FOTO: Foto Bobo
Kampanja Rešimo Muro! danes začenja odštevanje do 21. marca, ko lahko vlada na redni seji za vedno zaščiti Muro. Če tega ne bo storila, Zveza društev Moja Mura napoveduje protestni shod za petek, 22. marca, na svetovni dan voda.

Za zaščito Mure in preprečitev postavitve hidroelekrarn na reki, mora vlada storiti le še en, ključni korak – sprejeti Osnutek uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor odvzela koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn na Muri od Veržeja do Sladkega Vrha, poudarjajo v kampanji.

A kot pravijo, jih vlada ignorira in se izmika izpolnitvi zaveze iz Koalicijskega sporazuma, da reko Muro zaščiti ter da na njej ne bodo gradili hidroelektrarn. Zataknilo se je z menjavo ministra za okolje in prostor, ter z zavlačevanjem s strani ministrstva za infrastrukturo pod vodstvom Alenke Bratušek. 

 »Dovolj je! Zahtevamo, da vlada takoj ukrepa!« pišejo v kampanji Rešimo Muro!

Odštevanje se začenja

Zveza društev Moja Mura, ki je del kampanje Rešimo Muro!, se je tako odločila, da v petek, 22. marca 2019, napoveduje protestni shod pred poslopjem Državnega zbora v Ljubljani.

Vladi dajejo zadnjo možnost, da sprejme pozitivno odločitev za zaščito reke Mure v četrtek, 21. marca, na redni seji. Če odločitve ne bo in uredba ne bo potrjena, bodo zavezniki Mure svetovni dan voda proslavljali z glasnim protestnim shodom pred poslopjem državnega zbora. 
 

“Po 30 letih in zadnjih dogodkih nas od vlade do ministrstev in raznih uradnikov vlečejo za nos in se sprenevedajo. 22. marca gremo v Ljubljano in bomo tam jasno povedali, da je dovolj tridesetletnega šikaniranja prebivalcev ob Muri. Zahtevamo samo svoje pravice in ničesar na škodo drugih. Prosili smo in se dogovarjali, zdaj pa zahtevamo, da se norost izgradnje HE na reki Muri za vedno ustavi,” pravi Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura. 

V kampanji Rešimo Muro! so 11. marca na predsednika vlade Marjana Šarca naslovili tudi odprto pismo s sedmimi jasnimi zahtevami, skupaj z obrazložitvami s strani Ministrstva za okolje in prostor (MOP) ter svojimi komentarji. 

“Iz odgovorov MOP (podpisanih s strani na novo predlaganega ministra Simona Zajca) na naših sedem zahtev je jasno razvidno, da se državne inštitucije izmikajo svojim pristojnostim in odgovornostim. MOP ne izkazuje več interesa po zaščiti Mure, h kateri se je zavezal Jure Leben. Prav tako MOP zavlačuje z vložitvijo Uredbe na redno sejo vlade. Predsednik vlade Šarec je obljubil, da bo MOP nadaljeval z načinom dela, ki ga je zastavil Leben, zdaj to tudi pričakujemo in zahtevamo,” je povedala Andreja Slameršek, predsednica DPRS, strokovnjakinja za vsebinske in pravne zadeve v kampanji rešimo Muro!

Organiziran bo sicer tudi brezplačen avtobusni prevoz na protestni shod. Avtobusi bodo iz Murske sobote, Ljutomera, Radgone, Trat in Maribora krenili v petek, 22. marca, ob 7. uri zjutraj.

FOTO: Foto Bobo

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Vlada, takoj ukrepaj in na reko muro postavi 120 HE in to cim prej!

Štajerski Drav… (nepreverjen)

Takoj, drugače mi štajerski dravski elektrarnarji zgubimo tote vložene denarce za podkupovanje in lobiranje. Mi bomo gradili, Mura je naša kapitalna LAST!

In reply to by Putin (nepreverjen)

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

SPOŠTOVANI NEVLADNIKI V ČIGAVEM IMENU VI TO TERATE ??? Niti slučajno NE v imenu Pomurskega ljudstva, ker za to nimate nobenih pristojnosti in ne pooblastila, ste manjšina oziroma posamezniki, ki vsiljujete svoje ideje večini.
Enkrat se že preštejte kolikor vas je in javno objavite kolikor denarja - našega (davkoplačevalskega) prejemate v zahvalo pa nagajate. PITAM VAS JAVNO S ČIGAVIM DENARJEM ORGANIZIRATE SHODE ?
Enkrat se že spravite delat nekaj družbeno koristnega za to državo Slovenijo in poskušajte živeti od dela svojih rok in ne tujih. Mi smo trenutno v letu 2019 v katerem letu in času pa ste vi ???

de (nepreverjen)

Ne seri pa ne bluzi.
če ti ne paše tu živeti se odseli ta ge de ti boukše.

In reply to by BOLJŠEVIK (nepreverjen)

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

de - be kaj boš ti pritepenec nekoga teral od tu kje so živeli moji predniki vekomaj. Še enkrat te vprašam: V IMENU KATERIH PREKMURCEV VI TO REBUKO DELATE. To je čisto nasilje manjšine nad večino, ki ni vašega mnenja ZAKAJ NE ZAHTEVATE REFERENDUM PA DA VIDIMO LJUDSKO VOLJO ? Ni zadosti da Prekmurcem vladajo pritepenci ("pritepenec" je stra prekmurska beseda za osebo, ki se je priselila v Prekmurje) A ZDAJ KAPIRAŠ ?

In reply to by de (nepreverjen)

de (nepreverjen)

O čem ti to ?
Če bi ti imel narodno zavest bi vedel kaj je Mura in kaj nam pomeni.
Ne bi bil zato, da se jo izkorišča samo za korist drugih.
Sanacija Mure je potrebna samo ne na tak način.

In reply to by BOLJŠEVIK (nepreverjen)

prekmurec123456 (nepreverjen)

V mojon imeni pi**a ti materina zarukana primtivna. Ge san rojeni prekmurec, poznan ogromni ldij v Prekmurji pa niti eden ka ga poznan ne podpejra gradnjo teh elektrarn. In to samo zaradi lopovščine kera de se zgodila pri gradnji. Vi nimaki pa li navijajte za to. Samo ka se van nede te pa zgoudo nouvi TEŠ6. In kak ti znaš ka je večina prouti? Kelko je meni jasni vij primitivci zganjate nasilje nad večino. Pa tij boš nekomi pritepence talo, san pa pišeš v nan Prekmurcon tujon jeziki? Pritepenec je slovenska beseda, pogledni si malo SSKJ in ne bluzi z nekšo staro prekmursko besedo. Itak se je pa nej za čūditi tvojin komentaron, desničari ste po defaulti zabiti nimacke s končano osnovno šoulo. Edino vas lejko tak nalejci vsi vozijo in vas okouli prinašajo, vij pa te tou na vse kriple zagovarjate po forumaj.

In reply to by BOLJŠEVIK (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Tudi jaz navijam za elektrarne na Muri

In reply to by prekmurec123456 (nepreverjen)

clasic1 (nepreverjen)

Vzemi škarje san pa izklopi elektriko ali ti pa mi izklopimo !!!!!!!!!!!!!

In reply to by prekmurec123456 (nepreverjen)

alkimist

Ja, ker brez tej HE na Muri mo živeli v kmici. Če majo muraši treninge na potači, proizvedejo več kak pa ta škatla od HE ka jo mislijo postaviti.
Nakaži pejneze direkt na DEM, brez ka tuliš za gradnjo kanala v njihove žepke.

In reply to by clasic1 (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Prekmurec123456 ka si pa spizdo iz Ormoza? Takoj nazaj!

In reply to by prekmurec123456 (nepreverjen)

BOLJŠEVIK (nepreverjen)

prekmurec123456 s svojim komentarjem si se sam izdal kam spadaš in kaj imaš v glavi, saj ne morem verjeti, da obstajajo med nami taki ljudje. Moj odgovor je bil namenjen komentatorji pod "de" in res ne vem ka se tij zraven mešaš, saj ubogi, niti ne veš kaj je komentar in kaj odgovor na komentar.
Na tvoj nivo se ne mislim spuščati, sam nikjer nisem omenjal nobene politike ker se mi za politiko j........ in to vso rdečo, črno, belo itd. Si pa prečitaj KZ-1 kjer piše:
"Po kazenskem zakoniku (KZ-1) je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe."
Nič ti ne bo pomagalo skrivanje za prekmurec123456 ob moji prijavi na policijo, pa da te vidim junaka.

In reply to by prekmurec123456 (nepreverjen)

Prekmurec3 (nepreverjen)

No, zdaj si pa pokazal kak si fuknjeni. Aplavz

In reply to by prekmurec123456 (nepreverjen)

Bog te nema rad (nepreverjen)

Veš kdaj so bili boljševiki? Te da kulaki, pa to socialistični. Še moj ata je bil. Kerega leta že?

In reply to by BOLJŠEVIK (nepreverjen)

ae (nepreverjen)

Njemi je marsikaj nej jasno, zato pa bluzi.

In reply to by Bog te nema rad (nepreverjen)

Vranc JOŽEF (nepreverjen)

POSTAVITE PANOJE V SLOVENSKEM JEZIKU NEJ V NEMŠKEM. PA ŠE TO KILOMETER OD MURE VAS JE SRAM KA VAS JE SRAM .

Vranc JOŽEF (nepreverjen)

POSTAVITE PANOJE V SLOVENSKEM JEZIKU NEJ V NEMŠKEM. PA ŠE TO KILOMETER OD MURE VAS JE SRAM KA VAS JE SRAM .

Štajerski Drav… (nepreverjen)

Ne, na toti Muri bomo mi Štajerci gradili elektrarne in lepo pokasirali. Jeb. se prekmurski bimbeki.

ae (nepreverjen)

Če se ne do Pomurci proti postavili de to tak kak praviš.

In reply to by Štajerski Drav… (nepreverjen)

Adrinkalla

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

Nithdil (nepreverjen)

Ka ste na tun portale rejsan totalno nesposobne? Že leto dnij v komentaraj spam za nekše stranij pa povezave do raznij nategancij + morje avto-genereranij fejk profilov. Zakoj toga nega na drugi, malo bole resnij portalaj? Če se pa to dela namerno za keš ste pa poden od podna

Lili marlen (nepreverjen)

Vsem ki so proti odklopiti elektriko.

qas (nepreverjen)

Če do postavili vsaj eno HE na te nam ti @Lili marlen vsem Pomurcon častiš račune za elektriko za vedno ?

In reply to by Lili marlen (nepreverjen)

Oj-oj (nepreverjen)

Ges mo šo na shod pa san za gradnjo hidroelektrarne. Če prijdeta židan pa jevšek ka man eno par krepkih vprašanj

čika-pajo (nepreverjen)

elektrarne morajo biti in to čimprej

qas (nepreverjen)

Ti si jo doma na dvori postavi če bi jo tak rad mel, Muro pa njaj na meri.

In reply to by čika-pajo (nepreverjen)

jazinbober (nepreverjen)

Vi vsi ki sploh ne poznate Mure ste proti HE isto kot na primorskem nasprotniki veternic. Cel svet ma na rekah HE ALI PA veternice pa živijo vse ptice in tudi žabe, kakor tudi ostali vodni živež. BREZ VODE PA NI ŽIVLJENJA.
KDOR PA NASPROTUJE he pa naj naredijo prage ,denar pa si naj zriktajo od kje''''''??????Naj dajo svojega.
malo še pomislite na drevesa,tudi ta rabijo vodo za tem pride bober da jo podere,če ni dreves tudi bobra nebo hvala bogu da ga le nebi bilo.

alkimist

Jeba je tej tvoj bober, dela škodo v naravi, očitno se je pa naselo še v tvoje možgane.
Glede na to ka vas je večina na ton portali polpismenih, niti nišče ne čaka ka razmite zakoj HE na Muri nema smisla.

In reply to by jazinbober (nepreverjen)

jazinbober (nepreverjen)
čika-pajo (nepreverjen)

kaj pa če bi na Muri postavili vetrno elektrarno ki bi pihala vodo nazaj proti maribori

lala1 (nepreverjen)

Naj mi en pameten razloži zakoj MOREJO biti elektrarne na muri? Ka mo rešili z ten? Što de mel korist z toga?

alkimist

To ge že več kak eno leto spitavlen in san nej doubo konkretnoga odgovora. Enostavno san se sprijazno ka je to pač Prekmurje, nejsmo za džabe najmenje razvita regija, lidje tu enostavno ne brodijo.

In reply to by lala1 (nepreverjen)

abcdf (nepreverjen)

Boki bogme. Čako san na pameten komentar oz. razložitev in vse tiho je bilo. Tak ka jebene OVČKE tišina, pa dale gledajte dnevnik pa poslušajte naše voditele! :D

In reply to by alkimist

Bučko (nepreverjen)

Pustite Muro, naš neokrnjeni raj, to je še edino naše. Prekmurci in Prleki, ne pudtite se lobistom!!

Lili marlen (nepreverjen)

Daj bog ka nebi nišče prišel na te butasti shod.

hf (nepreverjen)

Vej te pa nišče ne sili ka bi glij ti mogo iti.

In reply to by Lili marlen (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice