V Pomurju imamo veliko zanimivih in uspešnih ljudi. Na ta seznam lahko sedaj dodamo tudi najboljšega picopeka v Sloveniji.

Gospodarsko razstavišče v Ljubljani je bilo prizorišče tekmovanja oziroma odprtega prvenstva v izdelavi pic, ki ga pripravlja Društvoj kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Med picopeki smo imeli tudi Pomurci svoje predstavnike, zablestel pa je Martin Žokš, ki je najbolj od vseh prepričal žirijo in si "pripekel" naziv najboljšega picopeka v Sloveniji.

"Na tekmovanje sem se v bistvu prijavil en dan pred začetkom, na to me je nagovoril kuhar oziroma picopek, ki mi pomaga v moji gostilni. No, na koncu pa sem nato celo zmagal," nam uvodoma pove Žokš, ki ga predvidoma v aprilu čaka svetovno prvenstvo picopekov v italijanskem Neaplju, kjer se bo zbralo približno 500 najboljših picopekov iz celega sveta.

Ocenjevalce je prepričal s pico, ki jo je poimenoval drvarska pica. Njena posebnost je to, da je testu dodana moka bučne pogače, na njej pa najdemo pelate, šunko, sir, narezljane šampinjone, papriko in nekaj bazilike.

Pice peče šele dobro leto dni

Ob tem verjetno marsikdo pomisli, da Martin pice peče že dobršen del življenja. No, temu ni tako. Naš sogovornik, ki prihaja iz Kovačevcev se s peko pic ukvarja šele dobro leto. Ja, prav ste slišali, dobro leto. Po poklicu je namreč gozdar.

"Sem sicer končal šolo za kuharja, a sem nato naredil prekvalifikacijo za gozdarja. Tukaj, v Kovačevcih imamo okrepčevalnico in pred dobrim letom dni sem se odločil, da v eni izmed sob naredim krušno peč in pričnem s peko pic".

Rad eksperimentira

Hobi, kot pravi sam, je nato postal resna zadeva, zadnje priznanje pa potrjuje, da se v kuhinji oziroma ob peči, še kako dobro znajde. V smehu dodaja, da je bilo kar nekaj pic zažganih preden so jo dali v ponudbo, a da je to normalen proces učenja.

"Najbolj pomembno je to, da so ljudje s picami zadovoljni. To pomeni, da nekaj delaš prav in zato se tudi splača poizkušati nove stvari. Tudi sam sem tak, da pri hrani rad eksperimentiram in tokrat se mi je to izplačalo".

Drvarska pica bo ena od treh, s katerimi se bo predstavil na svetovnem prvenstvu v Neaplju, kjer bo poizkušal presenetiti še s kakšno novostjo. Pravi, da bo do prvenstva doma preizkušal različne stvari, že sama uvrstitev v Neapelj pa mu pomeni toliko, da se s končno uvrstitvijo sploh ne obremenjuje.

Na pico od petka do nedelje in ob praznikih

Najboljši picopek v Sloveniji, ki kreira picovske mojstrovine v Okrepčevalnici pri Cimeštru v Kovačevcih, se za pečjo znajde zgolj od petka do nedelje. Tudi zato je pica pri njih na jedilniku zgolj te tri dni in ob praznikih.

"Trenutno pice nudimo od petka do nedelje in ob praznikih, je pa res, da je sedaj povpraševanje še nekoliko večje. Vendar za zdaj o tem, da bi pice pekli cel teden še ne razmišljam. Konec koncev sem sam med tednom v službi. Nikoli pa ne reci nikoli, bomo videli, kaj bo prinesel čas".

Komentarji (25)

Oj-oj (ni preverjeno)

Čestitke

gost287 (ni preverjeno)

ena od pametnejših objav na Sobota info

čestitke Martinu:)

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Napišem: Kaj bi svet brez Prekmurcev ? in me admin zbriše. Admin - na kakšni podlagi to počneš ?

? (ni preverjeno)

Eh, čoban je na žalost še tu

In reply to by Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Še v naslovu imaš napisano: pice peče Prekmurec ! Kaj ti tu ni jasno ?

In reply to by ? (ni preverjeno)

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Bova z ženo šla na te njegove dobre pice. Od Sobote do tja samo 17 km. Čakam, da se oglasi VRANA in to pohvali.

Goričanka1202 (ni preverjeno)

Bravo Martin, čestitke tebe in tvoji ekipi....le tako naprej.

Janez Komunist (ni preverjeno)

Dajte prosim vas lepo,peče najboljše pice,to je stvar okusa in ne peke pic.

ToplakM (ni preverjeno)

to je navadna blesava pica kot vsaka druga. Ljudje še izda ne poznajo neapeljske pice, ge v sloveniji očitno dobiš samo v kopre, LJ in MB.

Mura je večna (ni preverjeno)

Tij bumbar eden, nemaš pojma, bistvo pice je testo, tou testo pa je nekaj posebnoga. Pa či bi jo probo bi te še razmo, glavno ka si ga zašinfo. Tij pa leti v Maribor na pico, tan je se naj, samo ka je nej iz Prekmurja.

In reply to by ToplakM (ni preverjeno)

sneg na cesti (ni preverjeno)

Ti si probo to pico?

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

Ge san jo nej probo, zatou pa san jo nej pohvalo pa nej zašinfo. Ja valjda so jo pa probali strokovnjaki, ka mijsliš ka je nagrado doubo samo tak?

In reply to by sneg na cesti (ni preverjeno)

sneg na cesti (ni preverjeno)

S temi nagradami je tak tak. Izberejo miss Slovenije kot najlepšo v Sloveniji. Tej pa v Soboto ideš pa tam 10 lepših vidiš.

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

ToplakM (ni preverjeno)

ja saj, bistvo pico je testo in neapeljske pice slavijo po svejti po svojon testi.. ignorant teslarski.
Belo testo je pa pri navadnij picaj bolj ali manj isto (razlike so minimalne), pa naj bo od None, gornje radgone, rajha, royal ali maximo.

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

Tak si čeden se s tebej ide na se kraje. Bi te razmo či bi jo probo pa te palamurdivo brez veze. San lipou napijso san jo nej probo pa jo nemren hvaliti ali pa šinfati, ti j pa svoje tiraš kak bumbar, keri si ne da nika valati. Pico so nagradili strokovnjaki, tij si pa tou nej.

In reply to by ToplakM (ni preverjeno)

Neko (ni preverjeno)

najboukše pice ma potač v gornje radgone, boukšeh san še nej đo nige!

sneg na cesti (ni preverjeno)

Vsak človek ma svoj okus. Zato brezveze čigava je bokša. Vsak gre tja kjer mu je dobra.

In reply to by Neko (ni preverjeno)

nezadovoljna MAMA (ni preverjeno)

Čestitke za prvo mesto, da pa je gozdar dobil prvo mesto, ni res, saj je kot kuhar bil pri meni na praksi. Jaz sem bila njegova mentorica v srednji šoli ;) Res je tudi,da je testo pomembno pri pici, najvažnejša pa je seveda kako in s čim je obložena.....in ta je bila res prava klasika.

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Tisti prostor na levi strani slike bi si lahko pospravil !

Mura je večna (ni preverjeno)

pijanček, ti si pa rejsan betežen, samo iščeš ka bi zašinfo.

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Mene mine apetit, če vidim, da vse ni porihtano ! Pa še vedel je, da bodo fotografirali. Ne šimfam, samo več vidim od tebe.

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

sunce van japansko (ni preverjeno)

testo je verjetno dobro...ovak pa je čista brezvezno naložena...brez vsakšoga okusa...na predebelo....

sunce van japansko (ni preverjeno)

pa navaden kečap nema kaj iskati na kao dobri pici!

In reply to by sunce van japansko (ni preverjeno)

Borka... (ni preverjeno)

Tujec 2 namesto ka telko sinfas .. prlej pred svojin pragon pomete ka mas dosta dreka pa te druge kritizejraj

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

Prideš k meni ? Bova skupaj pometala.

In reply to by Borka... (ni preverjeno)

Starejše novice