Slovenski družinski zdravniki zaradi napovedanih dodatnih obremenitev grozijo z odpovedmi. V soboškem zdravstvenem domu se zanašajo na mlade okrepitve.

Novi splošni dogovor za letos je položaj zdravnikov družinske medicine, ki so na preobremenjenost opozarjali že prej, še poslabšal. Nova pravila Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije jim namreč nalagajo vpis še dodatnih 200 bolnikov. 

Zaradi dodatnih obremenitev so družinski zdravniki v Celju zagrozili z odpovedjo pogodb. Edini sprejemljivi kriteriji za delo v družinski ambulanti so že sprejeti standardi in normativi, pravijo specialisti in specializanti družinske medicine. Za letošnje leto je to 1.895 količnikov, s ciljem 1.500 opredeljenih količnikov na enega zdravnika. 

Problemi so seveda večplastni. S staranjem populacije je vse več pregledov, smernic in zahtev, družinskih zdravnikov pa je medtem že desetletja premalo. Družinski zdravniki v Celju tako niso edini, ki so zagrozili z odpovedjo pogodb. Kolektiv specialistov in specializantov družinske medicine iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor je v pismu podpore kolegom znova pozval k ureditvi razmer na področju družinske medicine. 

Večja nevarnost napak in zapletov

Zdravstveni dom Murska Sobota, ki pokriva 70.000 prebivalcev območne enote Murska Sobota, trenutno šteje 25 družinskih zdravnikov specialistov in pet specializantov. Kot pravijo v vodstvu zavoda, imajo glede na predpisane glavarinske količnike, dogovore z vlado in normative iz modre knjige vsi zdravniki preveč opredeljenih pacientov.

»Zato si želimo, da bi se v bodoče zmanjšale naše obremenitve. Vemo, da nam ta trenutek situacije nihče ne more spremeniti. Dobrodošlo je to, da imamo pet mladih zdravnikov, ki bodo zagotovo ostali v našem zavodu in nas razbremenili. Želimo si, da vsaj tisti, ki so že maksimalno obremenjeni, da jim ne bi bilo treba opredeljevati novih bolnikov,« razlaga Edith Žižek Sapač, specialistka družinske medicine in direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Kajti ob prevelikih obremenitvah je, kot pravi direktorica soboškega zdravstvenega doma, možnost strokovnih napak ali zapletov pri zdravljenju večja. 

»Rekla bi, da smo vsi na istem. Mi imamo srečo, da nimamo nekih večjih planiranih upokojitev bolniških in porodniških, ker ta sistem bi se nam lahko zrušil čez noč, v kolikor bi do tega prišlo,« ocenjuje direktorica soboškega zdravstvenega doma.

Povečala se je sicer količina dela, ne toliko število pacientov, še dodaja. Več je na primer obravnavanih bolezni na primarnem nivoju, predvsem pa so večje tudi administrativne obremenitve.

Skrajen ukrep

Katarina Skubec Moćić, predstojnica delovne enote družinskih zdravnikov v ZD Celje, medtem pravi, da že precej časa opozarjajo na nevarne razmere tako zanje kot za paciente. Podobno je tudi v Mariboru:

»Daleč največji problem je, da smo ves čas pod časovnim pritiskom, da imamo za pacienta na voljo pet do sedem minut, če si za koga – kar si – vzamemo več časa, pomeni, da drugi čaka in da kolegi ostajajo preko delovnega časa v službi,« ugotavlja Maja Arzenšek, specialistka družinske medicine in v. d. predstojnice OE SZV Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor.

Prav zato zdaj pozivajo k sistematični ureditvi razmer na področju družinske medicine:

»Absolutno je treba razbremeniti v smislu tega, da stimuliramo zaposlovanje novih zdravnikov čeprav vemo, da je to dodaten problem, da je tudi novih malo, ampak s tem bomo dali eno upanje vsem mladim kolegom, da se bodo tudi za to specializacijo odločili,« predlaga Arzenškova.

Na mizi so že kolektivne najave odpovedi pogodb. Za prvi maj jih napovedujejo vsi zdravniki družinske medicine v celjskem zdravstvenem domu:

»Zaenkrat smo se podpisali vsi zdravniki v zdravstvenem domu, pripravljeni so se podpisati tudi trije zdravniki v dislocirani enoti v Štorah, eden v Vojniku in eden v Dobrni. Tako da upamo, da temu ne bo tako, da ne bo potrebno, ampak skrajen ukrep pa ja – so odpovedi,« pravi Moćićeva.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
12345677889 (nepreverjen)

Rit so oni preobremenjeni samo nakladanje. To je največji problem javne uprave preobremenjenost.

Landini

To je tako, ko greš študirat medicino in vidiš samo ogromno plačo, potem pa ugotoviš, da je za to plačo treba tudi nekaj narediti.

icterus (nepreverjen)

Za stvari kere jih določeni zdravniki počnejo pa vidijo NIKOLI nedo plačani zadosta.
Lejko bi pa ti šou za doktora, pa bi razne tumore v rezo, -ali nej; rajši si pameten na sobotainfo.

In reply to by Landini

Landini

Sam delam na univerzi in poznam kar nekaj naših vrhunskih zdravnikov. Lahko ti zagotovim, da ti ne jamrajo. Delajo pa mnogo več, kot tile.

In reply to by icterus (nepreverjen)

Mbmb (nepreverjen)

Kaj pa delaš na univerzi?
Novo streho mogoče?

In reply to by Landini

Kandelaber (nepreverjen)

Pa idite vi za doktorje, vseznalci na podpori

Pacijent (nepreverjen)

Najvekša mafija v Sloveniji je v Zdravstvi ,či bi jih polovico stirali tej našij specijalistof ka indri nebi mogli delati bi ostali či bi ščeli delati se folgali .

In reply to by Kandelaber (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Nej si ti kandelaber? ali si pa doktor na podpori?

In reply to by Kandelaber (nepreverjen)

[email protected] (nepreverjen)

Največja težava je v tem, da zdravstvene ustanove vodijo zdravniki, ki se na kadrovanje on organizacijo poslovanja spoznajo kot zajci na boben.

krača (nepreverjen)

tej so preobremnjeni?? vse svetke pa vikende so fraj. naj dajo odpovedi pa naj idejo v tujino, či mislijo ka tan nej trbej delati. K.... jih gleda.

- (nepreverjen)

v zdravstvenem domu je preveč takih, ki bi že leta morali bit v penziji... potrebujemo mlajše kadre, pa več jih je treba!

000 (nepreverjen)

Dvigniti njim plače pa nedo več preobremenjeni

sobočan123 (nepreverjen)

Preobremenjeni. Prosim lepo. Osebni zdravnik mi nima več kot 30 pacientov na dan pa je preobremnjen in "oh in sploh". Da ne govorimo o katastrofalni medicini dela v Zdravstvenem domu MS kjer lahko največ 10 strank na dan opravi pregled za delo. Strinjam pa se da so nekateri specialisti preobremenjeni. To vsekakor drži. Splošni zdravniki pa absolutno niso obremenjeni. Samo niso navajeni delati, ampak delajo vse ležerno, izjemno počasi in vsak minimalni napor je za njih katastrofa. Čas bo že počasi, da se odpret trg dela za tuje zdravnike, ki so pripravljeni delati. Počasi imam že poln "kufer" zdravnikov, ki smo jim državljani plačali študij, potem pa niti delali nebi kot je treba.

čarni vrag (nepreverjen)

Kdo bo pa prišo k nam? Šiptarski veterinarji, s kupljenimi diplomami.

In reply to by sobočan123 (nepreverjen)

Sobočan123 (nepreverjen)

Prosim lepo ne govori bedarij. V vseh evropskih državah dela ogromno zdravnikov, ki so tujci predvsem iz Azije pa zaradi tega še ni konec sveta. Trenutno nas ti naši zdravniki imajo za talce z vedno višjimi plačami za vedno manj dela.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Tito3 (nepreverjen)

Vse bolj se priblizujemo Evropi in ob enem odaljujemo od balkana..
Niso vec to tisti casi ko je eden delo trije so ga pa gledali..
Kaj mislite je drugod po Evropi kaj drugace na splosno za vse poklice..
Place bi imeli evropske delali pa bi po balkansko..to ne gre..
Direktorji,lastniki firem pravijo tirajj

šarvedij (nepreverjen)

Tisti zdravnik ni preobremenjen v Soboti,ki polaga ovin trepetlavin metadon ,kar je čisto brezi veze .Pride z metadona v parki pa na prvi klopi se zakaja .

[email protected] (nepreverjen)

Rešitev je precej enostavna. V primarnem zdravstvu bi delo morali opravljali diplomanti medicinske fakultete z opravljenim pripravništvom - prej splošni zdravniki.

gfgdfg (nepreverjen)

Si pripravleni, ka te posle "na napacno" zdravljenje? se "stari macki" dostakrat napravijo napako... problem je v ton, kase enih dosta fest dobro slepa na racun drugih.

In reply to by [email protected] (nepreverjen)

[email protected] (nepreverjen)

Pa saj že sedaj to delo v več kot polovici ordinacij v ZD opravljajo prav ti zdravniki. Iin nič manj kakovostno od specializantov. Specializacija družinske medicine je obvezen šele od leta 2000.

In reply to by gfgdfg (nepreverjen)

Niso preobremenjeni (nepreverjen)

Nimajo dosti dela, zelo so grdi in zlonamerni ... popolnoma nepotrebni ... vsem odpoved

In reply to by [email protected] (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Preobremenjeni so ker štejo vse tiste šterin sestra recept vo napiše pa napotnico napiše pa te naroči za 10 dni ka prideš na vrsto in to se vse šte v obiske pri doktori da pa eno voro sidiš pa čakaš kak nimak te pa počivajo od preobremenjenosti? Keri poklic razen sodnikov, političarov in doktorof lejko v petek ob 12 zapre pa pondelek ob 12 zača tao je preobremenjenost po balkansko?

gfgdfg (nepreverjen)

Najprlej trbej razresiti (razcistiti) doktore, steri delajo popodnjeve pod "privat". Te bi bilo smotrno spakivati doktore steri spadajo v penzijo. v Soboti sta gvusno en ali dva, ka delata 4 vre. globalno gledano po Sloveniji kar preci. posledica: vec pejnaz ostane za mlade, pune elana doktore. aja pa seveda razpucati vprasaanje glede nadvr, dezurstev itd. sterih sploj nej bilo. Samoproblem je v ton ka je taksih prevec. isto kak za podporo. tisti steri de pravo ka se mensa podpora, je na zalost naslednji den "v klobasaj".

kasparov

Zdravniki in njihove stanovske organizacije že 25 let ustrahujejo prebivalce Slovenije. Nikoli jim ni nič zadosti. Če jim dajo milijon, hočejo dva, če jim dajo dva, bodo hoteli tri. To kar dela Kuštrin je kriminal. Sedaj spet nekaj glumijo o preobremenjenosti, v ozadju je pa težnja za večjo plačo in privatizacijo. Zdravniki so postali lovci na denar in se mi gnusijo.

krobikar1

Ambulanta, dežurstvo po celon Prekmurji, tečaji prve pomoči,... Seveda so eni preobremenjeni, s 500 ali več delovnimi urami mesečno! Zastonj, pod mus?!!

butalec (nepreverjen)

Nej ka bi se od dela prek ftrgnoli!
Pa ka bi radi plače meli že samo zato, ka v ZD na kavico pridejo!? DELATI trbej, DELATI!
Toga Kuštrina, ka jih tak lepo gor pumpa, bi pa jaz dal za zdravstvenoga ministra s popotnico:
evo, to maš, ti vse znaš, ti stvari porihtaj kak trbej. Stari bi v momenti zmrzno!
Nej samo plače, plače, plače, ..... provizije, provizije, provizije....................

Bond 001 (nepreverjen)

I tak eni pišejo samo napotnice in pošiljajo pacijente na urgenco

Odpoved (nepreverjen)

dobijo

vidocq (nepreverjen)

pa ka ova lejče , pa trejska , pa zaklejple vsaki 5 minut ,mijsli ka je bog , pa larmajo , pa vredi delate ali tou kak na kakši veški veselici ,direktorca baje non stop na sestankaj ovi pa tablete čao pero,pune odgovornosti nega,že gda je doktorica zUKCLjubljane pravla če bi se tej osebni doktori bole potrujdili ne bi tak težkih pacientov dobijvali z Sobote, ali ten tou nika

Grk Zober

Vse odpovedi sprejeti. Vsem zdravnikom, ki bi želeli pa dati v podpis novo pogodbe o zaposlitvi, vendar pod drugačnimi pogoji in za drugo ceno dela(1500,00 EUR neto), pa da vidimo, kako bodo šele takrat obremenjeni, vendar ne zaradi dela! Poznam nekaj zdravnikov, ki delajo mogoče več, kot "preobremenjeni", pa ne jamrajo in pravijo, da je to pač njihovo poslanstvo in so zato vedeli že, ko so se odločili za ta poklic ali to delo.

rešitev (nepreverjen)

Komaj čakan ka odpovedi skoz spravijo. Pa si iščite doktore po Bosni, Srbiiji pa Albaniji, drugi itak nede pri nas delo. V vmesnon časi pa narod bar nede glumo z bolniškimi. Dvakrat zakašla - bolniška, dva dni srat nemre - bolniška. Boš pa lepo v službi mogoče ti tuj preobremenjeni pa tan svojome direktore jamraj. Pa ne pozabi ga pitati kelko ma plače.

za nižje plače (nepreverjen)
Ksenalinna

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top
**************
Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice