Znameniti plavajoči mlin na reki Muri na Otoku ljubezni v Ižakovcih je bil minuli petek tik pred tem, da se potopi. K sreči so ga na koncu uspeli rešiti, ob tem pa so se odprla vprašanja o tem, ali je vzdrževanje mlina dovolj dobro.

Gasilci, potapljači in ostali so se minuli petek praktično cel dan borili s potapljajočim se mlinom na Muri na Otoku ljubezni v Ižakovcih. 

Mlin naj bi se začel potapljati zaradi okvare na potopni črpalki in potem, ko so ga vendarle s pomočjo dvigal uspeli nekoliko dvigniti, so gasilci PGD Ižakovci in PGD Beltinci izčrpali okoli 500 kubičnih metrov vode. Mlin so s pomočjo dvigala nato dvignili na gladino reke in ga splavili.

Za vzdrževanje mlina na Muri v dveh letih namenili dobrih pet tisočakov

Okvari pa naj bi botrovalo tudi slabše vzdrževanje skozi zadnja leta. Za upravljanje in vzdrževanje Otoka ljubezni, s tem pa tudi mlina na Muri, je odgovoren Zavod za turizem in kulturo Beltinci, ki na tem mestu ustvarjajo tudi določene prihodke.

Ti so z naslova Otoka ljubezni (ogled mlina, vožnja z brodom in najem prostorov) leta 2017 znašali 30.613,30 evrov, lani pa 32.906,77 evrov.

Ta sredstva so namenjena za tekoče vzdrževanje Otoka ljubezni, med drugim torej tudi za vzdrževanje mlina na Muri. Za slednje je bilo leta 2017 namenjeno 1.393,83 evrov, lani pa 4.109,25 evrov, so nam sporočili iz Občine Beltinci, ki je lastnik ZTK Beltinci. 

Za celoten Otok ljubezni so odhodki leta 2017 znašali 25.024,81 evrov, leta 2018 pa 33.536,08 evrov. Leto 2017 je na Otoku ljubezni prineslo 5.588,49 evrov dobička, lani pa 692,31 evrov izgube.

Ob tem velja omeniti, da so domačini že večkrat izrazili nezadovoljstvo nad upravljanjem tako mlina na Muri, kot celotnega Otoka ljubezni. Ena izmed posledic je bila tudi petkova nezgoda, ki bi se ji bržkone dalo izogniti.

"Podobne nesreče je mogoče preprečiti z dobrim vzdrževanjem in učinkovitim upravljanjem. Očitno je bilo v preteklosti obojega premalo oziroma je bilo premalo učinkovito," nam je ob tem povedal Marko Virag, župan občine Beltinci, ki si želi, da se tovrstne zadeve v prihodnje ne bi več ponovile.

Vlagali bodo v Otok ljubezni, sredstva predvidena v proračunu

Kot pravi Virag, bo občina v prihodnjih letih zagotovo vlagala sredstva, ki so za Otok ljubezni prepotrebna. "Ta sredstva smo tudi že predvideli v letošnjem proračunu," nam je povedal beltinski župan.

Ta ob tem dodaja, da je požrtvovalnost gasilcev in ostalih, ki so priskočili na pomoč, preprečila, da bi na mlinu nastala še večja, morda tudi nepopravljiva škoda, za kar jim je zelo hvaležen. Z Otokom ljubezni imajo v prihodnje velike načrte.

"Prav tako je potrebno revitalizirati celoten Otok ljubezni, razširiti ponudbo in ga spremeniti v turistični biser Občine Beltinci in Prekmurja," zaključi Virag.

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
car (nepreverjen)

Izvrtanih 8 lukenj zato je biu pred potopom..Prerezani kabli ta potopne črpalke.Pretrgane sajle in tako naprej..Baje je slišo en ,ki ga zdaj ..

čarni vrag (nepreverjen)

To so sigurno zvrtali pripadniki ameriških tjulnov. Malo so vežbali v Markolandi.

In reply to by car (nepreverjen)

Čudo (nepreverjen)

Splavili so ga ahaha. Le kaj porečejo na to v RKC. Strehovec jih bo dal takoj na seznam.

Nikaloo (nepreverjen)

Prestite si za leto 2017 prihodke in odhodke in jih med sabo odstejte.
Kak za vraga ste prisli do dobicka 7588eur.

Nikaloo (nepreverjen)

Aja, pa fajn bi bilau prikazati in opredeliti vse glavne prihodke, se posebej pa odhodke.

nithdil (nepreverjen)

Rejšili so ga ? Wow, saka čast potapljačon pa ekipe.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

in gasilci so odklopili akumulator

In reply to by nithdil (nepreverjen)

gost25 (nepreverjen)

Odklop akomulatorja je najbolj pomembna stvar v življenju, sicer g. Robertino Celenzio trdi, da je to veda o črpalkah!!!!!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Telige (nepreverjen)

Tebi se pa očitno vidi ka si odklopo možgane.

In reply to by gost25 (nepreverjen)

zavzeti PREKMUREC (nepreverjen)

V tem vašem prispevku o potopu in slabem vzdrževanju mlina pišete o vsem samo o bistvu ne to pa je: NESMOTRNI PORABI DENARJA ZTK BELTINCI.
Otok ljubezni in objekti na njem so že vrsto let podvrženi nenamenski porabi denarja ZTK iz zreli za revizijo če še ne kaj hujšega. Otok ljubezni bi lahko bil turistični biser ne samo v občini Beltinci tudi širše okolice žal to v sedanjem času ni, ker človek dobi občutek, da za to postavljeni in dobro plačani ljudje ZTK sploh ne vejo kaj bi počeli z njim,
seveda odgovorni imajo ime in priimek, 4 stalno zaposleni in 2 zaposlena preko javnih del niso kos nalogi, nimajo idej, vizije itd. Seveda tako delo odobrava tudi Upravni odbor ZTK in Odbor za gospodarstvo občine Beltinci torej za odgovorne se ve. V večini so to eni in isti ljudje, ki krožijo večno po teh funkcijah vmes se najdejo tudi rodbinske povezave. V kolikor je pravilen finančni prikaz v vašem prispevku v kar pa se lahko močno dvomi. Število obiskovalcev Otoka ljubezni v letu 2017 (za 2018 ni podatka) je 24.375 ki so plačali vstopnino, plus 15.000 naključnih obiskovalcev, prihodkov od prodaje v trgovini "Tulipan" 27.576 € in se je povečala za 25% od prejšnjega leta plus prihodki od vsega ostalega, ki se trži tam. V vašem članku pa piše da bi naj ustvarili 30.613 € prihodkov kar nikakor ne gre skupaj. Torej 39.375 obiskovalcev bi naj na Otoku ljubezni pustilo zgolj 0,77 centa po osebi - nemogoče če pa je mogoče potem pa se turizma ne znajo iti. Odhodkov bi naj bilo 33.536 € in zanimivo bi bilo izvedeti za kaj je bil porabljen ta denar, če so za vzdrževanje mlina porabili 4.109 € ZELO ZANIMIVO.

Lubrikantis (nepreverjen)

Vej pa obrouce za frizbije v rakicanskon parki tuj kostajo 27.000€, malo racunaj, materiali kostajo 1.000€ vse skuper ostalo je pa za ove...saj znas kere. Kak ze tou ide, zrno na zrno -pogaca, kamen na kamen - pa kup kamenja.

In reply to by zavzeti PREKMUREC (nepreverjen)

administratora (nepreverjen)

Ne bi bilo nobene škode, če bi to barkačo voda odnela čisto dole do crnog mora

bonge (nepreverjen)

Za skorajšnji potop mlina na Muri je po moje krivo globalno segrevanje planeta buahaha . Što fsaj malo zna racunati pa trejzno misliti ,vijdi ka se tu dogaja.

Elensarra

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

črnobejlasobota (nepreverjen)

500 kubičnih metrov vode??? je to napaka, meni se zdi veliko preveč za ta mlin, 50 bi bilo prevec? ne vem..lp

razpis (nepreverjen)

račujnaj ka či je potopleni voda z mujre coj teče

In reply to by črnobejlasobota (nepreverjen)

črnobejlasobota (nepreverjen)

da praf maš..ge san mislo ka je naidnouk telko vode v njen bilou..to bi nej bilou mozno, ka 500 kubikov je en velki bazen vode...

In reply to by razpis (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Jebeš mlin brez vode

Štiblec (nepreverjen)

Če bi vsak obiskovalec, 2018 jih je bilo vsaj 40.000 plačal vsaj 2 eur vstopnine je to 80.000 EUR na leto, pa to je za novi mlin in več kot dovolj za popravilo starega vsaj enkrat na 10 let AMPAK TI SE TURIZMA NE ZNAJO ITI. Drugod po Sloveniji te še o berejo za parkirnino. ZTK Beltinci seveda tega kako denar zaslužiti ne ve, vejo pa tuj denar porabiti.

čarni vrag (nepreverjen)

Ta članek je pravi biser. Ni jasno skoz kakšne luknje je vdirala voda? So kumpe navrtali kriminalni elementi? Gasilci naj bi izčrpali 500 kubikov vode. To je pretirano za vsaj 10 krat, verjetno še več. So zdaj te luknje zamašili in spustili mlin nazaj v Muro?

šandor (nepreverjen)

mlijn je lesa zato skos voda ide v njega- da potopna pumpa kera je stalno v njen zataji se mlijn potopij in voda teče coj z mujre (odzgoraj) - od tu takše številke ! Kakšen je pretok mujre znaš - če nej pa poguglaj

čarni vrag (nepreverjen)

Malo mi napiši kakšne potopne pumpe so imeli mlinarji na Muri tam okoli leta 1900. Elektrike so še nej poznali. Verjetno so bili tisti kumpi bole kvalitetno izdelani.

In reply to by šandor (nepreverjen)

gost25 (nepreverjen)

Na to zna najbolje odgovoriti tki. Robertino Celenzio..........

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Ako mi še enkrat kdo napiše da sam peder

Jebat ču ga

Lavor (nepreverjen)

Či pa si.

In reply to by administrator (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

pa kaj če sem
kaj pa je to tacega

In reply to by Lavor (nepreverjen)

bela rit (nepreverjen)

Kolko je meni znano okrog 16 tisoč evrov--strošek ur.

administrator (nepreverjen)

čuj ti bela rit ali si za akcijo

In reply to by bela rit (nepreverjen)

Mešečar kaudiš (nepreverjen)

TO SO PA STROKOVNJAKI VSA ČAST ( tak ka te jih volili či nej te vidli ka bau.)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice