FOTO: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Izbrana je idejna zasnovo paviljona, s katerim se bo Slovenija predstavljala na svetovni razstavi Expo 2020 v Dubaju. Paviljon, ki bo predvidoma stal pet milijonov evrov, bo predstavljal slovensko naravo, gospodarstvo in kulturo.

Razstava bo priložnost za mednarodno promocijo Slovenijo ter povečanje njene politične, gospodarske in kulturne prepoznavnosti, je na novinarski konferenci danes v Ljubljani dejala državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar.

"Predvsem si želimo, da bo priložnost za slovensko gospodarstvo za iskanje novih poslovnih priložnosti in prepoznavanje slovenskega turizma, kulture in športa," je dodala.

Izbira idejne zasnove paviljona je prva faza predstavitve Slovenije na Expu, kjer bo Slovenija na svojem razstavnem prostoru velikosti 1550 kvadratnih metrov sodelovala v sklopu "trajnosti". Izbrana rešitev družbe Magnet Design za paviljon predvideva objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali
Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in, v času razstave, v puščavi.

Pritličje bo zaznamovala voda, s čimer bodo predstavljali slovensko morje, reke in jezera, predvsem pa pitno vodo, je pojasnil Robert Klun iz družbe Magnet Design. Voda bo obkrožala osrednji del, ki bo trg z označenimi stranmi neba na tleh, ki bodo predstavljale pomembno lego Slovenije na križišču prometnih poti.

Prvo nadstropje bo predstavljalo slovenski gozd, po obodu objekta iz lesene konstrukcije bodo namreč nameščene zelene rastline, ki bodo v času razstave hlajene in vlažene, s čimer bodo obiskovalcem nudili osvežitev. To nadstropje velikosti 550 kvadratnih metrov bo osrednji prireditveni del za predstavitve širšemu krogu obiskovalcev, naenkrat bo lahko sprejelo od 150 do 200 ljudi.

Drugo nadstropje, ki bo namenjeno VIP-gostom, pa bo predstavljalo slovensko gospodarstvo. Streha objekta bo namreč oblikovana kot sito, ki je bil eden od izdelkov ribniške suhe robe, ki so pred 400 leti kot prvi slovenski izdelki dobili dovoljenje za prodajo v tujini, je dejal Klun. Slovenski razstavni prostor s paviljonom, ki bo visok okoli 15 metrov, bo stal ob enem od treh glavnih vhodov na prizorišče.

Predstavitev Slovenije bo predvidoma stala skupno 9,7 milijona evrov. Svetovna razstava bo v Dubaju potekala od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021, in sicer pod sloganom Povezovanje idej za prihodnost. Na njej se bo predvidoma predstavilo 190 držav, organizatorji pa pričakujejo okoli 25 milijonov obiskovalcev.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hahaha (nepreverjen)

Tej de tude v Ms prišo?

jani r (nepreverjen)

te menje košta kak naša termit drvarnica :-(

gost2388741 (nepreverjen)

pa še na 3etaže je

In reply to by jani r (nepreverjen)

Landini

Jaz sem navdušen.

Kladara (nepreverjen)

To bo pa na Ivanjski kamešnici. Super bi bilo.

ll (nepreverjen)

to pa je roba-

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Slovenske gozdove, vodo, naravne vire Savdski Arabiji, Katarju in Kitajski!

kriplin (nepreverjen)

Odlično! Tako se dela promocija. Zelo lepo. Svet postaja vedno manjši, zato so nekatere, prej zelo oddaljene države, že bližje. Če jih ne bomo z ničemer privabili, ne bodo prišli.

Bindi (nepreverjen)

San mislila, ka sendvič vidin. :)

butalec (nepreverjen)

Kupimo!
Za na drugi kraj jezera!

OK - BUM (nepreverjen)

To naj Jevšek ne vidi, boste takoj v Soboti postavljali, pa ne vem če bi bil kaj dražji kak ta drvarnica.

butalec (nepreverjen)

Seveda kupi - mij mo zberali cejlo kolekcijo tej expanojov!

In reply to by OK - BUM (nepreverjen)

Gostttt (nepreverjen)

Cenejše kak pa soboška drvarnica, kera nan je, smejšno, bila podarjena.

Mura je večna (nepreverjen)

to pa je res lep objekt,,ko je pa expano v soboti pravo sranje,,Spet so prekmurce napizdili da so vzeli neko arhitekturno skrpucalo in ga seveda tudi postavili,,Ta objekt iz Dubaja pa bo sigurno dobila Ljubljana ali pa Kamnik,
Takšo sranje kot je soboški expano jaz še za drvarnico ne bi imel,, Je pa res, da sem postavil veliko lepši pesjak za mojega Flokija kot je ta expano. Sram je leiko prekmurce da imajo najbolj grdi objekt, Še maribor ga ni hotel imeti

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice