka, po vrednosti pa 21,2 odstotka.

Prihajata nova bankovca za 100 in 200 evrov

Konec maja bodo centralne banke kot zadnja dva apoena iz serije bankovcev Evropa v obtok poslale nova bankovca za 100 in 200 evrov. S tem se bo končala temeljita varnostna prenova bankovcev, saj je ECB že prenovila bankovce za 10, 20 in 50 evrov.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ko smo imeli (nepreverjen)

Jugoslovanske dinarcke smo ziveli bolje ... . Bili smo ponosen narod s lastno valuto.

ena huda teta (nepreverjen)

Ehh, kak si pameten. Ja, res smo imeli dinarje. In z milijoni dinarjev sem šel v trgovino po dnevnih nakupih. Hudo dobro smo živeli. Vsega je bilo v izobilju, trgovine na vsakem vogalu, ki so bile ful založene, vozili smo BMW, Audi, Mercedes. Danes smo pa siromaki. Trgovin nimamo. Še tiste, ki so, so zelo slabo založene. Nič se ne dobi. Za skoraj vse moramo v tujino. Tudi po kavo in pralni prašek. Pa Fičote vozimo in Yugece. Res nam gre slabo danes.

In reply to by Ko smo imeli (nepreverjen)

fghfgh (nepreverjen)

500€ je tak bil smotane pejnez.. še bole pa lidgej ka so šli na bankomat zdignole 600€ pa te šli 500€ gor menjavat v merkator

lažeš (nepreverjen)

Bankomat nigdar ne vrže 500€ tak ka si ne zmišlavli. V bankomati so samo 4 škatle z bankovci - 10€, 20€, 50€ in 100€ - za izdajanje gotovine. Bankomat spejema vse vrednosti bakovcev, tudi 500€, vendar izdaja samo 4 prvo omenjene. Tak ka si rajši naslednjič kaj drugoga zmisli gda boš palik ščeo lagati po forumaj.

In reply to by fghfgh (nepreverjen)

Starejše novice