Jurica Ferenčina je na sliki desno
Letos so že 23. podelili priznanja v akciji Moj zdravnik, priznanje pa je prejel tudi Jurica Ferenčina, zaposlen v Zdravstvenem domu Ljutomer.

Zdravniki so tisti o katerih se v zadnjem času veliko govori, zaradi preobremenjenosti se namreč nekateri odločajo tudi za najbolj skrajne ukrepe kot so kolektivne odpovedi. 

Da jim ni lahko, nam potrdi tudi Jurica Ferenčina, zaposlen v Zdravstvenem domu Ljutomer, ki je letos prejel priznanje "Moj družinski zdravnik", ki ga podeljuje revija Viva. 

"Vem, da mojim kolegom že teče voda v grlo. Sam sem star 33 let in vidim kakšne so obremenitve. Kolegi, ki so starejši od mene so že vrsto let izpostavljeni tem obremenitvam in verjamem, da jim ni lahko, zato  jih pri njihovi odločitvi podpiram. Vem kaj prestajajo in vem, da si zaslužijo boljše," nam uvodoma pove Ferenčina.

Nagrado posveča kolegom

Nagrado, ki jo je prejel zato posveča tudi vsem njegovim kolegom, ki delajo več, kot pa jim narekujejo normativi. 

"Priznanje posvečam tudi vsem kolegom, veliko njih gara preko svojih zmogljivosti. Zame osebno je ta nagrada eno priznanje za dobro delo, obenem pa tudi motivacija in izziv za naprej".

Navkljub težkim razmeram, ki trenutno vladajo v slovenskem zdravstvu, še posebej na področju družinske medicine, mu ni žal, da se je odločil za ta poklic. Kot je med drugim povedal, bi morali bolj opredeliti delo družinskih zdravnikov, saj je mnenja, da vse preveč dela, ki bi ga lahko postorili oni, morajo njihovi kolegi v bolnišnicah.

Težave za stanje, ki trenutno vlada, vidi tudi v birokraciji, vse preveč je administrativnih zahtev. Pravi pa tudi, da je današnji čas že zavožen, lahko pa se olajša delo prihodnjim generacijam.

"Današnji čas smo že zavozili, lahko pa uporabimo določene 'gasilske' ukrepe in zmanjšamo škodo. Morali bi vsekakor narediti načrte za prihodnost in pomagati tistim, ki prihajajo. Med te ukrepe vsekakor spada zmanjšanje administrativnega dela, ki se lahko prenese na ZZZS. Mislim, da ne bi bilo nobene škode".

Biti zdravnik je poslanstvo

Ferenčina pa je eden tistih, ki je poleg dela, ki ga opravlja v Zdravstvenem domu Ljutomer, tudi član ekipe za Helikoptersko nujno medicinsko pomoč.

"Biti zdravnik je odgovornost in čas, ni poklic ampak je poslanstvo. So tudi težki dnevi, ampak ko vidiš, da si nekomu pomagal, te to žene naprej," je že pred časom za naš medij dejal Ferenčina.

Glede na stanje, ki trenutno vlada v Sloveniji, se veliko zdravnikov poigrava tudi z mislijo, da bi delali v tujini, kjer so razmere boljše. Tudi sam je o tem že razmišljal. 

"Seveda sem razmišljal tudi o tem, ker je na mizi kar nekaj ponudb. Zaenkrat pa sem še vedno tu in vztrajam v Ljutomeru," smeje zaključi naš sogovornik.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Zelo zanimivo bi bilo izvedeti, zakaj so se razmere v zdravstvu tako poslabšale, čeprav je zdravnikov 40% več kot pred 10 leti.

Vipko
Truplo

Je ta podatek o povečanju števila zdravnikov točen?

Pa tudi, prebivalstvo se stara in verjetno je vse več ljudi po ordinacijah in oddelkih? Povečevanje administrativnega dela tudi nekaj pove? Kaj vem, morda so razni postopki zdravljenja dolgotrajnejši, bolj zapleteni in seveda dajo veliko boljše rezultate, kar pa spet potrebuje čas oz. več zdravnikov? Če te danes boli glava je čisto možno, da te dajo na CT, po potrebi še na resonanco... kako pa je bilo s tem pred dvajsetimi, tridesetimi oz. desetimi leti? Verjetno so te "prečekirali" na rentgenu... ostalo pa je bila subjektivna ocena zdravnika... preživel ali umrl... vse je bilo na nivoju takratnega znanja in tehnike.

To naše zdravstvo smo res zavozili... več ali manj zadnjih deset let rešujemo samo stavkovne zahteve zdravnikov in bolniških sester. Ko se vsaj enim enkrat ugodi, že so na mizi nove zahteve... nismo pa zagotovili dovolj zdravnikov, čeprav mislim, da jih na specializacijo čaka kar precej?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Gost 2 (nepreverjen)

Samo kelko jes znan se študentje medicine bole kak ne odločajo za specializacije v smeri kirurgije pa takih zadev, za zdavnike splošne medicine jih ide bole malo ker je slabo plačano pa je garaško delo. drugače si pa prav napisal in se čista strinjan.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Če se malce spotaknem v to, koliko do bere in kako natančno... meni so dali 5 plusov, tebi pa en minus, čeprav si se strinjal z mojim pisanjem in dodal še eno podrobnost. Kako je to mogoče?

In reply to by Gost 2 (nepreverjen)

Gost 2 (nepreverjen)

Najbrž se ne strinjajo z mojo dodano malenkostjo.

In reply to by Truplo

janez grmovšek (nepreverjen)

medicinske sestre ponoči delajo čudne stvari,,nekatere zelo rade pušijo

A79 (nepreverjen)

Čestitke!

Grk Zober

Neverjetno, vsi so naenkrat na robu moči!. Vsi sistemi razpadajo, Kar naenkrat. Zadeve se vlečejo že od leta 1992. Zakaj takrat takoj niso vsi ti sistemi zaznali, da je nekaj narobe? Ali se misli, da zdravniki v Avstriji, Nemčiji ... ne delajo toliko, da tam samo sedijo in čakajo na paciente in ga obravnavajo 1 uri, daleč od tega. Tudi medicinske sestre tam garajo(sestra dela tam), socialne delavke pa v teh državah ne delajo nič, čakajo, da pride mesec na okoli in dobijo 2100 evrov. Noben sistem(zdravstvo, vojska, sociala, policija ...) od zaposlenega ne more in ne sme zahtevati več, kot je sposoben in za kar ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi.

Vipko
Truplo

@ Grk Zober:
"Noben sistem(zdravstvo, vojska, sociala, policija ...) od zaposlenega ne more in ne sme zahtevati več, kot je sposoben in za kar ima sklenjeno pogodbo o zaposlitvi."

Uh... veliko tega je odvisno... od ustreznega sindikata. Zaman ima neki delavec pogodbo o zaposlitvi, če vsak dan posluša, da lahko gre, če mu kaj ni prav in četudi dela vsak dan nekaj zraven...

Veš... pri nas je marsikaj narobe glede tega.

In reply to by Grk Zober

Starejše novice