Evropski parlament je danes podprl konec premikanja ure v Evropski uniji. Velika večina evroposlancev je v Strasbourgu glasovala za to, da bi premikanje ure ukinili leta 2021.

Države članice se bodo lahko same odločile za zimski ali poletni čas, zato jih evroposlanci pozivajo, da se pri tem uskladijo, da bi preprečile kaos. Tiste, ki se bodo odločile za poletni čas, bodo uro zadnjič premaknile zadnjo nedeljo v marcu leta 2021, tiste, ki bodo imele zimski čas, pa zadnjo nedeljo v oktobru leta 2021, poroča STA.

Slovenska vlada je konec novembra lani sporočila, da načeloma podpira predlog direktive za ukinitev premikanja ure, vendar le pod pogojem, da se na ravni EU zagotovi mehanizem in ustrezen rok za koordiniran prehod na usklajen čas.

Lansko javno posvetovanje je sicer pokazalo, da so Slovenci bolj naklonjeni poletnemu času. Tudi Portugalci, Ciprčani in Poljaki so se večinsko izrekli za poletni čas, Finci, Danci in Nizozemci pa za zimskega.

Negativni učinki na zdravje

Evropska komisija je lani predlagala, da vse članice unije ukinejo premikanje ure dvakrat na leto, pri čemer bi bil zadnji obvezni premik ure na poletni čas 31. marca letos, na zimski pa 27. oktobra. Pristojni odbor evropskega parlamenta je v začetku meseca predlagal zamik roka za zadnji premik ure za dve leti, na leto 2021.

V današnjem času je namen premikanja ure veliko manj pomemben, saj so študije pokazale, da so prihranki energije zanemarljivi, državljani pa se vse bolj pritožujejo zaradi negativnih učinkov na zdravje.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Međimurec (nepreverjen)

A na katerem bo ostalo na zimskem ali pa na letnem vremenu?
Na Hrvaškem več nekateri članki (24 Sata.hr) pišejo da bojo se spet Hrvati in Slovenci imeli okoli čega kregati kajti Slovenija bi rada zadržala zimsko a Hrvaška pa letno računanje vremena.
Saj bi najbolše blo za celo EU da imajo isto računanje vremena!

. (nepreverjen)

Slovenija zeli iti na poletni cas

In reply to by Međimurec (nepreverjen)

Sigmund (nepreverjen)

Slovenija bo imela stalen zimski čas oziroma normalni sončni čas, kar je edino pravilno. Ne Slovenija in ne Hrvaška ne morejo drugim diktirat kaj in kako, ker smo oboji daleč premajhni. Seveda lahko imamo po svoje. Ampak je prava norost, da se ne uskladimo v EU. Glavni pa bodo velike sile Nemčija, Francija, ...Za tiste, ki vsaj malo razumemo geografijo in astronomijo nam je jasno, da sonce povsem drugače vzhaja in zahaja v Nemčiji, Franciji ali na Madžarskem. Mimogrede. Sonce vzide v Lendavi približno 1 uro prej, kot v Parizu. Glede na letni čas se še malo spremeni. Poleti, ko v Španiji še spijo imajo na severovzhodu Nemčije že sonce gor.

lauraas (nepreverjen)

In komu koristi, če ostane zimski čas in je poleti ob 3:00 zjutrj že svetlo?

Nimetu (nepreverjen)

Če bo pa poletni čas, pa bo pozimi sonce vzšlo komaj ob okoli 8:30.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

stric vili (nepreverjen)

Pač prilagodiš delovni čas glede na naravo dela. Problem je, ker je večina ljudi preveč togih in ne razmišljajo kaj bi se dalo spremeniti na bolje.

In reply to by lauraas (nepreverjen)

Elensarra

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

Poletnozimski sonček (nepreverjen)

Slovenija bo imela takšen čas kot Avstrija in Italija. Italija in Avstrija bosta imeli takšen čas kot Nemčija in Francija. Vse ostalo je larifari.

Starejše novice