Nekaj dni pred otvoritvijo paviljona smo se pogovarjali z Aleksandrom Jevškom, županom Mestne občine Murska Sobota in kandidatom Socialnih demokratov za evropske volitve.

Beseda ni tekla samo o paviljonu, dotaknili smo se aktualnih tem na vzhodu Slovenije. Od napadov na župana Maribora, kandidature za EPK, črpanju evropskih sredstev, centralizacije Slovenije in ustanavljanja pokrajin ter seveda evropskih volitvah.

Projekt, ki štrli iz povprečja

Paviljon Expano je po mnenju župana Aleksandra Jevška upravičeno deležen medijske pozornosti, saj je projekt, ki štrli iz povprečja. »To so projekti, ki bodo to regijo in samo mesto potegnili naprej v napredek,« pravi Jevšek in dodaja, da za povprečne zgodbe več ni prostora. 

Ta objekt ne predstavlja samo arhitektonske lepote v tem prostoru, ampak ima širši pomen. Degradirano območje soboške Kamenšnice je bilo preurejeno v privlačno turistično destinacijo, sam objekt paviljona z vsebino je povezovalec turistične ponudbe celotne regije, od tu tudi ime »Vrata v Pomurje«
 

»Hkrati je to objekt, ki generira novo energijo za to regijo, ki dokazuje, da zmoremo, da tudi mi Pomurci imamo pogum, in drznost, da lahko naredimo zgodbe, ki odmevajo ne samo v Sloveniji, ampak tudi po svetu.«

Dvomi okrog cene paviljona

Kljub vsemu pa je bilo v javnosti okrog paviljona Expano kar nekaj očitkov glede njegove cene, tudi s strani mestnih svetnikov. Jevšek pravi, da je prav, da svetniki izrazijo svoje dvome. Jevšek pojasnjuje, da je finančna konstrukcija objekta postavljena tako, da mora biti objekt samovzdržen. 

»Seveda nas skrbi, kako bo s samovzdržnostjo objekta, vendar imamo dobro pripravljene projekte, in ker smo pogumni in znamo, bomo skupaj dosegli cilj.« 

Jevšek opozarja na centralizacijo Slovenije, zato tudi podpira iniciativo pomurskih županov o ustanovitvi pokrajine Pomurje. Pravi, da je pot od spodaj navzgor trenutno tudi edina možna, da se bo država zganila, da dobimo pokrajine. »Tudi pri pridobivanju evropskih sredstev so pokrajine boljši sogovornik kot posamezne občine«. 

Napad na župana je napad na institucijo

Jevšek, kot župan in nekdanji kriminalist sicer ostro obsoja dogajanje, ki smo mu zadnje čase priča v Mariboru. 

»Ne gre samo na grožnje in napad na župana Arsenovića, ampak gre za napad na institucijo, ker župan predstavlja lokalno skupnost in občino, ki jo vodi.« 

Vendar pa Jevšek poudarja, da je kljub vsemu Slovenija varna država, in nam je lahko v ponos, da živimo v eni najbolj varnih držav na svetu. Prav tako meni, da povečana pripravljenost avstrijskih varnostnih organov na meji ni potrebna, saj Slovenija dobro varuje schengensko mejo. 

Mesto, ki zmaga bo imelo podporo soboške občine

Paviljon, ki zdaj stoji ob Soboškem jezeru, so si želeli tudi na Ptuju, kjer pa zdaj stavijo na evropsko prestolnico kulture 2025. Še preden se je Ptuj pojavil kot eden od kandidatov za EPK 2025 je mestna občina podpisala pismo o nameri, da podpira Lendavo pri kandidaturi. »Jaz želim obema mestoma, da uspeta in tisto, ki bo zmagalo, bo imelo tudi podporo Mestne občine Murska Sobota.«

Kandidatura zaradi neenakosti

Jevšek kot kandidat za evropskega poslanca na listi Socialnih demokratov se je za kandidaturo odločil predvsem zaradi neenakosti, saj so v vzhodni kohezijski regiji še vedno mesta, ki nimajo kanalizacije, vodovoda ... 

Jevšek pravi, da kandidira, ker mu ni vseeno, kako se delijo evropska sredstva in dodaja, da mora biti eno pravilo, »ničesar o nas, brez nas.« 

FOTO: Jure Banfi

S spleta

Komentarji (5)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
copicar1

»Hkrati je to objekt, ki generira novo energijo za to regijo, ki dokazuje, da zmoremo, da tudi mi Pomurci imamo pogum, in drznost, da lahko naredimo zgodbe, ki odmevajo ne samo v Sloveniji, ampak tudi po svetu.« ha ha šala leta ;-)
»Seveda nas skrbi, kako bo s samovzdržnostjo objekta, vendar imamo dobro pripravljene projekte, in ker smo pogumni in znamo, bomo skupaj dosegli cilj.« seveda z zadolževanjem boste dosegli cilj ;-)

Mira

Jevšek očitno misli zase, da ima smisel za humor ... Prvi april je že zdavnaj mimo ...

Vipko
Truplo

-----
@ Župan Jevšek:

»Seveda nas skrbi, kako bo s samovzdržnostjo objekta, vendar imamo dobro pripravljene projekte, in ker smo pogumni in znamo, bomo skupaj dosegli cilj.«
-----

Jaz bi rekel: "Boug daj tvoje rejče hasek!" Kot sem že večkrat napisal, sedaj je, kar je, moramo počakati, kaj imajo to za projektov, kateri bodo samozadostno vzdrževali objekt?

Če jim uspe... pa še kaj, kajti imajo popolno oblast, tudi medije nadzirajo, ima Jevšek zagotovljene naslednje volitve. Vendar, če pa ne... je župan pripravljen odstopiti, prav tako Mestni svet? Bilo bi pošteno!

In končno... nekdo je naredil nekaj spodobnih fotografij z normalnim aparatom in ne s telefonom!

copicar1

Marsikaj bi bilo pošteno pa ni,tako da nič ne bo z odstopi ;-) Pogledni si samo go.brigito ;-) je kaj izjavila v svojo bran ker so izgubili tožbo ? nisem zasledil nič in denar bo šel od kod ? saj se ve,a odgovarja kaj šele ,da bi kdo odstopil pa ne ;-) odstopi se za sendvič :-) ne za miljonske neuspehe :-)

In reply to by Truplo

strki

Sposobnost in razgledanost mu daje veliko energije, kot jo imajo pravi Korošci, da bi lahko vsem ljudem, kateri pljuvajo po vseh deležnikih uporabe prostora, denarja in časa na Soboški občini. Minirali vse župane, Aleksander pa je pokazal, da zna in zmore, ker je prepotoval Europo po dolgem in počez, napravil tudi kakšne napake, ker pa je trdoživ imamo pred sabo trenitno vsaj kaj pokazati drugim ljudem in si svojo zavednost Prekmurju lahko celimo rane, katere nam daja politika. Hvala Aleksandru, da z vsem srcem dela za Pomurje. Ker je vesele narave in z raszumevanjem spremlja vse okoli sebe, Vam lahko kaj tudi zapoje.

Starejše novice