V sklopu praznovanje 100-letnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu številni dogodki.

Eno od pomembnejših izhodišč za pripravo programa ob obeležitvi 100-letnice priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, je po besedah Milana Kučana, predsednika Iniciativnega odbora za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, priložnost, da se pokaže razvojna pot Prekmurja.

 »Ne drži, da se v Prekmurju v sto letih ni zgodil noben napredek,« pravi Kučan. 

Gre za vseslovenski dogodek

Številni dogodki ob obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu bodo potekali tudi v Ljubljani. »Obeležitev 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom ni omejena samo na Prekmurje, ampak je vseslovenski dogodek,« poudarja Kučan. 

Eden pomembnejših dogodkov, ki se bo v sklopu aktivnosti ob praznovanju odvil v prestolnici, je mednarodni znanstveni simpozij o dogajanju pred stotimi leti, ki ga pripravlja Slovenska akademija znanosti in umetnosti.

Sicer pa bo v Ljubljani v središču mesta nastal trg, ki bo dobil ime po Prekmurju - Prekmurski trg. 

»Na trgu bo postavljen spomenik, ki bo spominjal na dogodek,« pojasni Kučan. 

Trg bo stal na glavni promenadi ob Ljubljanici. 

Za praznovanje priključitve 300 tisočakov

Iniciativni odbor je predsedniku vlade predlagal, da prevzame pokroviteljstvo nad celotnim letošnjim dogajanjem in da bo predsednik vlade govornik na osrednji proslavi, ki bo avgusta v Beltincih. 

Na podlagi programa je bil pripravljen tudi finančni načrt. Tako bo za dogodke v okviru praznovanja namenjenih 250 tisoč evrov, še dodatnih 50 tisoč evrov pa za proslavo v Beltincih. Skupno torej tristo tisočakov s strani državnega proračuna.

Kot je na današnji predstavitvi aktivnosti dejal soboški župan Aleksander Jevšek, so bili na odboru prisotni tudi nekateri župani prekmurskih občin, ki so vključene v praznovanje.  Sicer pa Jevšek dodaja, da se bodo v Murski Soboti po včeraj sprejetem proračunu začeli postopki umeščanja spomenika na Trg zmage. 

Zaključek praznovanja bo marca prihodnje leto z objavo zbornika o znanstvenem simpoziju.

S spleta

Komentarji (74)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Iz dežja smo prišli pod kap. Že 74 leta nam vladajo komunisti. Jao majko!

čika-pajo (nepreverjen)

Jaz se ne bojim komunistov, bojim se pa tistih ki lapajo-mešajo drek oziroma delajo vse da nič ne delajo. Teh se bojim. Pred 2 svetovno vojno je bilo Prekmurje zelo zelo siromašno, kar pa danes ni več. Doberšen del zaslug gre komnistom in seveda delovnim poštenim prebivalcem Prekmurja. Pa malo poglejmo okrog-če se z napisanim ne strinjate-lepe hiše, lepi avtomobili, polne trgovine, ja kaj pa je potem še potrebno. Duhovnost-ja tega verjetno več. zdrave pameti-tudi.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Za priključitev Prekmurja imajo največ zaslug katoliški duhovniki. Komunisti ponarejajo zgodovino.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Malo morgen, jaz nisem prepričan v tvojo izjavo, večini njih je uspela vedno pristaviti lonček, ko se je delilo, že za časa Trubarja in obeh vojn je bilo jasno stališče katoliške duhovščine !?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

DF-PUF-BUM (nepreverjen)

čika-pajo BOG TI DAJ VEČ PAMETI KA NE BOŠ NORIJE IN NERESNICE PISAL Prekmurje je bilo in še vedno je najbolj siromašna regija v Sloveniji po vseh kriterijih. Največ zaslug za to, to pa drži, imajo komunisti tedaj in zdaj. Ravno komunisti, ki so se sami predlagali za "voditelje" praznovanje stoletnice.
Stoletnico tako pripravljajo dediči tistih, ki so po krvavi zmagi revolucije 1945 zaprli duhovnika Ivana Jeriča in Jožefa Godine, prepovedali prekmurščino v šolah kot svoj jezik in niso dovolili neke vrste avtonomije, tako kot jo je v Beogradu zahteval prekmurski narodni buditelj in duhovnik Jožef Klekl. Ker se tudi za osebe, ki vodijo in sedijo v iniciativnem odboru, zgodovinski spomin Slovencem mora in sme pričeti šele z letom 1941, se bojim, da bodo na prireditvenem odru stali tudi praporščaki ZZB NOV, »pušpekova« zastava, ki je bila ob praznovanju 1919 pa bo manjkala. Bojim se, da bodo na ploščadi Martina Lutra, ki so si jo soboški velmožje z Aleksandrom Jevškom na čelu omislili kot neke vrste alejo velikanov, leta 2019 res postavili doprsni kip dr. Matiji Slaviču, ostalim prekmurskim katoliškim intelektualcem pa morda namenili neko tablo z vklesanimi imeni. Prostor na aleji »velikih in pomembnih« bo rezerviran za porevolucionarne pomembneže, morda nekoč tudi za Milana Kučana.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

Ja pozabil si pa napisati nekaj-res je da je duhovščina bila zaslužna za priključitev Prekmurja. Se strinjam in zelo dobro poznam zgodovino. Niso pa zaslužni samo katoliški duhovniki. Temelje so postavili evangeličanski duhovniki. Kot naslednje je potrebno napisati naslednje oziroma si podati odgovor na vprašanje. Bi katoliški duhovniki tudi tako vneto zagovarjali priključitev če bi bivša država SHS bila komunistična. Ogrska je bila. Kar se pa tiče siromaštva bi pa napisal naslednje prekmurci nismo siromaki, bili pa smo. Pa še to -če bi sedanja katoliška duhovščina bila tako za Prekmurje in prekmurce bi maše imeli v prekmurščini. Kar se pa tiče spomenikov na ploščadi pa samo vprašanje a bo tam tudi kip američana-geodeta.

In reply to by DF-PUF-BUM (nepreverjen)

DF-PUF-BUM (nepreverjen)

Čika pajo ne potvarjaj zgodovine evangiličanski duhovniki leta 1919 pri priključitvi nimajo nič, ker jih enostavno ni bilo nikjer, katoliške maše pa so potekale takrat vse v prekmurščini. Komunistov pa takrat ni bilo bili so neke vrste boljševiki. Prekmurje pa je še zmeraj najbolj siromašna regija v Sloveniji, razen nekaterih privilivirancev med katerimi si seveda tudi ti da ti je tak dobro.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

Če bovorim o temeljih Prekmurščine govorim o prvih knjigah. Prve knjige so bile zapisane daleč daleč od leta 1919. Prekmurje ni siromašno niti v njem ne živijo siromaki. Siromaki so med nami so pa redki. Siromak ni tisti ki ima hišo, ki ima v povprečju 2 avtomobilom, gorice itd. Služb v Prekmurju je dovolj-celo primanjkuje jih. Seveda ni služb za ekonomiste, so pa službe za zidarje, električarje vodovodarje, mizarje ,kuharje se pravi za tiste ki si z rokami služijo kruh. V Prekmurji se lepo živi, seveda pa je potrebno delati. Pa da končam z priredbo Tonija .Delaj pička ti materna.

In reply to by DF-PUF-BUM (nepreverjen)

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

ŠTO SO PA TO EVANGELIČANI?

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

čika-pajo (nepreverjen)

Imam takvo drisko da moram iči vsakih par minut na WC
Ne pomaga ni živalsko oglje niti kvas

In reply to by BOLJŠEVIK (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Čika Pajo:

Poglej, Prekmurci, Pomurci... res nismo siromaki. Seveda, če nas primerjaš npr. kaj pa vem... z Moldavci, pa Albanci, pa Jemenci oz. morda s Čileanci... Vedno se lahko zadeva obrne in se kaj trdi... pa je pravilno. Če nas pa primerjaš z regijamo v Sloveniji, pa nimaš prav. Pa je tudi res... polne so trgovine, ampak koliko tega statistično gledano pokupimo mi, koliko pa npr. v osrednjem delu države. Koliko in kako kvalitetno hrano, obutev, obleko, razne dodane zadeve, si lahko privoščimo mi, koliko ostali v Sloveniji? Ni merilo samo, da si sit in napit...

Kar se tiče tega praznovanja, ne vem, kdo je predlagal Kučana, ampak sedaj je zraven in to je velika napaka. Da je zraven npr. župan Sobote bo v redu, je pač izvoljen in mora sodelovati. Da bodo res tam plapolali praporji zločinske organizacije KPS-a oz. Zveze borcev bo verjetno držalo, ampak tam ne bi smeli biti. Kaj tam dela Šiftar oz. kakšna fundacija je to? A štipendirajo kandidate za Kumrovec, da se malce našalimo? Kdo jih je dobesedno privlekel zraven?

Kar se tiče jezika: vsaj Prekmursko društvo generala Maistra si zelo prizadeva, da bi se uvedlo učenje prekmurščine v osnovne šole kot predmet, katerega si izbereš, ali pa ne. To bi bil velik napredek. Ni pa napredek, da smo imeli zadnjič občni zbor društva, a govori so bili v slovenščini. Moje mnenje glede tega!

Pa še bi se dalo naštevati, tudi, da bodo proslavo "ukradli" za svojo promocijo. Dejstva so pač dejstva!

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Ne govori o članih društva general Maister- general Maister je bil domoljub, pesnik sigurni bi bil v primeru da bi sodeloval v 2 svetovni vojni na strani NOB.Kar se pa tiče društva, samo sebi namen in koga sprejmete v društvo-smetano na ostale male nepomembne domoljube se požvižgate. In ni res da ste vi zaslužni za uvajanje prekmurščine v prekmurske šole. Za to so zaslužni posamezni Prekmurci in Prekmurke. Konec koncev pa društvo je društvo sodelovalo ob predstavitvi knjige nedolgo tega v soboški knjižnici, kjer je bil prisoten tudi Kučan. Zakaj ste potem sodelovali.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

@Čika Pajo:

Prekmurje je po vseh ekonomskih merilih... revno, če gledamo na Slovenijo. Malo si razbistri... podatke! Ne gledati nase, če tebi gre dobro. Velika je brezposelnost, novih delovnih mest je malo in še se najde. Stalno se sklicevati na turizem in podobno... tisoče ljudi od tega ne more živeti. Marsikje v Sloveniji se odpirajo tovarne, so večji preboji privatnikov, povezovanje z drugimi državami in prodori na tuje trge. Tega je pri nas... zelo malo. Pa ne krivim ne komunistov, ne demokratov ali tretjih... pišem ti le dejstva! Tudi, da zaradi slabše kvalitete življenja prej umiramo, več je samomorov...

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Truplo,
ka si pa te ti nej naredil "preboj" kak privatnik, vej si pa imel s.p., lejko bi jih mel že 50 zaposlenih!

Ja, od šiljenja svinčnikov negdi na banki pa nemreš obogateti - nej v Prekmurji, nej v LJ, pa niti nej v Ameriki!!

In reply to by Truplo

vendi, veneti (nepreverjen)

400 lejt smo bili pod Obri, 1000 lejt pod Vogri, pa ešče izda güčimo prekmurski. Kak je tou možno? Zakoj? Zatou, ka se žnjimi nikdar nejsmo svajüvali, püstili sou nas na mijri tü na meji pri Müjri. Imeli smo svoj jezik, knjižni jezik, knjige, časopise in učbenike. Imeli smo svoje šole, učitelje, duhovnike in izobražence. Imeli smo svoje trgovce, tovarnarje in bankirje. Vse to se je uničilo najprej z razpadom Avstro-Ogrske in potem z nastankom Jugoslavije pred 100 leti. Danes nimamo ne duhovnikov, ne učiteljev, ne časopisov, ne knjig, ne knjižnega jezika, prekmurščina je postala pogovorni jezik vaščanov. To so dejstva, vsaka čast posameznim intelektualnim in visoko izobraženim izjemam.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Spoštujem vsakega dobromislečega zavedenega slovenca v madžara...nikomu ne zamerim...slovenske zemlje..krvi pa ne bomo mazali...PREVEČ SVETO....PREVEČ NEDOLŽNE KRVI PRELITI ZA NAS..~KRI NI VODA ~ ,A NAŠI POLITIKI NAPREJ NISO NAREDILI NIČESAR...IZDALI SO PREKMURSKO LJUDSTVO....DISKRIMINIRALI....BILI SMO MANJ VREDNI, KOD TISTI, KI SO SLOVENSTVO ZATAJILI...ZA SVOJA DISKRIMINATRNA RAVNANJA NAM BODO PRAZNIK PRIREJALI...SEBI PA POŽRTIJE...IN TITOLE..........300TISOČ EVROV NAJ DAJo PREKMURSKEMU NARODU DA SI CESTE POPRAVIJO, IN DRUGO PREPOTREBNI, NE NJIHOVE POŽRTIJE.............POVEZAVE ZA ...quora hungary dna site www quora.........https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.quora…............... https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.quora…-

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Zavedni, gle, či te peneze nakažejo v Soboto, do končali v sexpanoji - in kaj haska de od tega?

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

NAŠ ATI JE PRAVO (nepreverjen)

samo eden ma erdeči olstuf...

šandor (nepreverjen)

Kučan bi rad verjetno imel svoj kip kak se trga

UKRADENA ZEMLJA (nepreverjen)

Tu je bila Avstro-ogrska republika. Prekmurje je ukradena zemlja, ki so jo "rusko-sovjetski likvidatorji" ukradli matičnemu narodu - Štajercem!!

https://www.youtube.com/watch?v=QEay1sIx54s
https://www.youtube.com/watch?v=-RI5M3b7sKY
https://www.youtube.com/watch?v=745HeLp-0sA

Zavedni (nepreverjen)

In reply to by UKRADENA ZEMLJA (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Poslujšaj -Habsburžani so fkradnili grofon Celskin naslov zemlo nasledstvo. Če bi grofovje malo bole s pametjo delali ne bi Habsburžani bili vladari monarhije liki Slovenci. Resnica slovencov je ta ka smo bili od panti veka mileki pileki. Zatou so nan pa

In reply to by UKRADENA ZEMLJA (nepreverjen)

DF (nepreverjen)

mali murgeljski prdec ali bonsaj kot ga kličejo člani njegove stranke je pa vsepovsod poleg, kjer se zastonj je in pije

niko i ništa (nepreverjen)

Ne razumem zakaj slavimo to obletnico. Da razložim- na tekmah Mure navijate Prekmurci v stilu - citiram- Prekmurje republika (republika namensko napisana z malo).

Čudo (nepreverjen)

Truplo,

če so zate parizanski borci zločinci... Če bi zmagala druga stran. Ne samo, da ti sedaj ne bi govoril in pisal v slovenskem jeziku, v prekmurščini pa sploh ne in raglabljal, kako bi morali prekmurščino večkrat uporabljati. Če bi sploh obstajal, bi lahko svoje nebuloze pisal edino v nemškem, kvečjemu madžarskem jeziku. Misliš, da bi nas übermenschi pustili pri miru, ker bi se jim tebi podobni v rit vlekli? V najboljšem primeru bi jim služili kot živina.

Ostalim pa:
Katoliška duhovščina je svoj ugled zapravila v drugi svetovni vojni, še prej pa s svojim antisemitizmom priravila teren, da se je Prekmurje odreklo delu prebivalstva, ki je kot elita poganjalo gospodarski in kulturni razvoj.

Vipko
Truplo

Da je komunizem zločinska doktrina, kakor fašizem, nacizem je dejstvo, znano po svetu, pa ti pisal, kar hotel. Vaša kumrovška resnica ne drži nikjer, razen v Sloveniji, kjer se še dandanes nismo znebili pravih komunistov kot je Kučan, ta pa vedno najde sledilce, katere se po nekaj letih on in njegovi najožji znebijo... Primer Pahor, Janković, Cerar že težko diha, enako bo s Šarcem. Vsake toliko časa je potrebno nekoga "likvidirati", kakor se temu pravi. Ne resnično, ker smo vseeno sedemdeset let naprej, tako se pač pravi in mislim, da je razumljivo.

Samo vodstvo KPS-a, katero je vodilo revolucijo v času II. svetovne vojne je bilo zločinsko (sam boj proti tujim silam je bil drugotnega pomena), da so obstajali tudi pošteni komunisti, je tudi dejstvo. Vendar so te utišali, če ne med vojno, pa takoj po njej. Redko kateri... se je izmazal. Tudi to se ve, da ni bilo malo partizanov, kateri so v dobri veri, da se res borijo za boljši jutri, krenili proti tujim silam (katere tu res niso imele kaj za početi, da bo jasno). Kakšen je bil ta boljši jutri v nekajdesetletni diktaturi partije, tudi vemo. Saj... nismo pocrkali od gladi in hodili okrog nagi, ampak države na zahodu, katere niso sprejele komunističnega sistema, so nas prehitele v razvoju tako po levi, kakor desni.

Napisal si tudi, "ČE" bi zmagala druga stran. Kaj če? Ne veš ama paš nič, kaj bi bilo, če bi bilo! Tako, da ti pišeš nebluloze, da bo jasno. Tudi to o nemščini, italijanščini... da nas ne bi bilo, je iz trte zvito. Vse je "če"... in vsi ti če-ji izhajajo iz partijske propagande, kateri sledi na tisoče ovc! Ti si ena izmed njih. Tisoč let smo bili pod Madžari, a prekmursko smo vedno govorili. Tega tudi ne veš? Kaj sploh veš, razen tistega, kar si se naučil v partijski šoli oz. ko si poslušal tiste, kateri so jo končali?

Tudi to o katoliški duhovščini, kateri je zapravila ugled ni res. Nenazadnje povojna oblast niti glavnega katolika, torej škofa Rožmana ni mogla obsoditi na smrt, ker ni bilo razloga. Neko obsodbo so uspeli spraviti skupaj, to pa je tudi vse. Veliko duhovnikov, pa tudi škof Rožman, je v času vojne velikokrat ukrepalo in probalo tudi koga rešiti. Ni bilo malo duhovnikov in tudi veliko vernih ljudi, kateri niso bili za okupatorja. To si pozabil? Da je bila tista prisega na bežigrajskem stadionu napaka vemo, ne vemo pa toliko o tem, kakšni pritiski so bili izvršeni na odgovorne. Sigurno jih ni bilo malo. Tudi ne veš, da je domobransko gibanje nastalo nekje 1943. leta kot odgovor na partizansko/komunistično nasilje in kraje. Veliko ljudi je bilo v dilemi, komunisti ali cerkev oz. Bog. Ker so komunisti počeli, kar so, so veliko ljudi kar porinili na drugo stran. To zame... niso izdajalci!

Tudi, da so iz čistega mira na našem območju "tvoji ljubljenci" umorili duhovnika Halasa... pred smrtjo so ga mučili, niti človeško usmrtiti ga niso vedeli. Usmrtili so Benka iz čiste zlobe... ker jim je dišalo njegovo bogastvo, pozabili pa so, da je med vojno pomagal preganjanim. Saj to je splošno znano... tebi ne?

Tudi šušljati se je začelo, da se Pepca Kardelj ni ubila sama... Ker je zagrozila, da bo vse povedala, kaj so komunisti počeli na čelu z njenim bratom... tega povezujejo z morebitnim umorom Kardeljeve. Tudi, zakaj so takoj po osamosvojitvi, morda kaj malega prej, komunisti uničili 90% arhivov glede vojne in času po njej. Zakaj, saj so vendar po kumrovški doktrini bili pošteni, dobri, sočutni...

Takim ti slediš!

Na kratko: ko nimate tako misleči, kakor si ti argumentov, je takoj kriva cerkev, pa bi bilo to in ono (pa tega ne veš) in še bi se našlo. Vse izgleda, kot bi ravno prilezel iz partijske šole v Kumrovcu!

In reply to by Čudo (nepreverjen)

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

BRAVO TRUPLO IN ČESTITKE ZA NAPISANO. VSE KAR SI ZAPISAL 100% DRŽI IN JE ČISTA RESNICA IN ČE NISMO DOLŽNI SPOŠTOVATI RESNICE, POTEM NAM RES NI POMOČI.

In reply to by Truplo

Komunista (nepreverjen)

Truplo ti si butl,ker so ti za vse krivi komunisti,vemo nekateri,da ti je komunist natepaval žensko in ti jo spelal,zdaj pa so ti za vse krivi komunisti in jih vidiš za vsakin vogalon.Tele zabito,tebe bi trebalo izgnat prek meje k Orbanu,da ne boš delal v MS nam sramote.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Resnica res boli, da se spustiš na tak nivo komuciranja. Nimaš ne kulture, ne znanja.

Na nobeno trditev nisi odgovoril drugače, kakor z žalitvami. Znanje o vsem tem ti je res na nuli.

Tudi ne vem, kaj ima velik evropski domoljub Orban s tvojimi komunisti.

In reply to by Komunista (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

KOMUNISTA = FAŠISTA = PODEN OD PODNA = GOLAZEN

In reply to by Komunista (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Čudo, si avtor edijnoga pametnoga komentara pod to temo.
Kapo dol!

In reply to by Čudo (nepreverjen)

špinača (nepreverjen)

ovaj mali murgeljski prdec je vsepovsod zraven kjer se zastonj je in pije

čarni vrag (nepreverjen)

Komunizem temelji na laži.

Ne bo vseslovenski (nepreverjen)

S zločinci večina Slovencev ne bo praznovala!

ToneB (nepreverjen)

Proklete barabe povojni zločinci se spet dvigujejo. Tega Kučana treba dati v Barbarin rov, Židana …..Ves gnoj, da bodo vidli kako je bilo našim nedolžnim rojakom. Od kod sedaj spet ta gnoj ven pride in da bo nam usodo krojil. Crknite stalinisti! Kučan ti si avtovko z spiskom z zločini po 2 sv. vojni dan Židanani, tega kuja prekmurskega že aktokvka vleče postri. Ja pa bo 1 prborec v 2 sv,. vojni! Nesnage rdeče...…… ZLOČIONCI. Penzije lepe za zločin, reveže pa na ulico...…!

100-100 (nepreverjen)

Ti pa sigurno nejsi prekmurec-prekmurci smo nej meli domobrancov-nesnaga zalokana.

In reply to by ToneB (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

TunaB, tebi se pa rola!!
Če bi ovi nedužni bili, jih Angleži ne bi s Koroške nazaj zašopejrali; kak ti to nej jasno!
Če bi "nedužni" bili, niti ne bi nikan bejžali, ampak doma ostali. Ampak, vsak je za sebe znal, kak je nedužen!!

IBRAHIM Maka… (nepreverjen)

butalec teb je sigurno majmun nategnil mater

In reply to by butalec (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Tam na Koroškem so Angleži poslali nazaj 13.000 ljudi in zgodovina ve, da je bil to zločin. Vse so jih komunisti poklali, ali tam in jih zmetali v reko Mežo, druge v Kočevskem rogu. Najdena trupla tudi žensk in otrok govorijo tragične zgodbe o tem, kaj so pretrpeli in koliko so bili krivi.

V vseh vojnah civilisti več ali manj bežijo, največkrat s svojimi. In to so v ogromni večini popolnoma nedolžni ljudje. A te nepoznavanje zgodovine tepe?

Žal tega nočete vedeti. Resnica poštenega boli, vas nekatere pa klub vsemu ni sram, da zagovarjati te morilce!

In reply to by butalec (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Ja in ka naj zdaj mi prekmurci napravimo-naj se zakoplemo, naj zlate ribice lovimo pa z željami te lidi vo z zemle spravimo. Ka bi rad ka zardi toga ka nan cejli čas tupiš-Janšo volimo ali ka bi rad. Desnjake nemo volili, že zaradi toga ka brez veze bluzite potvarjate zgodovino. Komunistov pa itak več nega-kunc kunci pa je tak lažete tak lejvi kak desni. Drujgo nemate v glavi samo tou kak bi se na oblast spravili-pa spokradnili. Odjebi sine.

In reply to by Truplo

Zavedni (nepreverjen)

Najhuje pa jeb da so lažnim madžarom, kateri so se opredelili za madžare, ko so pošteni prekmurci trpeli. DALI STATUS MANJŠINE..IN 16milj. Evrov letno...prekmurce pa diskriminirali...IN SEDAJ BODO TAKI POŠTENIM PREKMURCEM KROJILI...

ZBIRAT PODPISE PROTI..

In reply to by Truplo

IBRAHIM Maka… (nepreverjen)

SEm nekje prebral da je prekmurje vedno bilo Madžarska lastnina

In reply to by Zavedni (nepreverjen)

rdeči vrag (nepreverjen)

"Tam na Koroškem so Angleži poslali nazaj 13.000 ljudi in zgodovina ve, da je bil to zločin."
Torej pou krivde nosijo Angleži? Je tak? Verjetno tudi Američani in ostali zavezniki, keri so znali ka de se zgoudilo s temi ka do jih vrnili. Je tak? Zakoj ne obsojaš Angležov pa ostalih zaveznikov? Zakoj slovenska desnica ne obtožuje za te zločine tudi zaveznikov? Aja, za tou nemate jajca. Najležej je po domačih srati. Me zanima ka bi pravle tiste ženske, tisti otroci kere so tisti kere tij zagovarjaš, natovorili na valake za koncentracijska taborišča. Tisti so nika nej pretrpeli? In ka so bilij tisti krivi razen toga ka so bili Slovenci, židi, romi...... ????? Tak ka se malo henjaj gor prositi telko okoli tej resnice. Resnica je samo ena, nejsta pa dvej, kak mislite čarni pa rdeči. Ti vrvleš tisto keri ti natvezijo čarni, ovi drugi pa palik vrvlejo v rdečo resnico. Tisto dejansko objektivno kera deli krvdo na vse vpletene pa nišče nešče viditi.

In reply to by Truplo

butalec (nepreverjen)

Truplo,
ka te nepoznavanje zgodovine nede tak kruto teplo, si preberi ti dve knjigi:
Podivjana celina
Evropa na zatožni klopi

Te se mi pa javi, ka va obnovo pisala!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Morda preberem, ni problem. Vendar vedi, da obstraja tudi veliko knjig, pa raznih študij, katere ne govorijo v prid komunistom. Mi pač "tiramo" vsak svoje... so pa bili krvavi oboji pod kožo. Jaz vsaj to priznavam, vam pa priznavanje zločinov komunistov vedno gre v smer, da se je pač obračunavalo z domačimi izdajalci, kar pa v veliki meri ne drži. Odstranjevali so praktično vse, kateri so se jim zamerili, kateri so imeli kaj pod palcem, take, kateri se niso strinjali z njimi in to že med vojno in po njej. In ko je bil človek v dilemi, komunistična ureditev ali pa vera in tujec... se je marsikateri zaradi znanja o tem, kaj so komunisti počeli, obrnil na drugo stran. Jaz... ga ne obsojam! Druga svetovna vojna bi naj tako ali drugače pomorila 45 mio ljudi, kar verjetno drži. Sam Stalin je že pred izbruhom vojne pomoril tako ali drugače 20 mio ljudi, kar verjetno tudi drži? Tudi okrog 37 tisoč oficirskega kadra, katerega bi krvavo potreboval, ko je izbruhnila vojna. Vedi Butalec, da čeprav takrat še ni bilo interneta, so ljudje vedeli, kaj se dogaja v takratni Sovjetski zvezi. Ljudi je bilo izredno strah komunistične ureditve. Med dvema izredno slabima opcijama, torej komunizem ali okupator, so se mnogi odločili za nasprotno stran. Kot pravim, jaz jih razumem! Dogodki med vojno in po njej so dokazali, da je bil njihov strah upravičen!

Tako navedbe Buldoga, da se je ideološki boj začel po vojni vsaj zame... ne držijo. A je bil Tito, pa Kardelj in ostali zaprt v Lepoglavi (in še kje) zaradi tega, ker bi ukradel nalivno pero oz. zato, ker je hotel zrušiti monarhijo? Že v tridesetih letih prejšnjega stoletja so komunisti točno vedeli, kaj hočejo doseči. To je čisti ideološki boj!

In reply to by butalec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Tudi Josip Benko se je počuto nedužnogo in je ostal v Murski Soboti. Pa so ga komunisti na montiranom procesi obsodili in strelili kak psa tam za štreko. Ne vem što lejko hvali komuniste, po vsej zločinaj, ki jih majo na vesti?

In reply to by butalec (nepreverjen)

rdeči vrag (nepreverjen)

Isti takši, keri hvali ove druge po vseh zločinih, ki jih imajo na vesti. Po kon se vij čarni razlikujete od rdečih? Samo po imeni, vse ostalo van je isto. Tak ka hejnjajte naprej nositi tej zločine, zatou ka niti eden od vas neje biu tan, niti ne vej kak pa zakoj so se določene stvari zgoudile. Tak čarni kak rdeči so meli svoje razloge. Vi pa zdaj tu eni zagovarjate eno resnico drugi pa drugo in vsi mislite ka je samo vaša resnica tista prava. Žalostno ka se lidje leta 2019 še vedno obremenjujejo s takšnimi stvarmi in so se zaradi toga pripravljeni med sebov krejgati.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

prekmurec12345 (nepreverjen)

pred komunisti tudi " nedužni" nejso bilij varni. Malo si prešti tudi kaj drujgoga kak zgodovino, ki so jo napisali "zmagovalci".

In reply to by butalec (nepreverjen)

zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

dokazal bom naslednje da ni zgolj 1=2, temveč

1>2

trditev: Komunizem> fašizem+nacizem

100-100 (nepreverjen)

Mi pa mo dokazali ka si ti večji bedak kak 100 000 Pomurcov

In reply to by zavedni PREKMUREC (nepreverjen)

Vipko
buldog

Poglej črne ovce, kako so zablejale! Če ne bi bilo tragično bi njihove vratolomije, kako opravičiti kolaboracijo bile smešne! In da se ozremo samo na njihove največje "cvetke"; beri polresnice, spine in podtikanja.... niti ni pomembno, kdo je avtor zapisa. Tu jih bom zavrnil le nekaj, lahko pa bi jih mirno vse.

1."Samo vodstvo KPS-a, katero je vodilo revolucijo v času II. svetovne vojne je bilo zločinsko (sam boj proti tujim silam je bil drugotnega pomena), da so obstajali tudi pošteni komunisti, je tudi dejstvo."

Ja, seveda! Sam boj proti tujim silam je bil drugotnega pomena! Ne dragi moji; med drugo svetovno vojno je bil boj proti "tujim silam" takega pomena, da so ideološko različnost vsi potisnili v drugi plan. Sovjeti, Angleži in Američani, z ramo ob rami! In z njimi tudi Titovi partizani, pa če je to komu všeč ali ne.

In podtikanje o "poštenih komunistih".... kakšni so pošteni komunisti in predvsem, kakšni so "nepošteni komunisti"? Komunist je komunist; to je bil tisočkrat preverjen partijski kader, skozi SKOJ in skozi bitke.

2. "domobransko gibanje nastalo nekje 1943. leta kot odgovor na partizansko/komunistično nasilje in kraje". Ne, domobransko gibanje so organizirali Nemci po klasičnem receptu organiziranja kolaboracijskih sil, kjerkoli v Evropi. Da je bilo evidentno "komunistično nasilje", o tem ni dvoma! Italijani, Nemci in vsi tisti, ki so jih ti organizirali so ga še kako čutili! In organiziranje kolaboracije imenovane domobranci ni bila nobena napaka; to je bilo sistemsko opravilo.

3. "Veliko ljudi je bilo v dilemi, komunisti ali cerkev oz. Bog. Ker so komunisti počeli, kar so, so veliko ljudi kar porinili na drugo stran. To zame... niso izdajalci!"

Te ljudi lahko imenujemo kakor hočemo; a obstaja dejstvo, da so vedeli čigavo orožje in obleko nosijo. In komuniste kriviti, da so nekoga porivali na drugo stran je skrajno sprevrženo. Kaj naj bi komunisti? Obmetavali Nemce, Italijane in Madžare s kremšnitami, da ti ne bi organizirali kolaboracijskih sil?

In potem zadnje veliko, finalno dejanje: ko se je ta bagra vlekla na avstrijsko Koroško so jo tam zavezniki mirno predali nazaj Titu... enostavno si s temi niso želeli mazati rok; čeprav so dobro vedeli, kaj jim bodo komunisti priredili. To so bili za komuniste od konca vojne ideološki sovražniki. Ne več vojni sovražniki, ker so bili potolčeni, le ideološki.

Od tod naprej pa nastopijo zločini komunizma. Tu nastopi leninizem in diktatura proletariata in na tej točki lahko enačimo komunizem, nacizem in fašizem.

Toda: zločini komunizma v ničemer ne opravičujejo kolaboracije. Kolaboracija je bila prej in izhaja iz sodelovanja z nosilci ideologij, ki so z vso najbolj temačno zločinskostjo želele iztrebiti slovenski (pa ne samo slovenski!) narod. In na ta način te ideologije obravnava vsa demokratična Evropa.

Vipko
Truplo

In ti vse to verjameš, kar si napisal? Če mi blejemo (tudi o tvojem nivoju komuniciranja bi se dalo razpravljati), kaj potem delaš ti ovca, katera zagovarja morilce.

Da so komunistični zločini nastali komaj po vojni? To ti je ena večjih cvetk. Sicer pa vemo, da je prosveta ideološko popolnoma levo usmerjena, zakaj bi bil ti drugačen?

In reply to by buldog

butalec (nepreverjen)

Truplo,
še inouk te prosin: gor zrolaj to temo, ka san ti zgoraj napisal dve knjigi, ka jivi obvezno prešti, pa te dale debatejraj!!

In reply to by Truplo

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si pravi "prosvetni delavec". Vseeno bi moral nekaj znati, če ščeš včiti druge. Naj napišem tebi in tebi podobnim zakoj so komunisti strelili Benka. Dva njegoviva vajenca sta odišla v partizane, in od tam pisala na tovarniški naslov drugima dvema vajencoma kak je v partizanaj fino in ju vabita v partizane. Benko naj bi to pismo dal Madžarom, ki so ta dva kandidata za partizane zaprli. Ta obtožba je smešna. Madžari so imeli svojega oficira v fabriki, ki je vso pošto pregledno. Pa tudi se vam zdi, ka bi što pri zdravi pameti za časa vojne piso svojim pajdašom naj pridejo v partizane in še to na fabriški naslov. Zato je bilo sojenje Benki farsa, njegova usmrtitev pa zločin. Malo se izobrazi, pa te piši! Dosta je toga laganja in ponarejanja zgodovine.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Ti čarni vrag se nimaš kaj obregovati v moj poklic ali kakorkoli osebno vame. Ti se skrivaš pod nekim psevdonimom in odgovarjaš pod njim ali pa ne... pač nisi registriran in si nihče. Uporabnika @Truplo vsaj v tem pogledu spoštujem.

Odgovor za vaju: ne mešajmo jabolka in hruške. Jabolka je upor proti okupatorjem; to so bili Nemci, Italijani in Madžari in je trajal od 6.aprila 1941 do 15. maja 1945. Okupacija Slovenije je bila izvedena s strani oboroženih sil zgoraj omenjenih sosednjih držav, ki so pozneje organizirale, izurile in opremile kolaboracionistične enote od katerih so pomembnejšo vojaško silo predstavljale vaške straže, četniške formacije v Sloveniji in domobranci. Tu si je zgodovinopisje enotno.

Da so bile Titove formacije v letih 1943 do leta 1945 edine priznane kot sile, ki se borijo proti nacistično - fašistični navlaki je tudi nesporno. Dokaz, da to velja še danes je praznovanje demokratičnih sil Evrope v Normandiji. Tja so edini povabljeni tisti, ki so edini priznani kot organizacija, ki se je borila proti tej črni bagri. Vse kar sem do sedaj napisal drži kot pribito; ali bosta oporekala?

Da se je z armadno grupo E, pod ščitom nemške oborožene sile maja 1945 proti Celovški kotlini valila še vsa kolaboracija iz balkanskega polotoka je tudi nesporno dejstvo. Da so enote jugoslovanske vojske (kar so partizanske enote maja 1945 že bile!) potolkle veliko tega na naši strani Koroške je tudi dejstvo. Vse, kar pa je uspelo priti do anglo - ameriških enot na drugi strani Karavank pa so zavezniki vrnili. Zakaj? Imeli so razlog in o njem lahko samo ugibamo. Niso vrnili nemških vojakov; vrnili so le določene. Zanimivo, kaj? Ali so vedeli, kaj se bo zgodilo z vrnjenimi? Uradno ne, neuradno pa si lahko mislimo svoje. Zakaj so torej vrnili vse to? Zanimivo vprašanje.

In od tu se začnejo druge zgodbe. Vse te zgodbe imajo skupni imenovalec: ideološki boj. Komunisti so tako delovali; kogar so določili, da jim je ideološko nevaren so likvidirali. Ni bil važen priimek, niti ne, kaj je v resnici kdo storil. Mnogokrat so likvidirali tudi svoje. Nastradali so tudi najbolj pravoverni komunisti; pa to ne samo v Sloveniji. Že v času francoske revolucije je na koncu revolucija "požrla lastne otroke". Meni osebno je zelo jasno, da so komunizem, fašizem, nacizem ideologije, ki izključujejo drugačnost in drugače misleče likvidirajo. Ideološko, politično in fizično.

Ne bom pa dovolil, da se meša upor proti okupatorju moje domovine z ideološkim bojem. Ideološki boj poteka vedno, tudi danes. A nekateri so takrat storili "prav". Lahko rečemo, da "prav" določijo zmagovalci. Globje gledano pa je "prav" dejanje, ki je etično samo po sebi, v tem primeru ravnanje, ko se upreš nekomu, ki je prišel nepovabljen k tebi in te hoče likvidirati. Kakorkoli, ve se, kaj je bilo med drugo svetovno vojno "prav". In ta "prav" danes najbolj boli kolaborante; od četnikov, ustašev do domobranov.

Da pa se žrtvam komunističnega divjanja po končani vojni prizna njihov "prav" z njihovo rehabilitacijo vred, je edino pravilno, globoko etično ravnanje. Ampak to so hruške.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Sam se v tvoj poklic obregnem samo toliko (drugače me res ne briga, kaj kdo počne), da je na splošno znano, da ste stalna in disciplinirana volilna baza levičarjev, recimo preprosto komunistov. Velika večina! In seveda boste branili njihovo resnico četudi bi vam kdo držal nož na vratu. To pač razumem, kaj pa drugega!

Drugi odstavek: vsaj za Italijane po svoje ne drži, saj je bila pred vojno "njihova" zahodna stran današnje Slovenije! Torej so samo nadzirali, kar je bilo prej njihovega, a? Bo pa držalo... da je tam živel slovenski živelj. Pri Madžarih oz. Prekmurju je zadeva nekoliko drugačna, bili smo tistih 20 let pod kraljevino Jugoslavijo, prej pa tisoč let pod Madžari. Kakor koli zadeve obračali, ne Italijani in ne Madžari niso bili neki veliki, klasični okupatorji. Seveda Slovenci navijamo, da so bili okupatorji in po svoje... se tudi sam strinjam. Nemci so precej drugačna zgodba... sama Štajerska bi naj ponovno nemška, kakor je zahteval Hitler. Če kje, so bili tu izvršeni največji zločini s strani okupatorja, dočim za Italijane in Madžare ne bi ravno dal roko v ogenj, da so bili neizmerno kruti? Tako ali drugače bi naj ubili v času "okupacije med obema vojnama v Sloveniji 15 ljudi. Veliko... seveda, vendar pa po svoje zelo malo, če bi verjeli komunistom glede tega, kakšni morilci so bili Italijani. Morda se motim... pa dvomim!

Vaške straže so nastale kot odgovor na komunistično nasilje in kraje. Seveda so jih oborožili okupatorji, v tem se strinjamo. Eni in drugi so dobili svoje: domačini nekaj orožja zaradi branjenja imovine, okupator pa vseeno nekaj ljudi, kateri so bili kot neka protiutež partizanom, komunistom. Organizirano domobransko gibanje je nastalo komaj leta 1943... seveda so jih ponovno opremili tujci, kdo bi pa drug. Tu se več ne strinjava: jaz trdim, da so marsikoga porinili na stran okupatorja ravno komunisti, partizani s svojim nasiljem, ti boš trdil drugače. Veliko domobrancev je bilo ali prisilno mobiliziranih, veliko na pol ali nepismenih pa niti točno ni vedelo, kaj je v ozadju. Večino takih... so pomorili brez razloga. Se strinjaš? Dalje ne bom, ker bo itak vsak verjetno tiral svojo resnico!

To, da so zavezniki povabili borce na proslavo v Normandijo je veliko zavajanje. Če bi bili partizani oz. komunisti tako pomembna sila, če bi bil njihov boj čist... bi jih povabili veliko prej. Kolilkor vem... so jih komaj pred nekaj leti. Zakaj pa ne prej? Vem... niso jih imeli za neko pomembno silo, pa tudi vedeli so, da jim je bil prvotno v mislih ideološki boj in šele nato boj proti okupatorju! Če trdiš drugače mi naštej nekaj pomembnih bitk v tem štiriletnem obdobju! Saj jih praktično ni... Najbolj opevana "bitka" v Dražgošah ni bila nič drugega, kakor izzivanje in po nekaj strelih so jo partizani urno ucvrli v hosto. Da so Nemci potem požgali vas ni bilo v redu, ampak s tem so se nekako zagarantirali, vsaj za nekaj časa, da se partizani ne bodo vrnili na toplo!

Zakaj so vrnili 13.000 ljudi, med katerimi so bili tako vojaki, kakor civilisti, vedoč, da se bodo komunisti maščevali? Ena od opcij je lahko tudi, da so se veliki trije pač dogovorili na Jalti... da se vsak meša v območje, katerega je dobil kot interesno sfero. Ker je Jugoslavija spadala pod Rusijo...? Kakor koli obračali... ne bi jih smeli vrniti in to je vojni zločin. Ampak... kdo bo odgovarjal? Pišeš, da je bila to črna bagra..., ja vrnili so jih komunajzarski bagri, da si bomo na jasnem, če že uporabljaš slikovita pojmovanja, poimenovanja. Malo spoštovanja bi pa vseeno lahko imel... kot pravim, na tisoče je bilo takih, kateri so bežali, ker so bežali, krivi in nedolžni... in malo resnično krivih tako, da so bili za streljanje. Za Benka bi bilo bolje, da bi bežal... čeprav ni bil ničesar kriv!!!

Se pa popolnoma motiš... da se od tu dalje začel odvijati ideološki boj! Joj, kaj so tebe učili v šoli? Skoraj ne morem verjeti... upam, da ne učiš zgodovine, kajti sam bi takoj vzel otroka od tvojega pouka, če bi izvedel za tako potvarjanje resnice! Pika... pa ne bodi jezen! Midva sva glede tega pač vsak na svojem bregu!

In reply to by buldog

butalec (nepreverjen)

Ej, Truplo,
škoda, ka so Nemci nej na Dražgoše vrgli atomsko bombo - te se še Tito ne bi mel ge skriti na toplo!

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Vidiš, svetuješ mi neke knjige, pa tudi o Dražgošah obstajajo pričevanja preživelih, kateri so šele pred nekaj leti upali spregovoriti o tistih časih. Poišči si malce tudi taka branja... ne samo taka, katera so pisali "zmagovalci".

In reply to by butalec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Jako si pouka potreben. Si kdaj pogledno v kakšno knjigo o teoriji in praksi komunistične revolucije? Tam ti lepo piše, da je prva faza revolucije diktatura proletariata. To pomeni, da se morajo fizično likvidirati nosilci stare družbe, da se nato od spodaj navzgor s socialnim inženiringom vzpostavi nova družba. V vseh revolucijah od Rusije do Nikaragve je to predstavljalo nekje 5 do 10% prebivalstva. Pobijanje vojnih ujetnikov in civilistov je zločin po Ženevski konvenciji, ki je veljala tudi za Tita in njegove. Ostanimo samo v Prekmurji. Prekmurje je osvobodila Rdeča Armada, komunisti pa so po "osvoboditvi" ubili več ljudi kot madžarski okupator v štirih letih. Cele družine so zapirali v koncentracijska taborišča kot je bil recimo Šterntahl, današnje Kidričevo. Samo iz Prekmurja kakih 500 ljudi. Tudi enoletne otroke. Mogoče pa so tudi enoletni otroci spadali med kolaboracioniste? Verjetno je to bila kolateralna škoda partizanske osvoboditve.

In reply to by buldog

Vipko
buldog

Ja, točno to je diktatura proletariata. Pobijanje vojnih ujetnikov in civilistov je po Ženevski konveciji bil zločin tudi med drugo svetovno vojno. Povprašaj malo kako je s tem milijone žrtev na vseh straneh, da ne bomo vlekli naprej le holokavst. To ni neki originalni komunistični izum. Je pa bil po končani vojni komunistični zločin in tega nihče ne osporava.

Ne vem pa, zakaj ti in Truplo minimalizirata dejanje okupacije s strani Hortyjevih, Mussolinijevih in Hitlerjevih fašistično - nacističnih režimov. Prišlo je do okupacije in razdelitve slovenskega ozemlja. Ti so imeli en sam cilj: takoj ali dolgoročno uničiti vse kar je slovenskega. In obstajala je kolaboracija; zadeve so šle tako daleč, da je politična kolaboracija pomagala fašistično - nacističnim režimom pri nas organizirati vojaške sile. To so dejstva. In kot edino vojaško silo, ki se je borila za demokratično Evropo so zavezniki priznali le Titove partizane. Kljub naporom Trupla, da bi to nekako potisnil v drugi plan je to tako. Izgleda, da to nekoga neskončno boli. A je tako.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Dokler mi ne dokažeš, da je bil prvi cilj komunistov boj proti okupatorju in ne ideološki boj, boj za oblast... tvoje navedbe enostavno ne držijo. Vsaj v Sloveniji ni bilo nekih večjih bitk v štirih letih oz. morda tu in tam kakšna... Kaj so torej počeli v teh štirih letih? Več ali manj so terorizirali prebivalstvo, kradli hrano in pobijali tako nasprotnike, kakor tudi take, kateri so se ob nepravem času in kraju znašli na njihovi poti. Oni so točno vedeli, da bodo Nemci, Italijani, tudi Madžari prej ali slej poraženi in bodo odšli. Do takrat pa je bilo potrebno čimbolje pripraviti teren za prevzem oblasti. Kako tega ne veš?

Proti koncu vojne bi naj partizanske sile štele 40 tisoč borcev? To je šele smešno... kolikor vem, so ljudje proti koncu vojne množično vstopali v vrste partizanskih sil, ko so ti korakali mimo njihovih krajev. Kje so bili za časa vojne? Vem za en primer, ne bom pisal ne imena in ne kje človek živi (ima nekaj manj kakor sto let), ko mi je rekel, da je šel enostavno iz radovednosti zraven. In danes ima neki borčevski dodatek, sicer ne veliko, nekaj pa.

Uh... ljudstvo je množično podprlo boj proti okupatorju, ljudstvo je množično vzklikalo... in na stotine podobnih parol imajo komunisti... da te smeh popade!

Enkrat bi se morali že zediniti, saj so bili oboji krvavi pod kožo. Enkrat bi morala komunistična stran doumenti, da so ravno oni glavni krivci, da je prišlo do kolaboracije, torej sodelovanja z njihovimi nasprotniki. Enkrat bi morali priznati, kajti dejstva jim ne govorijo v prid, da so s pobijanjem naredili velik zločin brez potrebe, saj ogromno večina pobitih ni bila nič kriva, četudi je bila v domobranskih silah (ne malo jih je bilo pač tudi mobiliziranih brez njihove volje). Enkrat bi morali v te svoje tupe glave postaviti tudi dejstvo, da so pobili ne malo število šolanih ljudi, kateri bi lahko v tistem času veliko doprinesli k razvoju družbe, države, pa čeprav zasnovani na socialistični ureditvi.

Dragi Buldog, je to tako težko priznati?

Da pa praznujemo okroglo obletnico priključitve in bod komunisti v prvih vrstah pa je velika sramota za demokracijo. Vendar... pa imamo v Sloveniji vzorno demokracijo? Ravno ne... zato pa se nam dogajajo take stvari!

In reply to by buldog

čarni vrag (nepreverjen)

Slovencem manjka samozavesti, neprestano se ukvarjamo s tem kaj si o nas mislijo drugi. To je tipično razmišljanje hlapca. Za pokol vrnjenih domobrancev niso krivi Angleži ampak Tito in njegovi slovenski hlapci. Zanimivo bi bilo vprašati Kučana zakaj so uničevali arhive konec 80 let, pred demokratičnimi spremembami. Verjetno je v teh arhivih pisalo marsikaj, kar bi kvarilo idilično podobo komunistov. V Sloveniji menda ni bilo komunistične revolucije. Zakaj so potem še pred 40 leti neprestano govorili o revoluciji ki traja.

In reply to by buldog

Vipko
Truplo

Te arhive sem seveda omenil nekje zgoraj... ampak od Buldoga pa o tem nič? Saj verjetno niti ne ve, kaj bi pisal. Določena dejstva težko izničiš! In uničili bi naj okrog 90% materiala v arhivih. Iz tistih časov izhaja tudi dogodek, ko je Miha Brejc nosil v parlamentu tisto torbo z nekaj rešenimi dokumenti iz arhivov. Žal... kar so uničili je za vedno izgubljeno. Če tega ne bi storili, bi marsikateri "ljubljenec komunajzarjev" tule pisal marsikaj drugače. Tako pa izhajajo pač iz znanja, katero je na veliko produciral "kumrovec".

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Rutliminna

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

Štajerci (nepreverjen)

Vrnitev Prekmurja Štajercem! Kar zmorejo v Beogradu bomo tudi Štajerci v Prekmurju!

https://www.24sata.hr/news/prosvjednici-u-srbiji-upali-u-zgradu-drzavne…

Mura je večna (nepreverjen)

Nekje sem prebral da Prekmurje pripada Štajerski

nitva (nepreverjen)

lažeš ko pes
Prekmurje pripada Madžarski

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

tvoja glava pa gnoji

In reply to by nitva (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Prekmurje pripada Italiji!
Nekda je namreč bilo Rimsko cesarstvo do Donave!

In reply to by nitva (nepreverjen)

Lojz-hosentreger (nepreverjen)

100 - 100
sem čuo da ti mama nešto radi tamo na avto putu na parkingu
sam čuo da šoferom menja gume
na kurzu

IBRAHIM Maka… (nepreverjen)

to pomeni da jim menja olafgumije

Mura je večna (nepreverjen)

kaj dela mama od 100 - 100
kakšne gumice menjava

- (nepreverjen)

Ge pa je bil Kučan gda je bil predsednik države? Ka je takrat napravo za Prekmurje? Zdaj se pa kcuj rivle. Zakoj že? Ker morajo rdeči imeti primat nad proslavo za dogodek, ge jih sploh poleg neje bilo?

žrebec (nepreverjen)

IN po vsem tem kaj sem prebral, nekateri res poznajo zgodovino Prekmurja. Ni mi jasno, o kakšni in čigavi matični državi govorite. Kero leto treba upoštevati, in koliko let so trajale matične države, saj po vašem jih je bilo več in nikoli Slovenije. Za primer, vzamimo samoimenovano nepriznano 6DNEVNO Tkalčevo Prekmurje. Kdaj je bil plebiscit v Prekmurju za priključitev k republiki Sloveniji? Ni mogel biti nikoli, ker si je Slovenijo izvojeval gosp.Janša, nasprotoval pa pozneje PREDSEDNIK DRŽAVE , KUČAN. Saj to že ptiči prepevajo. Eno je povedad po pravici in sicer:" NIKOLI NE BO VEČ TAKO, KOT JE BILO"

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice