Načrtovani kip v enem od soboških krožišč še vedno deli javnost, čeprav ni dvoma, da je sveti Nikolaj zavetnik Murske Sobote.

Soboški škof Peter Štumpf želi, da se ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v soboško krožišče postavi kip svetega Nikolaja. Ideja naj bi bila stara že kar nekaj časa, prvič pa je škof Štumpf soboško občino k sodelovanju pri uresničitvi ideje povabil na otvoritvi drevoreda Martina Luthra. Soboška občina je tako z ureditvijo in poimenovanjem trga po Martinu Luthru poskrbela za odziv katoliške skupnosti.

Kip kot dobrodošlica

Mogočen kip, visok približno štiri metre, bi ob stolnici pozdravljal mimoidoče.

“Če bi kip stal na krožišču poleg stolnice, bi bila to dobrodošla novost in dobrodošlica, da človek prihaja v mesto dobrote, kjer so dobri ljudje. Prepričan sem, da smo Prekmurci še vedno dobri in gostoljubni ljudje,” je za Planet TV povedal Goran Kuhar, stolni župnik Stolne župnije svetega Nikolaja Murska Sobota.

Naročnik kipa sta soboška škofija in župnija, kot pomnik prekmurskih korenin pa naj bi v krožišču stal že decembra. 

Bronast kip visok štiri metre

Načrtovani kip je zasnoval akademski kipar Marjan Drev, njegova vizija je bronasta podoba v velikosti štirih metrov. 

“V levi roki bi držal škofovsko palico, v desni tri zlate krogle na glavi bi imel škofovsko pokrivalo, skulptura je narejena za v prostor, čeprav sta dva dominantna pogleda, ampak je modelirana tako, da ustreza vsem zornim kotom.”

Kot pravi kipar, zasnova kipa sledi tradiciji evropskega kiparstva. 

PREBERITE ŠE:

Murska Sobota že ima eno polomijo

Do samega videza in lokacije kipa pa je kritična stroka, ki pri izbiri kiparja ni sodelovala. Robert Inhof, umetnostni zgodovinar, muzejski svetnik in član Slovenske sekcije mednarodnega društva likovnih kritikov je jasen, da ima Murska Sobota na področju javne plastike že eno polomijo. Misli na Muzo Erato na Trgu Kulture, kar po besedah Inhofa pomeni, da imamo točno eno slabo skulpturo preveč. 

“Načrtovana skulptura sv. Nikolaja, kot sem jo videl na družbenih omrežjih, ne glede na povsem različno tematiko, žal izraža sorodno oblikovno občutenje. Prej kot na neko resno umetnino takšen izdelek spominja bolj na figurico čokoladnega Miklavža odvitega iz okrasne in zaščitne embalaže. Kot majhen dekorativni suvenirček bi takšna skulptura najverjetneje krasno funkcionirala, kot javna plastika pa nikakor ne, saj v tem primeru velja, da čim večja je skulptura, slabše izpade, saj se na ta način še bolj izpostavijo vse njene pomanjkljivosti.”

Stroka pri izboru ni sodelovala

Inhof še dodaja, da je tudi načrtovana lokacija postavitve kipa svetega Nikolaja zelo ponesrečena. “Resda je to krožišče v bližini Stolne cerkve sv. Nikolaja, toda to krožišče, podobno kot tudi Trg kulture, ne prenese nobene skulpture. Pri izboru javnih plastik in lokacij za njihovo postavitev je po njegovem vedno nujno sestaviti usposobljeno komisijo, ki se drži izključno strokovnih meril in ne tistega, kar je nekomu iz tega ali onega razloga všeč. Kot primer izpostavi ljubljansko stolnico, ki je tudi poimenovana po sv. Nikolaju, vendar vizualno z ničemer ne obremenjuje okolice. Inhof pravi, da je kip še pred svojo postavitvijo sprožil debate o vsem mogočem, razen o umetniški vrednosti in ustreznosti skulpture in izbrane lokacije. “Dolgoročno pa bi nam prinesel natanko to, kar prinese vsaka neposrečena javna plastika – posmeh širše javnosti,” zaključi Inhof. 

Kučan o postavitvi kipa ne ve nič

O ceni kipa škofija še ne govori, saj računa tudi na sofinanciranje mestne občine, vendar pa pravijo, da je že ob prvi predstavitvi ideje bila s strani občine izražena velika spodbuda. Kip naj bi postavili v okviru 100-letnice priključitve Prekmurja matičnemu narodu, skupaj s kipi petih narodnih buditeljev ter kipov Cirila in Metoda.

Zanimivo pa je, da s tem ni seznanjen Milan Kučan, predsednika Iniciativnega odbora za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. V telefonskem pogovoru nam je namreč povedal, da on o postavitvi kipa svetega Nikolaja ne ve nič.

Kdo sploh je sveti Nikolaj?

Nikolaj bil je bogat krščanski škof, ki je vse svoje premoženje razdal ubogim. V Sloveniji so od šestih, tri stolnice posvečene svetemu Nikolaju. Sicer pa ima Miklavž v roki ima tri zlate krogle, ker je revnemu kmetu tri večere zapored skozi okno vrgel denar, da je ta lahko prihranil za poroko svojih treh hčera. Po svetem Nikolaju oziroma Miklavžu pa je poimenovan tudi sejem – Miklavžev sejem, ki se vsako leto v mestu odvija 6. decembra. Sveti Nikolaj pa zaznamuje tudi grb mesta Murska Sobota. 
 

Grb je bil leta 1996 izbran na javnem natečaju. Akademski slikar Sandi Červek je grb zasnoval tako, da na sodoben način povzema podobo ravninskega mesta, ki se kot srebrna črta blešči na robu horizonta nad katerim vzhaja in zahaja sonce. Tri sonca v grbu povezujejo sodobnost s srednjeveško zgodovino in so v podobi treh zlatih krogel tudi del legende o zavetniku mesta svetega Nikolaju.

S spleta

Komentarji (75)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lol lol (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

KOMUNISTIČNI SPOMENIK KLOŠARJEM “TRG ZMAGE”, BOLJ KOT NA SPOMENIK SPOMINJA NA GNOJIŠČE SREDI EVROPSKEGA CIVILIZACIJSKEGA RAZVOJA!
KLOŠARJI NA SOBOTA INFO, VERJAMITE TA SPOMENIK BO STAL IN OBSTAL PA ČE SE ŠE VI TAKO MOČNO POTRUDITE, DA GA OBLATITE !

Frajtonardo (nepreverjen)

Tau tü nede!

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

POP (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

TOÜ TU BOÜ

In reply to by Frajtonardo (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Kakšen neizobražen, neinteligenten, nazadnjaški in debilni mora biti človek, ki zgodovino naslavlja z klošarji in novinarje ali urejevalce spleta z klošarji? En majhen tanač ti napišem malo se umij z mrzlo vodo in si preberi, kar si skropucal na spletu.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Monglogorat (nepreverjen)

Kak lejko lokalnih 200 "vernikov" te cerkve terorizejra mesto s 10.000 prebivalci?

goosttg (nepreverjen)

Kak lejko lokalnih 200 "vernikov" te cerkve terorizejra mesto s 10.000 prebivalci?
Enostavno, ne spoštuje Ustave RS, tistega člena, ki govori o ločenosti cerkve in države.

In reply to by Monglogorat (nepreverjen)

Melsi125 (nepreverjen)

Na zalost je to zadnje case stalnica po vseh evropskih varasaj.

In reply to by Monglogorat (nepreverjen)

BOLJŠEVIK (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

DOBRO KA PRIZNAŠ KA VAS JE 9800 KOMUNISTOV V SOBOTI, KOMUNIZEM PA EVROPA ŽAL NE PRIZNAVA SPADA MED TOTALITARNE ISTO KAT FAŠIZEM IN NACIZEM. DOBRO JUTRO SOBOTA.

In reply to by Monglogorat (nepreverjen)

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

citiram
Kučan o postavitvi kipa ne ve nič
kdo je kučan

razpis (nepreverjen)

zakoi bi kučan mogel kaj znate ? tIP je celi život v lublani, za prekmurje je nej geno nika, zaj se pa tu neka duva pri 100 letnici! Nagrade in provizije, sejnine in podobno njemi dišijo?

In reply to by ehmeti mehmeti (nepreverjen)

teta od šerifa (nepreverjen)

ej pubeci
pa ko je to neki kučan
nikad čula za njega

In reply to by ehmeti mehmeti (nepreverjen)

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SOBOTAINFO - KONTRA ALI
TU JE RESNICA O KIPU IN KDO STOJI ZA NJO.
Slab teden nazaj je soboški škof dr.Peter Štumpf na facebook profilu (https://www.facebook.com/pg/svetinikolajkrozisce/posts/) objavil nekaj fotografij o možni umestitvi kipa svetega Nikolaja, zavetnika Murske Sobote, na krožišču v bližini stolne cerkve sv. Nikolaja.
Sledila je seveda "reakcija" RDEČIH medijev, lojalnih soboški rdeči oblasti, Polanič/Haklovem Vestniku in spletnem portalu Sobota info. V "nos" naj bi jim šel gabarit kipa sv. Nikolaja, cena njegove izdelave in pa ali je in zakaj ni, soboška škofija objavila javni natečaj za njegovo izdelavo. Sobota info je pri tem šel še dlje in objavil provokativno anketo med svojimi bralci ali podpirajo oziroma zavračajo pobudo soboškega škofa po postavitvi kipa soboškega zavetnika sv. Nikolaja na stolnici bližnjem krožišču. In vsul se je plaz "komentarjev," v katerih so avtorji zlivali gnojnico po škofu Štumpfu, škofiji in slovenski RKC. Seveda se pod "gnojnične" prispevke nihče ni podpisal s polnim imenom in priimkom! Zato pa se je v odgovoru za medijski linč, ki se vse bolj krepi s prihajajočo 100 letnico združitve Prekmurja z matico.
Ti nekateri imajo ime in priimek, sedijo tudi v samooklicanem pripravljalnem odboru 100 letnice, v katerem sta ključni osebi nekdanji šef slovenske partije in prvi predsednik Slovenije, četudi mu njena samostojnost in neodvisnost ni bila intimna opcija, Milan Kučan in njegov pribočnik Marjan Šiftar. Zakaj jih Vestnik in Sobota info ne pobarata, kako je z upoštevanjem zakona o javnih naročilih pri porabi 250 tisoč evrov proračunskega denarja, s katerim razpolaga samooklicani odbor. Komu bo od te pogače kapnilo kaj v "žep," na to vprašanje že več kot dva tedna čakamo zaman na odgovor iz županstva Aleksandra Jevška, vidnega člana, po novem pa tudi kandidata za evropskega poslanca na listi židanove SD. Člani odbora naj bi na zadnji seji razrez porabe dobili le na vpogled, kot da gre za največjo skrivnost. Soboški škofiji so namenili le 7000 evrov in to za pripravo simpozija o 100 letnici. Zakaj se Vestnik in Sobota info ne vprašata, kako je mogoče, da je v razpisni komisiji Jankovičeve MOL za javni natečaj za likovne rešitve za postavitev spomenika ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Ljubljani, kot predstavnica strokovne javnosti dr. Ana Kučan, hčerka Milana Kučana?! Spomenik naj bi sicer stal na nastajajočem Prekmurskem trgu ob Poljanski cesti in ob Ambroževem trgu. Zakaj se Vestnik in Sobota info ne vprašata o ozadjih diskriminatornega odnosa soboške rdeče oblasti do soboške škofije in škofa Petra Štumpfa!?

Gost46 (nepreverjen)

Tvoj neberljivii politikantski traktat je popolnoma v skladu z histeričnim slogom Orbanove Nove24 tv.
In daj, spremeni si nick, saj ljubitelj stranke, ki sprejema denar od Orbana, ne more biti zaveden Prekmurec.

In reply to by zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

GOST 46 KA TE RESNICA BOLI ! TO JE TAK KAK DA MAČKI STOPIŠ NA REP TE ZAMIJAVKA. ZDAJ PA TE TI NESTRPNEŠ POVEJ KAJ JE ORBAN SLABOGA NAPRAVO ZA PREKMURJE. TO JE VAŠA BOLEZENSKA MANTRA LEVAKOV. ORBANA JE IZVOLILO 70% MADŽAROV IN DELA KOT ZAVEDNI ZA SVOJ NAROD IN NA TEMELJIH KRŠČANSKE KULTURE EVROPE. TVOJ KOMUNIZEM PA EVROPA NE PRIZNAVA, SPADA V ISTI RANG KOT FAŠIZEM NACIZEM IN SE TI LAHKO TOLAŽIŠ KELKO HOČEŠ.

In reply to by Gost46 (nepreverjen)

gost46 (nepreverjen)

Po vašem prizadetem komentarju sem šel vase in sprevidel svojo zmoto. Vem, da povzročenega gorja ne morem izbrisati, a naj v svoj zagovor vendarle pojasnim, da sem tudi sam le nedolžna žrtev objektivnih okoliščin. Dovolite, da s prstom pokažem na prave krivce za neljubi škandal. To so: - najprej, seveda, dolgoletni komunistični izobraževalni sistem, ki mi je spral možgane in mi otopil čut za nacijo in vero - nadalje so krivi šlampasti in nepazljivi nadrejeni , ki bi me morali bolje nadzirati in pravočasno ustaviti, saj vedo, da sem neodgovoren in naiven v političnih rečeh in da mislim, da se kar vse sme - in nenazadnje je kriv naš permisivni pravosodni sistem, ki ne sankcionira ostro in nemudoma takih družbenih odklonov.

Rotim vas, gospod škof, da vseeno ne obupate nad nami, ampak nam še naprej dobrohotno pomagate z nasveti in dobronamerno kritiko, da bomo tudi mi dosegli zgledno stanje objektivnosti in enoglasnosti, kakršnega so vzpostavili na Madžarskem, pa da bomo nekoč tudi pri nas zaživeli vladavino reda in miru, nacionalne čistosti in krščanske ljubezni do vseh ljudi za žično ograjo, kot jo zapoveduje vaš blagi in pravični ljubljeni vodja V. Orban.

In reply to by zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

Gost46 (nepreverjen)

Če slučajno rejsan postavijo tej blesavi kip, se nemo čüdo, če de ga što s sajlof prvejzo za avto pa ga cukno v grabo, tak kak recimo Kanglerove radare v Maribori.sds

VRANA (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kje vam je kultura, morala,.... Kje je "živi in pusti živeti tudi drugemu"?
Ali ni to sedaj ksenofobija, rasizem (pa čeravno ne govorimo o rasi), diskriminacija, nestrpnost???
Kako je sedaj s tem, vi kvazipravičniki??? Ali ni to konkretno "sovražni govor", kar predlagaš ti: sajlo pa avto ???
Kje je sedaj pravica do verovanja, ko jo pa vendar tako zagreto zagovarjate pri drugih, še posebno pri religiji "miru", ki je vse prej kot to....
Pokvarjeni ste, vi brezbožni kvazipravičniki, do amena pokvarjeni...

In reply to by Gost46 (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Hahahahaha, vidim ka nega replike, nega argumentov, samo minuse stiskate, hahahaha...
Zato še vedno čakam na odgovore:
Ali ni to sedaj ksenofobija, rasizem (pa čeravno ne govorimo o rasi), diskriminacija, nestrpnost???
Kako je sedaj s tem, vi kvazipravičniki??? Ali ni to konkretno "sovražni govor", kar predlagate eni: sajlo pa avto in uničiti, izruvati kip???
Kje je sedaj pravica do verovanja, ko jo pa vendar tako zagreto zagovarjate pri drugih, še posebno pri religiji "miru", ki je vse prej kot to....

Ja, hinavščina je danes normalna, mainstream. Dvojni standardi, egoizem, preprosto POKVARJENOST !!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Prosim lepo, kaj pa ima skupnega ta fašenski kip (ki bi naj stal v javnem rondoju) in vera (verovanje), ki je osebna stvar?
Tega kipa ne bo in ne sme biti v rondoju.
Majo pred cerkvijo veliko plošča, pa ga naj tam postavijo, kar bi meni bilo najbolj normalno od vsega. Škof sili v te rondo samo zato, ka zdaj ima kaj za šteti!! Ste vidli, kak smo "notri spadnoli"!!
Ne vem, kak ne kapirate?
Vi tudi parkirate svoj avto na sosedovi parceli? Ne. Te pa naj ma škof svoj kip tudi na svoji parceli!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

butalec, ka ti naj odgovorim na butalski "argument"? Vsaj zapisano preberi, kaj in zakaj !!!
Drugače pa: še parkrat se vrži z jajci na štango, ka se ja 100% ne boš razmnoževal

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Vrana, duplin,
kak znaš, ka sploj jajca man?

In reply to by VRANA (nepreverjen)

prekmurec12345 (nepreverjen)

Či de ga škof na svojen postavo, ge te pa te parkejrali kšenki, da je senje eli pa uslužbenci FURSA. Tou vas pa ne mouti. Te lejko parkejrate na trgi zmage, eli pa na Trubarjevon drevoredi.

In reply to by butalec (nepreverjen)

teta od šerifa (nepreverjen)

vsi ki ste mu dali minuse ste pedri

In reply to by VRANA (nepreverjen)

trollbusta (nepreverjen)

sobotainfo komentari so dokaz, ka je saki drujgi prekmurec za na psihiatrijo. inhof je čistak pošteno povedo, tou vo vijdi kak čokoladni miklavž

Jušek (nepreverjen)

Lejko pa Küčana v naravnoj velikosti tan postavijo. Do komentari fčasi lejpi. Pa trava de ga hitro prerasla.

sere keš (nepreverjen)

HA ha ha ha ha

In reply to by Jušek (nepreverjen)

volkswagen majster (nepreverjen)

Pa še zbiralci plemenitih kovin ga ne bi maznili, ker bi bil prelahek,

In reply to by sere keš (nepreverjen)

Pištabači (nepreverjen)

Bil sem prisoten, ko je Štumpf ob odprtju trga Martina Lutra, to omenil županu. Župan mu je že takrat odgovoril, da taka skulptura v tako prometno krožišče ne sodi, saj to ni park. Nobene obljube ni dal. Štumpfu torej spet gre, kot zmeraj, za IZSILJEVANJE RKC, čeprav tak kip res ne sodi v križišče. V neposredni bližini ima škofija svoje veliko dvorišče, kamor bi tak kip bolj sodil in še za promet ne bi bil nevaren. Sicer pa je to državna cesta in soglasja za postavitev, od direkcije za ceste, sigurno ne dobi.

"Otroške igrice niso za v promet", saj cesta ni igrišče !!!

volkswagen majster (nepreverjen)

Pištabači , ti pa med službenim cajtom delaj in čisti WC ne pa da prisluškuješ kaj se ljudi na WC pogovarjaju,

IzmetFekali (nepreverjen)

Spomenik sljadoljedu treba postaviti

lebari

lepo in prav, naj se postavi kip da bo mir za vekomaj, kaj se pa občina vtika v cerkev,sami so si krivi, sedaj ko pa treba dati dinarčke pa je halo, žalostno pa je da se na druge stvari pozabi,županu sem decembra postavil vprašanje o še enem spomeniku-zrjaveli lokomtivi na žel. postaji, pa še odgovora nisem prejel-očitno da ima boga rajši kot pa bi deloval za kaj je bil izvoljen,kriminalno je da se ne najde denar-za popravilo in zaščito te lokomotive skupaj z želenico,pa oni gospod je jezen da stroka ni sodelovala pri izdelavi kipa-seveda so jezni ker če bi bili zraven bi mastno zaslužili.denar je sveta vladar...

sere keš (nepreverjen)

teta od šerifa ti pa veliko bereš,
To pomeni da so vsi ki so proti kipu škofa nikolaja potomci ruskega sexa

Melsi125 (nepreverjen)

Zakoj po vsej sili v kroznoga? Naj ga na dvorisce postavijo.

butalec (nepreverjen)

Melsi125, glej: če bi škof napisal, ka na ploščad pred cerkvijo Mikloša postavi
--- se mij eti zdaj sploj ne bi štukali, pa ne bi mel kaj šteti.
Zdaj nas je pa tak lipou fkup napelo, ka dobro, ka smo nej v enoj sobi, liki razmetani po Pomurji, ka bi se vačik "zrezali", kak so eni nadrkani!

In reply to by Melsi125 (nepreverjen)

lebari

pa še to:če daš enemu moraš dati tudi drugemu, to je to, ker vem da odkar obstaja zemla je za vse vojne kriva cerkev oz. vera in to vidimo lepo še danes, nebi rad da bi se dve verske skupnsoti v MS zaradi tega sprle in kdo bi bil kriv --vemo MOMS

Tinka13 (nepreverjen)

Kip ne sodi v krožišče! pravzaprav vse te kvazi umetnine samo kazijo izgled rondojevin pa trgov. Če hoče cerkev imet kip sv.Nikolaja naj ga ima pred cerkvijo ali pa župniščem.Tam ne bo nikomur na poti. Ja pa še izdelavo naj sami plačajo.

sakulant (nepreverjen)

NORCI, VRŽEJO VAN ČUNTO VIJ SE PA SPOKOLITE. KJE VAM JE MORALA IN STRPNOST DO DRUGAČE MISLEČIH.
KAK DA MIJ V PREKMURJI NE BI IMELI DRUGIH PROBLEMOV. NAJSLABŠE PA JE DA MEDIJ KOT JE SOBOTAINFO ŠE BOLJ STOPNJUJE TO NESTRPNOST IN SOVRAŽNI GOVOR. KJE SO ORGANI PREGONA SRAMOTA ZA PREKMURSKI NAROD.

Lubrikantis (nepreverjen)

Morala in strpnost do drugače mislečih? Vupan ka tou cerkvene spitavleš?

In reply to by sakulant (nepreverjen)

lauraas (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Budale levičarske, primerjajte delo sodišč v primeru Šiška in Sekolca (prisluhi arbitraži), Sekolec sploh ni bil preiskovan in kako veliko škodo je naredil državi, Drenikova je pa celo napredovala.

Putin (nepreverjen)

Saj so sobocanci povedali svoje mnenje o tem kipu v kroznem in odlocno so bili proti postavljanju, ta zadeva bi morala bit koncana!
Predlagam postavitev panvitinega sranja kaj prodaja svojim vascanom...

teta od šerifa (nepreverjen)

mi je nečak šerif povedal, da je velika verjetnost da bi v rondo postavili en velikanski KEVAB iz poljskega mesa, ki ga prodajajo v prekmurju

ćaća (nepreverjen)

Spomenik bo postavljen, če se bo strinjala Sd in gospod Kučan, v nasprotnem primeru ga lahko samo sanjate. Tak je blo in tak bo na veke amen.

Sprehajalec (nepreverjen)

Skulpture ne sodijo v infrastrukturna križišča ( tudi po feng shui je to moteče za pretok energije), kjer mora biti pozornost usmerjena v promet. Če ga že na vsak način hočete imeti, ga postavite nekam na ploščad pred cerkvijo, kjer je prostora dovolj. Tam bo sigurno več ljudi nanj pogledalo s simpatijo kot pa v krožišču!

gazda (nepreverjen)

Lidje božje ka se telko vmešavlete en v drugoga?Prokleta bijla politika in ka Boga se idete? Glede kipa pa tak... Po enem sam za po drugim pa nej, vseeno kip lejko zavede promet, in šoto de krivec za nastale nesreče? Špoštovani g.Škof roko na srce praznovanje 100 letnice prikljućitve se lahko obeleži, in da vspomin tudi z boljšim molitvijo za tiste ki so pripomogli da smo sedaj Slovenci.Kipi bodo vedno polemika za tako imenovane rdeče, in tiste ki so proti cerkvi .

butalec (nepreverjen)

gazda, nej je problem kip,
problem je -v rondo! Nikak!

In reply to by gazda (nepreverjen)

Rjši takšen ki… (nepreverjen)
ToneB (nepreverjen)

ŠKOFI monsinjori priporočam, da ta denar kaj naprosijo v cerkvi da na Karitas za lačne in pomoči potrebne, ne pa se vun meče...Če pa že more meti sv.NIKOLAJA, ga naj naredi caa. 1meter pa ga dajo na OBILISK in pred cerkev, kot to imajo druge cerkve.....

prekmurec12345 (nepreverjen)

Ja Kučan de tudi dal za karitas od toga ka de dobo od 100-letnice.

In reply to by ToneB (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ka pa šunko, remenke, ren, pogače,.... te pa žrli? Geli, drhal minusarska??

VRANA (nepreverjen)

Hahahaha, 20 minut in trije minusi, hahaha. Drhal se je prepozala, hihihi...

Zdaj pa sledi navodilom: poglej svojo odprto roko, potem zapri palec in kazalec. Nato zapri še prstanec in mezinec in dobro poglej, hihihihi. Točno to si mislim o minusih in minusarjih, ki ne prenesejo resnice !!!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Žrli, žrli, samo doma za stolon, nej v rondoji!!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Hahahaha, butalec, pa tou te buje, pa tij nemaš tri čiste.... No, niti san nej pričakoval, ka bi tij razmo vprašanje.... Ka pa lejko čakaš od idiota, keri se PROSTOVOLJNO vrže z jajci na štango, obenem pa še misli, kaj nekaj "ustvarja", hahaha

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Vrana, prosim te, razloži mi, ka man ges z nekšnimi jajcami pa štango, ker ne razmin poante toga.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

SMRTNEK (nepreverjen)

In tij se hvališ kak maš firmo pa kak si uspešen? Če prešten tvoje komentare san prle siguren ka maš glih za glih končano osnovno šoulo, nej pa ka bi takšen lolek biu ka koli sposoebn voditi, še menje pa ka bi biu uspešen.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

kokik (nepreverjen)

Beseda --čokoladni Miklavž- je zelo hud incident ki je zapisan na tem portalu saj je ta beseda rasističnega pomena in žali vse tiste ki so druge polti.Upam da bo dobil nekdo kar lepo kazen za zapisane besede v naslovu.

Majjjjjjda (nepreverjen)

če je iz čokolade je čokoladen, kajne?

In reply to by kokik (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

kokok, tij teleban;
žali lejko edijno Milko ali Gorenjko, nej pa ove dvakrat pečene!

In reply to by kokik (nepreverjen)

Brankoo (nepreverjen)

A ni predlog ali nekaj podobjega v zakonodaji EU, da bodo morala biti zaradi varnosti prometa vsa krožišča prazna in v slučaju trka prevozna. Takrat se bo moral, če bo že postavljen tudi ta kip seliti. Je pa predlog postavitve umetno ustvarjanje spora med prebivalci levih in desnih, verujočih in neverujočih.

Majjjjjjda (nepreverjen)

DAJMO RAZČISTITI: nihče se ne pogovarja o tem, ali kip postaviti ali ne. Duhovščina je imela velik vpliv pri združevanju 1919. FACT!
Vprašanje je:
-1.-ali postaviti obeležje na tem mestu
-2.- ali res ta podoba

Bodimo konstruktivni in preskočimo črno-bele delitve, ki nikomur ne prinesejo nič dobrega. Javna razprava o javnem prostoru je vedno na mestu. Dobro je, da se posvečamo takšnim vprašanjem, ki dejansko posegajo v naš prostor in življenja.

In reply to by Brankoo (nepreverjen)

fps (nepreverjen)

Z jugecon vö potegnemo

Joužek2 (nepreverjen)

Ges pa mijslin, ka bi sv.Nikolaj mogo na glavi meti titovko pa rdejčo zvejzdo, v rouki pa mitraljez. Te pa nebi bil kak če bi ga s čokolade napravili.

butalec (nepreverjen)

Joužek2,
tij si pa zmagal!!!
+++++++++++++++++++++++++++

remove bakalar (nepreverjen)

@branko - jajca ka nesmi nika biti v krožišči si je zmislila ana kučan - o ten piše v dnevniki in odavle lokalcom. Istina je načiša -skulpture so po EU direktivi ZAŽELENE.

Ka se modernih smernic malij palstik tiče kak pravi Inhof. Najdrakša mala plastika štero odijo gledat STROKA njegovoga tipa je PISOAR iz leta 1917. Brez zajebancije. - Če bi toga dali v krožišče bi Robi še z vüjami plosko in hvalo domet umetnika.

https://en.wikipedia.org/wiki/Fountain_(Duchamp)

plavalec (nepreverjen)

Inhof kak čeden človek je par dobrih stvari povedo... se strinjan z čokoladico pa s predmeton posmeha, pa s ten ka vekše de, bole de blesavo

administrator (nepreverjen)

eo šihte je konec idem kuči
adijo pacienti
sedaj pa lepo v sobe,, ker ob 7 bo risanka in doze aupurina,,
bodite mi toplo

prekomure (nepreverjen)
čarni vrag (nepreverjen)

Človek je lejko samo žalosten. Izgleda, da bo praznovanje te okrogle obletnice minilo v znamenju razdvajanja in prepirov. Ne vem zakaj mora biti proslava te obletnice pod patronatom Kučana, ki že več kot 50 let živi v Ljubljani in je za Prekmurje naredil bore malo. Katoliška cerkev, ki ima največje zasluge za priključitev pa bo zopet izrinjena na obrobje. Seveda se tudi meni ne zdi posrečena postavitev tega kipa v krožišče.

bušman (nepreverjen)

RKC nima popolnoma nič za priklučitev. Imajo jo posamezniki, ki si pač takrat bili veliki intelektualci in duhovniki. RKC, kot taka pa popolnoma nič. Kip pa itak ne spada v krožišče.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si pravi bušman. Za priključitev so zaslužni lažni borci, ki se zbirajo okoli tovariša Kučana.

In reply to by bušman (nepreverjen)

katastrofa (nepreverjen)

ta kip.. sramota! naj si ga postavijo tja kamor spada... v cerkev, na cerkveno dvorišče...
naj raje ta denar namenijo tistim, ki ga rabijo...
ja ja... oni živijo skromno.. zelo skromno... banda ena !

teta od šerifa (nepreverjen)

predlagam da dajo v rondo enega smrdljivega tovariša tita
Že prvi dan ga bodo poštenjaki vun fuknili
in tja postavili škofa Nikolaja

bušman (nepreverjen)

Naj škof že enkrat neha s svojim norostmi, ker ga tudi verniki imajo pon kufer. Kaj bo pa še župnik zraven piskal. Je en škofov podrepnik, ki pleše kot škof igra. Slabšega župnika sobota še ni imela. Povsem brez hrbtenice. Škof pa katastrofa od katastrofe. Lepi so bili časi, ko smo imeli Tineka. Če je bilo treba je tudi škofu povedal jasno in glasno kaj mu gre. Ta 4 metsreki Nikolaj tudi na cerkveno dvorišče ne spada. Je prevelik in nikakršen. Tudi ostali kipi, ki bi naj stali ob stolnici so prava katastrofa. Krožišče pa že zaradi varnosti mora biti brez kipov. Še najmanj pa tega Nikolaja. Sv. Nikolaj spada v cerkev v normalni velikosti in podobi. Škof in župnik pa dajta že enkrat mir in ne terorizirajta ljudi s temi norostmi.

butalec (nepreverjen)

Bušman, ti si že gda čul tole:
ljudi je treba spreti, potem jim lažje vladaš!
To velja doma, v firmi, v občini, v državi,..... vseposedi.
In te Čokomiklavž ni nič drugega, kot to!
Vidiš, kak smo nasedli in se mikastimo mi med seuf!
Ne študejrajo oni džabe še pa še psihologije!

bušman (nepreverjen)

Točno tak kak si pravo. Ve tou delajo že vsa lejta. Tam kje so se pred leti menjali župniki so se tudi farani sprli med seboj. Eni so bili za župnika, drugi pa za škofa. V ozadju je šlo, kot vedno pa za denar.

In reply to by butalec (nepreverjen)

nikolaus (nepreverjen)

ja pa mijslin ka je najbole čokoladen ti portal,sobotaŠINFO,šteri namerno svajuvle narod med seuf,kak prvo da je kakša objava od cerkve nega zaklenjenih komentarov,ka sobotašinfo dobro zna ka z ten pridobi branost,ovak bi ži daven din propadnoli,da je kakša kočljiva objava od šerifa,komentari zaklenjeni,zakoj? mijslim ka nej trbej objasnjevati,tak ka čokoladna je pamet tejh,veleumov takoimenovanih samoukov sobotašinfo novinarov,zaj van je um malo bole trden,ka nej že ne čas posihnolo sonce,ve ka de pa te de se van čokolada friško rastopijla..vij samo svajuvlite narod med seuf,pazite ka se van nede tau grdo vrnolo,karma je....pa lep pozdrav vsem

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice