Samo Herceg v gnetenju testa uživa že od otroških let, zato ne čudi, da je na mednarodnem tekmovanju v peki pice zasedel drugo mesto.

Pica je veliko več kot običajna jed. Nekoč je bila hrana revežev, danes pa ena najbolj znanih in svetovno priljubljenih jedi na svetu. Veliko ljudi se preizkusi v pici pek, eni ljubiteljsko, drugi na profesionalni ravni. Prekmurje, kot kaže premore veliko odličnih picopekov, lani je namreč naziv najboljšega picopeka v Sloveniji osvojil Martin Žokš, letos pa je na mednarodnem tekmovanju v peki pic v Splitu blestel Samo Herceg.

Med tistimi, ki je že v otroških letih gnetel testo in pekel prve pice je tudi Samo Herceg iz Sebeborcev. Na začetku ljubiteljska peka je prerasla v veliko večjo strast, Herceg je namreč udeleženec državnih in mednarodnih profesionalnih tekmovanj v peki pic.

"Peka pic me je zanimala že od malih nog, posledično sem se zato tudi izšolal za peka. Kar sedem let sem nato delal v pekarni, a sem se dela tam naveličal," pravi Herceg, ki se je nato zaposlil v Gornji Radgoni, kjer je skrbel za peko pic.

Veliko je odvisno od moke

Pred letom dni se jima je z izbranko ponudila priložnost, da prevzameta gostilno Trta Gril v Murski Soboti. Najprej so bili strankam na voljo hamburgerji, nato sta na meni dodala tudi pico, pri kateri naš sogovornik s pridom izkorišča znanje, ki si ga je pridobil z delom v pekarni.

"Verjeli ali ne, veliko je odvisno od moke," pravi Herceg in pove, da je za popolno testo treba dodati tudi nekaj ostre moke. "Nato dodamo še sol, kvas, vodo in olje.”

Vendar pa kot pravi, je od samega nadeva na pici bolj pomembno testo, saj stvari na pici ne morejo popraviti okusa, če testo ni dobro. Je pa res, da so pice pri nas veliko bolj obložene, kot je to navada v Italiji. Zato se na tekmovanjih, ki jih obiskuje, ocenjuje pica margarita.

"Pri njih je margarita najbolj cenjena pica, saj tam najbolj do izraza pride prav testo," pravi. Herceg se je letos udeležil mednarodnega tekmovanja v peki pic v Splitu, kjer so strokovno žirijo sestavljali svetovno priznani peki in večkratni prvaki v peki pic. Hercegu jih je uspelo prepričati. "Mislil sem, da nimam možnosti, na koncu pa sem osvojil drugo mesto. Kolikor vem, mi je to doslej uspelo kot edinemu Slovencu," pravi.

Polnjen rob poskrbi, da na krožniku ne ostane nič

Sodnikov pa ni prepričal z margarito, saj je na pico dodal še pršut, češnjev paradižnik in baziliko. Zdaj je pred njim novo veliko tekmovanje, poleti namreč odhaja na svetovno prvenstvo v Neaplju, zato zdaj izpopolnjuje recepturo za pico, s katero se bo predstavil.

Ker je v času hude konkurence treba prepričati stranke, se večkrat rad poigra z različnimi vrstami testa in mu doda različne sestavine, od ocvirkov pa do pražene čebule. Vseeno pa ljudje pri njem najbolj prisegajo na "Goričko" pico, kjer poleg domače šunke in salame ter slanine lahko uživajo tudi v robu pice, ki ga nadeva s panceto. "Na tak način poskrbimo, da na krožniku od pice ne ostane nič," smeje zaključi Herceg.

Kaj potrebujete za dobro pico (masa za pet ljudi)

- 900 g gladke moke
- 100 g ostre moke
- 20 g soli
- polovica malega kvasa
- 0,5 dcl olivnega olja
- 0,5 l vode
- 6g sladkorja
- pršut
- bazilika
- češnjev paradižnik
- naribani sir
- mozzarela

Umesimo testo, počakamo da vzhaja in ga razdelimo na pet enakih delov. Testo raztegnemo in najprej dodamo pelate. Po testu razporedimo sir in damo pico v pečico na temperaturo 200 stopinj ter pečemo od 5 do 7 minut. Nato na pico dodamo natrgan pršut, natrgano mozzarelo in češnjev paradižnik. Na koncu dodamo še list bazilike in pica je pripravljena.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
miicika (nepreverjen)

ČESTITKE IN USPEH NA SVETOVNEM PRVENSTVU.

DeepOnion (nepreverjen)

Čestitke!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ko bom velik bom pico pek
Bom pekel tudi druge pice,
najrajši pa sosedovo

Satan666 (nepreverjen)

Ko boš ti velik boš drek.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

drek ti je foter
drekarica ti je mama
driska ti je sestra
smrdljivi pomladek komunajzerjev pa je tvoj brat

In reply to by Satan666 (nepreverjen)

Borka.. (nepreverjen)

Nevoscljivost na visku.. iq pa nizko..

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

vsak ki mi bo dal minus je peder

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

nikaloo (nepreverjen)

ravno na ekspoju, porazno.
folk malo si poglednite kak je fajn zelena voda na lokaciji kje so natedili cuj

Picaaaa (nepreverjen)

Zelo dobre pice

Starejše novice