FOTO: Jure Banfi
S slovesno otvoritvijo paviljona Expano široko odprli Vrata v Pomurje.

Na obrežju Soboškega jezera pravkar poteka uradno odprtje paviljona Expano, ki je že pred časom sprejel predstavnike medijev in jih popeljali po svojih prostorih. 

Slovesnega dogodka so se danes med drugim udeležili predsednik Državnega zbora Dejan Židan, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in župan Mestne občine Aleksander Jevšek, pa tudi gostje iz tujine. Zbrane je kot slavnostni govornik nagovoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek:

Župan Mestne občine Murska Sobota Aleksander Jevšek se je zahvalil vsem, "ki so pred štirimi leti imeli idejo in pogum, da paviljon iz Milana pripeljejo v Mursko Soboto" in ob tem dodal:

"Expano je nedvomno naš največji projekt. Ne le zato, ker smo na obrežje Soboškega jezera postavili ta čudovit paviljon, ampak predvsem zato, ker nam vsem skupaj odpira povsem nove, trajnostne priložnosti za to, da Pomurje postavimo na zemljevid izjemnih turističnih destinacij. Ker lahko z njim bistveno dvignemo dodano vrednost našega turizma, da bodo naši turistični delavci bolje plačani, da se bodo naložbe v pomurski turizem obrestovale, da bodo novo ponudbo ustvarjali naši ljudje in da bo od turizma jutri bolje živelo več pomurskih družin."

"Pri izbiri lokacije za ponovno postavitev slovenskega paviljona sem od vsega začetka dajal prednost vsebini in doprinosu, ki ga bo paviljon predstavljal za regijo, v katero bo umeščen. Murska Sobota je nedvomno imela jasno vizijo, kaj bo s tem objektom počela in lahko rečem, da je bila umestitev objekta sem ob Soboško jezero strateška investicija v Pomurje. Ne zgolj v obliki paviljona, ki ga občina lahko trajno uporablja, država je Pomurju za ponovno postavitev paviljona namenila tudi milijon evrov. Prepričan sem, da se bo ta investicija povrnila v obliki okrepljene gospodarske moči regije – torej skozi povečan obisk turistov in organizacijo poslovnih dejavnosti okoli paviljona," je povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, ki je julija 2016 skupaj s takratnim predsednikom Vlade Republike Slovenije Mirom Cerarjem Mestni občini Murska Sobota v upravljanje predal paviljon, ki je predstavljal Slovenijo v Milanu.

"Kot domačin sem velikokrat tukaj. Zato sem lahko v živo opazoval ta napredek in to preobrazbo od industrijskega k zelenemu, od neurejenega k urejenemu, od zaprtega k odprtemu. Expano pooseblja vizijo mesta in regije. To je regijski projekt, pomemben za to, da z njim bolje predstavimo Pomurje, njegovo turistično ponudbo in naložbene priložnosti. Zato vidim Expano kot katalizator preobrazbe tega prostora, ki je še včeraj predstavljal neizkoriščeno in degradirano območje, pa tudi občine in Pomurja," pa je dejal predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Dejan Židan.

Srečajte se s hologrami živali in poletite nad Pomurjem

Nova pomurska atrakcija bo javnosti ponudila zanimiva doživetja. V prostorih objekta se nahaja več različnih tematskih točk, ki predstavijo regijo iz različnih zornih kotov, trgovina z regijskimi produkti in spominki, center mobilnosti, restavracija kot kulinarični laboratorij panonskih dobrot ter prijeten kotiček za posedanje ob kavi. 

Med drugim nam Expano predstavlja zaklade narave. Obiskovalci se na primer lahko srečajo s hologrami značilnih pomurskih živali in rastlin, prav tako lahko uživajo v 3-D potovanju skozi čas, ki nudi podatke o nastanku Pomurja.

S pomočjo ogromne panoramske fotografije se lahko po Pomurju odpravijo kar v notranjosti paviljona. "Gigafotografija" jim namreč omogoča, da si različne lokacije v širši okolici približajo in o njih pridobijo dodatne informacije.

Ustvarjalci so pripravili še neuroterme, kjer lahko s pomočjo misli premikamo vodo. Vrhunec Expano doživetja naj bi za mnoge predstavljal virtualni polet z balonom nad Pomurjem, sprehodimo pa se lahko še po neskončni sobi.

Vrata v Pomurje so široko razprta

Z odprtjem paviljona Expano so danes torej dokončno realizirali projekt, ki se je začel že pred časom, z ureditvijo okolice jezera, katerega celotna južna brežina je namenjena športu, in postavitvijo gibalnega parka.

Park za gibanje in motoriko s kar 35 postajami predstavlja priložnost za vsakodnevno rekreacijo. Skupaj z naravnim kopališčem, pontonskim otokom, prostorom za piknike, infrastrukturo za številne športne aktivnosti in večjim prireditvenim prostorom je predstavljal investicijo v višini 1.400.000 evrov.

Izvedbo projekta Vrata v Pomurje – regijski promocijski center sta sofinancirala Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Njegova vrednost znaša 4,8 mlijona evrov, od tega 2,6 milijona evrov (54 odstotkov) predstavljajo sredstva EU in RS, 1,0 milijon evrov (21 odstotkov) sredstva iz Pomurskega zakona ter 1,2 milijona evrov (25 odstotkov) sredstva Mestne občine Murska Sobota.

Prihodnji konec tedna še zabavne vodne in obvodne aktivnosti

Regijski promocijski center Expano bo tako že jutri ob 10. uri sprejel prve goste in začel z obratovanjem. K obisku vabijo gostilna, Regijski TIC in razstava v interaktivnem doživljajskem parku. Na pestre aktivnosti v sklopu otvoritvenega vikenda pa bomo medtem morali še nekoliko počakati.

Zabavni spremljevalni program, ki so ga ob odprtju paviljona načrtovali za ta konec tedna, je namreč zaradi neugodne vremenske napovedi bil prestavljen na naslednji konec tedna.

Kot smo poročali, organizatorji v Zavodu za kulturo, turizem in šport Murska Sobota pripravljajo športne aktivnosti, ob turističnih in kulinaričnih stojnicah pa se bo odvil pester glasbeni program v izvedbi domačih glasbenikov. Več o vodnih in obvodnih aktivnostih ter pestrem glasbenem programu, ki se nam obetajo, lahko preberete v povezani novici:

FOTO: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (52)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Prekmurec3 (nepreverjen)

Olga Belec - najuglednejši gost. Bruh...

gost25 (nepreverjen)

MORSKA HOBOTNICA

In reply to by Prekmurec3 (nepreverjen)

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

mi je povedal administrator da je ta expano eno veliko obično sranje
jaz sem mojemu psu lepši pesjk postvil ko t je ta uta

In reply to by gost25 (nepreverjen)

Krim (nepreverjen)

Kaj pa Golobič tam dela?

In reply to by Prekmurec3 (nepreverjen)

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

sere ko golub

In reply to by Krim (nepreverjen)

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

sem slišal da so bilo gosti iz tujine
Slobodan Miloševič
Adolf Hitler
Benedito Musolini
Josip Broz titek
Ču En laj
Erik Honeker
Josip Staljin
Baje je bilo zelo prisrčno snidenje starih veteranof
igrali so Marseljezo in internacionalo in podobna sranja

In reply to by ehmeti mehmeti (nepreverjen)

kava (nepreverjen)

Ne ven šteri je vekši menedžer, Židan ali Jevšek?

In reply to by Prekmurec3 (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

A že. Škoooda, mi bi pa še radi vsak dan tri nove članke šteli na temo expano. Tak je fajn bilou, ka ste več kak leto dni ponavljali eno te isto, ka se nan je praf vsedlo v srece.

icterus (nepreverjen)

kelko politične sodrge na eni sliki

per (nepreverjen)

Kda te stare komuniste vidin na kupi, ka so pred 30 letami nej meli za burek zdaj novodobni milijonarji mi ide na bruhanje naj dokažejo izvor premoženja pa te se naj slikajo?

RRA (nepreverjen)

Vej pa Janše nega na niti eni sliki, ka palamudiš neka na pamet?

In reply to by per (nepreverjen)

RRA (nepreverjen)

Ka mi zaj minuse talate, vej san se pa nikaj nej zlago. :)
Edino Janša je med trenutnimi našimi politiki bivši komunistični funkcionar, keri nemre dokazati izvor svojoga premoženja. :)

In reply to by RRA (nepreverjen)

icterus (nepreverjen)
ehmeti mehmeti (nepreverjen)

jebal ti Janša mater

In reply to by RRA (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

vsi ki ste RRA dali plus ste sigurno pedri

In reply to by RRA (nepreverjen)

RRA (nepreverjen)

Vse je tan lepou, pa super zrihtano...... tak notri kak okolica. Mislin ka ma potencial in ka de se prijelo. Edino ka je meni tan nej fajn je vodstveni kader. Expano do vodili lidje keri se cejli život selijo iz ene agencije v drugo in za njimi neje še nigi ostalo nič oprijemljivoga. In še zdaj do dale odavali meglo. Sami teoretiki, od prakse pa pojma nemajo. Mislin ka de ta ženska tan edino zaviralni faktor, nej pa pospeševalni. Vačik pa kak san pravo - super..... komaj čakan poletje na kamenšnici.

Berek (nepreverjen)

Tau ti je isto kak Krajinski park Goričko. Ova fse zavira.

In reply to by RRA (nepreverjen)

Julka (nepreverjen)

Tak,zdaj pa jest pa pit pa se naslajat na lastnih lovorikah...

nikolaus (nepreverjen)

fejst gužva???je še ge kakši plac??ka te prijden..nebi se rad gužval.lp

šamprca (nepreverjen)

Ka Praščiček je igral ? Hitro bo to krepnilo in se zaprlo pa te mo vidli što bo vse povabljeni ,ko bodo zapirali

Vipko
Truplo

No res, "ljudska" vlada in "ljudski" župan s samimi izbranci, po domače "povezanimi"!

A sama drvarnica pa ni dovolj mondena in velika... da so se morali povabljenci gnesti v šotoru, kakor Indijanci pred stopetdesetimi leti?

Za nas navadne smrtnike... seveda ni mesta! Ker imam drugo nedeljo rojstni dan vsaj upam, če se slučajno pojavim tam, da me kaj malega častijo? Če že ti, kateri nimajo malih plač lahko zastonj pijejo in jejo... zakaj ne bi mogel jaz in še vsaj nekdo tak, kateri kaj praznuje... v soboto in nedeljo? Tole slednje za hec... omenil pa sem!

STRPNEŽ (nepreverjen)

Če bi ta drhal prišla odpirat kako tovarno da bi prekmurci ime delo bi bilo lepo ,samo to niso sposobni važno je ka oni mafnejo ,ljudje pa jim nasedajo žalostno ............................

kanžor

Jah vej of Gančki tolovaj tűdi tan pa Miloševič rejsan sami takši so se tam najšli .Ge pa te deklica nej bila ?

Smrk (nepreverjen)

Kak že jay z repa = grand opening , grand closening :) Bou pomagaj, neven ce je nej se Jernej Stromajer med njimi. Sama rdeča smetana.

Baskiuo (nepreverjen)

Ge pa palček v rjavih čeveljcih?

Mura je večna (nepreverjen)

podgana ga je popapcala

In reply to by Baskiuo (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

copy/paste:

Politik, ki nima smisla za humor, naj se umakne, saj je dolgočasen

OK - BUM (nepreverjen)

Zakaj so pa te v šatori bilij ? ka pa te majo v toj velkoj drvarnici ka nega mesta za otvoritev. Tudi tou ka je otvoritev bijla samo za izbrance pa navadno ljudstvo nej smelo zraven je SRAMOTA Ali vas tou ne spominja malo na rasizem pa na delitev na prvorazredne in ostale nas tlačane ali hlapce. Drugo nedelo na Velko noč te de pa ljudstvo lejko šlo samo boste plačali drago vstopnino pa ne boste zabadav žrli pa pilij kak so tej danes.

Julka (nepreverjen)

Bravo OK - BUM, točno tak.Sramota!

In reply to by OK - BUM (nepreverjen)

Julka (nepreverjen)

Bravo OK - BUM, točno tak.Sramota!

In reply to by OK - BUM (nepreverjen)

sobočanec22 (nepreverjen)

Zdaj pa včasi rdeča delegacija dale na ogled ekspanoja v Dubaj, en teden de van zadosta zašenki, Slovenijo de stala predstavitev samo 10 miljonov€. Na pušči bi pasala še ena takšna drvarnica.

Don corleone (nepreverjen)

Bravo g.zupan , idemo dale?

kanžor

Te mali akvarij je koštal 30,000 tisoč € to pa nišče ne poroča

Hoot (nepreverjen)

Naj ma Jevšek ta expano.

black panter

so seronje plačali vstopnino....

Mura je večna (nepreverjen)

osebe iz javnih hiš imajo prost vstop

In reply to by black panter

Jao (nepreverjen)

Malo se je zagučo. Mislo je najdražji.

Prekmurec1 (nepreverjen)

3,4 za slovenske banditna kujpi, kere so nas pripelale tan ge smo zdaj. Lejko gejo za naspejnaze, banda nenazrana, se domov so njin spakivali ka je ostalo..

jani r (nepreverjen)

sramota,žalost in beda rdečih,za nas manjvredne je vreme kao krivo za elito se postavi šotor in pojedina.za nas manjvredne občane pa naslednjo soboto vstopnino,da vse to požrtijo katero so včeraj imeli plačamo.

Vipko
Truplo

"Izredni projekt", kateri se bo samovzdrževal, nudil nekaj "kvalitetnih" delovnih mest, pritegnil bo "mase" turistov! Izjave za na Mars... tudi, ker že sedaj ni za to "drvarnico" nekega medijskega zanimanja, brez katerega pa ne bo ne turistov, ne zanimanja...

Kako drugače pojasniti dejstvo, da včeraj o tem niti besede na Kanalu A v oddaji Svet, katera je po mojem zelo gledana v Sloveniji? Da je pripeljal po petnajstih letih v Kočevje ponovno tovorni vlak so prikazali in to ne v pol minute, o tem "veleprojektu" pa nič. Ker gledam dnevnik na POP Tv-ju, tudi tam nisem videl o tem "oknu v svet" ničesar, čeprav nisem gledal ravno celotnih poročil... Da bi ravno takrat pil kavo malce dvomim?

Poročanje lokalnih medijskih hiš... tega ravno ne gledajo na Madžarskem, Slovaškem, Ukrajini... naštel sem države, katerih državljani se bodo več ali manj tu vozili mimo ravno na... Jadran! In se ravno ne... ustavljali.

@Jani R: kar dobro napisano, čeprav malce otožno... je pa vse res.

ovcke (nepreverjen)

Resan ne ven zakoj smo tudi mi navadni obcani Murske Sobote nej mogli vceraj biti tan?

black panter

včeraj je bilo za živino,drugič de pa za rajo...

butalec (nepreverjen)

Ka pa, če de "raja" to bojkotejrala?
Gnes je že tak zgledalo!

In reply to by black panter

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

Občani Sobote smo nej mogli biti tan, ker so komunisti in njihovi privilegiranci pokazali in dokazali, da so oni elita, ki žre in pije zastonj, mi ostali pa hlapci. Pa se jes pitam ali ne bi morala politika ravno služiti ljudstvu, zato pa dobro premisliti koga volimo na volitvah.

gost46 (nepreverjen)

Le kako so lahko kurbe zastonj žrli in pili pa še vstopnine niso plačali

OK - PUF (nepreverjen)

Komunisti spet divjajo .
SKRIJTE PSE IN OTROKE

Cenik (nepreverjen)

Vstopnice za ogled v interaktivnega doživljajskega parka Expano lahko kupite na spletnem mestu ali na blagajni v Expanu.
Vstopnica vključuje ogled razstave v interaktivnem doživljajskem parku Expano.

Odrasli
12,00 EUR

Otroci do 6 let
prost vstop

Otroci 6-15 let
8,00 EUR

Dijaki, študentje, upokojenci
10,00 EUR

Družina
(2 odrasla + 1 ali več otrok do 15 let)
28,00 EUR

Ustavni (nepreverjen)

PACHAMAMA je super zadeva. Čisto Pomurje. Pa s koga se norca delate.

E-na lastovka (nepreverjen)

Nov kongresni center KPS (beri: komunistične partije Slovenije)!

Viktor-o (nepreverjen)

Bogme, ne v Dubaju, ne v Tel Avivu nisem videl česa bolj veličastnega. Čestitam vam, sosedje!

naftaš (nepreverjen)

Pizdičeviči se preseravajo pod pretvezo koliko jim je za okolje,,istočasno pa se vozijo z elektriko, ki je bila proizvedena v Šoštanju ,,Dragi moji ta električni avto bolj uničuje okolje kot parna lokomotiva, kajti parna lokomotiva porabi vso energijo premoga direktno v peči in z boljšim izkoristkom, kot je pretvorba energije v Šoštanju.Tam gre premog najprev v peč in ta segreje vodo, ki se upari , ta para pa poganja turbine, ki poganjajo generator in tukaj dragi moji je pretvorba samo z 30%izkoristkom - če je -,,Potej je tu še prenosno omrežje ki ima tudi tam okoli 5 do 10 % iizgube,,potem so tu še izgube preko polnjenja akumulatorjev in dragi moji , to električno sranje ima samo cca 20 % izkoristek premoga, ki ga nakopljejo v Šoštanju, In kdo je tukaj bedak,,Mi davkoplačevalci, ki jim celo subvencioniramo nakupe takega sranja, obenem pa sami sebi kopljemo luknjo v katero bomo padli,Kajti ta električna energija je veliko veliko krat bolj onesnažena kot energija dizla ali bencina, ki bi ga za isto pot porabili.
In potem se tukaj pricufiknjejo še politiki, tako levi kot desni, Golazen jedna -pa saj so prebutasti, ker ne vedo od kod pride elektrika

kepa (nepreverjen)

Do objekta imate dragi sprehajalci na razpolago cesto rezervirano za motorna vozila

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice