Nevladne organizacije, združene v kampanji Rešimo Muro!, obsodile domnevno izsiljevanje okoljskega ministra s strani energetikov.

Kljub zagotovilu ministra za okolje in prostor Jureta Lebna, da elektrarn na Muri v času njegovega mandata ne bo, Dravske elektrarne Maribor in Holding Slovenske elektrarne niso opustili upanja.

Kot smo poročali v torek, so okoljsko ministrstvo, vlado in ostale odločevalce pozvali, da pred končno odločitvijo glede usode gradnje elektrarn na Muri in ukinitve koncesije še enkrat razmislijo in poiščejo rešitev, ki bo najprimernejša za vse.

Opozorili so na dobrih devet milijonov evrov, ki jih je zahtevala izdelava vseh potrebnih študij, ter dodali, da bodo v primeru sprejete odločitve o prenehanju veljavnosti uredbe o koncesiji za rabo vode primorani zahtevati povračilo vseh nastalih stroškov ter izgubljenega dobička.

Nevladniki obsodili pritiske na ministra

Na njihove besede so se zdaj odzvale nevladne organizacije, združene v kampanji Rešimo Muro!, ki so »pritisk energetskega lobija na ministra za okolje in prostor Lebna« označile za nesprejemljivega. Hkrati pozivajo vlado, da ministra zaščiti ter izpolni zavezo iz koalicijskega sporazuma.

 »DEM in HSE pišejo, da so pozvali druge deležnike. Pozabili so, da smo drugi  deležniki prebivalci Pomurja, ki ostro nasprotujemo gradnji HE. Bitka za Muro poteka že več kot 30 let. V kampanjo Rešimo Muro je združenih skoraj 80 nevladnih organizacij, številni strokovnjaki in znane osebnosti. Zbrali smo 77.310 podpisov pod peticijo. Razglasitev biosfernega območja Mura je podprlo vseh 16 županov, ki so na podelitvi certifikatov UNESCO v Veliki Polani povedali, da so proti hidroelektrarnam na Muri. Vlada je v koalicijski sporazum zapisala, da bo reko Muro zaščitila in da na njej ne bo hidroelektrarn,« je zapisala Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti Trate, ter dodala: »Izsiljevanje in izvajanje pritiska na ministra Lebna in na vlado s strani energetike je nesprejemljivo in neetično, tudi do prebivalcev Pomurja.« 

Javna korist

Sklicevanje energetikov, da je bil preskočen postopek prevlade javne koristi ter vztrajanje, da je proizvodnja električne energije nad javno koristijo doseganja dobrega stanja voda (pitne vode) in ohranjanja narave, so v svojem zapisu označili za absurden. Kot pravijo, tudi zakonodaja določa, da ima pitna voda prednost pred vsemi drugimi rabami voda.  

Energetiki po njihovem mnenju izsiljujejo povračilo stroškov za izdelane študije in grozijo z odškodninami:

»Prav tako je zanimivo dejstvo, da bi bili zaradi neuspeha gradnje HE na Muri deležni odškodnine: to je tako, kot če bi državljan RS želel graditi stanovanjsko hišo in bi mu to upravna enota zavrnila. Ali bi si povprečen državljan RS drznil zaradi svojevoljne izbire lokacije gradnje od države terjati stroške, ker mu je zavrnila projekt?« sprašuje Samo Tuš, predsednik Zveze društev Moja Mura.

Močan signal mednarodni skupnosti?

Ob tem nevladniki opominjajo, da so okoljski ministri Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske septembra 2011 podpisali deklaracijo za razglasitev prvega petdržavnega Biosfernega območja Mura–Drava–Donava, pobuda pa je dobila tudi podporo mednarodnih organizacij in ustanov, kot so Svetovna organizacija za varstvo narave WWF, Evropska komisija in Unesco. Medtem so vse reke v posameznih državah uradno dobile status Unescovega Biosfernega območja. 

»S trdnim korakom proti dokončnemu umiku koncesije za proizvodnjo električne energije na Muri minister Leben pošilja močan signal mednarodni skupnosti, da Slovenija stoji za svojo obljubo, da skupaj s sosednjimi državami zaščiti največji naravni rečni ekosistem v centralni Evropi,« pravi Arno Mohiz WWF, programski vodja projekta Mura–Drava–Donava. 

