Minuli četrtek sta v Enoti za transfuzijsko dejavnost Murska Sobota stotič darovala kri dva krvodajalca. V letošnjem letu sta to prva stokratnika, ki sta seznam krvodajalcev stokratnikov od leta 1956 pa do danes tako povečala na 66 krvodajalcev.

Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. S številom krvodajalcev se Slovenija uvršča v evropsko povprečje, najpomembnejše pa je, da smo na področju preskrbe s krvjo samozadostni. To pomeni, da v celoti pokrivamo potrebe lastnega zdravstva po krvi. 

V Sloveniji potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. 

Zelo dobro razvita pa je tudi krvodajalska dejavnost v murskosoboški bolnišnici. 

Našteli že 66 stokratnikov 

Na seznamu krvodajalcev rekorderjev, ki so kri darovali 100-krat, se je od ustanovitve transfuzijske postaje Splošne bolnišnice Murska Sobota dne 1. 1. 1956 pa vse do danes zvrstilo kar 66 krvodajalcev.

Za vsakega krvodajalca 100-kratnika je v murskosoboški bolnišnici v prostorih Enote za transfuzijsko dejavnost pripravljen sprejem in pogostitev, kar je že tradicija, s tem se krvodajalcem na nek način zahvalijo za njihovo humanost in prispevek k reševanju življenj. 

Kri lahko daruje vsaka oseba med 18. in 65. letom starosti, ki: 
•    tehta več kot 50 kilogramov oziroma je njen volumen krvi, izračunan na podlagi telesne višine in telesne mase, več kot 3500 ml; 
•    je dobrega zdravja in počutja; 
•    ima vrednosti hemoglobina 135 g/l (moški) in 125 g/l (ženske).

Moški lahko kri darujejo na vsake tri mesece, ženske pa na vsake štiri mesece. 

Krvodajalska akcija ob mednarodnem dnevu medicinskih sester

Da je ozaveščenost o velikem pomenu preskrbe s krvjo med prebivalstvom naše regije velika, pričajo tudi številne organizirane krvodajalske akcije različnih poklicnih ali interesnih skupin. 

Tako bo ob mednarodnem dnevu medicinskih sester v murskosoboški bolnišnici potekalo več aktivnosti, med drugim tudi krvodajalska akcija študentov Alma Mater Europaea, ki bo 9. maja. 

Ob tem dogodku bo v avli kirurškega bloka od 9. ure naprej pripravljena tudi stojnica, kjer se bo možno temeljiteje informirati o krvodajalstvu, merili pa bodo tudi krvni sladkor in pritisk.

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ne darovala (nepreverjen)

medicinci so 'kradli' kri ...

administrator (nepreverjen)

baje medicinske sestre ponoči pa podnevi delajo,
,no kaj že delajo
ene celo pušijo

12345677889 (nepreverjen)

Najslabša bolnica na svetu. Z majho boleznijo prišel v bolnico odšel kot kronični bolnik. Sramota niti psa več nebi v to štalo pelo. Svinje proklete vsi ki so tan.

Starejše novice