Z letošnjim letom so se v domovih za ostarele podražile oskrbnine, in sicer zaradi višjih plač zaposlenih, ki so si jih v lanskih pogajanjih z vlado izborili sindikati javnega sektorja. Preverili smo, kako je v Pomurju.

Plače zaposlenih v domovih se namreč financirajo iz zdravstvene blagajne, medtem ko osnovne in socialne storitve plačujejo upravičenci in zavezanci, torej stanovalci, njihovi svojci in občine.

Pomurski domovi polno zasedeni, čakalne dobe različne

Tako smo se obrnili na pomurske domove za starostnike ter jih povprašali o povišanih oskrbninah, zasedenosti in trajanju čakanja na prosto mesto. Odgovore na naša vprašanja smo prejeli iz Doma starejših Rakičan, Doma starejših Lendava, Doma Danijela Halasa v Veliki Polani, Doma starejših občanov Radenci, Centra starejših Hodoš, DSO Ljutomer ter iz Doma starejših občanov Gornja Radgona. Odgovorov s strani Doma Janka Škrabana Beltinci in Doma Kuzma nismo dobili.
 

Pomurski domovi za starejše so načeloma polno zasedeni, čakalna doba pa je odvisna od več dejavnikov. In kako je z dvigom cen oskrbnine?  

Dom starejših Rakičan

Iz Doma starejših Rakičan odgovarjajo, da so izredno uskladitev cen izvedli s 1. 2., redni dvigi cen pa bodo obravnavani na naslednji seji sveta zavoda in bodo začeli, če bodo sprejeti veljati s prvim aprilom. Dom starejših Rakičan je polno zaseden, čakalne vrste pa so odvisne od želje in zdravstvenega statusa posameznika. 

Dom starejših Lendava

Dom starejših Lendava je cene oskrbnin povišal s februarjem, in sicer oskrbo I za 1,8 in oskrbo IV za 2,5 odstotka. Dom je poln zaseden, če ni posebnih želja, je do postelje mogoče priti v dveh mesecih, daljša čakalna doba je za enoposteljno sobo, so nam sporočili. 

  

Dom starejših občanov Ljutomer

DSO Ljutomer je cene oskrbnin dvignil s prvim januarjem. Dom je polno zaseden, prednost pri sprejemu pa imajo občani, ki prihajajo iz področja upravne enote Ljutomer in čakajo nekaj tednov. Ostali prosilci čakajo nekaj mesecev.

Dom Danijela Halasa Velika Polana

Dom Danijela Halasa v Veliki Polani je polno zaseden, trenutno imajo 66 stanovalcev. Pri njih bivajo stanovalci iz cele Slovenije, pri sprejemu v dom pa imajo prednost Pomurci. Cene so v povprečju povišali za en evro na dan.

Dom starejših občanov Radenci

V Dosorju so kapacitete v celoti zasedene že vrsto let. Prav tako beležijo povečano povpraševanje lokalnih prosilcev za sprejem. Osnovno ceno so nazadnje spremenili s prvim januarjem, z marcem pa so spremenili ceno v skladu s pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev. V Dosorju pravijo, da so cene odvisne od vrste sobe in potreb stanovalca. Cene v okviru kategorije oskrbe I se niso spremenile. Spremenile so se cene v okviru kategorije II, IIIa in IIIb. V povprečju za 0,65 odstotka
 

Center starejših Hodoš

Center starejših Hodoš je enota SVZ Hrastovec, kjer so nastanjene tako osebe s težavami v duševnem zdravju kot osebe s težavami v duševnem razvoju in osebe starejše od 65 let. Teh zadnjih je pet mest. Na Hodošu imajo trenutno dve prosti mesti v skupini starejših in dve prosti mesti v skupini odraslih s posebnimi potrebami. Svet zavoda SVZ Hrastovec je nazadnje potrdil povišanje cen storitev institucionalnega varstva za starejše s prvim marcem, kot tudi cene  storitev institucionalnega varstva odraslih s posebnimi potrebami. 

Cene storitev institucionalnega varstva za starejše so povišali od 2,09 do 2,76 odstotka, povišali so tudi cene storitev institucionalnega varstva odraslih s posebnimi potrebami, in sicer od 2,72 do 2,99 odstotka.

Dom starejših občanov Gornja Radgona

V Domu starejših občanov Gornja Radgona so v vseh enotah s februarjem dvignili cene. Dom je polno zaseden, čakalna doba pa je dolga od enega do šest mesecev. Oskrbo I. so povišali za 1,4 in oskrbo IV. za 2,0 odstotka

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
samo1 (nepreverjen)

Ne morejo pa pustit da malo človek malo zadiha. Vse takoj pobrat kaj dobi.

kava (nepreverjen)

Po manjšem dvigu plač takoj 10 % podražitev vrtcev, in zdaj še domov za ostarele. Daj malo, zemi več... Banda tolovajska komunistična!

In reply to by samo1 (nepreverjen)

IBRAHIM Maka… (nepreverjen)

to je kriva levica in levi fašizem

heh.. (nepreverjen)

Vse narejeno načrtno. Plača gor za 3 % vse ostalo za min 10%.... Sramota oz barvanje oči delavcem.

čarni vrag (nepreverjen)

Šarec je komedijant. Z desno roko da, z levo vzeme. Blesavi ludje ka takšne volijo.

Vipko
Truplo

Pač novi obraz in disciplinirani levi volilci na čelu s prosveto oz. večinom javnega sektorja.

Kaj se čudiš? Dokler bo volilna udeležba taka, veliko javnega sektorja pa voli... je rezultat znan. In če ne gre drugače, si vsake štiri leta pač komunajzarji izmislijo kakšno zadevo, da manipulirajo z volitvami. Samo spomni se patrije, pri zadnjih volitvah so iznašli brihtno obrazložitev, zakaj ne v koalicijo z zmagovalko volitev, kot da Janša neti nemir med ljudmi in podobne "gluposti"! Vmes so ga poslali v zapor in morali izpustiti, a škoda je bila narejena. Ker mu niso mogli nič dokazati je pravno nedolžen, ampak oblatili so ga pa. Nikakor pa jim ne uspe spraviti v zapor Jankovića (?), pa tudi Šarec ima kot župan Kamnika nekaj nerazčiščenih zadev. To se pometa pod preprogo. Cerarja počasi uničujejo, kajti ob hitri "likvidaciji" bi še morda kaj povedal, kar ne bi smel. Morda bo celo kandidiral za evropske volitve, če jim projekcije kažejo dobro? Pri nas je vse... mogoče! Leben je bil res sposoben in predvsem "moderen" minister, meni pa se zelo poraja vprašanje, če ni bil njegov "šef" v ozadju. Ker je Leben še dokaj mlad... je bolje, da je tiho in ob priliki ponovno proba priti v politiko. In volilci... seveda pozabijo, da ima sedaj že tri škandale za sabo?

Potem pač zavladajo tudi taki, kjer ima novi minister za kulturo pri 60 letih starosti reci in piši.... trinajst let delovne dobe? Pa še sam se je predlagal za položaj! Če to ni burleska?

V stilu, da nekaj dajo, potem več vzamejo! Toliko, da si verjetno doma za ostarele ne bom mogel privoščiti, čeprav imam 40 let delovne dobe in tudi ne najmanjšo penzijo. Mogoče bom imel srečo in me medtem, ko bom na kolesu, "zgazi" do konca kakšen tovornjak.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vili76 (nepreverjen)

Ja ka pa te dela Janša razen ka dela nemir med državljani?? Večjega drekmejšanca nega na Slovenskon...

In reply to by Truplo

tinček. (nepreverjen)

Vili ki pi,,,ke pili
pa se tito ga naj usmili
ker drugače bi ga že zdavnaj ustrelili

In reply to by Vili76 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Vili76: No ja, kakor gledaš in s katerimi očmi. Pri vseh nepravilnostih v državi... vsaj pove, kar misli. Tudi sedaj, ko je opozoril, da arbitražne razsodbe ne bomo mogli uveljaviti in da je morda čas, da se kaj pogovorimo s sosedi... si je Cerar takoj vzel pravico do besede. Kje je pa bil, ko je bebasti Pahor na vse kriplje silil na sodišče glede tega? Že takrat smo imeli vse adute v rokah, sedaj imamo samo še dva oz. enega: da Hrvate blokiramo glede šengena in da ne bodo mogli v OVSE. Pa še tu bomo en dan popustili, v to sem prepričan.

Pri arbitraži smo dosegli edino, da je tista kad, katero smo prvotno zahtevali, postala nekoliko večja. Vse ostalo, pri Razkrižju, tam pri Brežicah... pa so samo prodali ljudi, kakor se temu pravi.

In reply to by Vili76 (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Vprašanje-zakaj bi se s sosedi pogovarjali kaj bi s tem naši dragi sosedi radi dosegli. Odgovor je logičen-da bi nam vzeli več ozemlja kot so ga že z arbitražo dobili. Od začetka osamosvojitve smo z Hrvati delali v rokavicah, jim popuščali jih trepljali iskali prijatelstvo. Oni so igrali in igrajo. Sedaj ko smo sklenili z njimi arbitražni dogovor, jim v zameno popustili pri vstopu v EU NAS ŽELIJO SPET IZIGRATI. Najbolj žalostno od tega je to da naša Janša desnica sedaj to izigravanje podpira.to je izdaja Slovenskih interesov ki kaže na hlapčevski odnos SDS tako kot so 41 leta na enak način desni pokazali svoj pravi obraz Hitlerjeve koalicije.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Sem že mislil, da se bom strinjal z napisanim. Žal si na koncu zavil... v napačno smer.

Če imaš toliko spomina bi vedel, da je bila SDS proti referendumu (kjer je z malo razliko zmagala opcija, da gremo na arbitražo in pustimo Hrvate v EU). Potem bi tudi vedel, da nam je šlo, kakor nam je šlo, vendar sta dva komunajzarja tam telefonarila in Hrvati so samo zgrabili... po svoje se čudim zakaj, saj razen, da so izgubili nekaj sto metrov morja, so pri vsem ostalem kar dobro prišli skozi. Tako tisti "sodnik", kateri bi moral biti v penziji, kakor Drenikova... sta pripadala levi opciji. Kaj so desni zajebali? Nič! Drenikovo so sicer umaknili in jo zaposlili... na ministerstvu za zunanje zadeve, namesto, da bi jo odpustili. Danes bi bil glede arbitraže mir... če bi imeli takrat glede te zadeve nastavljene prave ljudi. Mogoče je bilo vse nastavljeno, ampak naivno smo pa izpadli.

Potem je prišla razsodba in kako vse izgleda vemo. Sam sicer ne vem, koliko Hrvatom pomeni, da pridejo v šengensko obmožje in OVSE? Pri prvem... je to tudi naš interes, tega ne pozabi!

Dobro, tu jih lahko zaustavimo, ampak koliko časa bo to trajalo? Kot vidiš, v Evropi in svetu nekih zaveznikov nimamo, vsi samo pravijo, da je razsodbo treba spoštovati in da se naj o tem SAMI pomenimo. Do tu... bi kar rekel, da se strinjava?

Če bi bil sam na Janševem mestu bi poslušal Hrvate, kaj sploh hočejo in jim dal jasno vedeti, da se lahko menimo o manjših popravkih meje, samo razsodbo pa razumemo kot dokončno in pika! Morda celo na nevtralnem terenu, kakor se temu pravi. Nič od začetka, nič na novo. Kaj točno Janša misli ne vem, bo pa verjetno kaj v tej smeri. Saj ni neumen, da bi delal proti interesom Slovenije, kakor je to počel takrat Pahor. Kaj bi sploh spremenil sam: neke gluposti poteka meje, kot je npr. pri Razkrižju. Meter nam, meter Hrvatom... tisto betonarno na Hotizi bi dali na našo stran, nekaj drugega Hrvatom. Za morje ne vem, kaj je zate naš interes in ali izdajstvo, vendar če bi še vedno ohranili stik z odprtim morjem... bi nam pustil 75% zaliva. Ko bi vse končali... ko bi bilo vse pravno zavezujoče za obe državi... naj grejo v šengensko območje, se pridružijo OVSE-ju... Sem s takim razmišljanjem izdajalec?

In reply to by Čika-pajo (nepreverjen)

zavzeti PREKMUREC (nepreverjen)

Ta vlada je mafija od mafije, na račun najbolj siromašnih poveča plače javnomi sektorji kjer jih je že tak 50% viška. To je pa zato ker vlada oni cirkusant z 13% podpore. Poslance pa ima take, da so v večini primerov večni študentje (primer Jerca Korše) stara 30 let pa še zmeraj študira nima 1 ure delovne dobe in je celo podpredsednica stranke
in se dela pametna kot bi imela 3x doktorat, Bog nam pomagaj !

100-100 (nepreverjen)

Ka pa gučiš ti od prekmurstva. Prekmurci smo tisti šteri smo, či se že vo davlemo kak zavzeti za Prekmurje. Pomeni ka smo nej materni gezik zatajili. Tou pa či si prišo v Prekmurje, tou še ne pomeni ka si Prekmurec. Ja pa še tou Prekmurci smo krščani, nej smo pa nimaki ka bi te podpornike Orbana volili. Rajši 100 krat lejve kak idnok desnoga madžaronskoga v rit vlejkaša.

In reply to by zavzeti PREKMUREC (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Nemci so bili prvi varuhi slovenskih gozdov
So partizane toliko časa držale v šumi bez hrane da so vse lubadarje pojedli
in tudi hrastovo lubje so žrli

In reply to by zavzeti PREKMUREC (nepreverjen)

bruka (nepreverjen)

pa ja da admin, plusi idejo samo, če Janšo šinfleš......sramota!

Vipko
Truplo

Če meni glede Janše letijo minusi sem kar zadovoljen. Vem, da sem prav napisal in jim grem na živce. Redko kateri, izvzemam Buldoga in manjše število drugih, napiše kakšen konkreten kontra komentar podprt z "njegovimi" argumenti, kar je potrebno spoštovati, četudi se ne strinjamo. To je pač forum in nivo nizkega komuniciranja. Tudi ker:

...je pa po svoje tudi zanimivo, da večkrat dobim minus ob zelo podobnem razmišljanju, pisanju nekoga drugega, kateri pa je "nagrajen" s plusi. Tule je veliko takih, kateri več ali manj vsebine sploh ne berejo!

Poglej... zaradi tega se ne sekiraj.

In reply to by bruka (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Truplo,
oba znava, ka si tij samo en navaden provokator-serator!
Samo se izživljaj, zdaj maš obilo časa, ka si več nej "prvatnik"!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Preberi si gornje... vidiš, nič nisi drugačen od tistih, katerre sem zgoraj omeni v negativnem kontekstu. V neko privatnost... pa nikoli ne zahajam. Nekaterim kulturno obnašanje ni tuje, takim kot si ti, pa izgleda je!

Nikakor taki kot ti ne morete dojeti, da kot prvo vsi ne mislimo enako predvsem o polpretekli zgodovini in tudi, da več nekega strahu, če okrcaš komuniste, ni. Golega otoka ni, tistih strogih zaporov ni, na sodišču vseeno prideš do besede (vsaj mislim) in ne kot na tistih procesih, ko je vpil samo tožilec.

Svetuješ mi neke knjige... verjetno je avtor Božo Repe ali podobni... bi ti kar svetoval, da malo prelistaj tudi kaj drugega. Potem ne bi pisal, da je nekdo provokator ipd... Žal so tvoji komunisti uničili 90% arhivov o svojem "extra super" delovanju, zato bo še malo trajalo, da si boste enkrat že dali dopovedati, da so več ali manj komunisti zamočili celotno zadevo s svojim nasiljem, krajami in vsiljevanje ideologije. In res, tu in tam so tudi malce streljali proti okupatorju, tega ne zanikam, ampak to jim je bila šele druga briga!

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ja, naj ti ponovin:
Podivjana celina in
Evropa na zatožni klopi.
Nobene ni napisal Repe, niti kakši drugi Slovenec!

In reply to by Truplo

Strijc Džouže (nepreverjen)

Levica je na vladi, rezultati levih fašistov so vidni. Enkrat dajo- povišanje minimalne plače za 30 evrov neto, vzamejo pa nekajkrat. Dražji vrtec, dražji domovi za ostarele, strošek delodajalca je zaradi 30 evrov višje minimum plače višji za cca 90 evrov, torej država pokasira 60 evrov več kot prej. Dobra finta levih fašistov, da ne govorimo o manjših otroških dodatkih , padcu v višji dohodninski razred itd...živel Slovenistan!!!!

In reply to by bruka (nepreverjen)

Bog i batina (nepreverjen)

Ja to tista levica ki jo zagovarjajo debili kot npr ov teliček DF

Čika-pajo (nepreverjen)

levica je poden od podna je eno veliko sranje je ološ od ološa

Negačarno (nepreverjen)

Lejko se čarni razmečete vaš Janša nede nikdar izvoljene. Preveč mejša zna se ka pa lijže Orbanuši zadnjo lujkjo. Takše narod nema rad. Pa volitve so komaj za 3 pa pou lejta. Še pomnite tovariši?

Vipko
Truplo

Po svoje imaš verjetno kar prav. Če enačimo desno politično delovanje samo z Janšo... so naši izgledi, da desnica prevzame oblast res pičli. Narod ga res nima rad, veliko pa je k temu tudi pripomogla levica s stalnim blatenjem. Pa mu do sedaj... še niso nič dokazali? So? Je pa možna še druga opcija glede SDS-a, ta pa je, da Janšo zamenja nekdo, kateri ima pri narodu boljši pedigre. Sicer bo ta težka... ampak mogoče pa je! Mogoče Logar, Tomčeva, več kakor ne sigurno Grims, pred leti je bila evropska poslanka Jordanova... žal je mislim da odšla iz stranke. Pa ni edina, tudi v sami stranki se marsikdo ne strinja z Janšo. Sicer pa so razna trenja v vseh stranka, ni SDS glede tega noben unikum.

Kaj je tako čudnega, če se del evropske desnice združuje, sestankuje ipd...? Žal naša bebasta leva opcija še ni dojela, da to glede migracij ne delajo prav. Prvo mi, Evropa in šele nato... Več ali manj tako govorijo v Višegrajski skupini držav in imajo prav. Tudi mi bi morali pihati v isti rog. Nemčija naj ima dodatnih milijon emigrantov na leto... samo sprašujem se, do kdaj bo to v redu? Se čudiš, da so napadi na tujce... pri nas se zalo malo piše, kaj vse se dogaja v zvezi z migranti. Zgodbe niso ravno tako lepe, kakor jih hoče prikazati naša levica.

A volitve so za 3,5 leta? Morda, pišem morda. Ta koalicija ni tako trdna, kakor ti misliš!

In reply to by Negačarno (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Čika pajo to si pa po dolgem času dobro napisal,,
Pa nisi ti tako tele kot sem mislil

trollbusta (nepreverjen)

tej naslof tak zavaja, ka te glava bolij! ide se seveda za zvišanje plač zaposlenih v domovih/zavodaj (in posledično na toj podlagi tudi podražitev storitev), nej pa za splošno rast povprečne slovenske plače.

ker eni že takoj jadikujejo, kak je opet delavcon v zasebnon sektori božno na tej račun.

rafael (nepreverjen)

To je naša gnila SLOVENIJA

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice