Dravske elektrarne Maribor in Holding Slovenske elektrarne še vedno upata, da bi si država premislila glede gradnje elektrarn na reki Muri.

Tudi zato sta DEM in HSE okoljsko ministrstvo, vlado in ostale odločevalce pozvala, da pred kakršnokoli končno odločitvijo glede usode gradnje elektrarn na Muri in ukinitve koncesije še enkrat opravijo ustrezna posvetovanja, usklajevanja ter poiščejo rešitev, ki bo najprimernejša in v dolgoročno korist države.

V omenjenih družbah so se na tak način odzvali na besede Jureta Lebna, ministra za okolje in prostor, ki je dejal, da hidroelektrarn na Muri ne bo. Zato želijo javnost seznaniti z nekaterimi dejstvi, za katera menijo, da pred takšno dokončno odločitvijo ne bi smela biti spregledana. Govora je predvsem o dokumentih, s katerima bi država ustavila pripravo državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje Mota in obenem ukinila uredbe o koncesiji za rabo vode in proizvodnjo električne energije na Muri.

V sporočilu za javnost, ki so ga naslovili na medije so v štirih točkah predstavili doslej opravljene aktivnosti. Kot so zapisali "so DEM 16. maja 2013 od Vlade Republike Slovenije prejele Sklep o pripravi državnega prostorskega načrta za območje hidroelektrarne Hrastje Mota na Muri". 

Vse postopke opravili kakovostno

Na osnovi te točke so, v sodelovanju s strokovnimi in ustrezno usposobljenimi inštitucijami, opravili vse potrebne študije in analize katerih rezultat sta bila izdelana dokumenta "Študija Variant« in »Okoljsko poročilo", ki so ju ob koncu leta 2016 poslali Ministrstvu za okolje in prostor. Lani so ga po prejetih pripombah dopolnili, a se ministrstvo vse do danes ni opredelilo glede njegove tehnične ustreznosti.

Ob tem poudarjajo, da so vse postopke, ki so jih izvedli v preteklih letih, opravili na strokovno kakovostni ravni ter z upoštevanjem vseh okoljskih in družbenih zahtev in omejitev. Ves čas trajanja postopkov so tudi transparentno obveščali deležnike in javnost.

"V primeru politično sprejete enostranske popolne opustitve projekta, ki bi lahko imel pozitivne učinke tudi na druga področja (npr. namakanje kmetijskih površin, urejanje poplavnih področij in podobno), bi želeli opozoriti še na precedens tovrstnega načina političnega odločanja v primeru dolgotrajnih in zahtevnih infrastrukturnih projektov.

Namesto spoštovanja sprejetih zavez (povečanje deleža proizvedene električne energije iz obnovljivih virov energije) ter načel pravne države (že začeti postopki umeščanja v prostor po veljavni zakonodaji) bomo priča prevladi parcialnih interesov brez upoštevanja širših koristi. S tem bo tudi ogroženo doseganje nacionalno dolgoročno zastavljenih okoljskih, podnebnih in energetskih ciljev in zavez Republike Slovenije," opozarjajo v sporočilu za javnost.

Nastali stroški v višini devetih milijonov evrov

V DEM in HSE ob tem poudarjajo, da so v omenjenem obdobju za izdelavo vseh potrebnih študij nastali stroški v višini dobrih devet milijonov evrov. 

"V primeru sprejete odločitve o prenehanju veljavnosti uredbe o koncesiji za rabo vode bodo ti stroški predstavljali škodo, ki bo nastala Dravskim elektrarnam Maribor. Kot gospodarska družba, ki deluje po načelih dobrega gospodarjenja, bomo primorani zahtevati povračilo vseh nastalih stroškov ter izgubljenega dobička". 

Z napisanim tako še enkrat apelirajo na ministrstvo, Vlado Republike Slovenije in ostale deležnike, da pred kakršno koli končno odločitvijo opravijo ustrezna posvetovanja, usklajevanja in se poišče rešitev, ki bo najprimernejša za vse deležnike, predvsem pa bo v dolgoročno korist državljanom Slovenije.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarnobejli (nepreverjen)

Pa li ne enjajo dravske rovarite po mujre? Pa če jij nede in jij neščemo enjajte že ednouk!

Jos (nepreverjen)

Tebi trbej elektriko odklopiti. Vse bi imel na elektriko te si pa.proti vsemi. Da de 40 stopinj ti klimo odklopim pa te bos nacik guco

In reply to by čarnobejli (nepreverjen)

Llper` (nepreverjen)

A ti jo bos pa imel zastonj elektriko, ka navijas za dravske elektrarne? Da de 40 stopinj ido do mur pa se malo ohladi in ne nabijaj racunalnik.

In reply to by Jos (nepreverjen)

bge (nepreverjen)

Ne senjaj. HE na Muri ne de rešila potrebe po elektriki.
Boš ti plačal škodo ljudem ob Muri, ki jo bodo imeli zaradi HE na Muri in je DEM ne bo hotel ?

In reply to by Jos (nepreverjen)

Josjoss (nepreverjen)

Kaksno skodo ?. Ka do podtalnico zdignoli?? V avstriji jih je dosta na muri pa nemajo nikse skode???

In reply to by bge (nepreverjen)

ghe (nepreverjen)

Če še ne veš da se fejst podtalnica zdigne zaleva kleti, pa tudi v kmetijstvi se ti pridelek fejst zmenša.
V Avstriji so se nej spravlali delat HE na ravnici, pa še na vrelčnon področji.

In reply to by Josjoss (nepreverjen)

čarnobejli (nepreverjen)

podtalnica de spadnola ;) Fizika strijc fizika ;) Pijtajte lidij pri ormože keri majo podtalnico tak nisko ka si nite vrta nemrejo zaljate

In reply to by Josjoss (nepreverjen)

Lol lol (nepreverjen)

ELEKTRARNE DO, TO VAN GARANTEJRAN, SAMO TE KOMUNISTOV SE MOREMO REJŠITI!

Olosh (nepreverjen)

Nope, wrong anwser. Takšnih butalcof kak si ti se trbej rešiti ;) Kapish? :)

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

Gaper` (nepreverjen)

Vse v imenu kapitala. Brcajo ceprav so ze mrtvi. Elektrarn nikoli ne bo na reki Muri, vsaj na slovenski strani ne. Prej se bo prekmurje odcepilo od dravskih elektrarn.

dse (nepreverjen)

Moramo priznati, da so ti na DEM-u dobri vsaka jim čast.
Porabili so že dobrih 9 milijonov evrov (tako piše v zgornjem članku) pa kljub temu si ljudje, ki živijo ob Muri in bi imela predvidena HE na Muri zelo velik vpliv nanje, do sedaj niso zaslužili ni ene predstavitve kaj bi DEM-ovci sploh radi delali na Muri.
Ima človek občutek, da bodo DEM-ovci to predvideno HE delali na Dravi in ne na Muri.

Putin (nepreverjen)

Barem enega moramo imeti.
Avstrijci jih imajo 8 na reki muri, pa se nihce ne buni.., Mi imamo nuklearno krsko pa se ne bunimo, ce pa bi se enkrat kaj zgodilo v nuklearni bi pa boga prosili da bi imeli He na muri.Eni zabiti in zaostali prekmurci malce premislite kaj nasprotujete...

kuna (nepreverjen)

Ka pametuješ, če ne veš kakši vpliv bi mela ena elektrarna?

In reply to by Putin (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

@dse
spitavleš se, ge je kunčalo 9 mio. penez?
Evo!
To ti je en lepi primerek plačanca-lobista.
Zadnjič je nekje bilo predvajano, da za podobno fake pozitivno oceno plačajo tudi 40 in več €.
Če se samo spomnim:
- kelko je bilo komentarov o sumičih,
-delovnih mestih,
-višjem vodostaju,... na tem portalu in drugih portalih,
-koliko je bilo vloženih sredstev in truda za prikrivanje realnih dejstev,...
.. ni čudež, da se je potrošilo toliko penez.

In zdaj ti spet pride eden, ki bi s tujim tič** opletal po koprivah-seveda dohtarja si za to opletanje naj najde in plača vsak sam.

In reply to by Putin (nepreverjen)

brum (nepreverjen)

Pozabo si omejniti ka se je logotip DEM vrto par lejt nazaj nonstop na tistih ekranih ob odri na Soboških dnejvaj, pa ka so se naednouk pojavili DEM transparenti med sponzori na večih nogometnih igriščih na obeh straneh Mure, pa ka so gasilska društva čudežno začnola dobivati donacije od DEM, pa ka je DEM biu sponzor sakše pesje procesije v Pomurji, ka sponzorejranje veških veselic sploj ne omenjan....

In reply to by kuna (nepreverjen)

Fainšček (nepreverjen)

Od*ebaj. Slovenija nuca 2. nuklearko. Bojim pa se ka nega sposobnih ljudi v Sloveniji za ta velik projekt

In reply to by Putin (nepreverjen)

krajan ob muri (nepreverjen)

A se vi sploh zavedate kaj pomenijo elektrarne na muri? Vodostaj se bo dvignil in že sedaj so ogromni problemi ob večjih deževjih. Načeloma bi velikokrat prišlo do depresije in kdo bo to zadrževal? Nismo mi Nizozemska....še enega potoka nismo sposobni nadzirat ne ,da bi kaj v takem obsegu, če pa bi hoteli imeti vse po varnih poteh bi pa to stalo toliko, da bi za ta denar zgradili še 5 dodatnih hidroelektrarn na Dravi, ki ima zaradi lege med hribi in višjih strug dobre pogoje za to in še mnogo večji izkoristek. Seveda rabimo elektriko in sem osebno takoj za to, da se nekaj naredi v tej smeri ampak ne hidroelektrarne. Vetrne elektrarne so zakon in v našem okolju se ni bat za konstantnost vetra saj je na višini okoli 100m vedno povprečje krepko preko 2,5m/s kar vem iz lastnih izkušenj iz letalstva.

MrX (nepreverjen)

Ge je Marinček zaj?! Naj bi zaj za Muro tak pod****** kak za Magno.

Fainšček (nepreverjen)

Slovenija nuca 2. nuklearko. Brez Hrvatov

Janez Komunist (nepreverjen)

Leljak župan Radencev je prava,ka elektrarne nede nobene nikoli na Muri.Posebno pa nej tu okouli Hrastje Mote.Avstrijci jih naj majo,tudi Madžari si lahko kero napravijo,ampak samo na njihovi strani.Pri nas nede nobene pa pika in naj enauk že henjajo sanjati.

Putin (nepreverjen)

Bomo imeli, tu ni panike!

A (nepreverjen)

Nesprejemljivo je ucenjevanje s strani DEM. Kdo pa jim je pravo da naj 9 mio porabijo??? dobro ka so nej 100 mio.
In potem se še sklicuješ na dobrega gospodarja (btw. če maš pisarne v centri MS pa 99% prazne ka eno plazmo na oknu tam sončiš, ... ne vem če je to dober gospodar).

Mura je večna (nepreverjen)

ELEKTRARNE NA MURI SO VIR RAZVOJA pREKMURJA
SO SVETLA TOČKA NAŠE PRIHODNJOSTI
BREZ ELEKTRARN NA MURI BO PRIHODNJOST PREKMURJA TEMNA
IN LJUDE SE BODO IZ PREKMURJA IZSELJEVALI

S M (nepreverjen)

V Radgoni Radencih povsod na Štajerski strani ob Muri se zbirajo podpisi ZA izgradnjo ELEKTRARN naj bi jih bilo že nekaj čez tri tisoč.

Mala mravljica (nepreverjen)

Ko bodo vrabčki dali nazaj proso , katerega so pozobali , šele takrat , in samo takrat bodo elektrarne na svobodni in prosto tekoči reki Muri.

Putin (nepreverjen)

Svobodna, hahaha
Tvoja mamica je bila tud svobodna, vsikak je pogoltnila karu in jo grdo nabijali.., zalostno ampak resnicno!

deplasirano (nepreverjen)

Pa ti samozvani "zaščitniki Mure" pa vi ste 30 let v zaostanku. V Avstriji imajo preko 30 HE na reki Muri, vi bi pa majhen delček reke Mure, ki poteka v SLO ohranjali. Pa kako je ta naš del reke Mure lahko toliko drugačen kot recimo del Mure od meje s Avstrijo do recimo Graza. Pa imajo Avstrijci tam 6 HE. Poglejte si zgodovinske slike reke mure vsaj tam od leta 1850 do danes i videli boste, da je reka Mura danes zgolj še reguliran kanal, brez meandrov kot so bili nekoč. Zato nehajte leporečiti, da je Mura evropska amazonka in podobne nesmisle. Z gradbenimi posegi se da reko Muro tudi izboljšati (vodo speljati nazaj v nekoč mokre rokave ipd.), ne zgolj poslabšati kot vi trdite. Sicer pa kdo pa ste vi, ki se imate za to, da predstavljate, da zastopate Pomurje. Tu nas je mnogo več tistih, ki podpiramo sonaravno gradnjo HE z vsemi dodatnimi posegi, ki bodo izboljšali življenje ob Muri in tudi floro in favno v in ob Muri. NEHAJTE že 1x zavajati (tudi nekatere neuke župane). Med vidnimi politiki, ki nasprotujejo HE na Muri sta Jevšek in Židan - oba SD in oba prišleka, ki sploh ne vesta kakšna je Mura nekoč bila.

lala1 (nepreverjen)

"ki bodo izboljšali življenje ob Muri in tudi floro in favno v in ob Muri" ... pa saj neveš, če bi se smejo ali joko z toga komentara.

In reply to by deplasirano (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice