Ob toplejših pomladnih dnevih se v cestnem prometu poveča udeležba traktorjev oziroma delovnih strojev, zato morajo drugi udeleženci v prometu prilagoditi vožnjo tem počasnejšim vozilom.

Policisti so zato pripravili več nasvetov za varno vožnjo s traktorjem, da bi zagotovili varno udeležbo v cestnem prometu, piše STA.

Traktorji in stroji neprimerno opremljeni za cesto

Policisti, ki bodo občasno nadzirali traktoriste, pri svojem delu opažajo, da prav v spomladanskem obdobju lastniki traktorjev, motokultivatorjev ter delovnih strojev svojih strojev ne pripravijo oziroma ne opremijo tako, da so primerni za udeležbo v cestnem prometu.

Vsako leto policisti na območju Slovenije obravnavajo več prometnih nesreč in dogodkov z najhujšo posledico, kateri je botrovala prav slaba priprava vozila za delo ter največkrat precenjevanje vozniških sposobnosti.

Na cesti policisti pogosto opazijo voznika traktorja, ki vozi na čelu kolone, za njim pa je več vozil, ki ga zaradi prometne situacije ne morejo prehiteti. Pri voznikih zadaj to povzroča nestrpnost in lahko pripelje do nevarne situacije. Zato opozarjajo, da se mora voznik vozila, ki vozi na čelu kolone z nižjo hitrostjo od največje dovoljene hitrosti in od hitrosti prometnega toka vozil, če ga kolona ne more varno prehiteti, na prvem primernem kraju umakniti z vozišča in pustiti kolono vozil mimo.

Na cesto le z očiščenim vozilom

Opozorili so, da so večkrat priča onesnaženju cestišča z blatom in zemljo. Voznikom traktorjev in drugih strojev zato svetujejo, da preden se z delovnim strojem vključijo v cestni promet, pnevmatike očistijo blata, zemlje in podobnih snovi in šele s tako očiščenim vozilom zapeljejo na javno cesto.

Za vožnjo traktorja potrebujete veljavno vozniško dovoljenje F kategorije, tudi za voznike traktorja velja prepoved vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, med vožnjo je prepovedana tudi uporaba mobilnega telefona.

Tovor ne sme predstavljati nevarnosti v prometu

Pomemben segment varne vožnje traktorja je tovor, ki mora biti naložen tako, da ne predstavlja nevarnosti ali ovire za druge udeležence v cestnem prometu, ne povzroča škode na cesti ali objektih in ne onesnažuje okolja, ne zmanjšuje stabilnosti vozila, ne povzroča več hrupa, kot je dovoljeno, ne zmanjšuje preglednosti vozniku, ne zakriva drugih naprav vozila, registrskih tablic in drugih predpisanih označb ter ne pada s traktorja, traktorskega priklopnika ali traktorskega priključka.

Vožnja drugih oseb na traktorju je dovoljena le, če sopotnik sedi na vgrajenem sedežu za prevoz oseb, ki je vpisan v prometnem dovoljenju. Otrok, mlajši od enega leta in pol, se na traktorju ne sme prevažati. Na prikolici se lahko prevaža največ pet oseb, če je takšen prevoz potreben zaradi nakladanja ali razkladanja tovora.

Vožnjo je potrebno prilagoditi terenu

Voznikom traktorjev, motokultivatorjev in delovnih strojev policisti svetujejo, da vozijo s primerno hitrostjo glede na cesto, zemljišče ali teren. Vozijo naj na takšnih površinah, kjer ne pride do zdrsa ali prevračanja, po voziščih naj vozijo ter jih prečkajo na označenih delih.

Policisti tudi poudarjajo, da nadzor lahko izvajajo tudi zunaj cestnega prometa, torej v gozdu in na poljih.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
car (nepreverjen)

To izvajanje je vredno en velik KUR..- Ivajajo jih naj med LIPOVCI IN GANČANI vsaki drugi traktor neregistriran a na cesti..TO NAJ PREVERJAJO ITENZIVNO..

gg (nepreverjen)

pa boli te k.. sto ma registrerano kaj pa ka nej. tebi to nikaj neskodi

In reply to by car (nepreverjen)

Ni (nepreverjen)

Tvoja pamet je neregistrirana

In reply to by car (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Tou je glih nej tak ka ga haj bili..., če je traktor neregistrerani. Tečas ka je vse v redi je v redi ka pa, če s takšin traktorm doživiš nesrečo pa si nej kriv ti ampak on?

In reply to by Ni (nepreverjen)

Anonymous (nepreverjen)

Sicer podpriam nadzor, ker zadnje časa najdeš več blata na cesti kot pa na njivi..

Ampak lahko oni svirajo po dolgem in poprek z nadzorom na njivi ali v gozdu.. Je moje privat zemljišče in nima tam kaj iskat brez sodnega naloga.. Si pa že malo preveč dovolijo

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

Imaš čisto prav, policija nima nobene zakonske podlage, da bi lahko nadzor opravljala na njivi ali gozdu ne vem koji bedak na tak način ljudi straši izven kategoriziranih cest in poti policija nima in nikoli ne bo imela pooblastil tak nizko v Sloveniji še pa nismo padli. Prvo morajo potem najprej spremeniti Ustavo RS 1. člen in napisati da je Slovenija diktatura, kar pa nikoli ne bo, pa če ravno nekateri v Sloveniji imajo tudi take mokre sanje.

In reply to by Anonymous (nepreverjen)

car (nepreverjen)

Aja policija po šumi že tako intenzivno spi ali pa kaj počne nezakonitega..

Gogot` (nepreverjen)

A to tisti policisti, ki so cejle dneve v pisarnaj?

rile (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Traktorjem bi morali prepovedat na Javne ceste,saj imajo poljske poti...

Gost 5 (nepreverjen)

Se vidi da nimaš pojma.

In reply to by rile (nepreverjen)

Rutliminna

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

Starejše novice