Britansko podjetje Ascent Resources, ki se je pritožilo na odločitev Arsa glede hidravličnega lomljenja na Petišovskem polju, odločitev pričakuje v dveh mesecih.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, izkušnje sicer kažejo, da se pristojni organi rokov pogosto ne držijo. Uprava družbe se je tudi seznanila z imenovanjem Simona Zajca za novega okoljskega ministra, potem ko je njegov predhodnik Jure Leben odstopil - kot so poudarili v družbi - zaradi obtožb o korupciji, piše STA.

Ascent Resources: ARSO ingoriral mnenje šestih vladnih institucij

Ob tem so ponovili prepričanje, da je bila odločitev Agencije RS za okolje "nepravilna, saj je ignorirala mnenje šestih vladnih institucij, ki so ocenile, da ni posebnih tveganj za okolje, zato ni treba izvesti presoje vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstvenega soglasja.

Po poročanju STA, naj bi po besedah Britancev tudi ARSO potrdil, da načrtovani postopki na Petišovskem polju niso fracking, saj se ta izraz nanaša na drugačne posege v tla. 

"To prepoznanje pozdravljamo, saj menimo, da to dejstvo med slovenskimi odločevalci ni v celoti poznano," navajajo v sporočilu za javnost.

Izpostavljajo tudi, da so za dovoljenje zaprosili že maja 2017, zato bodo odločitev ARSA izpodbijali tudi na podlagi dejstva, da je agencija ni izdala v dvomesečnem roku, ki ga predpisuje slovenska zakonodaja.

ARSO odločil: Presoja bo potrebna

Spomnimo, da je ARSO v začetku marca odločil, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem na Petišovskem polju, ki mu nasprotujejo okoljevarstveniki, treba izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno soglasje.

ARSO je ugotovil, da gre v okviru nameravanega posega za spremembo posega v okolje in sicer za spremembo v načinu obratovanja naprave, ki bi lahko imela pomembne škodljive vplive na okolje, zato je treba izvesti predhodni postopek.

Pri nameravanem posegu se bo drenažni radij povečal, izveden pa bo tudi na drugih globinah kot prej. Nekoliko bo spremenjen tudi postopek hidravličnega lomljenja. "Nedvomno gre za poseg, ki bo spremenil fizično stvarnost okolja in ne gre samo za podaljšanje obratovanja brez kakršnih koli fizičnih sprememb," so za STA navedli na ARSO.

Zahtevek za odškodnino

Kot smo že poročali, naj bi bil v pripravi še zahtevek za odškodnino, osnovan na dejstvu, da sta ARSO in pristojno ministrstvo kršila zakonodajo ter prestopila predpisane roke, pri čemer Ascent Resources sodeluje s pravnimi strokovnjaki iz Slovenije in Londona.

Pri morebitni zahtevi za odškodnino se bodo ravnali po višini investicije podjetja v projekt, ki trenutno presega 50 milijonov evrov, in predvidenih dobičkih, ki bi jih z njo lahko ustvarili. 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
razpis (nepreverjen)

BREXIT iz Prekmurja

šarvedij (nepreverjen)

Kako nam tujci grozijo in tisti ,ki bi morali vse to preprečiti sedijo križem rok . Nagnati jih iz Slovenije in nikakor dovoliti črpanje plina ,ker že izsiljujejo

cigan (nepreverjen)

vse je že prepozno!Kdo je naftno industrijo v prekmurju na glavo postavil, to vsi vemo!."PETROL-država"Zdaj pa se nedolžne delajo.Njih bi morali najprej nagnati iz Premurja.!

In reply to by šarvedij (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

"Iskrene čestitke" ob 100 letnici priključitve k matičnemu narodu!
Glavno, da se je in pije, razdelijo honorarji, spomiski bilteni, dodeli ime Prekmurske ulice v Ljubljani, "natisnejo" spominski kovanci, ...
V glavnem, trenutno se izvajajo dejavnosti, ki so bolj podobne v spomin "preminulemu", kot pa preživetju naroda.
Za vse ostalo jih "boli kitara". In to, kar se dogaja "kurji glavi", se bo slej ko prej odražalo na celotnem "kurjem" telesu.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Jebajte se angleži imperialistični. "Pozdrav" od velikega Rusofila - Fainščka Ekologa v vaš nepomembni mali otoček

Karinarina

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top
**************
Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com

Go Home (nepreverjen)

Bili ste za Brexit in zdaj spakirajte

šarvedij (nepreverjen)

Čudno ,kako lahko Britanski prišleki lahko izsiljujejo celotno državo .Končno pa to lahko delajo ker vedo da imamo ministre ter vlado za na njive in na gnoj

Starejše novice