Soboški škof želi ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v eno od soboških krožišč postaviti kip svetega Nikolaja. Ob tem računa na pomoč občine in župana Jevška.

Sveti Nikolaj, zavetnik Murske Sobote ob stoletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom prihaja v soboško krožišče ob stolnici, napoveduje škof. Na družbenem omrežju Facebook je Peter Štumpf delil vizualizacijo kipa, h katerega postaviti je pozval leta 2017, in pripisal, da je soboška občina obljubila finančno pomoč pri njegovi postavitvi. Toda na občini, kot kaže, ostajajo neodločeni.

Škof s pozivom občini in županu

Spomnimo, da so v murskosoboški škofiji ob 500-letnici Reformacije in slovesni predaji Drevoreda Martina Luthra predlani izpostavili, da si tudi sami želijo pomoči občine pri ureditvi trga pred Cerkvijo Sv. Nikolaja in postavitvi več kipov. 

Stoletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom želijo med drugim obeležiti s kipom sv. Nikolaja, ki bi predstavljal urbano pridobitev katoliške tradicije.

“Danes se v tej urbani pridobitvi veselimo evangeličanske tradicije. Moja velika želja je, da bi se čez dve leti veselili tudi urbane pridobitve katoliške tradicije,” je ob odprtju drevoreda Martina Luthra dejal Štumpf. 

S prošnjo se je soboški škof v svojem govoru obrnil neposredno na župana Aleksandra Jevška. 

“Prosim gospoda župana in mestno občino Murska Sobota za postavitev bronastega kipa sv. Nikolaja v Murski Soboti sredi krožišča z bakovske strani, ki je tudi blizu katoliškega župnišča in stolnice,” je pristojne pozval škof. 

Ob stoletnici združitve ureditev trga pred cerkvijo Svetega Nikolaja

Obenem je prosil za pomoč pri ureditvi trga pred stolno cerkvijo sv. Nikolaja, kjer bi predvidoma stali še spomeniki oziroma doprsni kipi sv. Cirila in Metoda ter slovenskih narodnih buditeljev, katoliških duhovnikov, po besedah Štumpfa odločilnih za združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 

Pokloniti se želijo predvsem tišinskemu župniku in soboškemu dekanu Franciju Ivanocyju, uredniku slovenskega katoliškega časopisja Jožefu Kleklu st., rektorju ljubljanske univerze Matiji Slaviču, zgodovinarju Francu Kovačiču ter soboškemu župniku in generalnemu vikarju za Prekmurje Ivanu Jeriču.

Tovrstna obeležja v prometnem krožišču in pred soboško cerkvijo sv. Nikolaja bi po besedah Štumpfa predstavljala logično nadaljevanje ureditve urbane podobe mesta, ki je zmeraj znalo upoštevati različne vere in se ponašalo s posebnim značajem ekumenskega soglasja in sožitja.

“Trg pred stolnico bi radi poimenovali po zavetniku soboške stolne cerkve sv. Nikolaju. Vse te pridobitve bi potem seveda blagoslovili na praznik sv. Nikolaja, 6. decembra 2019,” je ob odprtju novega drevoreda razmišljal Štumpf.

Sto tisočakov za poklon zaslužnim za združitev z matico

Kot kaže, so prizadevanja za realizacijo zastavljenih načrtov zdaj okrepili. V objavi na spletu je Štumpf zapisal, da bo kip, katerega naročnik sta soboška škofija in župnija, stal kot pomnik prekmurskih korenin.

Ob tem je dodal, da je finančno pomoč pri postavitvi kipov Sv. Nikolaja, petih narodnih buditeljev ter bratov Cirila in Metoda obljubila tudi Mestna občina Murska Sobota. 

Dejstva smo preverili pri pristojnih, ki odgovarjajo, da spoštujejo prispevek in vlogo katoliških duhovnikov na pariški mirovni konferenci leta 1919, kjer se je odločalo o usodi Prekmurja. 

»Tudi zaradi tega je mestni svet Mestne občine Murska Sobota v okviru proračuna za leto 2019 sprejel odločitev, da  se izvede javni razpis oziroma poziv za sofinanciranje  postavitev novih umetniških del oziroma kipov oseb, ki so zaslužne za priključitev Prekmurja in združitev z matičnim narodom. Predvidena vrednost razpisa oziroma poziva znaša 100.000 evrov,« so zapisali v MOMS.

Jasnega odgovora na vprašanje, ali je z njihove strani bila podana tudi obljuba za sofinanciranje kipa Sv. Nikolaja, na občini torej ne nudijo.

Po naših neuradnih podatkih pa naj bi za zdaj bilo odločeno le, da bodo sredstva namenili postavitvi kipov omenjenim petim zaslužnim duhovnikom, medtem ko se do financiranja kipa v krožišču Cankarjeve in Gregorčičeve ulice še niso opredelili.

Bronasti kip želijo zaupati Marjanu Drevu

Načrtovani kip je sicer že zasnoval akademski kipar Marjan Drev, katerega delo je tudi doprsni kip dolgoletne poslanke madžarske narodne skupnosti Marie Pozsonec. Kip, s katerim so se pred časom poklonili častni občanki, so pred občinsko zgradbo na Hodošu odkrili lani ob praznovanju 19. občinskega praznika.

FOTO: Facebook (Škof Peter Štumpf)

S spleta

Komentarji (140)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zaskrbljen (nepreverjen)

WTF????

Prvi april je že mimo

KGJB (nepreverjen)

V komunajzarskom mesti nikdar nedo dovolili, ka bi postavili 5-metrski kip nekemu katoliškemu škofi, svetniku. Konec koncev, kaj pa ima sveti Nikolaj s Prekmurjem in stoletnico? Totalno nič. Štumf naj samo upa, to je edino, kar lahko v komunajzarskem mestu.

In reply to by zaskrbljen (nepreverjen)

volkswagen majster (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

jebeš škofa in njegovega svetnika
,,Enga smrdljivega komunajzerja je treba postaviti v sred rondoja ,npr kip tovariša tita, Vam povem vsaki teden bi ga kakšen poštenjak zrušil od gneva pa tudi zaradi smradu, ki bi ga tak kip sproščal

In reply to by KGJB (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

vsak ki je dal volkswagen majjsteru minus je peder, i kao vidim je v murski sobot veliko pederov

In reply to by volkswagen majster (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

to pa ne bo držalo , jaz pa volkswagen majstori nisem dal minusa pa čeprav sem peder

In reply to by volkswagen majster (nepreverjen)

kdo pa so komunisti? (nepreverjen)

komunisti so pa tak to ti praviš KGJB KGB sovjetski rusi ki jih je Sovjetska zveza naselila na ŠTAJERSKEM in s to potezo ukradli Avstro-Ogrsko! Štajerci branimo se!

In reply to by KGJB (nepreverjen)

pather (nepreverjen)

Drži, tuj Kučanov opa so odele doj prosit v prižnico, ka se naj te kip ne postavla.. ali Štumpf ne popisti..

Matjaž Gomboc (nepreverjen)

Može. Če de vsaj 50m visiki z razgledno ploščadji pa baron v glavi.

Što (nepreverjen)

Pa še ednoga štrumfa coj

kasparov

Nega telko mesta.

In reply to by Što (nepreverjen)

tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Komentatorji zelo neresni ste. Niti z eno besedo ali argument : za ali proti, niste omenili. Jaz sem za, vendar vemo, da ata, to ne bo dovolil.

ABalazic7 (nepreverjen)

Kakšno javno naročilo če pa že imajo uzvajalca??? Zadeva primerna za kpk in policijo. Kar je župan obljubil naj plača iz svoje plače.

Kot občan sem proti postavitvam kipov kar vsepovprek in to iz našega denarja. Cerkveni kip naj plača cerkev ne pa občani.

Sem za to da se ta denar raje nameni za kaj pmetnejšega.

Izjava: sem vernik, nima veze vsebina kipa ampak princip kolovratenja

Gost8 (nepreverjen)

Cerkveni kip nema kaj iskati v javnon prostori kak je krožišče. Kip naj si cerkev postavi na svoje dvorišče, nema pa pravice s svojof mitologijof posiljevati vseh Sobočancov.
Cerkvene kipe majo samo države, ge so na oblasti cerkveni fanatiki, kak recimo Poljska, Hrvaška, Savdska Arabija...

In reply to by ABalazic7 (nepreverjen)

divjejabolko

Amen. Ni kaj za dodat.

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Bla bla (nepreverjen)

Se strinjan?

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

grof sobočki (nepreverjen)

tak je!

In reply to by Gost8 (nepreverjen)

Lol lol (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

PRAF JE TAK, NAJ SE ZNA KA JE TU KRŠČANSKI NAROD ! ČE SE JE LEJKO OBNAVLO SPOMENIK TOTALITARIZMA, SE TUDI NAJ ZNA, Z POSTAVITVIJO TOGA KIPA, KA JE TU KRŠČANSKA KULTURA, KOT TUDI CERKEV SV. NIKOLAJA (MIKLAVŽA) V OZADJE !

Gost8 (nepreverjen)

Većina nas ne misli kak ti. Mi smo prouti cerkvenomi spomenijki na javnon krožišči. Nega šanse.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

divjejabolko

Spomenik totalitarizma? Če ne bi bilo Rusov in partizanov, bi ti danes verjetno šprehal po dojč in kakal bratvurst. Seveda pod pogojem, da bi tvoj (pra)dedek in (pra)babica preživela vojno oz. poznejše čase, saj so imeli Nacisti v načrtu likvidacijo Slovanov.

In partizani prvotno niso bili komunisti. So si pa komunisti lepo prisvojili zasluge partizanov in na vse pripopali rdečo peterokrako Heinekenovo zvezdo. Zato izkrivljena slika, da partizan = komunist. Njet.

Verski kip ne sodi v krožišče in pika. Če je potrebno, se naj raje razpiše referendum.

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

BOLJŠEVIK (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

divjejabolko - ka pa norije motaš, kaj bi nam pa manjkalo če bi šprehali po dojč ? Samo bi nam lejko bilo boljše. Komunisti ali partizani vse en drek oboji so več Slovencev spoklali kak kdo drug.

In reply to by divjejabolko

Vipko
Truplo

No ja, da partizani niso bili komunisti lahko drži, če se držimo točno zapisanega. Res niso bili vsi... vodstveni kadri pa več, kakor zanesljivo. In ti so igrali na strune... pa vemo, kakšne in kakšno muziko so proizvajali! Pa bi to pustil, ker pa si zmešal spet vse skupaj in na kup, kar si prinesel ne/znanja iz Kumrovca, sem gornje... moral napisati. Heinikenova zvezda ima čisto drugi pomen... zato je tvoja opaska neokusna.

Kar se tiče kipa... če je Sv. Nikolaj res zavetnik Sobote... (o tem ne vem nič), tudi ni ravno sporno, da se tak kip postavi! Tudi, ker imamo kar nekaj spomenikov totalitarnega režima in kar na veliko mestih "namalano" rdečo zvezdo, katera tja ne spada (npr. na napise ulic, na Gorički Mariški, imena ulic po ljudeh, kateri so bili dokazano zločinci...).

Se pa strinjam, časi niso ravno najbolj primerni... da morda imamo o tem referendum!

In reply to by divjejabolko

drumbum (nepreverjen)

Vodstveni kader ovih drugih so bili pa švabi pa popi. S ten nemaš problemov?

In reply to by Truplo

Čudo (nepreverjen)

Truplo. To, ka si v življenji nej prešto več kak par knjig, že znamo. Tudi to, ka sklepaš kar na pamet. Prešti si kaj od Kocbeka. On je nej biu komunist, je pa bil kar visoko v vodstvi OF. Tam boš našel veliko dejstev, ki ti bodo všeč, precej pa tudi takših, ki govorijo tem, da nimaš pojma. Če smo že palik pri partizanih in izdajalcih.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

OF ni bila nič prida, to tudi vemo. Torej, kaj naj pa berem pozitivnega o tej OF?

Če ne bi tistega dne sestankovali, se skregali in potem ustanovili OF... bi morda Slovenci celo držali skupaj... Ker pa so hoteli komunisti imeti vse, oblast, komando, pozneje še bogastvo (kradli so kot srake, zato se pa mora še dandanes marsikaj ukradenega vračati), so posledice znane.

Kaj... ko bi se ti malce izobrazil, da ne bi tako kot neka ovca občudoval zločince? Kaj ko bi malce mislil s svojo glavo in ne samo nakladal vsebine predavanj iz Kumrovca?

In reply to by Čudo (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

Hahahhahahahahahhahahahahaha :) Kršanski narod prej.

Na ne serejo z nikšin kipon, vejpa prosin vas lepo no...

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

PoštenoPovedano (nepreverjen)

V cerkev ali pa na cerkveno dvorišče sodijo take in podobne,...!

čarni vrag (nepreverjen)

Predlagam, da se postavi kip velezločinca Hrovata imenovanega puklasti Miha. Tega so poslali kranjski komunisti, ka je tu pobijal poštene Prekmurce. Lagati, kradnoti in ubijati civiliste to je vse kar smo dobili od komunistične "osvoboditeljske" bande.

DF-LUP (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Poslušajte rdeči soboški komunajzeri za vas bi bilo potrebno uvesti Šeriatsko pravo, kot v Bruneju ki predvideva drakonske kazni za prešuštnike in homoseksualce, pa tudi tatove, ki jim grozi sekanje rok ali nog. Smrtna kazen je zagrožena tudi za žaljenje islamskega preroka Mohameda, tako za muslimane kot druge. Za ženske, ki so istospolno usmerjene, pa je predvidena nekoliko drugačna kazen: 40 udarcev in do 10 let zaporne kazni. Kaznovali bodo tudi ženske, ki bi želele splaviti. Vse to vas čaka nasprotnike krščanstva čez nekaj let, pa se ne boste ustili zoper krščanstvo. Res ne vem kaj vam je v napoto krščanstvo saj prav na krščanskih koreninah je zrasla cela Evropa.

plüg (nepreverjen)

Odked tau pijšeš? Z Ormoža eli Hrastovca?

In reply to by DF-LUP (nepreverjen)

DF-LUP (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prijde Šerjatsko pravo ba boste jebali ježa ......

In reply to by plüg (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Sem proti da se postavi svetnik
,,Enga smrdljivega komunajzerja je treba postaviti v sred rondoja ,npr kip tovariša tita, Vam povem vsaki drugi dan bi ga kakšen poštenjak zrušil od gneva pa tudi zaradi smradu, ki bi ga tak kip sproščal,,SEm nekje prebral da je tito rad jedel dojenčke in najrajši je iz njih kuhal obaro

In reply to by DF-LUP (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

to pa težko verjamem

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

DolfLundgren (nepreverjen)

Z mojimi pejnezami te cerkev podperali ? Banda pokvarjena. Poberajo za vsaki drek "prispevke"! Darujte darujte .... Bog vam bo poplačal.... Naj BOG plača to nesnago.

grof sobočki (nepreverjen)

Z mojimi pejnezami tudi nej..

In reply to by DolfLundgren (nepreverjen)

POP (nepreverjen)

Komentatorji stvarno vas ne razumem, kaj imate toliko proti krščanstvu na katerem ste tudi vsi vi ali vaši starši, stari starši gor zrasli sedaj se obračajo v grobovih glede na vaše komentarje. Po celi Evropi (razen Rusije) stojijo podobni kipi pa nikogar ne motijo. Kam nas je pripeljala ta zblojenost v Sloveniji da sovraži brat brata zaradi neke ideologije, upam samo da ne bo prišlo tako daleč da bi brat na brata roko dvignil kot je to bilo med in po 2. svetovni vojni z nezakonitimi poboji.

plüg (nepreverjen)

Ka pa tisti keri je prvi dvigno roko nad brata? Tisti je nej krijf? Izdaja naroda oz. kolaboracija je izvirni greh. Brez toda nebi bilau povojnij pobojov.

In reply to by POP (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Prvi so roko dvignoli komunisti. Še preden so nastale prve vaške straže so pomorili skoraj tisoč civilistov. Med njimi Mavzerjevo družino z osmimi otroki.

In reply to by plüg (nepreverjen)

ztrewq (nepreverjen)

Ne laži pa ne seri.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

sladoledar (nepreverjen)

točno tako najprej so roko dvignili komunisti , ko so pozdravljali Hitlerja,,
potem so pa te kurbe komunajzerske izdale pakt s Hitlerjem in odšli na svoje
Pa lepo sem jaz Hitlerju takrat rekel, naj ne sklepa pakta s smrdljivimi komunajzerji, ker ga bodo sigurno napizdili. Pa me ta tupi Hitler ni poslušal,, Rajši je poslušal napotke GEBLESA

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Prvi so začeli ustrahovati in moriti ljudi ravno komunisti. In potem... so se ljudje začeli braniti, ustanovili so vaške straže... in prešli k manjšemu zlu, kateremu ti praviš kolaboracija. Imel prav ali ne... komunisti so napravili razdor med narodom... kar počenjajo še danes. In sledi jim namalo takih... kateri tega niti na portalu ne priznajo.

In reply to by plüg (nepreverjen)

drumbum (nepreverjen)

Ti si biu tan ka vse tou znaš iz prve roke? Ali ti je pa Janči povedo kak moreš po forumaj pisati?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Čedalje več resnic gre na plano... preverjenih, dokumentiranih... ne morete večno lagati! "janči" nima nič s tem, sicer pa kaj pričakovati od takega, kateri svoje neznanje usmerja v pisanje takih neumnosti! Če si šel pred npr. tridesetimi leti takoj v zapor zaradi pisanje vsebin, kakršne pišem sam, dandanes temu ni tako. Imate še vedno strahovito moč tako v politiki, kakor gospodarstvu, a vsega ne morete preprečiti. Predvsem pa nimate več nobene moči v morali! To ste že davno zakockali!!!

In reply to by drumbum (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Jaz sem bil zraven pri francoski revoluciji, če si kda čul za to. Tak ka znam vse iz prve roke.

In reply to by drumbum (nepreverjen)

POP (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

PRVI SO ROKO DVIGNILI KOMUNISTI, TO JE ZGODOVINSKO DEJSTVO IN DOKAZANO, ČE JE TEBI VŠEČ ALI NEJ.

In reply to by plüg (nepreverjen)

DolfLundgren (nepreverjen)

Neje problem krščanstvo.. Problem je izkoriščanje naroda pa njegovih penez. Naj da što ščej, me ne moti, ges pa ne dan ! Majo bonitete( davčne blagajne majo slučajno ? Plačajo davek državi za koj ? )
Sicer pa či maš kaj v glavi, malo zgodovino pogledni.... Ka je cerkev kdaj dobroga za človeka napravla ? Več lidij ma na vesti kak 5 Hitlerov vkuper. Taka prosim lepo... Sama vera ne vči nič slaboga, ta gamad ka pa je not, je pa druga pesem. Lp

In reply to by POP (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Kaj je cerkev naredila dobrega za človeka?

Če seštejemo vse slabo in samo to upoštevamo... nimamo kaj pisati. Vendar tudi v dobi največjega mračnjaštva, v času totalitarnih verskih krščanskih držav, v času inkvizicije, prej in pozneje... je bila Cerkev središče kulturnega in vseeno razvojnega, naprednega življenja. V cerkvah, samostanih... pod sponzorstvom zemljiških gospodov, kateri so bili globoko verni, so se pisale in prepisovale knjige, raziskovalo se je marsikaj...

Po eni strani res veliko zločinov... po drugi strani pa tudi to, kar sem napisal. Če tega ne bi bilo, bi verjetno, pišem verjetno, človeštvo bilo morda danes vseeno na nižji tehnološko razvojni stopnji.

In ne mešati pedofilstva z gornjim. To je velik greh... Cerkev bo preganjal še stoletja, vendar vsega dobrega tudi ne moremo pozabiti, kar je storila za človeka. Da ne bo ravno kdo kaj pomislil... nisem veren in seveda tudi cerkve ne obiskujem!

In reply to by DolfLundgren (nepreverjen)

drumbum (nepreverjen)

"Če tega ne bi bilo, bi verjetno, pišem verjetno, človeštvo bilo morda danes vseeno na nižji tehnološko razvojni stopnji."
Ka tij tou resno? Vej pa še gnes den v cerkvi fčijo takše gluposti ka človek včasik na koledar pogledne kero leto je. Še gnes den nasprotujejo znanstvenin raziskavan in še gnes den za sveto resnico razlagajo stvari kere so v nasprotji s vsemi fizikalnimi zakoni. In tij pacijent ormoški boš takše izjave piso? Nej si normalen, stvarno si nej.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Kaj tij resno? Malo obrazloži o vlogi Cerkve danes: kaj takega učijo? Da je zemlja ploščata? Da je v središču vesolja oz. sončnega sistema? Da voda teče gor in ne dol? Sam tudi trdim, da je neumnost, da verjamejo, da Bog obstaja, ampak ker v tega Boga in druge verjame nekaj sto milijonov ljudi... jim jaz to pustim! Kaj pa... če vseeno imajo prav? So vsi bolj neumni... od tebe?

Ne trdim, da pred stoletji niso učili in verjeli v neumnosti. Svet ni bil razvit, ne v Evropi, ne v Ameriki, ne v muslimanskem svetu glede tega. Za vse je bil kriv Bog in odgovoren Bog ter za dobro hvaljen Bog. Pišem o tem, kar je bilo vseeno pozitivnega! In bilo je veliko... če vse zložimo v kontekst tistega časa, bi težko kdo normalen temu oporekal. Ti izgleda... ne spadaš zraven!

Dobro... jaz tebe in podobne nisem žalil, ampak nekako bi rekel, da omenjanje Ormoža spada bolj k tebi? Kdo ni normalen?

In reply to by drumbum (nepreverjen)

Frajtonardo (nepreverjen)

Če nebi knjige pa znanstvenike kurili na grmadah, bi verjetno meli danes že leteča vozila...

In reply to by Truplo

oj-oj (nepreverjen)

v prejšnjon komentari z kumonisti se strinjan s tebof ali za cerkev pa nej. vsi dobro znamo ka je nej bog ustvaro vesolje in to nas še cerkev zdaj vči. ges pravin ka je vera ena velka nategancija. gda sumar pejneze ma te pameten slujže. tak ka mi smo nori cerkev je pa pametna

In reply to by Truplo

POP (nepreverjen)

Malo si prečitaj kaj uči in zahteva Šerjatsko pravo, pa potem norije piši o krščanstvu. Če pa si še mlad maš možnost, da boš to čez nekaj desetletij doživel v Evropi, takrat se močno butni po prazni glavi (tako zgornji kot spodnji).

In reply to by drumbum (nepreverjen)

Zgodovinar42 (nepreverjen)

Seveda so pisali besedo že takrat v cerkvah...Pa veš zakaj?Ker niso imeli radi izobraženih ljudi kateri bi mislili s svojo glavo.Le neuki raji so lahko prodajali zgodbe o peklu in istocasno od njih pobirali desetino za svoje polne želodce!Pa ne pozabi koliko učenjakov so žažgali na grmadi?Eden se je se na grmadi drl da se vendarle vrti okrog sonca...Da ne bomo rekli kako o borgijcih....Da je človeštvo slo ven iz srednjega veka imajo zaslugi bogati meceni iz Firenc,ki so bili dejansko znani po svoji podpori umetnosti in kulturi.Pa ogromno znanja je tudi prislo iz arabskih dežel takrat...sploh o matematiki in medicini....
Ne streljaj na pamet prosim te...

In reply to by Truplo

plüg (nepreverjen)

Naj prosin Štrumf razloži kakšo vezo ma Sv. Nikolaj z 100 s prikljužitvijo Prekmurja. Nema je. Tak ka un nemre zahtevati ka se te kip postavi v okviri proračuna za priključitev.

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

KA PA TE IMA KUČAN IN RDEČA KOMPANIJA Z 100 LETNICO PRIKLJUČITVE PREKMURJA, ŠE MENJE KAK SV. NIKOLAJ.

In reply to by plüg (nepreverjen)

yohoho (nepreverjen)

nikših kipov ne nucamo, še menje pa cerkvenih. Vse te mini skulpture pa kipce okoli blokov pa po krožiščih trbej na odpad odpelate, to nikomi nej podobno...

Joužek2 (nepreverjen)

Lejko pa šče en reflektor ta postavijo, ka de se bole vidlo što v cerkev hodi.

Nikalo (nepreverjen)

JEZOS KELKO PRITOZB O TON. KDA PA SE PISE KELKO PEJNEZ SE V SPORT FUKNE, KAKSNA SRANJA IN ZAPRAVLJANJA SE V DRUGE ZADEVE VSTRAN VRZE PA JE VECINOMA VSE TIHO...JEBO VAS SELJAKE

Čudo (nepreverjen)

Ka ma Sv. Nikolaj s priključitvijo Prekmurja k Sloveniji? Ka ma sv. Nikolaj s Prekmurci? Svetnik uvožen z bližnjega vzhoda. Zavetnik mornarjev, pivovarjev, študentov. Kakšne veze ma to s Soboto in Slovenci. Tak se bunite, ka van ljudje z bližnjega vzhoda kvarijo kulturo in vero. Hmm. Vernikon se da mesec v vodej zlahka kazati.

šarvedij (nepreverjen)

Ka pa ma Trubar z priključitvijo Prekmurja ?

In reply to by Čudo (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Malo si zgodovinsko knjigo zemi v roke pa boš te vido?

In reply to by šarvedij (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

Ka rejsan si tak poševno, ka ne ločiš našoga človeka od človeka iz male azije?

In reply to by šarvedij (nepreverjen)

helmut (nepreverjen)

san dvakrat prevero ka smo nej več 1. aprila

šarvedij (nepreverjen)

Z ene strani bi bilo pošteno glede kipa .Če so se za enega delali drevoredi in betonska ploščad in na novo dajala imena po tem naj papinci tudi dobijo svoje pošteno bi bilo

Velenjcan (nepreverjen)

Kamot, vam iz Velenja damo Titoja, da ga pretopite v zavetnika MS. Lahko si jih tri vlijete. :-D

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Ampak ga morate prej še tri dni z VAPOM prati,, da ne bo prišel tak smrdljiv v našo lepo Mursko Soboto

In reply to by Velenjcan (nepreverjen)

Red John (nepreverjen)

Če bi ščeli postaviti muslimansko cerkev bi se vsi bunili, pa če bi kip simbol krščanstva postavili nebi bilo dobro....

drumbum (nepreverjen)

Prvič: Sv.Nikolaj je biu škof v enoj malo vasi na ozemlji današnje Turčije. Ka ma on veze s Soboto ka bi njemi mogli kip postavlati? Cerkev si naj tou na svojon dvouri ostavi s svojimi pejnezami, oziroma s pejnezami vernikov.
Drugič: Postavljanje takših in ovakših spomenikov in skulptur v rondoje bi moglo biti z zakonon prepovedano. Sredina rondoja bi mogla biti tak viska ka bi lejko šofer iz avtoja prek vido in bi se s ten izboljšala varnost in preglednost prometa. Tudi čakanje bi se zmenšalo ka bi vido prek.

šarvedij (nepreverjen)

V krožišče pri Zvezdi bi lahko postavili kip maruleka Kučana te bi bili avengeličani veseli

In reply to by drumbum (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Največ zaslug za priključitev imajo komunisti. Samo nej naši lenuhi in zapravljivci, nego madžarski. Pri mirovni konferenci v Parizu so se ustrašili, da se bo komunizem razširil tudi v Prekmurje, zato so dovolili kraljevi vojski, da je avgusta 1919 zasedla pokrajino.

Frajtonardo (nepreverjen)

Religiozne kipe v vsako krožišče! Samo se bojin, ka de nan svalilo krožišč, kelko je religij. Pa neje 1. april bil v pondelek?

vodka (nepreverjen)

Najboukše ka se san notri v krožišče postavi.

MajkelPiki (nepreverjen)
Točno tako (nepreverjen)

Tau tu nede !!

In reply to by MajkelPiki (nepreverjen)

Krscen san (nepreverjen)

Ge san za. Če je lejko zarjaveno skrupcalo ka neves ka pomeni v krožnih, te je nikolaj tudi lejko. Vsaj neksna forma de, ka nedo pa staroga zeleza vkup svasali pa v krozne devali.

rafael (nepreverjen)

Oni si naj postavijo ta posran kip na glavo

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

rafael - IDI NA TRG ZMAGE PA SE Z GLAVO POSTAVI NA RDEČO ZVEJZDO

In reply to by rafael (nepreverjen)

Ne hvala (nepreverjen)

Cerkvenih kipov sredi mesta na javnem krožišču pa res ne rabimo. Naj si ga postavijo tam pred svojo ljubo cerkvijo. Ker 5 meterskega kipa od posrane ustanove kot je Cerkev res ne mislim gledati vsakič ko se peljem skozi to krožišče. Če imate drugačno mnenje glede Cerkve me to ne moti, ampak bi vam priporočal ponoven obisk srednje šole ( po možnosti Gimnazije ) kjer vas že v najstniških letih naučijo kaj vse je Cerkev počela v svoji zgodovini.

grof sobočki (nepreverjen)

Odličen komentar. Pred cerkvijo imajo dovolj prostora, naj ga imajo tam.

In reply to by Ne hvala (nepreverjen)

gg (nepreverjen)

ka pa je te sveti stokoli napravo za prikljucitev prekmurja k sloveniji ? to je pitanje

MURANE (nepreverjen)

Kak vas je ta tema zdignola seljaki primitivni, da se pa zelo velki pejnezi vržejo v že 3x dosedaj propali nogomet v Soboti te se pa ne bunite. Soboška elita manipulira z vami kak z malo deco, vodijo in zavajajo vas kak magarce vi pa nasedate, glavno ka idete na tekmo s socialno podporo in si še pivo v rit vlijete pa je vse OK.

goostt (nepreverjen)

V kolikor se ne motim RKC iz M. Sobote pri otvoritvi krožišča ni bilo zraven (demantirajte če imate podatke) !!
Kje pa bo spomenik Janoša Slepca in njemu podobnih !!

neda

Od vseh se strinjam najbolj s čarnim vragom, dobrim poznavalcem prekmurske zgodovine.

neda

Kam bo pa postavljen mavzolej stricu iz ozadja?

Janez Komunist (nepreverjen)

Naj si ga postavi pred cerkvijo ali pa doma v dvorišči ne pa v rondo,banda popovska...sicer pa...

Cerkev - Ali ste vedeli?

Ali ste vedeli, da:
• je izobčen in preklet tisti, ki poškoduje, pokraca ali ukrade katerekoli knjigo, rokopisno ali natiskano, iz vatikanske apostolske knjižnice
• je kardinal Alfonso Lopez de Trujillo oznanil, da so kondome skrivaj mikroskopsko preluknjali, da bi vernike okužili z aidsom
• je sedem katoliških duhovnikov 4 leta spolno zlorabljalo Rito Milla, Američanko iz Kalifornije.
• vojaški argentinski škof Baseotto je predlagal, naj argentinskemu ministru Garcii navežejo kamen okrog vratu in ga vržejo v reko, ker je podprl legalizacijo splava in razdeljevanje prezervativov
• je papež Benedikt XVI. s prodajo svojih knjig v letih 2005-2010 zaslužil pet milijonov evrov
• je papež Pij XII, ki je umrl leta 1958, zapustil svojim dedičem 80 milijonov mark, v času njegovega papeževanja so trije njegovi nečaki v Vatikanu oz. z njim povezanimi podjetji zaslužili preračunano 120 milijonov mark
• se bruto plače škofov, nadškofov in kardinalov v Nemčiji gibljejo od 10.000 do 13.000 evrov, osnovna plača duhovnika pa je okoli 5.000 evrov
• Lucien Gregoire v knjigi Umor v Vatikanu trdi, da si je Karel Wojtyla papeški stol kupil s podkupninami kardinalom v višini več 100 milijonov dolarjev
• je papež Janez Pavel II. del denarja, ki je bil namenjen za revežem, uporabil za prenovo papeške palače v Vatikanu in poletne rezidence v Castel Gandolfu, pri čemer je dal za svoje osebne potrebe zgraditi veličasten plavalni bazen
• je imel papež Janez Pavel II. svoj osebni tajni sklad, v katerega se je steklo vsaj 200 milijard lir, ki so bila porabljena za rušenje komunizma na Poljskem, Vatikan pa je podprl sindikat Solidarnost s 100 milijoni dolarjev
• je kardinal Alberto di Joria, predsednik IOR, v svoji oporoki zapustil vatikanski banki vile, zemljišča, obveznice in bančne depozite
• je 7 škofov za časa filipinske predsednice Arroyo prejelo drage avtomobile iz sredstev državne loterijske družbe v zameno za podporo Arroye.
Nekaj misli cerkvenih dostojanstvenikov, ki jim verniki dolgujejo slepo pokorščino:
• Papež Leon XIII. (1878–1903): Prekletstvo nad tistimi, ki trdijo, da nam Sveti duh ne dovoljuje pobijati heretikov!
• Nezmotljivi papež Pij XI.: Če že obstaja totalitaren režim – totalitaren v praksi in teoriji – je to režim Cerkve, saj Cerkvi človek pripada na totalen način.
• Papež Pavel VI.: Kdor nasprotuje cerkvi, je njen sovražnik.
• Nemški teolog, jezuit Michele Schmaus (1897-1993): Nič ni bolj tujega katolicizmu kot demokracija …
• papež Leon I.: Nekatolikov se je potrebno izogibati »kot strupa, ki prinaša smrt! Prezirajte jih, izogibajte se jih in ne govorite z njimi«.
• Papež Ratzinger: neverujoči so sile teme in zla.
• Pruski jezuitski general Werz: Cerkev lahko krivoverce obsodi tudi na smrt.
• Nadškof Perko: Za zakrknjene nevernike ne more biti milosti.
• Škof Gollner iz Linza: Stroga dolžnost vesti vsakega kristjana je zatirati izrojeno judovstvo.
• Papež Pij II.: Ko vidiš žensko, misli, da je hudič! Je neke vrste pekel!
• Dominikanca Sprenger in Institoris o ženski: Pogled nanjo je lep, dotik strupen in druženje z njo smrtonosno.
• Grški cerkveni učitelj Johannes Chryostomos: Ženske so določene predvsem za to, da zadovoljijo moško pohotnost.
• Cerkveni oče Avguštin: Ženska je manjvredno bitje, ki ga Bog ni ustvaril po svoji podobi. Naravnemu redu ustreza, da žene služijo možem.
• Cerkveni učitelj Tomaž Akvinski: Bistvena vrednota žene je v njeni sposobnosti rojevanja in njeni gospodinjski koristi. In še: Ženska je napaka narave (…) s svojim presežkom vlage in s svojo podtemperaturo je telesno in duhovno (…) manjvredna (…) neke vrste pohabljen, zgrešen, spodletel moški … polno udejanjanje človeške vrste je samo moški.
• župnik Jože Pacek: ženska je ustvarjena kot pomočnica človeku.
Nekaj izjav v zvezi s katoliško cerkvijo:
• Zgodovinar Karlheinz Deschner: Na svetu ni organizacije, ki bi bila »v antiki, vključno s srednjim in novim vekom ter posebno v 20-tem stoletju tako obremenjena z zločini, kot (…) rimsko-katoliška cerkev«.
• Britanski pisatelj Avro Manhattan: Noben drugi religiozni, ekonomski ali politični sistem, vključujoč tudi določene oblike levo in desno usmerjenih totalitarizmov, ne more biti tako izredno sovražen do demokratičnega duha in njegovih vrednot.
• Nietzche: Cerkev je največja korupcija, kar si jih je mogoče zamisliti.
• Prof. dr. theol. H. Mynarek: V početju, ravnanju in govorjenju nacistov ni ničesar, kar ne bi imelo v cerkvah svoje predstopnje, svojega precendenčnega primera.
• Adolf Hitler: Delam samo to, kar že tisoč petsto let dela cerkev, vsekakor temeljiteje.
• Adolf Hitler: Tako sem danes prepričan, da ravnam v smislu vsemogočnega Stvarnika: s tem, ko se obranim judov, se bojujem za Gospodovo delo.
Še nekaj dejstev o katoliški cerkvi:
• katoliška cerkev je danes največji verski gospodarski koncern na svetu in močno angažiran na področju nepremičnin, kemije, elektronike … ter soudeležen pri velikem številu gigantskih firm. Samo v Nemčiji ima okoli 100 milijard evrov kapitala in naložb, delnic in vrednostnih papirjev, poseduje pa tudi mnoge banke. Znan je primer italijanske banke Intesa, ki združuje katoliške denarne ustanove in se je združila z banko San Paolo IMI v eno največjih v Evropi
• premoženje katoliške cerkve v Nemčiji je vredno več kot 300 milijard evrov (brez umetniških zakladov in arhivov)
• letni proračun nadškofije Köln je slabo milijardo evrov, samo delež te nadškofije v podjetju z okoli 26.000 stanovanjskimi in poslovnimi enotami je bil leta 2003 vreden okoli milijarde evrov
• premoženje nemške Karitas je po podatkih iz leta 1995 znašalo 65 milijard mark
• cerkev ima po svetu v lasti tudi veliko število tiskovnih agencij, časopisov, revij, radijskih in televizijskih postaj ter drugih medijev
• v Avstraliji ocenjujejo, da bi katoliška cerkev kot gospodarska korporacija kotirala med prvimi petimi v državi s premoženjem, vrednim več kot 60 milijard dolarjev in skoraj 10 milijardami dohodkov v letu 2005.
• po mnenju nekaterih naj bi papeška banka vsak trenutek razpolagala s sto milijardami evrov gotovine
• proračun katoliške cerkve v ZDA vreden okoli 170 milijard dolarjev
• vrednost cerkvenih nepremičnin v Sloveniji več kot 800 milijonov evrov
• cerkvena sfera v Sloveniji dobi vsako leto okoli 20 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja
• nepremičnine cerkvene sfere v Italiji vredne več kot 1000 milijard evrov.

Janez Komunist (nepreverjen)

Sep pozabil napisati da ima mali murgeljski prdec hemeroide

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

seveda če mu pa ti kar naprej v rit lezeš

In reply to by Janez Komunist (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Jaz hočem Perunov kip sredi tega krožišča. Perun je bil zavetnik Murske Sobote oz. nekdaj imenovane "Oljšnice". Sobota oz. "Sabath", krščansko- židovsko mesto kero je nastalo na podlagi predkrščanske originalne kulture... Na teritoriju današnjih cerkva pa so bili predkrščanski hramovi, kere so porušili krščanski inkvizitorji, klali predkrščansko verujoče ljudi oz. jih zažigali na grmadah!

princesa Ana (nepreverjen)

Nisem proti kipu, samo postaviti kip svetnika v krožišče se mi zdi nespoštljivo in kičasto.

krsk65
proizvodnja (nepreverjen)

Zanimivo! Sploh se pozablja, da je bila duhovščina zaslužna za priključitev Prekmurja k SHS. Končno en kleni Prekmurec, ki ve, kaj hoče. Škofa eni napadajo drugi branijo. Mislim, da denar mečemo za različne bedastoče. Tako bi bilo prav, da tudi cerkev obeleži 100 letnico priključitve Prekmurja naši državi. Srečno SLOVENIJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lol lol (nepreverjen)

NAJVEČJI PEDOFIL JE TISTI, KI TRDI, DA SO V CERKVAH PEDOFILI, DA BI OPRAL SVOJA GNUSNA PEDOFILSKA NAGNJENJA !

Arnavinna

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top
**************
Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com

Jože Sukič (nepreverjen)

Na tržnici naredili " neko ~muzo~" ki ne ve se za kaj - kaj pomeni.
Ohladimo si glave, " citat IVANOCIJA ~ NE MOREM BITI MADŽAR, KER ME JE RODILA MATI SLOVENKA.
Tem ljudem smo dolžni neko obeležje...tem, ki so se uprli madžarskim škofom, da bi madžarizirali svoj SLOVENSKI ROD. Dovolj je vsem jasno, da je madžarska večinsko slovensko ljudstvo, da madžarov v sloveniji ne obstaja -RAZEN TISTI, KI SO SLOVENSTVO ZATAJILI.
In ravno kumunisti so omenjene bolj ovrednotili od zavednega prekmurskega ljudstva- NAŽALOST.~

~ ŠE ENKRAT, TI LJUDJE, KI SO BODRILI IN BRANILI SVOJ SLOVENSKI ROD, SI ZASLUŽIJO SPOŠTLJIVO OBELEŽJE ~

ČE NJIH IN NJIHOVEGA DELA NE BI BILO,.. OHRENITEV PREKMURSKE REJČI,"~NAM TUDI PARTIZANI -KUMUNISTIIN RDEČA ZVEJZDA BEBI NIKA POMAGALA.
~ VSIJ BI BILIJ LAŽNE MADŽARI S SLOVENSKO KRVJO.

Kod moramo ločit partizane ..rdečo zvezdo..ki so jo komunisti zlorabili, tako moramo ločit taslužne cerkvene duhovnike, ki so bili na našega naroda strani.
Imejmo spoštovanje do zaslug naših prednikov.

Pregovor eskimov...spoštuj svoje prednike, in njihovo delo, kajti če njih in njihovega dela nebi bilo tudi tebe nebi bilo.

Jože Sukič

NE so-/financiranje (nepreverjen)

potratni pohlepni nezvest in neposten klet bi spet trosil drzavni davkoplacevalski gnar

gost25 (nepreverjen)

Ker debeli Štumpf itak nima drugega dela naj se sam tja postavi in bo zelo dobro ptičje strašilo!!!!!!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Sem proti da se postavi svetnik
,,Enga smrdljivega komunajzerja je treba postaviti v sred rondoja ,npr kip tovariša tita, Vam povem vsaki drugi dan bi ga kakšen poštenjak zrušil od gneva pa tudi zaradi smradu, ki bi ga tak kip sproščal,,SEm nekje prebral da je tito rad jedel dojenčke in najrajši je iz njih kuhal obaro

sladoledar (nepreverjen)

baraba prokljeta

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

feri11 (nepreverjen)

Štumpf pa pozabo tablete zejti???

Vojo18 (nepreverjen)

Слава му и част заштитник свих хришћана

golobinjek (nepreverjen)

I na tau se golob poserje!

Geza007 (nepreverjen)

Slovenija propada zaradi velikega števila ateistov in komunistov.Amin.

Frajtonardo (nepreverjen)

Bole zaradi religioznih ljudi, keri VSE vrvlejo...

In reply to by Geza007 (nepreverjen)

pelinkovec (nepreverjen)

Prav je spomenik mora biti .Enim Lutarov drevored drugim kip .

Janez Komunist (nepreverjen)

če bi pa dali kip malega murgeljskega prdca bi bilo pa bolj poceni,,Kipi takih pokvek se dobijo že za jurja

Zavedni (nepreverjen)

Ne KUMONIST, NE SVETNIK ne sodijo v krožišče..iz preprostega razloga..vozniki bi odvračali pozornost od vožnje.

Bolj kod nikokaju pripadajo obeležja tistim, domačim, ki so se borili proti madzarizaciji. Ivanociju, Jeriču, ter vsem drugim, ki so vso svoje življenje bili na strani naroda ohranjali narodno zavest.

Janez Komunist (nepreverjen)

Potem bi pa to mogel biti naš Puklasti miha

xxxxx (nepreverjen)

Se čudim, da glede na kristjanofobijo v zgornjih komentarjih, v Soboti sploh še imamo Mikloševo senje.

Skofnikolaj (nepreverjen)

Predlagam,da se škof vsak dan oblece v skofovsko uniformo pa vzame palico pa sam stoji v krožišču!Kot ene vrste živi kip.Pa še lokalna znamenitost bo postal!Denar namenjen za kip pa naj se razdeli med revne.Cerkev bo sigurno soglašala s tem?

Pokopic (nepreverjen)

Kdej de ti mati mrla ili oca bos pa prvi na faroz leta....

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

njegovega oca ili mater bodo fuknili v gnojno jamo , Takve se cerkveno ne pokopava
sad navalite pedri i lezbače i mi pišite minuse
Jer svak ki mi da minus je peder

In reply to by Pokopic (nepreverjen)

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

Miklošovo senje pa vam paše v Soboti idioti seljački pa potem senje tudi preimenujte v komunističko ali partizansko.

pozorni (nepreverjen)

Pejneze naj da lačnin. Od toga ka papinska "podukšana rauka od boga"darüvle mešo za lačne se tij nedo nasitile. Cinezem pa takše, se so v zlate pa v srebre, te pa narod pomagaj sirotinje. Mij mo pa ešče naprej svinjarije delale in se mastijle.

cezar (nepreverjen)

Če šče Jevšek meti tej kip naj si ga postavi doma za svoje pejneze, vači takši kip spada pred cerkev, kera si ga naj tudi sama plača. Zvolo takših b.... sen nan celji svej smige. Ka so resno čista si zblazneli ?

kanžor

cezar............ Te bi si Jevšek tudi naj doma naredo Trubarjev drevored in betonško ploščad .

In reply to by cezar (nepreverjen)

STRPNEŽ (nepreverjen)

Ni za verjet kako je narod nestrpen do drugace mislečih in do druge vere ,to se odraža v teh komentarjih ,nisem veren samo take nesrpnosti me bolijo saj ima lahko vsak svojo mišljenje , sram vas bodi .................

Zavedni (nepreverjen)

Trubarjev drevored.....??
Trubar več naredil za slovenski jezik kod evgeličansko cerkev...zato imejmo to v mislih kod vseslovensko.
Kako se pa to nekomu dopada pa lahko ima pravico vsak povedat...sčasoma se bo sprejela.

Anon2103 (nepreverjen)

Brez. Komentara.

kikiriki2019 (nepreverjen)

Pomagaj sveti Nikolaj

gazda (nepreverjen)

Nej trbej cerkvi in nam.vernikom kipov, Bole kak te kipe, in pejnez metanje v nič nahranite brezdomne, pa pomagate lidejn Keri rabijo pomoč, če je pejnez za kip te je tude pejnez za Lidij, skrbite raje za dobro lidij, in vernikov pomagajte brezposelnim in vsem ljudem Keri životarili iz dneva v den.Divolj se zna mamo stilno cerkev posvečeno Sv.Nikolaju, dovolj se ve kdo so narodni budniki, imena velikih lidij Keri so pripomogli da smo sedaj Slovenski rod.... Raje pomagate lidejn da bo zaživel tudi mali človek.

čarni vrag (nepreverjen)

Ti se rajši na Kučana obrni, nej na škofa.

In reply to by gazda (nepreverjen)

meli75 (nepreverjen)

To je krožišče s kerin ma itak dosti lidi probleme tak ka z vidika varnosti in preglednosti postaviti tak velki kip de še samo hujše.

black panter

kakšni problemi so z ten krožiščon,ka krave nevejte voziti

In reply to by meli75 (nepreverjen)

gost25 (nepreverjen)

Ta spomenik je bistvenega pomena, saj bo zmanjšal brezposelnost v Pomurju, kulturnega pomena, povečal se bo obisk Prekmurja, pa tudi za razvoj živinoreje, povečal se bo obisk tekem Mure in še marsikaj.........skratka sami pozitivni učinki. Torej le kaj se čaka????

babaluga (nepreverjen)

Ne podpiram.

Don Kihot (nepreverjen)

Pa kaj se tu "prepucavate"?
Škof ima pravico, da si postavi kip, koga si želi, in to na trgu pred cerkvijo, ki si ga tudi sam uredi!
Pa gotova meša!

kunj (nepreverjen)

Bokše ka postavijo kip tomi svetniki kakor pa Kučani!!

Vipko
Truplo

Na koncu koncev bo pa tako: Če se oblast odloči, da sofinancira kip in ga bodo postavili... ne bodo nikogar vprašali. Ne občinski veljaki, ne Cerkev!

Drži pa, da je tako tu, kakor izgleda na facebooku (tisto nisem spremljal) VEČINA PROTI! Profil ljudi, kateri so za ali proti... se po svoje ni preverjal, verjetno pa so bili vsaj na facebooku in deloma tu mlajši proti postavitvi kipa?

Meni je po svoje vseeno, če bo ali ne, tak kip bi verjetno v primeru postavitve v začetku požel kar nekaj neodobravanja, sčasoma pa bi se ljudje navadili. Saj ta kip... ne bi ugriznil nikogar? Tudi pri tistem "skropucalu" na Trgu kulture smo bili proti... pa kip vseeno stoji?

Sem pa nekje zasledil, da v celi Evropski uniji taka krožišča ne bi smela vsebovati zadeve, katere zaklanjajo pogled preko? Če je to res... potem tako visoki kip tu ne sme stati.

trollbusta (nepreverjen)

podpiran idejo za Klekla in Ivanocyja. njima bi že davno trbelo kipe postaviti. glede miklavža pa dedka mraža v rondoji pa san proti.

Mura je večna (nepreverjen)

Sem zadnič gledal sejo mestnega sveta, pa sem videl enega podžupana ki tak butasto gledi,
mogli bi mi iz njega uliti mavčni ulitak i njegov kip postaviti na sredi rondoja
Neznam prezime tog butastog podžupana ali vi ki to bolje poznate znate to je on koji tak butasto gledi

pameten (nepreverjen)

Za vse tiste kateri se sprašujete kaj imamo proti svoji veri. Proti veri nič, imamo pa proti cerkvi ki ni nič drugo kot lopovčina in pranje denarja na legalen način.

Da_Re (nepreverjen)

Če pa se to ne sme postaviti, te naj minaret postavijo. Krejgate se.......žalite.......in poveličujete vsak svojo stran...... drujgi do pa minarete zidali !?! Nejste še gor prišli?

nikolaus (nepreverjen)

Ja se pa POPOLNOMA strinjam,naj se postavi spomenik svetemu Nikolaju,po domače Miklaužu...saj pa konc koncev,je patron -za vse ,ki imate plevel ali niti to v glavi (patron= zavetnik) , je svati Nikolaj zavetnik "mesta" Murska Sobota že od 13.stoletja,vsi vi šinfači,postopači in negativci,zlobneži in opravljivci se lahko zaradi tega ugriznete v svoje zlobne jezike,pa neboste mogli nič...mislim,da bi bili celi samospevi in eforija,če bi se glasil članek,postavil se bo spomenik trdemu Luteru,ali komunističnemu diktatorju Titu in Kardelju kako se držita za roke pod njima pa vi opravljivci kako plezate po njima ...Tako,da obupani medij SobotaŠinfo,da boste imeli večjo branost,drugič rajši napišite objavite kaj v tej smeri ..pa lep pozdrav

volk in lisica (nepreverjen)

Vedite,da se bom boril ,da se bo kip postavil v krožišču .Tudi sam bom prispeval večjo vsoto denarja za postavitev .Če ne bo kipa po tem ne bo več imena Trubarjev drevored .

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

SOBOTAINFO - KONTRA ALI
TU JE RESNICA O KIPU IN KDO STOJI ZA NJO.
Slab teden nazaj je soboški škof dr.Peter Štumpf na facebook profilu (https://www.facebook.com/pg/svetinikolajkrozisce/posts/) objavil nekaj fotografij o možni umestitvi kipa svetega Nikolaja, zavetnika Murske Sobote, na krožišču v bližini stolne cerkve sv. Nikolaja.
Sledila je seveda "reakcija" RDEČIH medijev, lojalnih soboški rdeči oblasti, Polanič/Haklovem Vestniku in spletnem portalu Sobota info. V "nos" naj bi jim šel gabarit kipa sv. Nikolaja, cena njegove izdelave in pa ali je in zakaj ni, soboška škofija objavila javni natečaj za njegovo izdelavo. Sobota info je pri tem šel še dlje in objavil provokativno anketo med svojimi bralci ali podpirajo oziroma zavračajo pobudo soboškega škofa po postavitvi kipa soboškega zavetnika sv. Nikolaja na stolnici bližnjem krožišču. In vsul se je plaz "komentarjev," v katerih so avtorji zlivali gnojnico po škofu Štumpfu, škofiji in slovenski RKC. Seveda se pod "gnojnične" prispevke nihče ni podpisal s polnim imenom in priimkom! Zato pa se je v odgovoru za medijski linč, ki se vse bolj krepi s prihajajočo 100 letnico združitve Prekmurja z matico.
Ti nekateri imajo ime in priimek, sedijo tudi v samooklicanem pripravljalnem odboru 100 letnice, v katerem sta ključni osebi nekdanji šef slovenske partije in prvi predsednik Slovenije, četudi mu njena samostojnost in neodvisnost ni bila intimna opcija, Milan Kučan in njegov pribočnik Marjan Šiftar. Zakaj jih Vestnik in Sobota info ne pobarata, kako je z upoštevanjem zakona o javnih naročilih pri porabi 250 tisoč evrov proračunskega denarja, s katerim razpolaga samooklicani odbor. Komu bo od te pogače kapnilo kaj v "žep," na to vprašanje že več kot dva tedna čakamo zaman na odgovor iz županstva Aleksandra Jevška, vidnega člana, po novem pa tudi kandidata za evropskega poslanca na listi židanove SD. Člani odbora naj bi na zadnji seji razrez porabe dobili le na vpogled, kot da gre za največjo skrivnost. Soboški škofiji so namenili le 7000 evrov in to za pripravo simpozija o 100 letnici. Zakaj se Vestnik in Sobota info ne vprašata, kako je mogoče, da je v razpisni komisiji Jankovičeve MOL za javni natečaj za likovne rešitve za postavitev spomenika ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Ljubljani, kot predstavnica strokovne javnosti dr. Ana Kučan, hčerka Milana Kučana?! Spomenik naj bi sicer stal na nastajajočem Prekmurskem trgu ob Poljanski cesti in ob Ambroževem trgu. Zakaj se Vestnik in Sobota info ne vprašata o ozadjih diskriminatornega odnosa soboške rdeče oblasti do soboške škofije in škofa Petra Štumpfa!?

teta pehta (nepreverjen)

Pa kaj bi ta škof sedaj rad? Nisem ne rdeč in ne črn. Ampak ta kip v krožišče ne sodi. Kakor tudi noben drug. Samo pozornost voznikov bi jemal. Tudi napovedani kipi pred stolno cerkvijo so brez veze, ker tja ne spadajo. Mimogrede tudi Sv. Nikolaj nima povsem nič z obletnico združitve. Škof naj se raje pobriga, da mu ne bodo mladi duhovniki odhajali. In naj že mončno prizna, da je pri odstavljenih duhovnikih šlo za povsem druge stvari, kot je bilo v javnost povedano. Naj tudi malo razloži kako kaj posluje škofija. Kot vsi drugi je škofija na ozemlju Slovenije in tudi za njo in za škofa veljajo SLOVENSKI ZAKONI ! Skrajni čas je že, da enkrat FURS malo pogleda poslovanje škofije in škofove gotovinske zadeve. Tudi umiki raznih duhovnikov imajo finančno ozadje čeprav se hoče prikazati vse drugo. Veliko ljudi ve veliko več, kot si škof sploh misli.

tetica (nepreverjen)

Furs bi mel kaj videti na stanteh za trezino, miklosovo senje....

nikolaus (nepreverjen)

mate vij nevole z škofom..ka pa se van dogaja seokole pa lekar nanč ne vijdite,kak vas vaš šerif židne prejk vode vozi,me samo zanijme nekaj ,če bi tau luteransko škof dal predlog..kakša reakcija,kelko komentarov ,kelko grdoga bi se pa te tu znapijsalo..eni ste rsno nej glij vridi v glavi..pa fajn bojte

gostja 426 (nepreverjen)

Verski simboli ne spadajo v javni prostor.
Če ima cerkev preveč denarja, naj raje povečajo prostor Karitas. Lahko bi tudi obnovili grobnico Szaparyjev z grobovi. Szaparyji so bili veliki podporniki cerkve in prav bi bilo, da se jim ta vsaj malo oddolži, ne pa, da so tako nehvaležni in pustijo grobnico propadati, čeprav bi lahko bila tudi turistična znamenitost.
Cerkev bi lahko končno pokazala tudi kaj ekološke zavesti - prelepo staro bukev so grobo obrezali, da bo prej ko slej propadla, ostala drevesa pa posekali, kar je sramotno. Komaj čakam, ko bom videla vernike crkavati od vročine med obredi. Naj trpijo, saj jim je tako namenil bog ...

gost25 (nepreverjen)

Spomenik v križišču sploh ne bi bila tako slaba stvar kajti lahko bi služil kot smerokaz za EXPANO!!!!!

black panter

rajši kip Nikolaja,kak kip lopovskoga komunajzera

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice