V Murski Soboti je danes potekala 3. seja mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota, na kateri so svetniki v prvem branju sprejeli proračun za letošnje leto. Znano pa je že tudi, kdaj bomo lahko prestopili prag Expana.

Svetnice in svetniki so na današnji seji v prvem branju obravnavali predlog proračuna Mestne občine Murska Sobota za leto 2019 v višini 25 milijonov evrov, ki ga zaznamuje ravnotežje med razvojno in socialno naravnanostjo. Deleža sredstev za investicije ter sredstev za socialne transferje, predšolsko vzgojo, šolstvo, kulturo, šport in druge programe sta namreč skoraj povsem enaka, oba znašata okrog 9 milijonov evrov ali 37 odstotkov

Črpanje evropskih sredstev se nadaljuje

Tudi v letu 2019 MOMS nadaljuje s črpanjem evropskih sredstev, ki dosegajo 25 odstotkov vseh prihodkov (slabih 6 milijonov evrov) in so namenjena za izvajanje projekta Expano in prenovo mestnega središča. 

V predlog proračuna je vključena tudi priprava projektne dokumentacije za prihodnje projekte občine, kot so modernizacija in obnova kanalizacijskega in vodovodnega omrežja, izgradnja pokritega bazena, nadaljnje urejanje stadiona Fazanerija in energetska prenova javnih stavb, kulturnih ustanov, šol in vrtcev. 

»S predlogom proračuna se zagotavlja skladen razvoj vseh predelov občine – tako mesta kot primestnih naselij. Občinski proračun na prihodkovni strani obsega okrog 23 milijonov evrov, na odhodkovni pa okrog 24 milijonov evrov, kar ustvarja primanjkljaj v višini slabega milijona. Tega bo občina pokrivala z dodatnim brezobrestnim zadolževanjem pri državnem proračunu in novim dolgoročnim kreditom. 

Zadolževanje bo namenjeno predvsem naložbam v infrastrukturi, še posebej nujni obnovi kanalizacije ter obnovi cest in ulic v mestu in primestnih naseljih,« pojasnjujejo v MOMS. 
 

Zadolževanje po besedah župana Aleksandra Jevška omogoča dejstvo, da se Mestna občina Murska Sobota uvršča med najmanj zadolžene občine v Sloveniji.

 »Pozornost občin se usmerja v čas nove finančne perspektive. Letošnji dvig povprečnine, ki ga je v veliki meri izničil dogovorjen dvig plač v javnem sektorju, je ponovno pokazal, da je razvoj občine odvisen predvsem od tega, ali smo s projekti pripravljeni privabiti evropski denar. Odločeni, da nadaljujemo razvojno preobrazbo Murske Sobote v občino visoke kakovosti življenja, pripravljamo nove projekte in skrbno bdimo nad zadolženostjo, da tudi v prihodnjih letih ohranimo razvojni pospešek,« je ob predstavitvi predloga proračuna povedal Jevšek. 

Expano svoja vrata odpira 12. aprila

Poleg proračuna so mestni svetniki in svetnice na seji obravnavali še dopolnitve odloka o nalogah ter kriterijih za financiranje delovanja krajevnih skupnosti in mestnih četrti, ter odlok o širitvi gradbenega območja za Tomšičevo ulico, sprejeli pa so tudi sklepa o dvigu ekonomske cene v Vrtcu Murska Sobota in dvigu cene storitev pomoči na domu za leto 2019.

Več o prihodnosti Tomšičeve ulice lahko preberete v povezani novici:

Sicer pa je Jevšek ob koncu današnje seje izdal tudi točen datum odprtja Expana. Po njegovih besedah naj bi paviljon svoja vrata odprl 12. aprila letos. Nekaj dni pred tem, natančneje 4. aprila, bodo opravili predstavitev za medije.

Tagi

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
rgergreg (nepreverjen)

Ka boga de se delalo za 300 jurjof pri braudi? Pa disk golf igrišče 30 jurjof?

A pomoč pri šolskeh potrebščinah 25 jurjof pa prenove osnovnih šaul 180 jurjof? Žalostno, kama palik pejnezi idejo.

rdeča zvezda (nepreverjen)

Ta dan bi leiko preimenovali
v DAN NAJVEČJEGA SRANJA
in bi leiko bil občinarski praznik

odptje expano (nepreverjen)

Datum odprtje EXPANO-ja - je lociran pred EU volitve - čeprav je Jevšek odpiral objekte že vsaj 3x pred prejšnjimi lokalnimi volitvami. Sledilo bo slavnostno odprtje kafiča v objektu EXPANO, ki ga je v najem dobil prijatelj od mariborčana Đurova - očitno podpornik SD . Mimogrede so na občini že rešili problem, da imajo nazakonito ime - po slovenskem pravopisu imena javnih objektov ne smejo imeti tujih črk - kot je X. Glavna govornica na vseh prireditvah pa bo kvazi novinarka in EU poslank SD Fajonka. SD pač mora delati reklamo z javnimi - občinski sredstvi. Banda!

Andrec Šifrar (nepreverjen)

Hej fant, to bo dan, kot ga še ni bilo!

Kokošjerejec (nepreverjen)

Prodam jajca, ki jim je potekel rok. Za otvoritev pa so še kako primerna :-)

goljufija (nepreverjen)

Li bi čim več evropskih penezov črpali, ka bi te zapravlali, pa se preseravali,ka so napravli. To sranje, ka so napravili pri kamešnici, naj ne kažejo nikomi, ka do mogli rdeči pejneze nazaj dati.

butalec (nepreverjen)

Ite na Pujščo, ka van Cila karte vrže pa povej, kda bo datum zapiranja!

Starejše novice