S spleta

Komentarji (54)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin (nepreverjen)

Idioti prekmurski, kak si upate omenjat da ste prijatelj narave ko pa vecina vas zastruplja celotno prekmurje!
Zdaj ko imamo tud prekmurci moznost da na reki muri napravijo HE kot so ze to napravili Avstrijci in bi s tem tud prekmurje slo z casom naprej, so se spet eni kreteni nasli, da ponovno popljuvajo o razvoju v prekmurju.
V evropi se dela na tem da se do leta 2030 ustavijo elektrarne kot je Krška!

Putin (nepreverjen)

Krsko.

In reply to by Putin (nepreverjen)

alkimist

Vao, kak ignorantski komentar. Vrvlen ka tvoj doseg ne sejga daleč, ampak daj se pozanimaj kelko MW bi naj proizvedla ta HE na Muri, preračunaj kelko gospodinjstev ma haska iz toga, kelko delovnih mest dobimo in te tupi dale gluposti.
Stroka je proti, strokovna poročila so proti, folk ka brodi je proti. Ostanejo pač, hja ostanejo Prekmurci ka pizdijo čez vse in še zdaj živijo v prepričanji ka je Zemlja ravna.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Za napredek (nepreverjen)

Putin malo zbejraj besede ka so žaljive za Prekmurce. Povej mi samo kakšen napredsek bi bile elektrarne na Muri. Nikšen tou je dejstvo, škoda pa ogromna.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Ti odgovorim z vprasanjem.
Ce bi prislo do potresa kjer se nahaja"Krsko"po tvojem kje bi bila vecja skoda?

In reply to by Za napredek (nepreverjen)

glupin (nepreverjen)

Ja on znankar misle ka de te šenke elektrika..

In reply to by Putin (nepreverjen)

Fainšček (nepreverjen)

Ti si navadno tele idiotsko

In reply to by Putin (nepreverjen)

Salmonela (nepreverjen)

Tableta popustila , geli .

butalec (nepreverjen)

Mure ne damo!
Što jih je pa prosil, naj študije delajo pa peneze ta mečejo, ka se narodi vsiljavlejo. To pisarno v Soboti naj rajši doj zaprejo, ka nede še nikak prek toga lepo ceco pare.
Kakša odškodnina - v rit je nabrsati pa gotova meša. Naj si še eno elektrarno na Dravi napravijo, Muro pa naj na meri njajo, ka našoj generaciji rejsan nej trbej čista vsega razkopati!

Vipko
Truplo

Glede teh študij se popolnoma strinjam s tabo. Če nekdo dela neke raziskave naj naprej pri sebi "razišče", če se mu zadeva finančno izzide! Razen, če jim je kakšna naša vlada kaj obljublila in glede na neodgovornost številnih naših vlad se temu ne bi niti čudil.

Kar se tiče elektrarn: vsaka stran ima po svoje prav. Eni bi ohranili naravo, drugi bi pač zgradili elektrarne. Elektriko pa potrebujemo!

Jedrske bi se naj zapirale, ker so izredno nevarne za okolje. Lep primer Japonska, ko je elektrarna delala normalno, a kaj, ko je pridivjal cunami. Vsega se ne more predvideti, v Krškem je mogoč potres in še marsikje to in ono. Termoelektrarne zelo packajo okolje, tudi tu nismo zadovoljni? Pa še "štajnkul" bi naj vozili iz Indonezije, ker domačega dovolj kvalitetnega enostavno nimamo.

Dragi okoljevarstveniki! Nisem nikakršen strokovnjak za te zadeve, vseeno pa si upam napisati, da so elektrarne na Muri dejstvo! Kot pravim, elektriko potrebujemo. Ne bo vsak oz. vsak si ne more privoščiti najbolj varčnih gospodinjskih strojev in še česa. Ne pozabimo, prihajajo tudi električni avtomobili in ko bo teh 30% (nekje do leta 2030?), a veste, koliko je to elekrike?

Sigurno so bili pred npr. sto leti podobni okoljevarstveniki, kateri so bili izrecno proti asfaltnim cestam, pa velikim nebotičnikom, pa gradnji letališč, pa temu in onemu. Dandanes vse to imamo v imenu napredka. Marsikje je človek zamočil, veliko pa je primerov, ko enostavno drugače ne gre. Ljudje se množimo, s konji se več noben ne bi peljal, brez telefona in računalnika tudi noben okoljevarstvenik ne more in še bi se našlo.

Po svoje bi bil rad, da Mura ostane takšna, kakršna je, ampak dejstva govorijo v drugo smer. Samo moje mnenje!

In reply to by butalec (nepreverjen)

alkimist

Nejde se telko za naravo, v pitanji je ka mamo od toga? Mamo Prekmurci kaj od toga ali je HE na Muri kanal do žepov DEM? Vse je v poročilaj, samo prešteti jih trbej. No, tudi razmiti jih trbej, problem je v ton ka jih več kak polovica nevej razbrati dejstva. HE na Muri se ne splačajo!
Za Slovenijo pride v poštev samo JE, vse ostalo je pesek v oči. Sončna elektrarna je nej nevarna za okolje?

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Hočeš napisati, da država in Dravske elektratne zavestno grejo v že vnaprej napovedano, izračunano izgubo?

Veš, to so pa res pravljice!

Torej v Sloveniji zgraditi še eno jedrsko elektrarno (nekaj se je o tem sicer že govorilo), po možnosti pri nas, da bosta obe malce razporejeni po državi? A veš predvideti, kakšen bi bil šele takrat odziv od t. i. okoljevarstvenikov?

Takih, kateri ne morejo brez telefonov, tablic... tudi televizije in sčasoma še brez električnih avtomobilov, kajti ti sigurno toliko ne onasnažujejo okolice, kakor bencinski? Aja, avtomobilov ravno zaradi tega ne uporabljajo, ne bodo iz protesta niti električnih, vozili se bodo s konji in imeli v žepih vrečke, da počistijo eventuelne odpadke od živali, a?

Kot sem napisal, sam bi rad ohranil Muro, ampak dejstva so dejstva. In ta dejstva bo potrebno pretopiti v realnost, tako, da bo čimmanj boleča za nas. Na tem je potrebno delati, ne na apriori takoj proti vsemu!

In reply to by alkimist

brum (nepreverjen)

"Hočeš napisati, da država in Dravske elektratne zavestno grejo v že vnaprej napovedano, izračunano izgubo?

Veš, to so pa res pravljice!"

TEŠ6 ?????????????

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Imel sem v mislih... da to omenim.... pa sem rajši čakal!

Ampak, kar se tiče Teš6, oni so v začetku imeli v mislih dobiček in potrebe po elektriki? Dam vprašaj?

Teš6 se pač kuri s premogom, katerega nimamo? Onasnažuje okolje veliko bolj, kakor bi bila škoda z zgraditvijo HE na Muri? Najmanj onasnažuje okolje, dokler je vse v redu, po mojem jedrska elektrarna? Velika reklama je bila glede teh sončnih elektrarnic... pa izgleda, da tudi to ni v redu? Morda bi se moral spomniti na še kakšno zadevo, je pa že to dovolj?

Sedaj pa mi odgovori, kje naj dobimo elektriko? Da je je trenutno dovolj ni garant, da jo bo vedno? Če se zaprejo številne jedrske elektrarne po Evropi... bo hitro elektrike veliko manj... in da se ne bi takrat tolkli po glavi, kje jo dobiti, ker je doma morda tudi ne bo. Takrat bo vse prišlo prav, tudi ena Mura, čeprav naj tu ne bi bilo tako gromozansko veliko elektrike za izkoriščanje?

In reply to by brum (nepreverjen)

brum (nepreverjen)

Zdaj resno vidin ka se tebi o teh stvareh kak je električna energija, proizvodnje tej energije in trgovanje na bozaj s to energijo, ne senja niti malo. Še menje se ti pa senja ka so tou elektro konice in zakoj se sploj elektrika uvaža in izvaža in gda in zakoj so presežki in manjki. Nakladaš, pa nakladaš, pa nakladaš..... pojma pa nemaš.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ti mi samo razloži, kako lahko iz formule 5-6 narediš plus? Nič drugega! Pa pusti sončne elektrarne, pa jedrske, pa zdaj če bo okolica Mure taka in taka ob gradnji ali brez nje... Torej, 5-6 je lahko plus? Seveda izhajam iz stališča npr. avstrijskega distributerja, kateri nam proda za ceno 5, uvozi pa za ceno 6. Je tako butast? Po tvojem... da in če je tako, hvala bogu, ne glede na to, da po tvojem služijo "osovražene" Dravske elektrarne Maribor!

In reply to by brum (nepreverjen)

sakulant (nepreverjen)

ODLOČNO PROTESTIRAM, nevladniki Rešimo MURO, od kje vam pravica, da govorite v imenu vseh Pomurcev, svoje bolne manjšinske ideje iznašajte v svojem imenu nas ostale Pomurce pa pustite lepo na miru. MNENJE VEČINE POMURCEV JE NAMREČ DRUGAČNO OD VAŠEGA. V današnjem času, ko predvsem Pomurje nujno rabi razvoj in investicije pa tudi delovna mesta nasprotovati temu pa res moraš biti nor. Avstrijci so že pred 40 leti prišli do zaključka, da je pridobivanje vodne energije najmanj škodljiv okolju ALI JIM DANES KAJ MANJKA ????
Prenehajte s temi bolnimi idejami in to ne vsiljujte večini Pomurcev, ki so za elektrarne na Muri.

balounar (nepreverjen)

Točno tak, v činom imeni tej gučijo? v mojem nej! Pa še na tisoče je takših ka smo nej proti elektrarni na Muri! Avtoji do električni, kdo de njin pa te elektriko davo? Žabe? Tam v Magni se vijdijo tej nevladniki, pa še država je financejra!

In reply to by sakulant (nepreverjen)

brum (nepreverjen)

- Kakšen razvoj bi po tvoje naj prinesle tej elektrarne?
- Večine Prekmurcov? Ges poznan ogromno lidij, ne poznan pa niti enoga keri bi biu ZA elektrarne na Muri.
- Pred 40. lejtami? Tou je tvoj argument za gnes? Znaš kakšna razmišljanja so bila pred 40. lejtami? Če si tij ousto v tistih časaj mi je fejst žao za tejbe pa ldiji v tvoji okolici.
- Aja, pa najmanj škodljivo okolju je pridobivanje el.energije v jederskih elektrarnaj, če smo že pri ton.

In reply to by sakulant (nepreverjen)

sakulant (nepreverjen)

brum: Ti sploh veš kako izgleda porečje ob Muri levo in desno do nasipov, ki so od Mure oddaljeni tudi po 1 km to je poplavno območje kjer se razliva Mura. To je neprehodna džungla zaraščena do 3 m visokim rastlinjem v času vegetacije, poleti v to bližino zaradi obilice komarjev in obadov ne moreš in komu to tako služi ? Količine vode v Muri so ogromne tečejo brez vsakršnjega koriščenja (namakanje itd). Še naši davni predniki so vedeli to vodo izkoristiti saj je bilo na njej tudi 30 mlinov.
To da je pa pridobivanje el. energije v jederski elektrarni najmanj škodljivo pa je največja norost ki jo lahko zapišeš. Ne vem če si ti mladinec in se ne spomniš Črnobila, vprašaj malo starejše kake posledice je to imelo in še ima tudi v Sloveniji.

In reply to by brum (nepreverjen)

hre (nepreverjen)

Spet eden, ki sanja.
Vseeno je če teče v prazno ali pa preko HE. Ni navadni prebivalci ob Muri nimamo oz. ne nebi imeli nobenih koristi od nobenega.
Kar se pa namakanja če bi bila HE pa realno pogledaj in se zamisli.
Več bi se naredilo za namakanje če bi spet stare rokave odprli ter še kakšne druge sonaravne ukrepe naredili.

In reply to by sakulant (nepreverjen)

Žbunek (nepreverjen)

Ja pa kaj še. Ti obmurski prebivalec bi rad imel korist ha? Nas, ki to nismo kaj takega ne zanima. Če živite v bližini Mure nimate pravice ovirati napredka. Elekrarne na Muri potrebujemo...elektriko potrebujemo...ne potrebujemo pa obmurskih bumbarjev, ki lapajo tja v en dan. Vi pa vaša Pomurska Amazonka... ali kako je že pravite. Vodo je potrebno izkoristiti...

In reply to by hre (nepreverjen)

Godžiro (nepreverjen)

Non stop Avtrijci , pa Avstrijci in spet Avstrijci , kot da so oni neki lastniki kompletne galaktične pameti , kot da obvladujejo s svojo modrostjo kompleten univerzum , pa dajte više z temi Avstrijci , kot neka lajna se ponavljate .

Vipko
Truplo

Pa... nimaš prav, bi rekel! Če nekdo nekaj ne ve, ni uspešen, se navadno zgleduje po nekom, kateri pa te vrline ima.

In če se malce zapelješ preko v Avstrijo (predlagam kolo, ker se več vidi) boš takoj opazil, da je tam veliko bolj urejeno okolje, da ob cestah ni smeti. Če je že kakšna pločevinka piva... bi se zaklel, da je to odvrgel skozi okno avtomobila kakšen naš gasterbajter. Če so se oni že pred štiridesetimi leti odločili, da lahko Muro zagradijo in s tem več pridobijo, kakor bi jo ohranili v prvotnem stanju, so že vedeli, kaj delajo.

Na kratko, učiti se je treba od pametnejših od nas in Avstrijci to sigurno so!!!

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

ghe (nepreverjen)

Torej praviš, da če bomo tudi mi imeli HE na Muri se nam bodo takoj povišale vsem plače in pokojnine na raven avstrijskih ?

Prvo HE na Muri so avstrijci naredili pred 90 leti. Takrat so pa res zelo cenili naravo.
Ko že enkart zapraviš Muro potem pa je vseeno če še kakšno HE narediš zraven.

In reply to by Truplo

Putin (nepreverjen)

Ja in glih zaradi tega so Avstrijci 50 let pred prekmurjem ker v prekmurju imamo same bremzace...

In reply to by Godžiro (nepreverjen)

deplasirano (nepreverjen)

Pa ti samozvani "zaščitniki Mure" pa vi ste 30 let v zaostanku. V Avstriji imajo preko 30 HE na reki Muri, vi bi pa majhen delček reke Mure, ki poteka v SLO ohranjali. Pa kako je ta naš del reke Mure lahko toliko drugačen kot recimo del Mure od meje s Avstrijo do recimo Graza. Pa imajo Avstrijci tam 6 HE. Poglejte si zgodovinske slike reke mure vsaj tam od leta 1850 do danes i videli boste, da je reka Mura danes zgolj še reguliran kanal, brez meandrov kot so bili nekoč. Zato nehajte leporečiti, da je Mura evropska amazonka in podobne nesmisle. Z gradbenimi posegi se da reko Muro tudi izboljšati (vodo speljati nazaj v nekoč mokre rokave ipd.), ne zgolj poslabšati kot vi trdite. Sicer pa kdo pa ste vi, ki se imate za to, da predstavljate, da zastopate Pomurje. Tu nas je mnogo več tistih, ki podpiramo sonaravno gradnjo HE z vsemi dodatnimi posegi, ki bodo izboljšali življenje ob Muri in tudi floro in favno v in ob Muri. NEHAJTE že 1x zavajati (tudi nekatere neuke župane). Med vidnimi politiki, ki nasprotujejo HE na Muri sta Jevšek in Židan - oba SD in oba prišleka, ki sploh ne vesta kakšna je Mura nekoč bila.

Putin (nepreverjen)

Deplasirano upam ka si zdaj enim odprl bolane gnojne buce in oci..
Popolnoma se strinjam s tabo.

In reply to by deplasirano (nepreverjen)

deplasirano (nepreverjen)

Ja pa pozabil sem navesti, da SLO uvaža preko 50% elektrike (od koga - tudi od Avstrijcev). Zato nekatere nevladne organizacije sofinancirajo tudi avstrijski in nemški energetski koncerni - da s pomočjo prodanih nevladnikov delajo zgago v Sloveniji. Ko nevladniki demonstrirajo proti HE na Muri je več avstrijskih osebkov kot domačih! ministra Lebna pa čez 10 dni več ne bo na tem mestu - če ima predsednik vlade Šarec enake vatle za vse!

brum (nepreverjen)

Samo za informacijo..... uvoz el.energije v Slovenijo leta 2018 je znašal 40%, izvoz iz Slovenije v iston leti pa je znašo 60%. Podatki so javno dostopni v energetski bilanci Slovenije. Zatou prosim nej na pamet, pa ne zavajaj narod s takšnimi lažmi. Itak je vseč ali menje vse okoli teh elektrarn ma Muri zlagano in prirejeno. S ten mislin na izjave in argumente DEM in ostalih zagovornikov teh elektrarn. Tisti ka ne vejte in ne razmite kak deluje oskrba z elektriko in celi električni sistem se malo pozanijmajte pri kon keri se v tou razmi, pa te vidli ka je nej vse tak kak si eni predstavlate. Pa še nekaj, Sloveniji je ceneje el.energijo kupovati v tujini ker je cenejša, našo pa izvažati in dobro služiti. In DEM se ide samo za tou. Ta elektrika se nede rabila za našo oskrbo ampak samo in edino za izvoz. Tak ka lepou prosin, zmejrite se malo s takšnimi blesavimi komentarami.

In reply to by deplasirano (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Daj, zdaj si pa usekal ekonomsko, matematično gledano totalno mimo. Kolikor vem tudi poučuješ matematiko.

Praviš, da je cena elektrike v tujini manjša, pri nas večja? S tega stališča je res bolje elektriko uvažati... kam pa našo izvažati, če je tam cena manjša? A misliš, da obstajajo v tujini dobesedno povedano ekonomski nevedneži, kateri bodo SVOJO elektriko poceni izvažali v Slovenijo in dražjo uvažali prav tako npr. iz Slovenije? Saj je lahko posredi tudi tretja, četrta država, ampak to je boj za cene in nič ni zanesljivega. Ti nisi navedel nobene države, ampak uporabil splošno besedo "na tujem oz. tujina". Zdaj, če plačajo elektriko enormno drago npr. na Islandiji, tudi v redu. Ampak... do tja se mora prodajalec, ponudnik oz. distributer prebiti.

Kolikor vem, se elektrika prodaja na trgu oz. jo prodajajo distributerji. Sam si vsako leto pogledam malce cene in si distributerja izberem, če ima stari dražjo elektriko. Da marsikoga distributer malce "oguljufa" po enem letu, ko marsikdo ne pazi in pogodbe ne obnovi in s tem preide na normalne cene, je tudi res. Ampak potrošniki smo si sami krivi, vse vedno piše v pogodbah.

Verjetno je tako tudi na trgih Evrope... in tam se vsi borijo za te preklemanske cene, mislim predvsem na večje ponudnike električne energije. Če DEM uspeva na ta način, kakor si napisal, ala im vera, kakor se temu pravi. Bo pa bolj držalo, da so ta nihanja cen dnevna in DEM vedno ne uspe, kakor tudi drugi distributerji tako iz naše, kakor drugih držav. Če si hiter in ujameš dober trenutek je v redu, če ne... prodaš pač elektriko tu in tam tudi pod svojo ceno... zato pa tudi stalno ponujajo, vsaj pri nas, razne akcije in ne vem še kaj. Vedno pa se jim splača, četudi so akcije, to bi kar rekel. Če bi bilo tako enostavno, kakor ti pišeš... bi se jim cedila med in mleko.

In če so naši komentarji blesavi... kaj si pa lahko mi nekateri mislimo o tvojem in podobnimi? Ne žaliti vsepovprek!

In reply to by brum (nepreverjen)

brum (nepreverjen)

San pravo ka tisti ka tou ne razmite malo pijtajte okouli tiste ka razmijo, pa ne nakladajte pa na pametujte neka na pamet za stvari kere so van nej jasne. Lejko pitaš tudi tiste ka majo sončne elektrarne po strehaj za kelko oni prodajajo svojo elektriko v omrežje in za kelko jo te nazaj kupujejo. Še ednouk, če se ne razmiš v tej stvari se ne delaj brezveze pameten. Pa od ge tebi ka ge poučujen matematiko? :)

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Ne motaj sedaj vse mogoče. Če pridelaš korenček in ga prodaš npr. Mercatorju, ga boš sigurno kupil nazaj, če ga boš rabil, za višjo ceno, kar je normalno. Pri lastni produkciji električne energije je pač tako, da jo moraš OBVEZNO prodati in jo potem po večji ceni... pač kupiti. Elektrika pač ni korenček, da bi si doma napravil rezervo in samo višek... prodal. To po mojem ni ravno v redu in se bo morda en dan tudi spremenilo.

Toliko o tem, kdo se v kaj razume. Tu in tam pravim, da tisti, kateri preveč vejo, navadno marsikaj ne vejo. In to je: Avstrijec prodaja elektriko za npr. 5 enot, mi za 6 enot. On bo nam prodal svojo za 5 enot in kupil, ker se pač nam bolj spalača izvažati in ceneje uvažati, torej bo kupil za 6 enot? Pa to vejo izračunati... otroci v prvem razredu, da nekaj ne štima! Avstrijec bo iskal in kupil elektriko nekje, če bo uspešen, kjer bo stala 4 enote. Kot na borzi, vedno pa se ne izzide! Vsaj za sedaj vem, da je 6-5 pač ena in 5-6 pač minus ena. Ali tudi to več ne velja?

Tako preprosto... povedano!

Sicer pa... vsi pametnejši, tako za, kakor proti, bodo še mesece, leta izpostavljali svoje argumente. Mene po svoje tudi nihče ne bo nič vprašal, ne glede na mnenje. Tako, da sem svoje napisal in se v to več ne mešam!

In reply to by brum (nepreverjen)

brum (nepreverjen)

Daj nehaj se še bole sramotiti s takšnimi izjavami. V ton časi ka si takše bedarije piso, bi rajši malo pogooglo kak tou funkcionejra ka nebi takšen ignorant še dale vö kapo. Tisto ka si v prvon deli napiso je v resnici glih obratno. Še ednouk ti pravin, idi pijtaj nekoga ka ti lepou pomali cejli tej sistem razloži..... lejko ideš na Lendavsko na Elektro pa tan pitaš, če drugago na poznaš.... samo nej mi več s takšnimi. :)

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Če že žališ... res mi napiši, ker si matematik, kako je lahko 5-6 plus? Saj tako si napisal: da uvažamo poceni elektriko in izvažamo drago? Idealno, ne pravim, ampak to uspeva? Morda v tvoji glavi, ker smatraš, da so Avstrijci glupi do amena in delajo z izgubo. Tako preprosto si to napisal in dobil si preprost odgovor, kajti strokovnega res ne morem, ker ne vem, napisati. Celi sistem je na splošno v svetu naravnan na dobiček. In tvoje preprosto razmišljanje o tem, kako bi lahko Avstrijci iz 5-6 naredili plus, se enostavno ne izzide. Saj niso neumni. Kupili bodo npr. elektriko drugje in ne pri nas, v Švici, Italiji... Slovaški, tam, kjer bo pač npr. cena 4. Je to tako težko razumeti? Če se pa že zaletijo... in kupijo drago elektriko od nas, jo bodo probali prodati nekam dražje... samo vprašanje je, če kdo kupi? Ne kupi... ker je v tem primeru potem že naša elektrika cenejša od Avstrijske. Pa še veliko je te uboge elektrike na trgu. Temu se glede njih pravi izguba in če se jim to "posreči" nekajkrat, grejo verjetno na njihov zavod za zaposlovanje. To je borza, ponudba in povpraševanje, če tega ne veš! Malo preveč preprosto sem napisal, bistvo pa je v tem.

Tako, da ni tako preprosto gledanje, da bomo mi poceni uvažali in drago prodajali... ker to probajo delati tudi drugi. In spretnejši....?

In reply to by brum (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Našo elektriko dražje izvažati in ceneje tujo uvažati. To drži samo zato, ker mora elektrika tečti po daljnovodih. Tako mi lahko elektriko dražje izvažamo v Italijo, zato ker so naši daljnovodi. Zdaj pa še nekaj. Moč elektrarne je odvisna od količine vode in velikosti padca. Padec na prekmurskem delu reke je pa precej manjši kot je v Avstriji ali pa na Dravi. Razen tega rabijo turbine vsaj 8 metrov padca. To pa lahko dosežeš na ravnini samo z visokimi nasipi. Tako bi na delu Mure od Radenec do hrvaške meje lahko postavili samo dve majhni elektrarni vsaka 16 MW. Recimo HE Mariborski otok ima cca. 120 MW. Zaradi potrebnih gradbenih del bi bila murska elektrika draga. Da o vseh drugih posledicah sploh ne govorimo.

In reply to by brum (nepreverjen)

dew (nepreverjen)

Baje naj bi bila na odseku od petanjec pa do hrvaške predvidena samo ena HE, dve pa naj bi bili baje še predvideni na mejni Muri.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Replika (nepreverjen)

Avtoje na eletriko in baterije? Poglednite se v Afrike,ka so iz zemlje napravile zaradi kopanje Kobalta za baterije in električne avtoje...

Putin (nepreverjen)

Ti si totalno mimo vdaro ka se tice nase tematike
Ajj jaaj jaaj, you stupid prekmürscek

In reply to by Replika (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)

Zapomnite si
prvo bo država zgradia elektrarne na Muri
Potem ji bo kot slab gospodar prodala tujcem
Denar bo šel v Ljubljano tako kot Kučan
Nam v prekmurju pa bo ostal KURAC OD OVCE

blablaa (nepreverjen)

Tou je bistvo, ta komentar. Elektrike iz Mure de itak samo malo glede na potrebe v prihodnosti. Čez 100 let, če nej prej ne bo več hidroelektrarn. Bo nekaj drugega ... ker iz hidroelektrarn lahko človeštvo pridobi samo majhen del potrebne električne energije. Valjda je interes HSE in Dravskim elektrarnam ....

In reply to by rdeča zvezda (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Avstrijci se pa nam na velko smejijo, kaki tupi zabacen narod zivi v tem prekmürjü, ko imajo reko muro pa jo se vedno ne vejo izkoristit za dobrobit cele regije...

Big Fish (nepreverjen)

Idi malo kre Mure, pa boš marsikaj vido, nej nekaj na pamet. Da boš prehodil Muro od izvira do izliva, te boš komaj skapčau, ka mamo.

In reply to by Putin (nepreverjen)

Godžiro (nepreverjen)

Deplasirano , ja res je deplasirano , kar pišeš , in seveda navajaš argumente , ki so samo tebi in enako mislečim v prid , prvič slišim , da v SLO vlada pomanjkanje elektrike , ravno nasprotno , na svetovnih trgih je toliko elektrike , ka se vse jebe , po domače povedano in še nikoli ni bila tak poceni , zdaj da bi z gradbenimi posegi nekaj izboljšal , kar ustvari narava je tudi za lase privlečeno , reko spremeniti na določenih mestih v smrdeča stoječa močvirja in trditi , da se s tem izboljša flora in favna pa je tako ali tako neumnost na n-to potenco,kajti vsi vemo , da je bistvo reke njen tok , kar posledično pomeni več kisika in več življenja v reki. Tak dečko , da zaključim z mislijo , da ima vsak pravico povedati , kar misli , verjetno ne bomo tebe spraševali za dovoljenje , in pa na koncu še mala modrost :" Trinajst modrih ne more odgovoriti na eno neumno vprašanje ."

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Bedaki kaj mislite da če bomo imeli elektrarne na muri, da bomo imeli elektriko zastonj
Elektrika je tržno blago in se plača
Tak kot plačamo nafto ki je sami nimamo
Bomo pač elektriko uvažali iz Avstrije,, nam pa bo ostala nedotaknjena pokrajina mure in zapomnite si to
To se bo izplačalo
Ko enkrat zajebemo Muro je za vedno KONEC in smo GOTOVI

S M (nepreverjen)

KAJ SE VI GRESTE JE MURA VAŠA LAST ALI DRŽAVNA ???NIMATE PRAVICE ODLOČAT KAJ BO IN KAJ NE . ELEKTRALNE NA MURO KOMARJE PA TISTIM KERI SO PROTI.

Bog vse vijdi (nepreverjen)

Bitonsko dejte!

In reply to by S M (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Mura je državna, država je pa naša.

In reply to by S M (nepreverjen)

MojaMura (nepreverjen)

Prekmurje od elektrarn nede melo en velki 0. Zaslužek de šal v DEM, Delovno mesto 1 bogi zaposleni... deca pa do se kaupala v bazeni v ms ker mura vec nede primerna. Bedarije gucite lidje kere ne zivete ob reki Muri. Dajte reč tistim ka živijo ob Muri ne nekak iz goričkoga itd... Tisti ka živejo ob Muri znajo o čem gučin.

sakulant (nepreverjen)

Ge se pa tij lejko dandanes kopaš v tej do konca onesnaženi Muri ? Pred 50 leti so se pa kopali ali ti to kaj pove ?

In reply to by MojaMura (nepreverjen)

hre (nepreverjen)

Za takšno kvaliteto mure se lejko zahvalimo tudi Avstrijcom.

In reply to by sakulant (nepreverjen)

grinch (nepreverjen)

vsi bi vse meli, ampak ne pred svojim pragom. To je razumljivo.
Po moje, ampak itak nas noben ne vpraša. Bi zgradil poleg NEK še NEK2, ker ljudje okrog Krškega že živijo s tem in so se navadili, da imajo to tam. Če bi pa slučajno počilo, zaradi potresa ali česar koli, je pa vseeno ali poči en ali pa dva bloka, najebali bomo tako ali tako.

MojaMura (nepreverjen)

sakulant na petanjcaj pa se ge drugje skoraj ob celon toki reke se veselo kopajo lidje celi cas pa se druge aktivnosti se dogajajo ob Muri cez poletje. Zato pa pravim...komenterajo in vpletajo se lidje keri zivijo 20km ali pa vec od Mure kraj in reke sploj ne poznajo. Tisti keri živemo ob Muri znamo ka je Mura in jo zato spoštujemo ter cenimo. Mura trenutno neje onesnažena! Lejpi dokaz so vrste rakov in nekaterih rib, katere so se nazaj naselile.

črni vrag (nepreverjen)

HSE in posledično dravske
Ne serite
Dovoljs te naredile sranja s TEŠ 6 - LOPOVI
Vam jaz ne bi zaupal da mi trotli pepel nesete na smetišče
kaj šele da bi gradili elektrarne

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice